Ressurser for foreldre

Vi har forståelse for at foreldre og foresatte har spørsmål om barns atferd på nettet. Vi har satt sammen noen verktøy og ressurser for å hjelpe deg med å håndtere din families opplevelse på YouTube.

Hvor gammelt må barnet mitt være for å kunne bruke YouTube?

For å kunne logge på YouTube må du ha en Google-konto der eieren av kontoen oppfyller aldersgrensen.  Hvis en video rapporteres og vi oppdager at brukeren som har lastet opp videoen, har oppgitt feil alder da kontoen ble opprettet, sier vi opp den aktuelle kontoen.

Tips og råd

Vi ber alle våre medlemmer om å lese gjennom retningslinjene for brukere, for de beskriver hva slags innhold og atferd som aksepteres på YouTube.

Nettsikkerhetstips for familier fra Google og Common Sense Media:

• Få tenåringene dine til å lage en spilleliste med sine favorittvideoer, og gjør det samme selv. Sett dere deretter ned og se på videoene sammen. Du kan se hva tenåringene ser på, og de kan kanskje lære ett og annet om deg.
  • Ta med deg tenåringene dine på en reise gjennom din barndoms fjernsynsprogrammer ved å lage en spilleliste med klipp fra favorittprogrammene dine.
  • Gjør det til et spill se på YouTube-klipp: Gjett hvilke videoer som er populære på et bestemt sted, og bruk deretter Avansert søk-funksjonen til å vise videoer utelukkende fra det stedet. Å diskutere kulturelle antakelser, smak, likheter og ulikheter er en super måte å bli kjent med tenåringene dine på.
  • Følg med på hvem tenåringen din samhandler med på YouTube.

Verktøy

• Upassende innhold: Hvis du ser en video du mener er upassende, eller som kan være i strid med retningslinjene for brukere, kan du rapportere videoen. Det er den raskeste metoden for å gjøre oss oppmerksomme på det upassende innholdet. Eksperter på YouTube-retningslinjene gjennomgår rapporterte videoer døgnet rundt, hele uken.
  • Personvern: Hvis du mener at personvernet til barnet ditt er krenket (f.eks. ved bruk av bilder eller personopplysninger uten samtykke), kan du gå til retningslinjene for personvern, der du kan lese mer om personvernreglene våre og hvordan du kan sende inn en personvernklage
  • Trakassering og nettmobbing:
    • Hvis tenåringen din blir plaget av noen på YouTube, må du be han eller hun om å blokkere brukeren. Med det forhindrer du at den aktuelle brukeren legger inn flere kommentarer.
    • Hvis trakasseringen vedvarer, kan du lese mer om forebygging av trakassering i trakasseringsartikkelen i sikkerhetssenteret.
    • Hvis du eller tenåringen din vil rapportere trakassering i videoer, kanaler, profiler eller kommentarer, kan du gjøre det med rapporteringsverktøyet vårt.
  • Begrenset innhold-modus: Hvis du aktiverer denne innstillingen, kan du angi at du ikke vil se potensielt støtende innhold på YouTube. Finn ut mer om Begrenset innhold-modus.
  • Moderer kanalkommentarer: Det finnes verktøy som barnet ditt kan bruke for å fjerne kommentarer på sin kanal eller moderere dem før de vises på kanalen. Du finner mer informasjon i artikkelen vår om moderering av kanalkommentarer.
  • Gå til kanalen til tenåringen din: Se hva tenåringen din legger ut på kanalen sin. Se hvilke favoritter tenåringen din har og hvilke YouTube-kanaler han eller hun abonnerer på. Favoritter og abonnementer kan gi deg en pekepinn på hva tenåringen din ser på.
  • Innstillinger for personvern og sikkerhet: YouTube har en rekke verktøy og innstillinger som kan hjelpe brukerne med å kontrollere opplevelsen av nettstedet. Du kan lese mer om de tilgjengelige ressursene på siden om innstillinger for personvern og sikkerhet.