Opprett en direktesending på YouTube via enkoder

Du kan strømme innhold på YouTube på tre måter: via nettkamera, mobilenhet eller enkoder (strømmeprogramvare eller maskinvareenkoder). Hvis du bruker enkoder, kan du

• dele skjermen din eller sende direkte mens du spiller
  • bruke ekstern maskinvare for lyd og video
  • administrere en kompleks produksjon (f.eks. ved å bruke flere kameraer og mikrofoner)

Følg trinnene nedenfor for å komme i gang med den første direktesendingen din.

1. Slå på direktesendinger

Første gang du slår på funksjonen for direktesendinger, kan det ta opptil 24 timer før du kan sende direkte. Når funksjonen først er aktiv, kan du sende direkte umiddelbart. Finn ut hvordan du starter direktesendinger.

2. Installer en enkoder

Med en enkoder konverteres videoen til et digitalt format som kan strømmes på YouTube. En enkoder kan enten være programvare du kjører på datamaskinen, eller frittstående maskinvare.

Se denne videoen for å finne ut mer om hvorfor du bør bruke en enkoder, og hvordan den fungerer.

Enkoderbasert direktesending: Grunnleggende om hvordan du konfigurerer og bruker en enkoder

Enkodere som er godkjent for direktesending på YouTube

Nedenfor ser du en liste over enkodere med YouTube-godkjenning av direktesendinger. Ingen av disse produktene er laget av YouTube. Vurder produktene, og velg det som passer best for deg eller virksomheten din.

Programvareenkodere

AWS Elemental MediaLive

AWS Elemental MediaLive er en behandlingstjeneste for direktevideo på kringkastingsnivå. Tjenesten støtter direktesendinger helt opp til 4Kp60 HEVC.

Cinamaker Director Studio

(Mac og iOS)

En alt-i-ett-app for videoopptak med flere kameraer samt redigering og direktesendinger. Bruk opptil åtte lokale enheter (iPhone og/eller digitalkamera), og ha Zoom-møter i HD med gjester. Legg til overlegg, grafikk, lyd, video, skjermer og visuelle effekter. Strøm til YouTube, Zoom eller RTMP. Spar tid ved å bygge opp videobiblioteket ditt med redigeringsverktøyet i appen.

Elgato Game Capture-programvare
Windows, Mac

Spill inn og send direkte mens du spiller Xbox, PlayStation eller Wii U.

Gamecaster
Windows (kostnadsfri versjon tilgjengelig)

Den enkleste måten å strømme og spille inn de beste gamingøyeblikkene dine på. Et klikk på en knapp er alt som skal til for å dele mens du spiller.

Streamlabs Talk Studio

Den beste appen for direktesendinger – profesjonell kvalitet fra nettleseren. Det er enkelt å invitere gjester. Appen er fullpakket med funksjoner, flere tilpasningsalternativer og donasjoner – og du trenger ikke å laste ned noe.

Open Broadcaster Software

Dette er en kostnadsfri programvare med åpen kildekode for videoopptak og direktesendinger.

PRISM Live Studio

Windows

PRISM Live Studio er et brukervennlig strømmeprogram for Windows som er kjent for å ha et intuitivt brukergrensesnitt. Programmet er populært blant sendere fordi strømmekvaliteten er stabil, og det har funksjoner som skjønnhets- og klistremerkeeffekter, tegnefunksjonalitet, virtuell bakgrunn, virtuelt kamera og integrering med PRISM-mobilappene. Alle funksjonene er kostnadsfrie.

Restream

Det ledende kringkastingsstudioet for direktesendinger for skapere og bedrifter. Strøm direkte til over 30 plattformer samtidig fra det skybaserte studioet. Inviter gjester, bruk overlegg, spill av videoer, og lag en helproff sending – kostnadsfritt og enkelt.

Stage TEN

Opprett og distribuer direktesendinger i høy kvalitet. Du kan invitere gjester fra hvor som helst, dra og slippe medier og grafikk, selge produkter under direktesendinger, kommunisere med publikum og tjene penger.

Streamlabs
Windows, iOS, Android

Streamlabs er den ledende kringkastingsprogramvaren for folk som sender direkte. Den er kostnadsfri, har åpen kildekode og er full av kraftige funksjoner du kan bruke til å skape vekst på kanalen, bli kjent med publikum og tjene penger.

