Så här använder du YouTubes livechatt

Livechatt är aktiverat som standard om inte målgruppen för din livestream har angetts som avsett för barn. När livestreamen har avslutats arkiveras den och tittarna kan se den tillsammans med livechatten.

Livechattfunktionen är endast tillgänglig på YouTubes visningssidor, inte i inbäddade spelare.

Livefrågestund

Livefrågestund

En livefrågestund är ett annat sätt att utöka interaktionen mellan kreatörer och tittare i realtid. Funktionen kan användas under livestreamar och premiärer. Som kreatör kan du anpassa frågorna och svaren i livechatten ytterligare genom att lära dig att moderera livechatten.

Obs! Livefrågestund är inte tillgängligt på mobila enheter. Om du streamar via YouTube-mobilappen kan du hantera din mobila livestream och få åtkomst till livechattfunktioner via Kontrollrummet.

Så här startar du en livefrågestund:

1. Schemalägg eller starta en livestream eller premiär.
  2. Klicka på längst ned i chattfönstret och välj Starta en frågestund.
  3. Lägg till meddelandet och klicka på Starta frågestund.
  4. Frågelistan visas i chattfönstret när en frågestund börjar. Om du vill besvara en fråga öppnar du frågelistan, väljer en fråga att svara på, klickar på menyn ” och sedan på Välj fråga. Frågan fästs högst upp i chattfönstret och är synlig för tittarna. Klicka på Stäng för att stänga en frågebanner från chattfönstret.

Obs! Klicka på nedåtpilen högst upp i chattmenyn och välj Toppchatt eller Alla chattar för att se meddelanden i livechatten.

1. Avsluta frågestunden genom att klicka på Avsluta frågestund högst upp i chatten. Alla obesvarade frågor i listan raderas och livefrågestunden blir tillgänglig i återuppspelning av chatt.

Obs! Information om livefrågestunder är inte tillgänglig i YouTube Analytics. Tittare kan bara skicka en fråga per minut.

Ta bort eller radera en fråga:

Om du vill radera en fråga som du har skickat som inte har fästs i chattar besöker du Min aktivitet.

• Om du vill radera frågor som är fästa i chattfönstret klickar du på menyn ” och sedan på Radera.

Vyer av livechatten

Tittare kan välja mellan två vyer av livechatten.

• Toppchatt: Den här vyn filtrerar bort meddelanden, t.ex. potentiell spam, för att göra chatten lättare att läsa och mer användbar.
  • Livechatt: Den här vyn är inte filtrerad. Alla chattmeddelanden visas när de kommer in.

Obs! Funktionen för återuppspelning av chatt är inte tillgänglig för livestreamar som redigerats i videoredigeraren. Det gäller alla typer av redigeringsfunktioner som används.

Så rankas Toppchatt

Toppchatt visar vad det är troligt att tittarna värdesätter och interagerar med. Det som visas här baseras på olika signaler, inklusive chattext, hanteringstext, kanalnamn, avatar och video.

Toppchatt kanske inte visar innehåll som YouTube känner av att tittare troligtvis inte värdesätter eller interagerar med. Det kan omfatta kommentarer som identifieras som potentiellt olämpliga, spam eller identitetsstöld. Identifieringen baseras på en mängd olika signaler, som chattext, avatar, namn och kanalnamn för den som kommenterat samt kanalinställningar för moderering.

Livechatt-märken

Livechatt-märken identifierar den som streamar och moderatorn . Om din kanal är kvalificerad för medlemskap kan du skapa anpassade medlemsmärken som också visas i livechatten.

Emoji

Emojis är små bilder som kan uttrycka en känsla, idé och annat. Vem som helst kan använda många emojis och kreatörer kan skapa anpassade emojis som finns som en förmån för kanalmedlemskap.

Lägga till en emoji i kommentarer eller meddelanden

På telefonen: Tryck på när du skriver ett chattmeddelande om du vill lägga till en YouTube-emoji. Du kan även trycka på emoji-ikonen på enhetens tangentbord för att lägga till emojis från enhetens operativsystem.

På datorn: Tryck på Lägg till emoji när du skriver ett chattmeddelande.

Obs! På en dator kan du hålla en emoji nedtryckt för att anpassa utseendet. Inställningarna sparas. Välj en annan emojivariant om du vill ändra standardinställningen. Du kan även rensa inställningen genom att rensa webbläsarens cookies och andra webbplatsdata eller logga ut från YouTube.

Lägga till en YouTube-emote i kommentaren eller meddelandet

YouTube-emotes är en uppsättning statiska bilder som bara är tillgängliga på YouTube och som endast kan användas i livechattar och kommentarer. Dessa emotes skapas av många olika konstnärer, och du kan använda dem för att uttrycka dina känslor eller idéer. Du hittar dem i emojiväljaren ovanför standarduppsättningen med emojis.

