YouTube-livestriimin luominen enkooderilla

YouTubessa voi striimata kolmella eri tavalla: verkkokameralla, mobiililaitteella tai enkooderilla (striimaussovellus tai muu laite). Enkooderin avulla voit

• jakaa näyttösi tai lähettää pelikuvaa
  • käyttää ulkoisia audio- ja videolaitteita
  • hyödyntää monipuolista tuotantoa, kuten useita kameroita ja mikrofoneja.

Katso alta, miten voit aloittaa livestriimaamisen.

1. Laita livestriimaus päälle

Livestriimauksen ensimmäisessä käyttöönotossa voi kestää 24 tuntia. Kun livestriimaus on käytössä, voit aloittaa heti. Katso ohjeet livestriimauksen aloittamiseen.

2. Asenna enkooderi

Enkooderi muuntaa videon digitaaliseen muotoon YouTube-striimausta varten. Enkooderi voi olla tietokoneelle asennettava ohjelmistosovellus tai erillinen laitteisto.

Tästä videosta saat lisätietoja enkooderin eduista ja toimintaperiaatteesta.

Livestriimaus enkooderilla: Perusohjeet enkooderin käyttöönottoon ja käyttöön

YouTube Live Verified ‑enkooderit

Nämä enkooderit täyttävät YouTube Live Verified ‑kriteerit. YouTube ei valmista mitään näistä tuotteista. Tutustu tuotteisiin huolella ja selvitä, mikä niistä sopii parhaiten sinulle tai yrityksellesi.

Ohjelmistoenkooderit

AWS Elemental MediaLive

AWS Elemental MediaLive on ammattilaistason palvelu livevideon käsittelemiseen. Se tukee jopa 4Kp60 HEVC ‑striimausta.

Cinamaker Director Studio

Mac ja iOS

Monen kameran videotallennus-, editointi- ja livestriimaussovellus. Liitä jopa kahdeksan iPhonea tai digitaalikameraa ja luo yhteys etäosallistujiin Zoomin kautta HD-laadulla. Lisää peittokuvia, grafiikkaa, audiota, videota, ruutuja ja visuaalisia tehosteita. Striimaa YouTubeen, Zoomiin tai RTMP:hen. Kokoa videokirjasto vaivattomasti sovelluksen oman editorin avulla.

Elgato Game Capture Software
Windows, Mac

Tallenna ja striimaa Xbox-, PlayStation- tai Wii U ‑pelejä.

Gamecaster
Windows (maksuton versio saatavilla)

Voit striimata ja tallentaa hienoimpia pelihetkiäsi yhdellä klikkauksella. Pelisuoritusten jakaminen käy helposti.

Streamlabs Talk Studio

Huippuluokan livestriimaussovellus, jolla voit striimata ammattilaistason kuvaa suoraan selaimesta. Striimiin on helppo kutsua vieraita. Sovelluksessa on monipuoliset ominaisuudet, paljon muokkausmahdollisuuksia ja tuki lahjoituksille. Lisäksi sitä voi käyttää ilman lataamista.

Open Broadcaster Software

Maksuton avoimen lähdekoodin ohjelmisto videon tallentamiseen ja livestriimaukseen.

PRISM Live Studio

Windows

PRISM Live Studio on helppokäyttöinen Windows-striimausohjelmisto. Striimaajat arvostavat sen vakaata striimauslaatua ja monipuolisia ominaisuuksia, joihin kuuluvat kaunistus- ja tarratehosteet, piirrokset, virtuaalinen tausta ja kamera sekä PRISM-mobiilisovellusten integrointi. Kaikki ominaisuudet ovat maksuttomia.

Restream

Johtava livestriimausstudio sisällöntuottajille ja yrityksille. Striimaa livenä yli 30 alustalle yhtä aikaa pilvipohjaisen studion kautta. Kutsu vieraita, lisää peittokuvia, toista videoita ja tee striimistäsi ammattimaisempi – maksutta ja helposti.

Stage TEN

Luo ja jaa huippulaadukkaita livestriimejä helposti. Voit kutsua vieraita mistä tahansa, vetää ja pudottaa mediaa ja grafiikkaa, myydä tuotteita livestriimeissä, olla yhteydessä katsojiin ja ansaita tuloja.

Streamlabs
Windows, iOS, Android

Streamlabs on johtava lähetysohjelmisto striimaajille. Se on maksuton, avoimen lähdekoodin ratkaisu, jonka monipuoliset ja tehokkaat ominaisuudet auttavat sinua tavoittamaan enemmän katsojia, oppimaan uutta ja kaupallistamaan sisältöä.

