Sikkerhet for tenåringer på YouTube

Tenåringer er en viktig del av YouTube-fellesskapet. Hvis du er tenåring, kan du bruke verktøyene og tipsene nedenfor for å holde deg trygg på YouTube.

Merk: Du må oppfylle aldersgrensen som gjelder i landet/området ditt, for å opprette en Google-konto.

Hvis du er lærer eller forelder/foresatt, kan du bruke ressursene våre for foreldre og lærere. Du finner mer informasjon i Google-tipsene for trygghet på nettet.

Sikkerhetstips for tenåringer

• Vær bevisst på hva slags innhold du kan filme. Når du lager videoer med venner, klassekamerater eller andre mindreårige, må du huske at innholdet aldri skal være seksuelt betont, voldelig eller farlig.

• Husk «bestemorregelen». Hadde du vært komfortabel med at besteforeldrene dine, foreldrene dine eller en fremtidig arbeidsgiver så videoen? Hvis ikke er det nok ikke lurt å legge det ut. Når en video først er lagt ut, vet du aldri hvem som kan komme til å se den. Hvis den kopieres eller viderepubliseres, klarer du nok ikke å få fjernet alle kopiene.

• Forhindre farlige eller ubehagelige situasjoner. Ikke legg ut noe bare fordi noen har bedt deg om det. Snakk med en voksen du stoler på, før du forsøker å treffe en internettvenn i virkeligheten.

• Bruk personvernfunksjonene våre. YouTube har funksjoner som gjør det enklere å begrense hvem som kan se videoene du legger ut. For å ivareta personvernet ditt, kan du angi innstillinger som «privat» eller «ikke oppført» for videoer du lager selv. Du kan tilpasse YouTube-opplevelsen din ved å gå til senteret for personvern og sikkerhet.

• Hvis du vil få tips og se på videoer som kan gjøre at du føler deg tryggere på YouTube, går du til sikkerhetssenteret for skapere.
Hvis du opplever trakassering, trusler, mobbing eller at noen utgir seg for å være deg, kan du rapportere den aktuelle kanalen. Hvis du finner upassende innhold, kan du rapportere det.