YouTube-praktijkgids

Een uploadmethode kiezen

Deze functies zijn alleen beschikbaar voor partners die YouTube Content Manager gebruiken om hun auteursrechtelijk beschermde content te beheren.

Je kunt je content op verschillende manieren uploaden naar YouTube. De weergavesnelheid die je kiest, is afhankelijk van het type en de hoeveelheid content en van de technische hulpmiddelen waarover je beschikt. Je kunt jezelf waardevolle tijd besparen als je de juiste opnamemethode kiest.

Basisupload

De makkelijkste manier om een video en de metadata te uploaden is via de pagina Uploaden. Bij deze werkwijze gebruik je geen bestand met metadata. Je voert deze handmatig in na het uploaden van de video. Lees dit artikel voor meer informatie.

Dit is de beste werkwijze voor partners die steeds maar een paar video's tegelijk uploaden. Je hebt geen speciale technische kennis nodig, en de geüploade video's zijn meteen te zien op YouTube. Het nadeel is dat de video's niet in batch worden verwerkt en ook niet worden opgenomen in een contentmanagementsysteem. Via de pagina Uploaden kun je ook geen geluidsopnamen, composities of video's uploaden waarvan je niet wereldwijd de eigenaar bent. Je moet een van de volgende methoden gebruiken om dergelijke items bulksgewijs te uploaden.

Bulkupload

Als je een groot aantal items wilt uploaden naar YouTube, kun je dat bulksgewijs doen met de pakket-uploader. Deze open je via Contentlevering met de knop Valideren en uploaden. Hiermee kun je uploadbatches maken met al je contentbestanden (geluidsopnamen en video's). Lees dit artikel voor meer informatie.

Met bulkupload lever je de metadata voor alle geüploade items aan in een apart bestand. YouTube biedt verschillende spreadsheettemplates waarmee je de metadata kunt opgeven voor mediabestanden die je uploadt naar YouTube. Elke rij in een spreadsheet vertegenwoordigt de metadata voor één item. Je kunt de spreadsheet vooraf valideren om problemen bij het uploaden te voorkomen. Spreadsheettemplates kun je downloaden via het tabblad Templates op de pagina Contentlevering in Content Manager.

Muzieklabels die geluidsopnamen voor art-tracks aanleveren, kunnen de metadata van hun items uploaden met de spreadsheet voor art-tracks of in de gangbare DDEX-indeling.

Massa-uploads

Partners die regelmatig een groot aantal items (meer dan 100 per maand) aanleveren, kunnen hun media- en metadatabestanden overzetten via Secure File Transfer Protocol (SFTP) of Aspera in plaats van de pakket-uploader. Aspera is veel sneller dan sftp en is de betere keuze voor het aanleveren van grote mediabestanden. Voor partners met een eigen Partner Technology Manager biedt YouTube ook offline schijfimport. Je stuurt dan een schijf met vrijwel onbeperkte hoeveelheden content naar een uploadcentrum van Google.

YouTube-API's

Voor totale controle over je uploads kun je een aangepaste uploadmethode ontwikkelen met de YouTube-API's. Via de YouTube Data API en de YouTube Content ID API kun je de statusupdates en het reservemechanisme regelen.