Je coderingsprogramma voor live streaming instellen

Voordat je kunt streamen op YouTube, moet je coderingssoftware downloaden.

Wat is een coderingsprogramma? Een coderingsprogramma is een apparaat of app om je content te converteren naar een digitale indeling die op YouTube kan worden gestreamd. Coderingsprogramma's digitaliseren dus video's en sturen ze naar YouTube om de video's live te streamen naar je kijkers. Sommige coderingsprogramma's zijn afzonderlijke apparaten die een audio- en videosignaal van een camera of pc verwerken. Andere coderingsprogramma's zijn software-apps die worden uitgevoerd op een pc die video vastlegt via een webcam of het bureaublad.

Codering (in plaats van webcamstreaming) is de beste optie voor live streams waarbij je:

• je scherm deelt of je gameplay uitzendt,
  • externe audio-/videohardware gebruikt,
  • een geavanceerde productie beheert (bijvoorbeeld met meerdere camera's en audio-ingangen).

Ben je op zoek naar een eenvoudigere manier om te streamen? Als je geen coderingsprogramma wilt gebruiken, kun je live streamen via een webcam of mobiel.

Apparaten en software die YouTube Live Verified zijn

Er zijn veel soorten coderingsprogramma's. De beste keuze voor jou hangt af van je behoeften. We hebben hieronder enkele suggesties voor coderingsprogramma's verzameld. De volgende coderingsprogramma's zijn YouTube Live Verified. Met uitzondering van Mobile Live en Webcam wordt geen van deze producten door YouTube gemaakt. Het is belangrijk dat je de producten evalueert en bepaalt welke optie het nuttigst is voor jou of je bedrijf.

Ben je klaar om te streamen? Zodra je een coderingsprogramma hebt geselecteerd en gedownload, kun je je live stream maken.

Coderingsprogramma's op basis van software

Stage Ten

Deze eenvoudige web-app fungeert als studio voor live producties en als controlekamer. Zo worden socialmedia-uitzendingen minder complex en wordt je YouTube-pagina een tv-kanaal met een socialmedia-karakter.

Streamlabs OBS
Windows, iOS, Android

Streamlabs OBS biedt toonaangevende uitzendsoftware voor streamers. Het is gratis en open source en biedt allerlei krachtige functies om je kanaal te laten groeien, kijkers bij je stream te betrekken en inkomsten te genereren.

XSplit Broadcaster
Windows (gratis versie beschikbaar)

Revolutionaire app voor het mixen van audio en video waarmee je professionele live uitzendingen en video-opnamen kunt maken.

XSplit Gamecaster
Windows (gratis versie beschikbaar)

De eenvoudigste manier om je games met één klik op de knop op te nemen en te streamen. Ideaal om je gameplay te delen.

Wirecast
Windows, Mac

Gebruiksvriendelijke, bekroonde software voor live streams en productie. Voeg met één klik camera's, live schermopnamen, titels, graphics en meer toe en klik en sleep om items te verplaatsen en het formaat ervan aan te passen. Stream rechtstreeks naar YouTube of een RTMP-bestemming. Werkt met de YouTube API, zodat je je live evenementen kunt beheren, maken en plannen of je live kanaal kunt streamen zonder de app te verlaten.

Coderingsprogramma's op basis van hardware

AirServer
Windows, Mac

Het scherm van je mobiele apparaat mirroren op YouTube.

Elgato Game Capture HD60
Windows, Mac

Opnemen en streamen van je Xbox-, PlayStation- of Wii U-gameplay.

Epiphan Webcaster X2
Elk HDMI-apparaat

Maak professionele live streams vanaf je HDMI-camera, mixer, console of een ander apparaat met deze compacte coderingshardware. Koppel je USB-camera om live te schakelen en beeld-in-beeld-lay-outs te gebruiken.

LiveU Solo

Een apparaat voor videocodering waarmee je met één druk op de knop draadloos live kunt streamen.

SlingStudio

Voor deze branche is dit het eerste draagbare, draadloze uitzendplatform voor meerdere camera's. Je kunt draadloos HD-video's monitoren, opnemen, bewerken en live streamen, en tussen camera's schakelen.

Teradek VidiU Pro

Onderweg streamen met goede uitzendkwaliteit vanaf elke HDMI-camera, -schakelaar of -videobron.

Coderingsprogramma's voor mobiele apparaten

AirServer
Windows, Mac

Het scherm van je mobiele apparaat mirroren op YouTube.

Streamlabs OBS
Windows, iOS, Android

Gebouwd op OBS en combineert meldingen, widgets, fooien, gezichtsfilters en duizenden gratis thema's en overlays van Streamlabs.

Wirecast Go
iOS

Gratis te downloaden in de iOS App Store. Maak eenvoudig professionele live uitzendingen vanaf je iPhone en stream ze naar YouTube.  Schakel tussen shots en voeg foto's, graphics en meer toe met maximaal drie lagen tegelijk voor een krachtige mobiele productie.  Lees YouTube-reacties, chat in realtime en communiceer met je publiek.  Plan, maak en beheer je YouTube Live-evenementen rechtstreeks in de app. Upgrade de gratis versie om naar een RTMP-bestemming te streamen.

De hierboven genoemde producten voldoen aan de criteria van YouTube Live Verified. Geen van deze producten wordt door Google gemaakt. Het is belangrijk dat je de producten evalueert en bepaalt welke optie het nuttigst is voor jou of je bedrijf.

Andere coderingsprogramma's

Op zoek naar open-sourceopties?

Probeer Open Broadcaster Software. Gratis open-sourcesoftware voor video-opnamen en live streams.

Als je een coderingsprogramma hebt gekozen dat niet Live Verified is, kun je het programma als volgt instellen:

Live controlecentrum

Kopieer de server-URL en streamnaam/-sleutel naar je coderingsprogramma.

Nu streamen

Kopieer de server-URL en streamnaam/-sleutel naar je coderingsprogramma.

Live evenement

1. Kopieer de YouTube-ingangspunten van Opname-instellingen naar het coderingsprogramma.
    • Naam van stream: hiermee wordt je stream op de YouTube-servers geïdentificeerd.
    • URL van hoofdserver: de hoofdserver waarop je stream door YouTube wordt verwerkt.
    • URL van back-upserver: de back-upserver waarop je stream door YouTube wordt verwerkt.

We raden je aan naar een back-upserver te streamen, maar dit is niet vereist om te beginnen met uitzenden. Als je naar een back-upserver streamt, heb je tweemaal zoveel uitgaande bandbreedte nodig (want je stuurt gelijktijdig een redundante stream uit). Zorg er dus voor dat je voldoende bandbreedte hebt. In het ideale geval verloopt je back-upstream via een volledig redundante fysiek encoder.

2. Configureer je coderingsprogramma met de aanbevolen coderingsinstellingen van YouTube.
  3. Configureer je audio- en videobronnen.
  4. Start het coderen.
  5. Als je een gepland evenement gebruikt, moet je niet vergeten het evenement ook op YouTube te starten.