På telefonen: Tryck på när du skriver ett chattmeddelande för att lägga till en YouTube-emote.

På datorn: Tryck på när du skriver ett chattmeddelande eller en kommentar för att lägga till en YouTube-emote.

Reaktioner

Tittarna kan reagera i realtid på det som händer under en livestream. De kan välja mellan olika reaktioner när livechatten är öppen. Du och tittarna kan se anonyma reaktioner. Det går inte att se vilka användare som har lämnat en viss reaktion.

Typer av reaktioner

• Tittare kan reagera med ett hjärta, leende ansikte, generat ansikte, en konfettibomb eller ”100”.

Aktivera eller inaktivera reaktioner

Som kreatör kan du aktivera eller inaktivera reaktioner för en livestream i Kontrollrummet. Du kan ändra den här inställningen när som helst under streamen.

1. Öppna YouTube Studio på en dator.
  2. När du vill öppna Kontrollrummet klickar du på SKAPA  följt av Sänd live .
  3. Klicka på fliken Stream.
  4. Klicka på Redigera och sedan på Anpassning.
  5. Välj Reaktioner.

Skicka ett meddelande

Så här gör du inlägg i livechatten:

1. Klicka där det står Säg något och börja skriva.
  2. Klicka på Skicka .

Svara någon i chattflödet

Du kan svara någon i chattflödet genom att nämna deras användarnamn.

1. Ange @.
  2. Börja skriva användarnamnet.
  3. Välj användarnamnet.

Både ditt och den omnämnda chattmedlemmens användarnamn visas i livechatten. Det gör det enklare för användaren att se ditt svar i chattflödet.

Meddelandebegränsningar

Tittare får skriva högst 200 tecken och göra högst 11 inlägg var 30:e sekund. Den här gränsen gäller inte för ägaren till ett evenemang. Tittare får inte inkludera specialtecken, webbadresser eller HTML-taggar i sina chattinlägg.

Chatt för enbart prenumeranter eller medlemmar

En kanal kan göra livechatten tillgänglig för enbart medlemmar eller prenumeranter.

Om chatten är tillgänglig för enbart prenumeranter kan kanalen ange hur länge tittarna måste prenumerera. Om du vill se hur länge du måste prenumerera och hur länge du har prenumererat trycker du på Information  i livechattens meddelanderuta.

Fästa ett meddelande

Du kan fästa din egen kommentar eller någon av tittarnas kommentarer från livechatten.

Bara du kan fästa meddelanden, inte moderatorerna eller tittarna. Fästa meddelanden visas nedanför Superchattar.

1. Öppna chattfönstret under en livestream eller premiär.
  2. Välj ett meddelande från livechatten, inklusive ditt eget, och tryck eller klicka på Mer ”.
  3. Fäst meddelandet genom att trycka eller klicka på Fäst .

Obs! Du kan bara fästa ett meddelande i taget. Du kan byta ut ett fäst meddelande genom att fästa ett annat meddelande. Om du vill lossa ett meddelande klickar du på Mer i ett fäst meddelande och trycker på Lossa.

Skapa en liveomröstning

Kanalägare kan skapa och hantera liveomröstningar i sina flöden och premiärer. När någon har röstat kan de inte ändra sin röst.

1. Schemalägg eller starta en livestream eller premiär.
  2. Tryck på Skapa en omröstning längst ned i chattfönstret.
  3. Skapa omröstningen och välj sedan Fråga din community.

Om du vill avsluta en omröstning och se resultaten i chatten trycker du på Avsluta omröstningen i bannern högst upp i chatten.

Begränsningar

Liveomröstningar kan

• bara skapas från YouTube på datorn
  • ha mellan två och fyra svarsalternativ
  • bara ses live (de visas inte i återuppspelningar av chatt)
  • bara vara giltiga i upp till 24 timmar.

Bädda in livechatt

Vid livestreaming kan du bädda in livechatt själv genom att använda en iframe.

Obs! Det går inte att bädda in livechatt på mobil webb.

1. Hämta livestreamens video-id. Du kan hämta video-id:t från visningssidans webbadress (youtube.com/watch?v=12345). I det här fallet är videons id 12345.
  2. Hämta domänadressen till webbplatsen där du vill bädda in chatten. Om du bäddar in en chatt på www.example.com/youtube_chat är inbäddningsdomänen www.example.com.
  3. Skapa den inbäddade videoadressen genom att lägga ihop adresserna så här: https://www.youtube.com/live_chat?v=12345&embed_domain=www.example.com.
    • Webbadressen gäller för din iframe. Observera att inbäddningsdomänen måste stämma överens med webbadressen till sidan där du bäddar in chatten. Om de inte stämmer överens läses inte chatten in.