Een livestream maken met een coderingsprogramma

Je kunt op 3 manieren streamen op YouTube: met een webcam, je mobiele apparaat of een coderingsprogramma (streamingsoftware of coderingshardware). Met een coderingsprogramma kun je:

• je scherm delen of je gameplay uitzenden,
  • externe audio- en videohardware gebruiken,
  • een geavanceerde productie beheren (bijvoorbeeld met meerdere camera's en microfoons).

Met de onderstaande stappen kun je meteen je eerste livestream maken.

1. Zet livestreaming aan

Het kan tot 24 uur duren om livestreaming voor het eerst aan te zetten. Als deze functie eenmaal aanstaat, kun je direct livestreamen. Meer informatie over het aanzetten van livestreaming

2. Installeer een coderingsprogramma

Een coderingsprogramma converteert je video naar een digitale indeling die op YouTube kan worden gestreamd. Sommige coderingsprogramma's zijn software-apps op je computer, terwijl andere zelfstandige hardware zijn.

Bekijk deze video voor meer informatie over waarom je een coderingsprogramma zou gebruiken en hoe het werkt.

Encoder Live Streaming: Basics on How to Set Up & Use an Encoder

Door YouTube Live geverifieerde coderingsprogramma's

Hier vind je een lijst met door YouTube Live geverifieerde coderingsprogramma's. Geen van deze producten wordt door YouTube gemaakt. Het is belangrijk dat je de producten evalueert en bepaalt welke optie het nuttigst is voor jou of je bedrijf.

Coderingsprogramma's op basis van software

AWS Elemental MediaLive

AWS Elemental MediaLive is een videoverwekingsservice van uitzendingskwaliteit, die livestreams ondersteunt tot wel 4Kp60 HEVC.

Livestreaming-app Melon

De beste livestreaming-app voor livestreams van professionele kwaliteit vanuit je browser. Nodig moeiteloos gasten uit. Vol handige functies, veel aanpassingsmogelijkheden, donaties en geen downloads nodig.

Open Broadcaster Software

Gratis opensource-software voor video-opnamen en livestreams.

Stage Ten

Deze eenvoudige app fungeert als studio voor live producties en als regiekamer. Zo worden socialmedia-uitzendingen minder complex en wordt je YouTube-pagina een tv-kanaal met een socialmedia-karakter.

Streamlabs OBS
Windows, iOS, Android

Streamlabs OBS biedt toonaangevende uitzendsoftware voor streamers. Het is gratis en open source en biedt allerlei krachtige functies om je kanaal te laten groeien, kijkers bij je streams te betrekken en inkomsten te genereren.

XSplit Broadcaster
Windows (gratis versie beschikbaar)

Revolutionaire app voor het mixen van audio en video waarmee je professionele live uitzendingen en video-opnamen kunt maken.

Gamecaster
Windows (gratis versie beschikbaar)

De eenvoudigste manier om je games met één klik op de knop op te nemen en te streamen. Ideaal om je gameplay te delen.

Wirecast
Windows, Mac

Gebruiksvriendelijke, bekroonde software voor livestreams en productie. Voeg met één klik camera's, live screenshots, titels, graphics en meer toe. Stream rechtstreeks naar YouTube of een RTMP-bestemming. Werkt met de YouTube API, zodat je livestreams kunt beheren, maken en plannen en je live kanaal kunt streamen zonder de app te verlaten.

Coderingsprogramma's op basis van hardware

AirServer
Windows, Mac

Spiegel je mobiele apparaat of computer op YouTube.

AWS Elemental Live

AWS Elemental Live is een video-coderingsprogramma op locatie, dat live video's klaarmaakt om uitgezonden te worden en naar elk apparaat te streamen.

Elgato Game Capture HD60
Windows, Mac

Neem je Xbox-, PlayStation- of Wii U-gameplay op en stream deze.

LiveU Solo

Een apparaat voor videocodering waarmee je met één druk op de knop draadloos kunt livestreamen.

SlingStudio

Het eerste draagbare, draadloze uitzendplatform voor meerdere camera's in deze branche. Je kunt draadloos HD-video's monitoren, opnemen, bewerken en livestreamen, en tussen camera's schakelen.

Teradek VidiU Pro

Stream onderweg met goede uitzendkwaliteit vanaf elke HDMI-camera, -schakelaar of -videobron.

Coderingsprogramma's voor mobiele apparaten

AirServer
Windows, Mac

Mirror het scherm van je mobiele apparaat op YouTube.

Streamlabs OBS
Windows, iOS, Android

Gebouwd op OBS en combineert meldingen, widgets, fooien, gezichtsfilters en duizenden gratis thema's en overlays van Streamlabs.

Wirecast Go
iOS

Kan gratis worden gedownload in de iOS App Store. Maak eenvoudig professionele live uitzendingen vanaf je iPhone en stream ze naar YouTube. Schakel tussen shots en voeg foto's, graphics en meer toe met maximaal 3 lagen tegelijk voor een krachtige mobiele productie. Lees YouTube-reacties, chat in realtime en communiceer met je publiek. Plan, maak en beheer je YouTube-livestreams direct in de app. Upgrade de gratis versie om naar een RTMP-bestemming te streamen.

