Skicka in ett bestridande av anmälan om upphovsrätt

Om ditt innehåll har tagits bort på grund av en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl och du anser att det är ett misstag eller en felaktig identifiering kan du skicka in ett bestridande av anmälan. Det är en juridisk begäran om att YouTube ska återställa innehåll som har tagits bort på grund av en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl.

Kom ihåg:

• Skicka bara ett bestridande av anmälan om ditt innehåll har tagits bort på grund av ett misstag eller en felaktig identifiering. Det omfattar undantag från upphovsrätten, till exempel fall av tillåten användning eller skälig användning.
  • Om innehållet inte uppfyller ovanstående kriterier kan du vänta i 90 dagar tills din upphovsrättsvarning upphör. Du kan även försöka kontakta anmälaren direkt och begära ett tillbakadragande.
Uppge inte falsk information. Missbruk av våra processer, till exempel att lämna in bedrägliga dokument, kan leda till att ditt konto sägs upp eller andra juridiska följder.

Utvärdera innehållet

Så här granskar du innehåll som har tagits bort på grund av en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. Klicka på filterfältet följt av Upphovsrätt.
  4. Leta upp videon i fråga.
  5. Håll muspekaren över Upphovsrätt i kolumnen Begränsningar.
  6. Klicka på VISA INFORMATION.
  7. Läs igenom sidan med upphovsrättsinformation för videor. Där finns mer information om innehållet som identifierats i begäran om borttagning.
    • Om andra videor togs bort och tillhör samma upphovsrättsvarning bör du även läsa sidan Uppgifter om videons upphovsrätt för de andra videorna. Om du anser att flera videor har tagits bort på felaktiga grunder kan du skicka in ett bestridande för alla videor.
  8. Tänk på följande innan du skickar in ett bestridande av anmälan:
  • Äganderätt: Är innehållet ditt originalinnehåll som du äger alla rättigheter till?
  • Bevis: Om du har använt någon annans upphovsrättsskyddade verk, har du något bevis på en licens eller ett tillstånd för innehållet?
  • Undantag från upphovsrätten: Skyddas din användning av reglerna om tillåten användning eller liknande undantag från upphovsrätten?
  • Allmän egendom: Är innehållet allmän egendom?

Om inget av ovanstående gäller ditt innehåll kan du vänta 90 dagar tills upphovsrättsvarningen upphör. Du kan även försöka kontakta anmälaren direkt och begära ett tillbakadragande.

Skicka in ett bestridande av anmälan

Bestridanden ska skickas in av den som ursprungligen laddade upp innehållet i fråga. Den ursprungliga uppladdaren måste samtycka till att dela informationen i bestridandet med anmälaren. Om bestridandet omfattar personliga uppgifter kan en auktoriserad representant (t.ex. en advokat) skicka in bestridandet åt uppladdaren via e-post, fax eller vanlig post.

Så här skickar du in ett bestridande av anmälan i YouTube Studio:

1. Följ stegen ovan för att söka upp den borttagna videon i YouTube Studio.
  2. Klicka på VÄLJ ÅTGÄRDER under Innehåll som har identifierats i videon följt av Skicka bestridande av anmälan.
  3. Läs kraven för bestridanden och markera rutorna för att bekräfta följt av FORTSÄTT.
  4. Ange dina kontaktuppgifter följt av FORTSÄTT.
    • Se till att ange din fullständiga fysiska adress och ditt fullständiga officiella namn (vanligtvis för- och efternamn). Ange inte ett företags- eller kanalnamn.
  5. Ange förklaringen. Förklara kort och tydligt varför du anser att borttagningen av innehållet ska anses vara ett misstag eller en felidentifiering.
  6. Läs igenom uppgifterna och godkänn genom att markera kryssrutorna.
  7. Ange ditt fullständiga officiella namn som signatur följt av FORTSÄTT.
  8. (Valfritt) Om andra videor har tagits bort från samma begäran om borttagning och du anser att även de har tagits bort på felaktiga grunder kan du välja de här videorna och ta med dem i bestridandet.
  9. Klicka på SKICKA.
Du kan också skicka in ett bestridande av anmälan via e-post, fax eller vanlig post.

Detta händer när du skickar in ett bestridande av anmälan

När ett bestridande av anmälan har skickats in vidarebefordras det till anmälaren om det uppfyller alla krav, inklusive en tydlig förklaring till varför du anser att innehållet har identifierats felaktigt eller tagits bort på felaktiga grunder. Bestridanden som inte uppfyller alla krav kan komma att avvisas.

Anmälaren har tio amerikanska arbetsdagar i enlighet med upphovsrättslagen att svara på bestridandet. De måste svara med bevis på vilka rättsliga åtgärder som har vidtagits för att förhindra att ditt innehåll återställs på YouTube.

Om anmälaren inte gör detta inom tio dagar återställs ditt innehåll på YouTube (om du inte har tagit bort det) och den tillhörande upphovsrättsvarningen tas bort från din kanal.

Vanliga frågor

Hur kontrollerar jag status för ett bestridande av anmälan som jag har skickat in?

Så här kontrollerar du status för ett bestridande av en anmälan som du har skickat in:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. Klicka på filterfältet följt av Upphovsrätt.
  4. Leta upp videon i fråga.
  5. Håll muspekaren över Upphovsrätt i kolumnen Begränsningar.
  6. Klicka på VISA INFORMATION.
  7. I avsnittet Innehåll som har identifierats i videon hittar du status för bestridandet av anmälan.
Kan jag avbryta ett bestridande som jag har skickat?
Om du vill avbryta ett bestridande av anmälan kan du göra det under förutsättning att anmälaren inte har svarat på bestridandet ännu.
Om du vill avbryta det svarar du direkt på YouTubes bekräftelsemeddelande (e-postmeddelandet som bekräftade att bestridandet har tagits emot). Ange i svaret att du vill dra tillbaka ditt bestridande. Du kan även skicka e-post till copyright@youtube.com med dessa uppgifter.
Hur skickar jag in ett bestridande av anmälan för innehåll som inte är kopplat till videor?

Bestridanden av anmälningar som rör innehåll som inte är videor, till exempel kommentarer eller en kanals bannerbild, måste skickas in via e-post, fax eller vanlig post.

Obs! Eftersom kanalprofilbilder ligger hos Google måste bestridanden för kanalprofilbilder skickas in via Googles webbformulär.

Kan jag bestrida anmälan om mitt konto har sagts upp på grund av brott mot upphovsrätten?
Om ditt konto har sagts upp på grund av brott mot upphovsrätten kan du inte skicka in ett bestridande av anmälan i YouTube Studio. Du kan däremot skicka in ett bestridande av anmälan via e-post, fax eller vanlig post.

Mer info