Een verweer tegen een auteursrechtklacht indienen

Als je content is verwijderd na een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending en je denkt dat dit komt door een fout of onjuiste identificatie, kun je een verweer indienen. Dit is een juridisch verzoek aan YouTube om content te herstellen die is verwijderd na een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending.

Houd rekening met het volgende:

• Dien alleen een verweer in als je content is verwijderd vanwege een fout of onjuiste identificatie. Hieronder verstaan we ook uitzonderingen op het auteursrecht, zoals gevallen van redelijk gebruik of redelijke distributie.
  • Als je content niet aan de bovenstaande criteria voldoet, kun je 90 dagen wachten tot je waarschuwing vanwege auteursrechtklacht verloopt. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de eiser om te vragen om intrekking.
Dien geen onjuiste informatie in. Misbruik van onze processen door bijvoorbeeld frauduleuze documenten in te dienen, kan leiden tot beëindiging van je account of andere juridische gevolgen.

De content evalueren

Zo beoordeel je content die is verwijderd na een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Klik op de filterbalk en dan Auteursrecht.
  4. Zoek de betreffende video.
  5. Plaats de cursor op Auteursrecht in de kolom Beperkingen.
  6. Klik op DETAILS BEKIJKEN.
  7. Ga naar de pagina Informatie over de auteursrechtstatus van de video. Hier vind je meer informatie over de content die in het verzoek tot verwijdering wordt genoemd.
    • Vallen er andere, verwijderde video's onder dezelfde waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht? Ga dan ook voor deze video's naar de pagina Informatie over de auteursrechtstatus van de video. Als je denkt dat meerdere video's onterecht zijn verwijderd, kun je één verweer voor alle video's indienen.
  8. Overweeg het volgende voordat je een verweer indient:
  • Eigendom: Is de content je eigen originele content en heb je alle rechten op deze content?
  • Bewijs: Als je auteursrechtelijk beschermd werk van iemand anders hebt gebruikt, kun je dan bewijzen dat je een licentie of toestemming hebt om die content te gebruiken?
  • Uitzondering op het auteursrecht: Valt je gebruik onder redelijk gebruik of een vergelijkbare uitzondering op het auteursrecht?
  • Publiek domein: Bevindt de content zich in het publieke domein?

Als geen van de bovenstaande punten van toepassing is op je content, kun je 90 dagen wachten totdat de waarschuwing vanwege auteursrechtklacht verloopt. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de eiser om te vragen om intrekking.

Een verweer indienen

Verweren moeten worden ingediend door de oorspronkelijke uploader van de content. De oorspronkelijke uploader moet toestemming geven om de informatie in het verweer met de eiser te delen. Als je je persoonlijke informatie liever niet deelt, kan een gemachtigde vertegenwoordiger (zoals een advocaat) het verweer namens jou indienen per e-mail, fax of post.

Zo dien je een verweer in via YouTube Studio:

1. Voer de stappen hierboven uit om de verwijderde video te vinden in YouTube Studio.
  2. Klik onder Content die in deze video is gevonden op ACTIES SELECTEREN en dan Verweer indienen.
  3. Check de vereisten voor het verweer en vink de vakjes aan om ze te bevestigen en dan DOORGAAN.
  4. Geef je contactgegevens op en dan DOORGAAN.
    • Zorg dat je je complete fysieke adres en volledige officiële naam vermeldt (meestal een voor- en achternaam). Geef geen bedrijfs- of kanaalnaam op.
  5. Schrijf je redenering op. Leg duidelijk en beknopt uit waarom je vindt dat je content is verwijderd vanwege een fout of onjuiste identificatie.
  6. Neem de verklaringen door en vink de vakjes aan om ermee akkoord te gaan.
  7. Geef je volledige officiële naam op als handtekening en dan DOORGAAN.
  8. (Optioneel) Als andere video's zijn verwijderd op basis van hetzelfde verzoek tot verwijdering en je vindt dat ze ook ten onrechte zijn verwijderd, kun je deze video's selecteren en ze allemaal opnemen in het verweer.
  9. Klik op INDIENEN.
Je kunt ook een verweer indienen per e-mail, fax of post.

Wat er gebeurt nadat je een verweer hebt ingediend

Nadat je een verweer hebt ingediend, wordt dit doorgestuurd naar de eiser als het voldoet aan alle vereisten, inclusief een duidelijke uitleg waarom je denkt dat de content verkeerd is geïdentificeerd of ten onrechte is verwijderd. Verweren die niet aan alle vereisten voldoen, kunnen worden geweigerd.

De eiser heeft volgens de auteursrechtwetgeving 10 werkdagen (VS) om te reageren op het verweer. De eiser moet bewijzen dat die juridische stappen heeft ondernomen om te voorkomen dat de content opnieuw op YouTube wordt geplaatst.

Als de eiser dit niet binnen 10 dagen doet, wordt je content gereactiveerd op YouTube (tenzij je deze hebt verwijderd) en wordt de waarschuwing vanwege auteursrechtklacht van je kanaal verwijderd.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de status van een ingediend verweer bekijken?

Zo check je de status van een ingediend verweer:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Klik op de filterbalk en danAuteursrecht.
  4. Zoek de betreffende video.
  5. Plaats de cursor op Auteursrecht in de kolom Beperkingen.
  6. Klik op DETAILS BEKIJKEN.
  7. Je ziet de status van je verweer in het gedeelte Content gevonden in deze video.
Kan ik een ingediend verweer annuleren?
Als je een verweer wilt annuleren, kun je dat doen zolang de eiser er nog niet op heeft gereageerd.
Als je een verweer wilt annuleren, beantwoord je de bevestigingsmail van YouTube (de e-mail waarin staat dat het verweer is ontvangen). Vermeld in je antwoord dat je je verweer wilt intrekken. Je kunt ook een e-mail sturen naar copyright@youtube.com.
Hoe dien ik een verweer in voor niet-videocontent?

Verweren voor andere content dan video's, zoals reacties of kanaalbannerafbeeldingen, moeten worden ingediend per e-mail, fax of post.

Opmerking: Omdat Google de profielfoto's van kanalen host, moet je een verweer voor de profielfoto van het kanaal indienen via het webformulier van Google.

Kan ik een verweer indienen als mijn account is beëindigd vanwege auteursrechtschendingen?
Als je account is beëindigd vanwege auteursrechtschending, kun je geen verweer indienen in YouTube Studio. Je kunt wel een verweer indienen per e-mail, fax of post.

Meer informatie