Viktiga metoder för onlinesäkerhet för YouTube-kreatörer

När du har skyddat Google-kontot som är kopplat till din YouTube-kanal kan du gå igenom våra rekommenderade metoder för att bevara onlinesäkerheten på YouTube.

Tror du att din YouTube-kanal har blivit hackad? Läs mer om hur du återställer och skyddar den.

Undvik misstänkta frågor

Nätfiske innebär att en hackare utger sig för att vara pålitlig i syfte att samla in dina personliga uppgifter.
Svara inte på misstänkta e-postmeddelanden, sms, snabbmeddelanden, webbsidor eller telefonsamtal med exempelvis erbjudanden om:
  • Kostnadsfria kryptomynt
  • Marknadsföringshjälp som kräver kanalåtkomst
  • Lösenord för att öppna krypterade filer
Klicka inte på länkar och öppna inte filer från opålitliga källor i e-postmeddelanden, i sms, på webbsidor, i popup-fönster eller i erbjudanden på YouTube, till exempel:
  • Kostnadsfria mallar för miniatyrer
  • Avgiftsbelagda redigeringsprogram
  • Okänd mjukvara
Hackare kan utge sig för att vara familjemedlemmar, kollegor eller representanter för företag eller myndigheter i e-post, sms och på webbsidor.
YouTube frågar dig aldrig om ditt lösenord, din e-postadress eller andra kontouppgifter. Skydda dig mot nätfiske genom att aldrig ange ditt lösenord på någon annan sida än myaccounts.google.com. Låt dig inte luras om någon kontaktar dig och låtsas jobba för YouTube. E-postmeddelanden från YouTube kommer bara från @youtube.com eller @google.com.

Anmäl skräppost eller nätfiske

Om du ser videor på YouTube som du tror är spam eller nätfiske vill vi gärna att du rapporterar dem så att YouTube-teamet kan granska dem. Om du vill veta mer om spam och nätfiske besöker du National Cyber Security Alliance.
Tips! Lär dig mer om nätfiske med vårt nätfiskequiz.

Skydda ditt konto

Skydda ditt Google-konto med den här enkla checklistan och följ de här rekommenderade metoderna:

Lämna aldrig ut dina inloggningsuppgifter

• Lämna aldrig ut lösenord. Använd kanalbehörigheter eller varumärkeskonto för att ge åtkomst till dina samarbetspartners i stället för att dela lösenord.
  • YouTube frågar aldrig efter lösenord i ett e-postmeddelande, sms eller telefonsamtal.
  • YouTube skickar aldrig formulär som efterfrågar personliga uppgifter som personnummer, finansiell information eller lösenord.

Kontrollera och uppdatera kanalåtkomst

Om du är en kreatör kan du bjuda in någon annan att hantera din YouTube-kanal utan att ge åtkomst till Google-kontot. Genom att använda kanalbehörigheter kan du skapa tydliga roller och ansvarsområden. Ge någon åtkomst till kanalen som:
  • Ansvarig: Kan lägga till och ta bort andra och redigera kanalinfon.
  • Redigerare: Kan redigera kanalinfon.
  • Redigerare (begränsad): Samma behörigheter som redigerare, men kan inte se intäktsinformation.
  • Tittare: Kan se (men inte redigera) all kanalinfo.
  • Läsbehörig (begränsad): Kan se (men inte redigera) all kanalinfo förutom intäktsinformationen.

Ta bort okända användare

Om du inte känner igen personerna som hanterar ditt konto kan det ha blivit hackat. Du bör ändra eller ta bort dessa användare så snart som möjligt, beroende på vilken kontotyp du har.
Om någon lämnar teamet ska du omedelbart ta bort åtkomsten.
Obs! Om du har ett varumärkeskonto kan du bjuda in andra till att hantera ditt Google-konto och din YouTube-kanal. Kontrollera om du har ett varumärkeskonto och läs mer om hur du hanterar behörigheter för varumärkeskonton.

Ta bort webbplatser och appar som du inte behöver

För att skydda ditt Google-konto och din YouTube-kanal ska du undvika att installera okända appar eller appar från okända källor. Hantera och ta bort appar som du inte behöver från dina kopplade konton.

Besök vårt säkerhetscenter för kreatörer

Besök säkerhetscentret för kreatörer för att fortsätta få din kanal att växa på ett säkert sätt. Ta fram en plan för att skydda dig online.