Bestrida ett Content ID-anspråk

Om din video fått ett Content ID-anspråk kan du bestrida det om du har ett giltigt skäl, till exempel:

• Du har alla nödvändiga rättigheter till innehållet i videon.
  • Du använder innehållet på ett sätt som räknas som ett undantag från upphovsrätten, till exempel tillåten användning.
  • Du anser att din video identifierades felaktigt eller att det skett ett misstag.
Upphovsrättsvarningar är inte samma sak som Content ID-anspråk. Om din kanal har fått en upphovsrättsvarning kan du läsa mer i artikeln om upphovsrättsvarningar.

När du bestrider ett Content ID-anspråk meddelas personen som gjorde anspråk på videon (anmälaren). Anmälaren har 30 dagar på sig att svara.

Före ett bestridande

Innan du bestrider ett Content ID-anspråk kan det vara bra att läsa mer om allmän egendom och upphovsrättsliga undantag som tillåten användning eller skälig användning. Tänk på att följande INTE är giltiga skäl för att bestrida ett anspråk:

Om du inte skickar in ett bestridande finns det några andra sätt att lösa ett Content ID-anspråk, till exempel att ta bort innehållet med anspråk från videon.

YouTube kan inte avgöra om du ska bestrida ett anspråk. Om du är osäker på vad du ska göra kan det vara bra att söka juridisk rådgivning före ett bestridande.

Tänk på att du bara ska bestrida ett anspråk om du är säker på att du har alla rättigheter som krävs för att använda innehållet med anspråk. Upprepat eller skadligt missbruk av bestridandeprocessen kan leda till påföljder mot din video eller din kanal.

Skicka ett bestridande

Så här bestrider du ett Content ID-anspråk:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. På fliken Videor letar du reda på videon med det anspråk du vill bestrida.
    • Du kan hitta videon enklare genom att klicka på filterfältet  följt av Upphovsrätt.
  4. Håll muspekaren över Upphovsrätt i kolumnen Begränsningar.
  5. Klicka på VISA INFORMATION.
  6. Leta reda på det aktuella anspråket under Innehåll som har identifierats i videon och klicka på VÄLJ ÅTGÄRDER följt av Bestrid.
Obs! Du kan ha möjlighet att Eskalera till överklagande för Content ID-anspråk som blockerar din video. Det här alternativet hoppar över det första bestridandesteget och inleder bestridandeprocessen med ett överklagande. Läs mer om alternativet Eskalera till överklagande.

Efter ett bestridande

När du har skickat ditt bestridande har personen som gjorde anspråk på videon (anmälaren) 30 dagar på sig att svara.

Vad anmälaren kan göra
  • Dra tillbaka anspråket: Om anmälaren håller med om ditt bestridande kan hen dra tillbaka anspråket. Om du hade aktiverat intäktsgenerering för videon återställs inställningarna för intäktsgenerering automatiskt när videons anspråk dras tillbaka. Läs mer om intäktsgenerering vid pågående Content ID-bestridanden.
  • Återställa anspråket: Om anmälaren anser att anspråket är giltigt kan hen återställa det. Det innebär att ditt bestridande avvisades och anspråket på videon finns kvar. Du kan ha möjlighet att överklaga beslutet.
  • Skicka in en begäran om borttagning: Om anmälaren anser att anspråket är giltigt kan hen skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl. Om begäran om borttagning är giltig tas videon bort från YouTube och kanalen får en upphovsrättsvarning. Läs mer om hur du löser en upphovsrättsvarning.
  • Låta tiden för anspråket löpa ut: Om anmälaren inte svarar inom 30 dagar går anspråket på videon ut och dras tillbaka från videon.

Lär dig mer om bestridandeprocessen i den här videons kapitel Bestridandeprocess för Content ID:

Content ID-anspråk och bestridandeprocess: Hantera och åtgärda anspråk i Studio

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Vanliga frågor

Vad händer om mitt bestridande avvisas?
Om ditt bestridande avvisas förblir anspråket aktivt på videon. Om du fortfarande är säker på att anspråket är ogiltigt kan du vara kvalificerad att överklaga beslutet. Läs mer om hur du överklagar ett Content ID-anspråk.
Tänk på att anmälaren kan skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl under hela bestridandeprocessen. Om det händer och begäran om borttagning är giltig tas din video bort från YouTube och din kanal får en upphovsrättsvarning.
Varför granskar anmälaren både det första bestridandet och överklagandet?

Det första bestridandet och överklagandet granskas av anmälaren eftersom YouTube inte kan göra bedömningar av äganderätt. YouTube vet inte vilket innehåll som har licensierats och kan inte avgöra vad som kvalificerar för undantag från upphovsrätten, till exempel tillåten användning eller skälig användning.

Överklagandesteget säkerställer en mer ingående granskning av anmälaren eftersom hen måste skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl (en juridisk process) för att ta bort videon om hen väljer att återställa anspråket. Om du sedan väljer att skicka in ett bestridande måste anmälaren lämna in en stämningsansökan för att din video ska förbli borttagen.

Vad är skillnaden mellan alternativen för bestridande och Eskalera till överklagande?

Alternativet för ett första bestridande innebär att det kan ta upp till 30 dagar innan anmälaren svarar på bestridandet. Om anmälaren avvisar ditt bestridande kan du ha möjlighet att överklaga beslutet. Anmälaren har sedan sju dagar på sig att svara på överklagandet.

Alternativet Eskalera till överklagande är endast tillgängligt för Content ID-anspråk som blockerar din video. Med det här alternativet går det att hoppa över det första bestridandesteget, som ger anmälaren 30 dagar att svara, och påbörja överklagandeprocessen direkt. Anmälaren har sedan sju dagar på sig att svara, vilket gör att processen kan lösas snabbare.

Om anmälaren avvisar ditt överklagande kan hen skicka in en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl. Om begäran om borttagning är giltig tas din video bort från YouTube och din kanal får en upphovsrättsvarning. Tänk på att du fortfarande kan skicka in ett bestridande av anmälan om du är säker på att en begäran om borttagning är ogiltig.

Kan en video ha mer än ett Content ID-anspråk?
Ja, en video kan ha flera Content ID-anspråk. En video kan även ha fler än en begäran om borttagning men bara en upphovsrättsvarning åt gången.
Hur löser jag ett Content ID-anspråk om jag inte bestrider det?
Om du väljer att inte bestrida det finns det andra sätt att lösa ett Content ID-anspråk, till exempel att ta bort innehållet med anspråk från din video.
Kan jag avbryta ett bestridande när det har skickats in?
Nej, du kan inte avbryta ett bestridande när du har skickat in det.

Mer info