Ressurser for foreldre

Vi har forståelse for at foreldre og foresatte har spørsmål om barns atferd på nettet. Vi har satt sammen noen verktøy og ressurser som kan gjøre det enklere å administrere YouTube-opplevelsen for familien din.

Hvor gammelt må barnet mitt være for å bruke YouTube?

For pålogging på YouTube kreves det en Google-konto der kontoeieren er over aldersgrensen.  Hvis en video rapporteres og vi oppdager at opplasteren har oppgitt feil alder ved kontooppretting, sier vi opp den aktuelle kontoen.

Tips og råd

Vi ber om at alle brukerne våre leser retningslinjene for brukere, som inneholder informasjon om hva slags innhold og atferd som godtas på YouTube.

Nettsikkerhetstips for familier fra Google og Common Sense Media:

• Få tenåringene dine til å lage en spilleliste med sine favorittvideoer, og gjør det samme selv. Sett dere deretter ned og se på videoene sammen. Du kan se hva tenåringene ser på, og de kan kanskje lære ett og annet om deg.
  • Ta med deg tenåringene dine på en reise gjennom din barndoms fjernsynsprogrammer ved å lage en spilleliste med klipp fra favorittprogrammene dine.
  • Gjør det til et spill se på YouTube-klipp: Gjett hvilke videoer som er populære på et bestemt sted, og bruk deretter Avansert søk-funksjonen til å vise videoer utelukkende fra det stedet. Å diskutere kulturelle antakelser, smak, likheter og ulikheter er en super måte å bli kjent med tenåringene dine på.
  • Følg med på hvem tenåringen din samhandler med på YouTube.

Verktøy

• Upassende innhold: Hvis du ser en video du mener er upassende, eller som kan være i strid med retningslinjene for brukere, kan du rapportere videoen. Det er den raskeste metoden for å gjøre oss oppmerksomme på det upassende innholdet. Eksperter på YouTube-retningslinjene gjennomgår rapporterte videoer døgnet rundt, hele uken.
  • Personvern: Hvis du mener at personvernet til barnet ditt er krenket (f.eks. ved bruk av bilder eller personopplysninger uten samtykke), kan du gå til retningslinjene for personvern, der du kan lese mer om personvernreglene våre og hvordan du kan sende inn en personvernklage
  • Trakassering og nettmobbing:
    • Hvis du har en tenåring som blir plaget av noen på YouTube, må du be ham eller henne om å blokkere den aktuelle brukeren. Dette bidrar til å forhindre at den uønskede brukeren kan ta kontakt igjen.
    • Hvis trakasseringen vedvarer, kan du lese om forebygging av trakassering i denne artikkelen i sikkerhetssenteret.
    • Hvis du eller tenåringen din ønsker å rapportere trakassering i videoer, kanaler/profiler eller kommentarer, kan dere gjøre dette ved å følge denne veiledningen.
  • Begrenset innhold-modus: Ved å slå på denne innstillingen angir du at du ikke vil se potensielt støtende innhold på YouTube. Finn ut mer om Begrenset innhold-modus.
  • Moderer kanalkommentarer: Det finnes verktøy som barnet ditt kan bruke for å fjerne kommentarer på kanalen sin, eller moderere dem før de vises der. Du finner mer informasjon i artikkelen om moderering av kanalkommentarer.
  • Gå til kanalen til tenåringen din: Se hva tenåringen din legger ut på kanalen sin. Se hvilke favoritter tenåringen din har og hvilke YouTube-kanaler han eller hun abonnerer på. Favoritter og abonnementer kan gi deg en pekepinn om hva tenåringen din ser på.
  • Innstillinger for personvern og sikkerhet: YouTube har en rekke verktøy og innstillinger som gjør det enklere for brukerne å administrere opplevelsen av nettstedet. Du kan finne ut mer om ressursene som er tilgjengelige for tenåringen din, på siden om innstillinger for personvern og sikkerhet.