Wirecast
Windows, Mac

Prisbelønt, brukervennlig programvare for direktesendinger og produksjon. Med ett klikk kan du legge til kameraer, skjermdumper fra direktesendinger, titler, grafikk med mer. Send direkte på YouTube eller en valgfri RTMP-destinasjon. Programvaren fungerer sammen med YouTube-API-et, slik at du kan administrere, opprette og planlegge direktesendinger eller sende direkte fra kanalen uten å gå ut av appen.

XSplit Broadcaster
Windows (kostnadsfri versjon tilgjengelig)

Banebrytende mikseapp for lyd og video som kan brukes til å lage profesjonelle direktesendinger og videoopptak.

StreamYard

StreamYard er verdens mest populære studio for direktesendinger og podcaster. Intervju gjester, ta i bruk direktechat på skjermen, vis merkevaren din i kringkastingene med mer. Du bruker bare nettleseren, så du trenger ikke å laste ned noe. Kom i gang – uten kostnad.

Nimble Streamer

Nimble Streamer er en programvaremedietjener som kan brukes til å bygge kostnadseffektive nettverk for strømming og innholdslevering. Nettverksfunksjonene omfatter RTMP, SRT, NDI, Dante, WebRTC, Icecast, HLS, DASH og mye mer, i tillegg til omkodingstillegg for innholdsforvandling. Avspilling, annonseinnsetting, betalingsmur og andre funksjoner gjør det enkelt å bruke inntektsgenerering på innhold.

Maskinvareenkodere

AirServer
Windows, Mac

Speil mobilenheten eller datamaskinen din på YouTube.

AWS Elemental Live

AWS Elemental Live er en videoenkoder som kan brukes på innspillingsstedet – den behandler direktevideo for kringkasting og strømming til alle slags enheter.

Elgato

Elgato er en verdensledende leverandør av audiovisuell teknologi. Målgruppen er innholdsskapere på alle plattformer for videodeling. Elgato står også bak Stream Deck – en programmerbar USB-kontroller med over 200 ferdiglagde programtillegg. Du kan også tilordne hurtigtaster for bruk i direktesendingene dine.

Epiphan Pearl 2

Pearl-2 er en videosvitsjer, -opptaker, -sender, -splitter og -skalerer — alt i én enhet. Denne programvaren har seks videoinnganger, fire innganger for profesjonell XLR-lyd, 4K-strømming og -opptak, NDI-støtte, chromakey-manipulering og mye mer. Med Pearl-2 får du de profesjonelle funksjonene og prosessorkraften du trenger for de mest krevende direktesendingene.

Direkt Link

Intinor utvikler produkter for kringkasting av høykvalitetsvideo over internett. Produktene våre er brukervennlige, mobile, robuste og pålitelige. Denne pålitelige enkoderen er det naturlige valget for mange kringkastere, blant annet for større e-sportarrangementer. Laget i Sverige.

LiveU Solo

LiveU Solo er en førsteklasses videoenkoder for enkel, trådløs strømming – rett fra et kamera eller en svitsjer til YouTube og andre nettsteder. Med LRT™-teknologien for sammenslåing av IP-tilkoblinger, som brukes av store kringkastere, får du en bunnsolid direktesending.

Nvidia

NVIDIA-GPU-er har en maskinvarebasert enkoder (NVENC) som sørger for helt forhåndsinnlastede videoer – slik at du kan strømme direkte i høyere kvalitet og med bedre ytelse i spillet, uten å måtte bruke prosessoren.

SlingStudio

Markedets første bærbare, trådløse kringkastingsplattform for flere kameraer. Overvåk, spill inn, veksle mellom kameraer, rediger og send direkte på YouTube – trådløst og i HD-kvalitet.

Teradek VidiU Go

Send direkte i kringkastingskvalitet fra alle kameraer, svitsjer eller videokilder – uansett hvor du er. Vidiu Go er kompakt og bærbar, med SDI- og HDMI-arbeidsflyter i full 1080p60-kvalitet – passer for avanserte brukere.