Wirecast
Windows, Mac

Palkittu, helppokäyttöinen ohjelmisto soveltuu livestriimaukseen ja tuotantoon. Lisää kameroita, reaaliaikaisia kuvakaappauksia, otsikoita, grafiikoita ja paljon muuta yhdellä klikkauksella. Striimaa suoraan YouTubeen tai mihin tahansa RTMP-kohteeseen. Toimii YouTuben sovellusliittymän kanssa, joten voit ylläpitää, luoda, ajastaa tai striimata livesisältöä poistumatta sovelluksesta.

XSplit Broadcaster
Windows (maksuton versio saatavilla)

Tällä mullistavalla äänen ja kuvan mikserisovelluksella voit luoda ammattimaisia livelähetyksiä ja videotallenteita.

StreamYard

StreamYard on maailman suosituin livestriimaus- ja podcast-studio. Haastattele vieraita, lisää livechateja näytölle, brändää lähetyksiäsi ja tee paljon muuta. Kaikki tämä onnistuu selaimessa ilman latauksia, ja käytön voi aloittaa maksutta.

Nimble Streamer

Nimble Streamer on mediapalvelin, jolla voi rakentaa kustannustehokkaita striimaus- ja sisällönjakeluverkkoja. Verkko-ominaisuuksia ovat esimerkiksi RTMP, SRT, NDI, Dante, WebRTC, Icecast, HLS ja DASH. Lisäksi käytettävissä on sisällön muuntamiseen tarkoitettu transkoodauslaajennus. Toisto, mainosten lisäys, maksumuuri ja muut ominaisuudet tekevät sisällön kaupallistamisesta helppoa.

Laitteistoenkooderit

AirServer
Windows, Mac

Peilaa mobiililaitteesi tai tietokoneesi näyttö YouTubeen.

AWS Elemental Live

AWS Elemental Live on erillinen videoenkooderilaite, jonka käsittelemää livevideota voi lähettää ja striimata mihin tahansa laitteeseen.

Elgato

Elgato on maailman johtava sisällöntuottajille tarkoitetun audiovisuaalisen teknologian tarjoaja kaikilla videonjakoalustoilla. Lisäksi se on kehittänyt livestriimien tuotantoa helpottavan, ohjelmoitavan Stream Deck ‑USB-ohjaimen, johon on saatavilla yli 200 liitännäistä ja jonka painikkeisiin ja säätimiin voi määrittää erilaisia pikanäppäintoimintoja.

Epiphan Pearl 2

Pearl-2 on yhtä aikaa videokytkin, tallennin, striimaaja, jakaja ja skaalain. Siinä on kuusi videotuloa, joista neljä tukee XLR-audiota. Lisäksi järjestelmä tukee esimerkiksi 4K-striimausta ja ‑tallennusta, NDI:tä sekä väriavainnusta. Pearl-2:n ammattimaiset ominaisuudet ja käsittelyteho riittävät haastaviinkin livetapahtumiin.

Direkt Link

Intinor kehittää tuotteita, joilla voi lähettää laadukasta videokuvaa internetissä. Tuotteet ovat helppokäyttöisiä, kestäviä ja luotettavia, ja ne sopivat mobiilikäyttöön. Lähettäjien käyttämä enkooderi on varma vaihtoehto suuriin e-urheilutapahtumiin. Valmistusmaa Ruotsi.

LiveU Solo

Luokkansa paras, helposti käyttöön otettava videoenkooderilaite, jolla livestriimaat yhdellä kosketuksella kamerasta tai mikseristä langattomasti YouTubeen ja muihin verkkokohteisiin. Striimaa luotettavasti mistä tahansa samalla LRT™-verkkojensidontatekniikalla, jota suuret kanavat käyttävät.

Nvidia

NVIDIA-grafiikkasuorittimet sisältävät laitteistopohjaisen NVENC-enkooderin, joka tarjoaa nopeutetun laitteistopohjaisen videokoodauksen. Tämä mahdollistaa laadukkaamman livestriimauksen ja paremman suorituskyvyn kuormittamatta prosessoria.

SlingStudio

Markkinoiden ensimmäisellä kannettavalla ja langattomalla monikameralähetysalustalla voit valvoa lähetystä, tallentaa, siirtyä kamerasta toiseen sekä editoida ja striimata HD-laatuista livekuvaa langattomasti YouTubeen.

Teradek VidiU Go

Striimaa huippulaadukasta kuvaa mistä tahansa kamerasta, mikseristä tai videolähteestä, missä ikinä oletkin. Pienikokoinen, mukana kulkeva Vidiu Go sopii vaativallekin käyttäjälle, sillä se tukee SDI- ja HDMI-tekniikoita 1080p60-tarkkuudella.

