Skydda dig som tonåring på YouTube

Tonåringar är en viktig del av gemenskapen på YouTube. Om du är tonåring kan du ta hjälp av verktygen och tipsen nedan för att skydda dig på YouTube.

Obs! Om du vill skapa ett Google-konto måste du uppfylla ålderskraven i ditt land/din region.

Om du är lärare eller förälder kan du ta en titt på våra resurser för föräldrar och lärare. Mer information om säkerhet på internet finns i Googles tips om onlinesäkerhet.

Säkerhetstips för tonåringar

• Filma rätt typ av innehåll. När du filmar videor av dina vänner, klasskamrater och andra minderåriga ska du komma ihåg att de inte får innehålla sexuella anspelningar eller vara våldsamma eller farliga.

• Kom ihåg farmorsregeln. Skulle du vilja visa videon för dina far- och morföräldrar, föräldrar eller framtida arbetsgivare? Om svaret är nej är det nog ingen bra idé att lägga upp innehållet. När du har lagt upp en video vet du aldrig vem som kommer att se den. Om videon kopieras eller delas kan du inte ta bort alla kopior.

• Förhindra farliga och obekväma situationer. Lägg aldrig upp något bara för att någon annan bad dig att göra det. Bestäm inte träff med någon som du har lärt känna online utan att först prata med en vuxen som du litar på.

• Använd våra integritetsfunktioner. YouTube har funktioner för att begränsa vilka som kan se videor du laddar upp. Skydda din integritet genom att ställa in personliga videor som privata eller olistade. Besök integritets- och säkerhetscentret om du vill hantera din upplevelse på YouTube.

• Besök säkerhetscentret för kreatörer om du vill läsa tips och titta på videor som kan hjälpa dig att känna dig tryggare på YouTube.
Rapportera kanalen om du upptäcker trakasserier, hot, identitetsstöld eller mobbning. Om du hittar olämpligt innehåll kan du rapportera det.