Blackmagic Web Presenter 4K

Den ultimate HD- og Ultra HD-strømmeløsningen med en profesjonell motor som kan strømme opptil 2160p60 direkte til YouTube.

Mobilenkodere

AirServer
Windows, Mac

Speil mobilenheten din på YouTube.

PRISM Live Studio

iOS, Android

PRISM Live Studio er en av de mest populære mobilappene som er optimalisert for å sende direkte når du gamer eller er ute på farten. Den er populær blant sendere fordi strømmekvaliteten er stabil, og den har funksjoner som skjønnhets- og klistremerkeeffekter, kildeoverlegg og fargenøkling. Alle funksjonene er kostnadsfrie.

Streamlabs
Windows, iOS, Android

Programvaren er laget med OBS og inneholder Streamlabs-varsler, -snarveier, -tips og -masker samt tusenvis av kostnadsfrie temaer og overlegg.

Wirecast Go
iOS

Appen kan lastes ned kostnadsfritt fra iOS App Store. Lag profesjonelle direktesendinger på iPhone og strøm til YouTube. Du kan blant annet bytte kameravinkel og legge til bilder og grafikk på opptil tre lag om gangen, slik at du får en solid mobilproduksjon. Du kan også kommunisere med publikum, lese YouTube-kommentarer og chatte i sanntid. Planlegg, opprett og administrer direktesendingene dine på YouTube direkte i appen. Oppgrader fra den kostnadsfrie versjonen for å kunne strømme til alle RTMP-destinasjoner.

Larix Broadcaster

iOS, Android

Larix Broadcaster er en mobilapp for iOS og Android som brukes til å filme og strømme direktesendinger via protokoller som SRT, RTMP, NDI, WebRTC, Zixi med mer. Brukere kan bruke mobilkameraene sine til å legge ut innhold med nett- og tekstoverlegg, grafikk, dynamisk kameramanipulering, avanserte lydinnstillinger og andre forbedringer for å lage direktesendinger fra det virkelige liv.

3. Koble til maskinvaren din

Hvis du bruker maskinvare, for eksempel nettkamera, mikrofon eller hodetelefoner, kobler du dem til og sørger for at de er konfigurert i enkoderen.

Avhengig av sendingen din kan det hende du også kan bruke andre typer maskinvare. Her er noen vanlige eksempler:

Direktesendinger for gaming og enkle direktesendinger
Mange sendere bruker ekstern mikrofon, nettkamera og hodetelefoner. Gamere kan også bruke andre verktøy, for eksempel grønnskjerm.

Feil konfigurering av enkoderen kan føre til tekniske problemer med maskinvaren mens du strømmer.

Profesjonelle direktesendinger
Avanserte strømmeoppsett kan bestå av mer enn bare én mikrofon, ett kamera, én mikser og én maskinvareenkoder.

4. Koble til enkoderen, og start direktesendingen

For å starte sendingen må du oppgi nettadressen for YouTube Live-tjeneren og strømnøkkelen i enkoderen. Hvis du har video- eller lydmaskinvare, må du konfigurere maskinvaren med enkoderen, det vil si strømmeprogramvaren.

Vi lanserer kontrollrommet for direktesendinger

Begynn å sende direkte

Først må du opprette en direktesending

1. Gå til YouTube Studio.
  2. Øverst til høyre klikker du på OPPRETT etterfulgt av Send direkte for å åpne kontrollrommet for direktesendinger.
  3. Klikk på Send direkte-fanen.
  4. Hvis dette er den første gangen du sender direkte: Endre innstillingene for sendingen, og klikk på Opprett direktesending.
    Hvis du har sendt direkte før: De tidligere innstillingene dine blir lastet inn, inkludert strømnøkkelen, og da trenger du ikke å oppdatere enkoderen.
    • For YouTube-brukere mellom 13 og 17 år er tilgangsinnstillingen som standard satt til privat. Hvis du er over 18 år, er tilgangsinnstillingen som standard satt til offentlig. Alle brukere kan endre denne innstillingen for å gjøre direktesendingen sin offentlig, privat eller ikke-oppført.
  5. Hvis du er med i YouTubes partnerprogram, kan du tjene penger på direktesendinger. Finn ut mer.