Blackmagic Web Presenter 4K

Huippuluokan HD- ja Ultra HD ‐striimausratkaisu, joka mahdollistaa striimauksen suoraan YouTubeen jopa 2160p60-tarkkuudella.

Mobiilienkooderit

AirServer
Windows, Mac

Peilaa mobiililaitteen näyttö YouTubeen.

PRISM Live Studio

iOS ja Android

PRISM Live Studio on yksi suosituimmista mobiilisovelluksista IRL- ja pelistriimausta varten. Striimaajat arvostavat sen vakaata striimauslaatua ja monipuolisia ominaisuuksia, joihin kuuluvat koriste- ja kaunistustehosteet, peittokuvat ja väriavainnus. Kaikki ominaisuudet ovat maksuttomia.

Streamlabs
Windows, iOS, Android

Ohjelmisto pohjautuu OBS:ään, ja siinä yhdistyvät Streamlabsin ilmoitukset, oikopolut, tippaus, suodattimet sekä tuhannet maksuttomat teemat ja peittokuvat.

Wirecast Go
iOS

Sovellus on ladattavissa maksutta iOS:n App Storesta. Tuota helposti livelähetyksiä iPhonella ja striimaa ne YouTubeen. Vaihda otosta ja lisää kuvia, grafiikoita ja paljon muuta jopa kolmeen kerrokseen helposti mobiililaitteella. Lue YouTube-kommentteja, käytä chatia ja ole yhteydessä yleisöön reaaliajassa. Ajoita, luo ja ylläpidä YouTube-livestriimejä suoraan sovelluksesta. Ostamalla maksullisen version voit striimata mihin tahansa RTMP-kohteeseen.

Larix Broadcaster

iOS ja Android

Larix Broadcaster on iOS- ja Android-mobiilisovellus. Sen avulla voi tallentaa sisältöä ja livestriimata muun muassa SRT:n, RTMP:n, NDI:n, WebRTC:n ja Zixin avulla. Mobiilikameraa voi hyödyntää monipuolisesti sisällön luomisessa: verkko- ja tekstipeittokuvat, grafiikat, dynaamiset kameramanipulaatiot, audion lisäasetukset ja muut parannukset sopivat kaikkiin IRL-striimeihin.

3. Yhdistä laitteisto

Jos käytät laitteita, kuten verkkokameraa, mikrofonia tai kuulokemikrofonia, yhdistä ne ja varmista, että ne on määritetty toimimaan enkooderin kanssa.

Eri striimeissä käytetään usein eri laitteistoa. Tyypillisiä esimerkkejä:

Pelistriimit ja rennot livestriimit
Monesti näissä käytetään ulkoista mikrofonia, verkkokameraa tai kuulokkeita. Pelistriimeissä voidaan hyödyntää myös muita työkaluja, kuten vihertaustaa.

Virheelliset enkooderin asetukset voivat aiheuttaa laitteiston teknisiä ongelmia striimauksen aikana.

Ammattimaiset livestriimit
Ammattimaisissa striimeissä voidaan käyttää useita mikrofoneja, kameroita, miksereitä ja laitteistoenkoodereita.

4. Yhdistä enkooderi ja aloita live-lähetys

Lisää käyttämäsi YouTube Live ‑palvelimen URL-osoite ja striimausavain enkooderiin. Jos käytät audio- tai videolaitteistoa, määritä ne toimimaan enkooderin (eli striimaussovelluksen) kanssa.

Uutta: Livetapahtumien hallinta livestriimausta varten

Näin aloitat livestriimin heti

Luo ensin striimi

1. Avaa YouTube Studio.
  2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta LUO ja sitten Aloita livelähetys , niin Livetapahtumien hallinta aukeaa.
  3. Klikkaa Striimaa-välilehteä.
  4. Jos striimaat ensimmäistä kertaa, muokkaa striimiäsi ja klikkaa Luo striimi.
    Jos olet striimannut aiemmin, striimausavain ja muut aiemmat striimausasetukset latautuvat, joten enkooderin asetuksia ei tarvitse muuttaa.
    • 13–17-vuotiaden YouTube-tileillä oletusarvoinen yksityisyysasetus on yksityinen. Yli 18-vuotiailla oletusasetus on julkinen. Kaikki käyttäjät voivat valita livestriimin asetukseksi julkinen, yksityinen tai piilotettu.
  5. Jos olet mukana YouTube-kumppaniohjelmassa, voit kaupallistaa livestriimisi. Lue lisää.

