Content ID ‑vaatimuksen kiistauttaminen

Jos videostasi on tehty Content ID ‐vaatimus, voit kiistauttaa vaatimuksen, jos siihen on perusteltu syy, kuten jokin seuraavista:

• Sinulla on kaikki tarvittavat oikeudet videosi sisältöön.
  • Sisällön käyttöä voi pitää kohtuullisena käyttönä tai jonain muuna tekijänoikeuksia koskevana poikkeustilanteena.
  • Videosi on mielestäsi tunnistettu väärin, tai kyseessä on jokin muu virhe.
Tekijänoikeusvaroitus ja Content ID ‑vaatimus ovat kaksi eri asiaa. Jos kanavallesi annetaan tekijänoikeusvaroitus, katso sen vaikutukset tekijänoikeusvaroitusten ohjeartikkelista.

Kun kiistautat Content ID ‐vaatimuksen, asiasta ilmoitetaan vaatimuksen tekijälle. Hänellä on 30 päivää aikaa vastata kiistautukseen.

Ennen kiistauttamista

Ennen Content ID ‑vaatimuksen kiistauttamista perehdy vapaasti käytettävissä olevan sisällön periaatteisiin sekä tekijänoikeuksien poikkeustilanteisiin, kuten kohtuulliseen käyttöön ja kohtuulliseen levitykseen. Huomaa, että alla kuvatut tilanteet EIVÄT ole riittäviä syitä vaatimuksen kiistauttamiseen:

Jos et kiistauta vaatimusta, voit ratkaista Content ID ‐vaatimuksen muutamalla muullakin tavalla, esimerkiksi poistamalla vaatimuksen kohteena olevan sisällön videosta.

YouTube ei voi auttaa päättämään, onko vaatimuksen kiistautus perusteltua. Jos et ole varma asiasta, pyydä apua lakiasiantuntijalta ennen vaatimuksen kiistauttamista.

Kiistauta vaatimus vain siinä tapauksessa, että uskot omistavasi kaikki tarvittavat oikeudet vaatimuksen kohteena olevan sisällön käyttöön. Kiistautusprosessin toistuvasta käytöstä tai väärinkäytöstä voi seurata sanktioita videolle tai kanavalle.

Kiistautuksen lähettäminen

Näin kiistautat Content ID ‐vaatimuksen:

1. Kirjaudu YouTube Studioon.
  2. Valitse vasemmasta valikosta Sisältö .
  3. Etsi Videot-välilehdeltä video, josta tehdyn vaatimuksen haluat kiistauttaa.
    • Löydät videon helpommin klikkaamalla suodatinpalkkia ja sitten Tekijänoikeudet.
  4. Vie hiiri Rajoitukset-sarakkeen kohtaan Tekijänoikeudet.
  5. Klikkaa NÄYTÄ TIEDOT.
  6. Mene kohtaan Tästä videosta tunnistettu sisältö, etsi vaatimus ja klikkaa VALITSE TOIMINTO ja sitten Kiistauta.
Huom. Saatavilla voi olla myös vaihtoehto Tee suoraan valitus, jos videosi on estetty Content ID ‑vaatimuksen seurauksena. Tässä vaihtoehdossa ensimmäinen kiistautus ohitetaan ja käsittely alkaa suoraan valituksesta. Lue lisää Tee suoraan valitus ‑vaihtoehdosta.

Kiistautuksen jälkeen

Kun olet kiistauttanut vaatimuksen, sen tekijällä on 30 päivää aikaa vastata kiistautukseen.

Mitä vaihtoehtoja vaatimuksen tekijällä on?
  • Vaatimuksen poistaminen: Jos vaatimuksen tekijän mielestä kiistautuksesi on perusteltu, hän voi poistaa vaatimuksen. Jos olit aiemmin kaupallistanut videon, kaupallistamisasetuksesi palautetaan automaattisesti, kun kaikki videota koskevat vaatimukset on poistettu. Lue lisää kaupallistamisesta Content ID ‑kiistautuksen aikana.
  • Vaatimuksen palauttaminen: Jos vaatimuksen tekijä pitää vaatimusta edelleen pätevänä, hän voi palauttaa sen voimaan. Tämä tarkoittaa, että kiistautuksesi on hylätty ja videosta tehty vaatimus pysyy voimassa. Sinulla voi olla mahdollisuus valittaa tästä päätöksestä.
  • Poistopyynnön lähettäminen: Jos vaatimuksen tekijä pitää vaatimustaan edelleen perusteltuna, hän voi tehdä tekijänoikeuspoistopyynnön. Jos poistopyyntö on hyväksyttävä, videosi poistetaan YouTubesta ja kanavallesi annetaan tekijänoikeusvaroitus. Katso, miten voit ratkaista tekijänoikeusvaroituksen.
  • Vaatimuksen vanhentuminen: Jos vaatimuksen tekijä ei vastaa 30 päivän kuluessa, videostasi tehty vaatimus vanhenee ja poistuu.

