Een livestream maken met een coderingsprogramma

Je kunt op drie manieren streamen op YouTube: met een webcam, je mobiele apparaat of een coderingsprogramma. Met een coderingsprogramma kun je:

• je scherm delen of je gameplay uitzenden,
  • externe audio- en videohardware gebruiken,
  • een geavanceerde productie beheren (bijvoorbeeld met meerdere camera's en microfoons).

Volg de onderstaande stappen om aan de slag te gaan met je eerste livestream.
Introducing Live Control Room - for Live Streaming

1. Schakel livestreamen in.

Het kan 24 uur duren om livestreaming voor het eerst in te schakelen. Als deze functie eenmaal is ingeschakeld, kun je direct livestreamen. Meer informatie over het inschakelen van livestreaming

2. Installeer een coderingsprogramma

Een coderingsprogramma converteert je content naar een digitale indeling die op YouTube kan worden gestreamd. Sommige coderingsprogramma's zijn software-apps op je computer en andere zijn afzonderlijke hardware.

Hier vind je een lijst met door YouTube Live geverifieerde coderingsprogramma's. Geen van deze producten wordt door YouTube gemaakt. Het is belangrijk dat je de producten evalueert en bepaalt welke optie het nuttigst is voor jou of je bedrijf.

Coderingsprogramma's op basis van software

Open Broadcaster Software

Dit is gratis open-sourcesoftware voor video-opnamen en livestreams.

Stage Ten

Deze eenvoudige web-app fungeert als studio voor live producties en als controlekamer. Zo worden social media-uitzendingen minder complex en wordt je YouTube-pagina een tv-kanaal met een social media-karakter.

Streamlabs OBS
Windows, iOS, Android

Streamlabs OBS biedt toonaangevende uitzendsoftware voor streamers. Het is gratis en open source en biedt allerlei krachtige functies om je kanaal te laten groeien, kijkers bij je streams te betrekken en inkomsten te genereren.

XSplit Broadcaster
Windows (gratis versie beschikbaar)

Revolutionaire app voor het mixen van audio en video waarmee je professionele live uitzendingen en video-opnamen kunt maken.

XSplit Gamecaster
Windows (gratis versie beschikbaar)

De eenvoudigste manier om je games met één klik op de knop op te nemen en te streamen. Ideaal om je gameplay te delen.

Wirecast
Windows, Mac

Gebruiksvriendelijke, bekroonde software voor livestreams en productie. Voeg met één klik camera's, live screenshots, titels, graphics en meer toe en klik en sleep om items te verplaatsen en het formaat ervan aan te passen. Stream rechtstreeks naar YouTube of een RTMP-bestemming. Werkt met de YouTube API, zodat je je live evenementen kunt beheren, maken en plannen of je live kanaal kunt streamen zonder de app te verlaten.

Coderingsprogramma's op basis van hardware

AirServer
Windows, Mac

Mirror je mobiele apparaat of computer op YouTube.

Elgato Game Capture HD60
Windows, Mac

Opnemen en streamen van je Xbox-, PlayStation- of Wii U-gameplay.

Epiphan Webcaster X2
Elk HDMI-apparaat

Maak professionele livestreams vanaf je HDMI-camera, mixer, console of een ander apparaat met deze compacte coderingshardware. Koppel je USB-camera om live te schakelen en scherm-in-scherm-lay-outs te gebruiken.

LiveU Solo

Een apparaat voor videocodering waarmee je met één druk op de knop draadloos kunt livestreamen.

SlingStudio

Voor deze branche is dit het eerste draagbare, draadloze uitzendplatform voor meerdere camera's. Je kunt draadloos HD-video's monitoren, opnemen, bewerken en livestreamen, en tussen camera's schakelen.

Teradek VidiU Pro

Onderweg streamen met goede uitzendkwaliteit vanaf elke HDMI-camera, -schakelaar of -videobron.

Coderingsprogramma's voor mobiele apparaten

AirServer
Windows, Mac

Het scherm van je mobiele apparaat mirroren op YouTube.

Streamlabs OBS
Windows, iOS, Android

Gebouwd op OBS en combineert meldingen, widgets, fooien, gezichtsfilters en duizenden gratis thema's en overlays van Streamlabs.