Yhdistä striimi enkooderiin ja aloita live-lähetys

1. Jos enkooderin striimausasetuksista löytyy striimaus YouTubeen, valitse se. Muussa tapauksessa kopioi striimin URL-osoite YouTubesta ja liitä se enkooderin Stream settings (Striimausasetukset) ‑osion palvelinkohtaan. Kohdassa voi lukea esim. RTMP server (RTMP-palvelin).
  2. Kopioi striimausavain YouTubesta ja liitä se enkooderin Stream settings (Striimausasetukset) ‑osion kohtaan Stream Key (Striimausavain).
  3. Valmistele enkooderin asetukset ja aloita striimi. Striimille luodaan katselusivu, ja lähetys näkyy livenä YouTubessa. Striimistä lähetetään ilmoituksia, ja se näkyy tilaajien syötteissä.
  4. Kun haluat lopettaa striimauksen, keskeytä sisällön lähettäminen enkooderiin. Kaikki alle 12 tunnin mittaiset striimit arkistoidaan automaattisesti. Näet aiemmat, tämänhetkiset ja tulevat striimit YouTube Studion hallintapaneelin Live-välilehdellä. Lue lisää.

Näin livestriimi ajastetaan

Kun ajastat striimin, voit mainostaa sitä etukäteen. Katsojat voivat saada muistutuksia tulevista striimeistä, ja sinä voit jakaa URL-osoitteen sosiaalisessa mediassa.

Striimin ajastaminen

1. Avaa YouTube Studio.
  2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta LUO ja sitten Aloita livelähetys , niin Livetapahtumien hallinta aukeaa.
  3. Klikkaa Muokkaa-välilehteä.
  4. Valitse Ajoita striimi.
  5. Voit käyttää aiempien striimien asetuksia klikkaamalla Kopioi asetukset tai luoda uuden striimin valitsemalla Luo uusi.
    • 13–17-vuotiaden YouTube-tileillä oletusarvoinen yksityisyysasetus on yksityinen. Yli 18-vuotiailla oletusasetus on julkinen. Kaikki käyttäjät voivat valita livestriimin asetukseksi julkinen, yksityinen tai piilotettu.
  6. Jos olet mukana YouTube-kumppaniohjelmassa, voit kaupallistaa livestriimisi. Lue lisää.

Vinkki: Herätä yleisösi kiinnostus livestriimiä kohtaan trailerilla. Lue lisää.

Ajastetun striimin aloittaminen

Yhdistä striimi enkooderiin ja aloita livelähetys.

1. Jos enkooderin striimausasetuksista löytyy striimaus YouTubeen, valitse se. Muussa tapauksessa kopioi striimin URL-osoite YouTubesta ja liitä se enkooderin Stream settings (Striimausasetukset) ‑osion palvelinkohtaan. Kohdassa voi lukea esim. RTMP server (RTMP-palvelin).
  2. Kopioi striimausavain YouTubesta ja liitä se enkooderin Stream settings (Striimausasetukset) ‑osion kohtaan Stream Key (Striimausavain).
  3. Määritä enkooderi ja aloita striimi.
  4. Mene Live-tapahtumien hallintaan, odota että striimin esikatselu tulee näkyviin ja valitse Aloita live-lähetys.
  5. Kun haluat lopettaa striimauksen, keskeytä sisällön lähettäminen enkooderiin valitsemalla Lopeta striimaus. Kaikki alle 12 tunnin mittaiset striimit arkistoidaan automaattisesti. Näet aiemmat, tämänhetkiset ja tulevat striimit YouTube Studion hallintapaneelin Live-välilehdellä. Lue lisää

Livetapahtuma-paneelin käyttäminen

Livestriimin aikana voit käyttää Livetapahtumien hallinnan kompaktia versiota (Livetapahtuma-paneeli), jolloin striimi vie mahdollisimman vähän tilaa näytöltä. Livetapahtuma-paneelista näet Livetapahtumien hallinnan tärkeät tiedot (esim. katselukerrat ja chatin tulot) pienemmässä ikkunassa.

Näin laitat Livetapahtuma-paneelin päälle:

1. Siirry Livetapahtumien hallinnassa striimin hallintapaneeliin.
  2. Klikkaa vasemmasta alakulmasta Avaa hallintapaneeli ikkunaan Suurenna ikkuna.

Sulje Livetapahtuma-paneeli sulkemalla ikkuna.

Huom. Livetapahtuma-paneeli on käytettävissä vain, kun livestriimaat enkooderilla tai verkkokameralla.