Een verweer tegen een auteursrechtklacht indienen

Als je zonder toestemming van de auteursrechteigenaar auteursrechtelijk beschermde content naar YouTube uploadt, kan deze worden verwijderd. Als je denkt dat je video ten onrechte is verwijderd, kun je een verweer indienen.

Een verweer is een juridisch verzoek aan YouTube om een video te herstellen die wegens vermeende auteursrechtschending is verwijderd.

Voordat je een verweer indient, moet je het volgende weten:

• Het verweer moet worden ingediend door de gebruiker die de video oorspronkelijk heeft geüpload of door een vertegenwoordiger die gemachtigd is namens deze persoon te handelen, zoals een advocaat.
  • Dien alleen een verweer in als je video is verwijderd als gevolg van een fout of een onjuiste identificatie van content, waaronder redelijk gebruik. Dien geen verweer in voor andere redenen.
  • Verweren voor andere content dan video's, zoals reacties of kanaalbannerafbeeldingen, moeten worden ingediend via een zelf opgesteld verweer.

Je verweer voorbereiden

Let hierop als je een verweer indient:

1. Je verweer moet voldoen aan alle wettelijke vereisten.
  2. Leg duidelijk en in je eigen woorden uit dat je het recht hebt om de auteursrechtelijk beschermde content te gebruiken. Als je denkt dat de content foutief is geïdentificeerd, leg je duidelijk en beknopt uit waarom je dit denkt.

De auteursrechtelijk beschermde content evalueren

Je verweer moet gegevens bevatten over de specifieke content die in je video is geclaimd. Zo vind je de gegevens:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Selecteer Filter  en dan Auteursrechtclaims.
  4. Plaats de muisaanwijzer op Auteursrechtclaim in de kolom Beperkingen naast je video.
  5. Klik op DETAILS BEKIJKEN.

Overweeg het volgende voor je een verweer indient:

• Van wie is de content?
  • Als je auteursrechtelijk beschermd werk van iemand anders hebt gebruikt, kun je bewijzen dat je een licentie of toestemming hebt om die content te gebruiken?
  • Valt je gebruik van de content onder redelijk gebruik, redelijke distributie of een vergelijkbare uitzondering op het auteursrecht?
  • Bevindt de content zich in het publieke domein?

Een verweer indienen

Zo dien je een verweer wegens auteursrechtschending in:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Selecteer Filter  en dan Auteursrechtclaims en zoek de video.
  4. Plaats de muisaanwijzer op Auteursrechtclaim in de kolom Beperkingen.
  5. Klik op DETAILS BEKIJKEN.
  6. Klik bij Acties op ACTIE SELECTEREN  en dan Verweer indienen.
  7. Geef je contactgegevens en redenen op.
    • Zorg dat je je volledige fysieke adres en volledige officiële naam vermeldt.
    • Als er informatie ontbreekt in je verweer, kan het worden afgewezen.
  8. Klik op VERZENDEN.

Door een verweer in te dienen, stem je ermee in dat je informatie met de eiser wordt gedeeld.

Als je account is opgeschort wegens auteursrechtschending, kun je geen verweer indienen via de bovenstaande stappen. Je kunt wel proberen een zelf opgesteld verweer in te dienen.

Wat is de volgende stap?

Je verweer wordt doorgestuurd naar de eiser als het aan alle wettelijke vereisten voldoet en duidelijk uitlegt dat je het recht hebt om de content te gebruiken. In de meeste gevallen sturen we je verweer niet door naar een andere partij dan de oorspronkelijke eiser. Als we het verweer doorsturen, bevat het de volledige tekst, ook alle persoonlijke informatie die je hebt opgegeven.

De eiser heeft 10 werkdagen (zoals vereist door de auteursrechtwetgeving) om te reageren op je verweer. De reactie moet bewijs bevatten dat er juridische stappen zijn ondernomen om te voorkomen dat de content opnieuw op YouTube wordt geplaatst.