Wirecast Go
iOS

Gratis te downloaden in de iOS App Store. Maak eenvoudig professionele live uitzendingen vanaf je iPhone en stream ze naar YouTube. Schakel tussen shots en voeg foto's, graphics en meer toe met maximaal drie lagen tegelijk voor een krachtige mobiele productie. Lees YouTube-reacties, chat in realtime en communiceer met je publiek. Plan, maak en beheer je YouTube Live-evenementen direct in de app. Upgrade de gratis versie om naar een RTMP-bestemming te streamen.

3. Koppel je hardware

Als je extra hardware gebruikt, zoals een webcam, microfoon of een headset, koppel je die en stel je die in met je coderingsprogramma.

Afhankelijk van je stream, kun je verschillende soorten hardware gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Gaming en informele live evenementen
Veel streamers gebruiken een externe microfoon, webcam en hoofdtelefoon. Gamers gebruiken soms ook een andere tool zoals een greenscreen.

Professionele livestreams
Voor een geavanceerde stream kun je meerdere microfoons en camera's, mixers en hardwarecoderingsprogramma's gebruiken.

4. Koppel je coderingsprogramma en ga live

Voer de URL van je YouTube Live-server en streamsleutel in je coderingsprogramma in. Stel eventueel je audio- en videohardware in met je coderingsprogramma.

Maak eerst een stream met je coderingsprogramma

1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op Live gaan   om het Live controlecentrum te openen.
  3. Klik op het tabblad 'Streamen' op Nieuwe stream. Je kunt ook een eerdere stream kopiëren. Selecteer dan die stream in het dropdownmenu en klik op Eerdere instellingen gebruiken.
  4. Bewerk je stream en klik op Opslaan.
    • Als je aan het YouTube-partnerprogramma deelneemt, kun je ook inkomsten genereren met je livestream. Meer informatie

Koppel daarna je stream aan je coderingsprogramma en ga live
  5. Als je in de instellingen van je stream met je coderingsprogramma de optie ziet om te streamen naar YouTube, selecteer je die. Anders kopieer je de stream-URL uit YouTube en plak je die in de instellingen van de server van je stream in je coderingsprogramma. Dit is misschien de RTMP-server.
  6. Kopieer de streamsleutel uit YouTube en plak die onder 'Streamsleutel' in de instellingen van de server van je stream in je coderingsprogramma.
  7. Stel je coderingsprogramma in en start de stream.
  8. Wacht in het Live controlecentrum op het voorbeeld van je stream en klik op Live gaan.
  9. Als je de stream wilt beëindigen, klik je op Stream beëindigen om te stoppen met het sturen van content vanuit je coderingsprogramma. Alle streams korter dan twaalf uur worden automatisch gearchiveerd. Via het tabblad Live op het dashboard van YouTube Studio heb je toegang tot eerdere, huidige en aankomende streams. Meer informatie

Opmerking: Selecteer het tabblad Beheren om toegang te krijgen tot eerder geplande livestreams en deze te starten.

Nu streamen en Live evenement gebruiken

1. Kopieer de YouTube-ingangspunten van Opname-instellingen naar het coderingsprogramma.
    • Naam van stream: hiermee wordt je stream op de YouTube-servers geïdentificeerd.
    • URL van hoofdserver: de hoofdserver waarop YouTube je stream verwerkt.
    • URL van back-upserver: de back-upserver waarop YouTube je stream verwerkt.
    • We raden je aan naar een back-upserver te streamen, maar dit is niet vereist om te beginnen met uitzenden. Als je naar een back-upserver streamt, heb je tweemaal zoveel uitgaande bandbreedte nodig (want je stuurt gelijktijdig een redundante stream uit). Zorg er dus voor dat je voldoende bandbreedte hebt. In het ideale geval verloopt je back-upstream via een volledig redundant fysiek coderingsprogramma.
  2. Configureer je coderingsprogramma met de aanbevolen coderingsinstellingen van YouTube.
  3. Configureer je audio- en videobronnen.
  4. Start het coderen. Bij 'Nu streamen' start de stream automatisch als je de stream met je coderingsprogramma start (en stopt ook als je je coderingsprogramma stopt).
  5. Als je een gepland evenement gebruikt, moet je niet vergeten het evenement ook op YouTube te starten.