Lisätietoja kiistautusprosessista saat tämän videon osasta "Content ID ‑vaatimusten kiistauttaminen":

Content ID ‐vaatimukset ja kiistautusprosessi: Vaatimusten käsittely Studiossa

Tilaa YouTube Creators ‐kanava, niin kuulet tuoreimmat uutiset, päivitykset ja vinkit.

Usein kysyttyä

Mitä tapahtuu, jos kiistautus hylätään?
Jos kiistautus hylätään, videosta tehty vaatimus pysyy voimassa. Jos vaatimus on edelleen mielestäsi perusteeton, voit ehkä valittaa päätöksestä. Lue lisää Content ID ‑vaatimuksesta valittamisesta.
Muista, että vaatimuksen tekijä voi milloin tahansa kiistautusprosessin aikana lähettää tekijänoikeuspoistopyynnön. Jos näin käy ja poistopyyntö on hyväksyttävä, videosi poistetaan YouTubesta ja kanavallesi annetaan tekijänoikeusvaroitus.
Miksi sekä ensimmäisen kiistautuksen että valituksen käsittelee vaatimuksen tekijä?

Vaatimuksen tekijä käsittelee kiistautuksen ja valituksen, koska YouTube ei voi määrittää omistajuutta. YouTube ei pysty tunnistamaan sisällön käyttöoikeuksia tai selvittämään, onko kyse kohtuullisesta käytöstä, kohtuullisesta levityksestä tai muusta tekijänoikeuksien poikkeustilanteesta.

Tämä valitusvaihe varmistaa, että vaatimuksen tekijä arvioi tapauksen mahdollisimman tarkasti, sillä vaatimuksen palauttaminen voimaan ja videon estäminen edellyttää tekijänoikeuspoistopyynnön tekemistä (oikeusprosessia). Jos teet tämän jälkeen vastailmoituksen, vaatimuksen tekijä voi estää videon näkymisen vain viemällä asian oikeuteen.

Mitä eroa on kiistautuksella ja suoraan tehdyllä valituksella?

Kun vaatimus kiistautetaan ensimmäisen kerran, vaatimuksen tekijällä on 30 päivää aikaa vastata siihen. Jos hän hylkää kiistautuksen, voit ehkä valittaa päätöksestä. Tämän jälkeen vaatimuksen tekijällä on seitsemän päivää aikaa vastata valitukseen.

Tee suoraan valitus ‑vaihtoehto on saatavilla vain silloin, kun video estetään Content ID ‑vaatimuksella. Tässä vaihtoehdossa ensimmäinen kiistautus ja sen 30 päivän käsittelyaika ohitetaan ja käsittely alkaa sen sijaan suoraan valituksesta. Tämän jälkeen vaatimuksen tekijällä on seitsemän päivää aikaa vastata valitukseen. Asian käsittely voi siis nopeutua.

Jos vaatimuksen tekijä hylkää valituksesi, hän voi lähettää tekijänoikeuspoistopyynnön. Jos poistopyyntö on hyväksyttävä, videosi poistetaan YouTubesta ja kanavallesi annetaan tekijänoikeusvaroitus. Voit kuitenkin edelleen lähettää vastailmoituksen, jos olet varma, että poistopyyntö on virheellinen.

Voiko videoon kohdistua useita Content ID ‑vaatimuksia?
Kyllä, videosta voidaan tehdä useita Content ID ‐vaatimuksia. Huomaa, että videosta voidaan tehdä myös useita poistopyyntöjä, mutta tekijänoikeusvaroituksia voi olla vain yksi kerrallaan.
Jos en kiistauta Content ID ‐vaatimusta, miten voin ratkaista sen?
Jos et halua kiistauttaa Content ID ‑vaatimusta, sen ratkaisemiseen on muutama muu tapa. Voit esimerkiksi poistaa vaatimuksen kohteena olevan sisällön videosta.
Voinko perua jo lähettämäni kiistautuksen?
Kiistautusta ei voi perua.

Lue lisää