3. Koppel je hardware

Als je extra hardware gebruikt, zoals een webcam, een microfoon of een headset, koppel je die en stel je die in met je coderingsprogramma.

Afhankelijk van je stream, kun je verschillende soorten hardware gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Gaming en informele livestreams
Veel streamers gebruiken een externe microfoon, webcam en hoofdtelefoon. Gamers gebruiken soms ook een andere tool zoals een greenscreen.

Professionele livestreams
Voor een geavanceerde stream kun je meerdere microfoons en camera's, mixers en hardwarecoderingsprogramma's gebruiken.

4. Koppel je coderingsprogramma en ga live

Voer de URL van je YouTube Live-server en streamsleutel in je coderingsprogramma in. Stel eventueel je audio- en videohardware in met je coderingsprogramma (ook wel streamingsoftware genoemd).

Nu met livestreamen beginnen

Maak eerst een stream

1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op Live gaan  om de live regiekamer te openen.
  3. Klik op het tabblad Streamen.
  4. Als het je eerste livestream is: bewerk je stream en klik op Stream maken.
    Als je al eerder hebt gestreamd: je eerdere streaminstellingen worden geladen, waaronder je streamsleutel, zodat je je coderingsprogramma niet hoeft te updaten.
    • Voor gebruikers van 13 t/m 17 jaar staat de privacyinstelling standaard op privé. Als je 18 jaar of ouder bent, staat je privacyinstelling standaard op openbaar. Alle gebruikers kunnen deze instelling aanpassen en zo hun livestream openbaar, privé of verborgen maken.
  5. Als je aan het YouTube-partnerprogramma deelneemt, kun je ook inkomsten genereren met je livestream. Meer informatie

Koppel daarna je stream aan je coderingsprogramma en ga live

1. Als je in de instellingen van je stream met je coderingsprogramma de optie ziet om te streamen naar YouTube, selecteer je die. Anders kopieer je de stream-URL uit YouTube en plak je die in de instellingen van de server van je stream in je coderingsprogramma. Dit is misschien de RTMP-server.
  2. Kopieer de streamsleutel uit YouTube en plak die onder Streamsleutel in de instellingen van de server van je stream in je coderingsprogramma.
  3. Stel je coderingsprogramma in en start de stream met je coderingsprogramma. Er wordt nu een weergavepagina voor je stream gemaakt en je bent nu live op YouTube. Meldingen worden verstuurd en je stream verschijnt in de feeds van je abonnees.
  4. Als je de stream wilt beëindigen, stuur je geen content meer vanuit je coderingsprogramma. Alle streams korter dan 12 uur worden automatisch gearchiveerd. Via het tabblad Live op het dashboard van YouTube Studio vind je eerdere, huidige en aankomende streams. Meer informatie

Een livestream plannen

Als je een stream plant, kun je de stream promoten. Kijkers kunnen herinneringen voor aankomende streams krijgen, je kunt de URL op social media delen en meer.

Een stream plannen

1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op Live gaan  om de live regiekamer te openen.
  3. Klik op het tabblad Beheren.
  4. Klik op Stream plannen.
  5. Klik op Eerdere instellingen gebruiken om de instellingen van een vorige stream te gebruiken of klik op Nieuwe aanmaken om een stream aan te maken.
    • Voor gebruikers van 13 t/m 17 jaar staat de privacyinstelling standaard op privé. Als je 18 jaar of ouder bent, staat je privacyinstelling standaard op openbaar. Alle gebruikers kunnen deze instelling aanpassen en zo hun livestream openbaar, privé of verborgen maken.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
  6. Als je aan het YouTube-partnerprogramma deelneemt, kun je ook inkomsten genereren met je livestream. Meer informatie

Tip: maak je publiek alvast enthousiast over je geplande livestream door een trailer te laten zien. Meer informatie

Als het tijd is om je stream te starten...

Koppel je stream aan je coderingsprogramma en ga live.

1. Als je in de instellingen van je stream met je coderingsprogramma de optie ziet om te streamen naar YouTube, selecteer je die. Anders kopieer je de stream-URL uit YouTube en plak je die in de instellingen van de server van je stream in je coderingsprogramma. Dit is misschien de RTMP-server.
  2. Kopieer de streamsleutel uit YouTube en plak die onder Streamsleutel in de instellingen van de server van je stream in je coderingsprogramma.
  3. Stel je coderingsprogramma in en start de stream.
  4. Wacht in de live regiekamer op het voorbeeld van je stream en klik op Live gaan.
  5. Als je de stream wilt beëindigen, klik je op 'Stream beëindigen' om geen content meer te sturen vanuit je coderingsprogramma. Alle streams korter dan 12 uur worden automatisch gearchiveerd. Via het tabblad Live op het dashboard van YouTube Studio heb je toegang tot eerdere, huidige en aankomende streams. Meer informatie