Oversikt over multikanalsnettverk (MCN) for YouTube-skapere

Multikanalsnettverk («MCN-nettverk» eller «nettverk») er tredjeparts tjenesteleverandører som inngår samarbeid med flere YouTube-kanaler for å tilby hjelp med blant annet publikumsutvikling, innholdsplanlegging, samarbeid mellom skapere, digital rettighetsadministrasjon, inntektsgenerering og/eller salg.

Alle kanaler som er med i et MCN-nettverk, må dessuten gjennomgås og overholde YouTube-retningslinjene for inntektsgenerering.

Kanaler som er samarbeidspartnere, eller som eies og drives

MCN-er kan ha to forskjellige typer kanaler i YouTube-nettverkene sine:

• Kanaler som er samarbeidspartnere, administreres av MCN-nettverket de er med i, og er underlagt en innholdseier som også er samarbeidspartner.
  • Kanaler som eies og drives, eies og drives av partneren. Det betyr at partneren sitter på de eksklusive rettighetene til kanalens YouTube-innhold og aktivt drifter kanalen (f.eks. ved å laste opp videoer) på daglig basis. Hvis ikke partneren har evigvarende, verdensomspennende eksklusive rettigheter til det opplastede innholdet på kanalen som eies og drives, er det partnerens ansvar å bruke de riktige funksjonene til å administrere tilgjengeligheten av innholdet på plattformen.

Ved å skille mellom disse to typene kanaler kan vi bruke YouTube-retningslinjene og -kanalfunksjonene på en tydelig og rettferdig måte.

YouTube og Google går ikke god for MCN-nettverk eller andre tredjeparts tjenesteleverandører, men du kan se en liste over tjenesteleverandører med YouTube-sertifisering i tjenestekatalogen for skapere.

Er du interessert i å bli MCN-partner? Fyll ut skjemaet for bedriftsinntak, så kontakter vi deg.

Viktige aspekter ved samarbeid med et MCN-nettverk

Det er mye YouTube-skapere må ta stilling til når de vurderer å bli med i et MCN-nettverk. Før du blir med i et nettverk, må du sørge for at du forstår hvilke tjenester og/eller resultater du kan forvente for betalingen din. Du må også sørge for at du forstår når betalingene dine blir distribuert, og hva slags sikring du har hvis MCN-nettverket ditt ikke betaler deg i tide eller ikke betaler deg det du har til gode. Selv om noen skapere velger å bli med i et MCN-nettverk, trenger du ikke å være med i et slikt nettverk for å bli en suksess på YouTube.

YouTube-ressurser for alle skapere

Sørg for at du vet hvordan du får hjelp som YouTube-skaper, og at du kjenner til YouTube-brukerstøtten, som du har tilgang til uansett om du er med i et MCN-nettverk eller ikke.

YouTube for skapere er det beste stedet for å finne informasjon om programmer, verktøy og kommende arrangementer, slik at du kan lage enda bedre videoer. Med fordelsprogrammet YouTube for skapere kan du også få hjelp til å utvikle kanalen din.

Signering av kontrakt med et MCN-nettverk

Kontrakter med et MCN-nettverk er juridisk bindende, og derfor er det viktig å ta en veloverveid beslutning. Det kan også være lurt å snakke med en juridisk rådgiver.

Før du blir med i et MCN-nettverk, må du lese gjennom kontrakten din og sørge for at du i alle fall forstår følgende:

• gebyrene du må betale til nettverket
  • de spesifikke tjenestene og støtten du har krav på for kanalen din
  • forpliktelsene dine overfor nettverket
  • hvor lenge kontrakten din er gyldig
  • hvordan du sier opp avtalen din
Inntekt og utbetaling

Når du blir med i et MCN-nettverk, utbetales inntektene dine via AdSense for YouTube-kontoen til MCN-nettverket, og MCN-nettverket får tilgang til inntektsdataene dine i YouTube Analytics.

Samarbeid med et MCN-nettverk påvirker ikke inntektsandelen din fra YouTube, som er beskrevet i vilkårene for bruk. MCN-nettverkene tar vanligvis en prosentandel av inntekten til skaperen og trekker fra dette beløpet før utbetaling.

Noen MCN-nettverk gir også skaperne flere inntektsmuligheter, for eksempel merkevaresponsing eller hjelp fra egne salgsteam, noe som kan resultere i høyere inntekter for kanalen din. Hvis et nettverk tilbyr deg slike tjenester, bør du sørge for at de spesifiseres i kontrakten din.

Blokkering og kontrollering av annonser

Selv om annonser bør kontrolleres med måte, kan tilknyttede skapere bruke denne funksjonen i AdSense for YouTube-kontoen som er tilknyttet kanalen. Finn ut mer om hvordan du tillater og blokkerer annonser.

Advarsler og fjerninger

Selv om et MCN-nettverk kan hjelpe deg med å forstå årsaken til eller løse et opphavsrettskrav, en advarsel eller en fjerning knyttet til kanalen din, kan ikke MCN-nettverket forhindre at dette skjer. Kanaleiere som ikke overholder YouTube-retningslinjene for brukere eller YouTube-retningslinjene for opphavsrett, for eksempel ved å laste opp innhold de ikke eier, får advarsler eller en andre former for straff – uavhengig av om de er med i et MCN-nettverk eller ikke.

I Senteret for retningslinjer og sikkerhet og YouTube Senter for opphavsrett kan du finne ut mer om hvordan du unngår advarsler og fjerning av videoer på kanalen din.

Fjern MCN-tilgang fra kanalen din

Hvis du er tilknyttet et MCN-nettverk, kan du be om at MCN-tilgangen fjernes fra kanalen din, dersom du mener at du har rett til å gjøre dette i henhold til kontrakten.

Gode fremgangsmåter for MCN-nettverk

Alle MCN-nettverk er ansvarlige for å skape merverdi for skaperne sine ved å følge de gode fremgangsmåtene for YouTube, blant annet ved å

• unngå bruk av nettsøppelaktig, villedende språk for å få kanaler til å bli med i nettverket
  • forklare tjenestene og støtten som tilbys, tydelig i en kontrakt
  • være åpen og ærlig med tanke på tjenestene som tilbys, og kontraktmessige forpliktelser
  • inngå og avslutte samarbeid med kanaler i samsvar med kontraktsvilkårene

Hvis et MCN-nettverk ikke følger disse anbefalte fremgangsmåtene, kan nettverket miste tilgangen til kontofunksjoner og inntektsgenerering. Hvis du har mistanke om at et MCN-nettverk ikke følger YouTube-retningslinjene, kan du kontakte brukerstøtteteamet for skapere.