Bronnen voor ouders

Wij begrijpen dat ouders en voogden soms vragen hebben over het online-gedrag van hun kinderen. Wij hebben een aantal tools en bronnen verzameld om je te helpen bij het beheren van YouTube voor je gezin.

Hoe oud moet mijn kind zijn om YouTube te gebruiken?

Je kunt alleen inloggen bij YouTube als je een Google-account hebt dat voldoet aan de minimale leeftijdsvereisten.  Als een video wordt gemarkeerd en we ontdekken dat de gebruiker die de video heeft geüpload een onjuiste leeftijd heeft opgegeven toen hij zijn account maakte, wordt het account beëindigd.

Tips en advies

Wij vragen al onze leden om de Communityrichtlijnen door te lezen, omdat deze aangeven welke video's en welk gedrag op YouTube wordt geaccepteerd.

Online veiligheidstips voor gezinnen van Google en Common Sense Media:

• Laat je tieners een afspeellijst maken van hun favoriete video's, en maak zelf je eigen afspeellijst. Bekijk vervolgens samen de lijsten. Je kunt zo zien waar je tieners naar kijken en ze leren misschien ook nog iets over jou.
  • Laat je tieners een overzicht zien van de televisieprogramma's uit je jeugd door een afspeellijst met clips te maken van je favoriete programma's.
  • Maak van het kijken naar YouTube een spelletje: raad welk soort video's populair zijn op een bepaalde plek en gebruik vervolgens 'Geavanceerd zoeken' om video's in alleen die regio weer te geven. Het is een leuke manier om gesprekken met je tieners te hebben over culturele aannames, trends, overeenkomsten en verschillen.
  • Weet met welke personen je tiener omgaat op YouTube.

Tools

• Ongepaste content: Als je een video ziet die je ongepast vindt of die mogelijk in strijd is met onze communityrichtlijnen, kun je de video markeren. Zo worden ongepaste video's het snelst onder onze aandacht gebracht. Beleidsspecialisten van YouTube controleren gemarkeerde video's 24 uur per dag en 7 dagen per week.
  • Privacy: Als je denkt dat de privacy van je kind is geschonden (bijvoorbeeld door zonder toestemming gebruik te maken van een afbeelding of persoonlijke gegevens), kun je het best onze Privacyrichtlijnen raadplegen. Deze bieden meer informatie over ons Privacybeleid en hoe je een privacyklacht indient. Ga naar het gedeelte Privacy van ons Veiligheidscentrum voor meer informatie.
  • Intimidatie en cyberpesten:
    • Als je tiener op YouTube wordt geïntimideerd door iemand, kan hij de gebruiker blokkeren. Hierdoor wordt verdere communicatie van de ongewenste gebruiker voorkomen.
    • Als de intimidatie doorgaat, raadpleeg je het artikel over intimidatie in ons Veiligheidscentrum. Hierin lees je hoe je intimidatie kunt voorkomen.
    • Als jij of je tiener lastigvallen in video's, kanalen/profielen of reacties wilt melden, kan dit met onze rapportagetool.
  • Beperkte modus: door deze instelling in te schakelen, geef je aan dat je geen mogelijk aanstootgevende video's op YouTube wilt zien. Meer informatie over de Beperkte modus.
  • Beheren van kanaalreacties: er zijn tools beschikbaar die je kind kan gebruiken om reacties te verwijderen die in hun kanaal zijn geplaatst, of om deze te beheren voordat ze op het kanaal worden geplaatst. Lees voor meer informatie ons artikel over het beheer van kanaalreacties.
  • Bezoek het kanaal van je tiener: Bekijk wat je tiener op zijn eigen kanaal post. Stel vast wat zijn favorieten zijn en op welke YouTube-kanalen hij is geabonneerd. Favorieten en abonnementen geven aanwijzingen over wat je tiener op de site bekijkt.
  • Privacy- en veiligheidsinstellingen: YouTube biedt meerdere tools en instellingen waarmee gebruikers hun sitevoorkeuren kunnen aanpassen. Voor meer informatie over de bronnen die voor je tiener beschikbaar zijn, ga je naar onze pagina over privacy- en veiligheidsinstellingen.