Koble direktesendingen til enkoderen, slik at du kan sende direkte:

1. Velg alternativet for å strømme til YouTube i strømmeinnstillingene for enkoderen, hvis det vises. Hvis ikke kopierer du nettadressen for sendingen fra YouTube og limer den inn i innstillingene for enkoderens strømmetjener. Dette kan være en RTMP-tjener.
  2. Kopier strømnøkkelen fra YouTube, og lim den inn i feltet for strømnøkkel i strømmeinnstillingene for enkoderen.
  3. Konfigurer enkoderen, og start deretter sendingen via enkoderen. En videoside for sendingen blir opprettet, og du sender direkte på YouTube. Det blir sendt ut varsler, og sendingen vises i abonnentenes feeder.
  4. Hvis du vil avslutte sendingen, må du slutte å sende innhold fra enkoderen. Alle sendinger på under 12 timer arkiveres automatisk. På Direkte-fanen i YouTube Studio-oversikten finner du tidligere, pågående og kommende sendinger. Finn ut mer.

Planlegg direktesendinger

Hvis du planlegger en fremtidig direktesending, kan du promotere direktesendingen. Seere kan bli minnet på kommende sendinger, og du kan dele nettadressen i sosiale medier med mer.

Planlegg sendinger

1. Gå til YouTube Studio.
  2. Øverst til høyre klikker du på OPPRETT etterfulgt av Send direkte for å åpne kontrollrommet for direktesendinger.
  3. Klikk på Administrer-fanen.
  4. Klikk på Planlegg en sending.
  5. Du kan bruke de samme innstillingene som i en tidligere sending ved å klikke på Bruk innstillingene på nytt, eller du kan opprette en sending ved å klikke på Opprett ny.
    • For YouTube-brukere mellom 13 og 17 år er tilgangsinnstillingen som standard satt til privat. Hvis du er over 18 år, er tilgangsinnstillingen som standard satt til offentlig. Alle brukere kan endre denne innstillingen for å gjøre direktesendingen sin offentlig, privat eller ikke-oppført.
  6. Hvis du er med i YouTubes partnerprogram, kan du tjene penger på direktesendinger. Finn ut mer.

Tips: Gjør fansen spent på den kommende direktesendingen din ved å vise en trailer. Finn ut mer.

På tide å starte sendingen

Nå er det bare å koble strømmen til enkoderen – og starte direktesendingen.

1. Velg alternativet for å strømme til YouTube i strømmeinnstillingene for enkoderen, hvis det vises. Hvis ikke kopierer du nettadressen for sendingen fra YouTube og limer den inn i innstillingene for enkoderens strømmetjener. Dette kan være en RTMP-tjener.
  2. Kopier strømnøkkelen fra YouTube, og lim den inn i feltet for strømnøkkel i strømmeinnstillingene for enkoderen.
  3. Konfigurer enkoderen, og start direktesendingen.
  4. Vent til du ser forhåndsvisningen av direktesendingen i kontrollrommet, og klikk deretter på Send direkte.
  5. Klikk på «Avslutt sendingen» når du vil avslutte sendingen. Du må også slutte å sende innhold fra enkoderen. Alle sendinger på under 12 timer arkiveres automatisk. På Direkte-fanen i YouTube Studio-oversikten finner du tidligere, pågående og kommende sendinger. Finn ut mer

Bruk kontrollpanelet for direktesendinger

Når du sender direkte, kan du bruke en mindre versjon av kontrollrommet for direktesendinger som kalles kontrollpanelet for direktesendinger, slik at du får bedre oversikt over sendingen. På kontrollpanelet for direktesendinger ser du den viktigste informasjonen fra kontrollrommet for direktesendinger, for eksempel antall avspillinger og chatinntekter, i et mindre skjermområde.

Slik slår du på kontrollpanelet for direktesendinger:

1. Gå til sendingsoversikten i kontrollrommet for direktesendinger.
  2. Nederst til venstre klikker du på Oversikt i eget vindu Eget vindu.

For å lukke kontrollpanelet for direktesendinger må du lukke vinduet.

Merk: Du kan bare bruke kontrollpanelet for direktesendinger når du sender direkte med en enkoder eller et webkamera.