Met welk soort video's kan ik inkomsten genereren?

Als je wilt dat je video's of Shorts in aanmerking komen voor het genereren van inkomsten, moet de content origineel en niet-repetitief zijn, naast andere vereisten van ons Beleid voor inkomsten genereren met YouTube-kanalen. Zorg ook dat je over alle vereiste rechten beschikt om alle beeld- en geluidselementen in je content commercieel te gebruiken.

Richtlijnen voor content die je zelf maakt:

• Volg de Communityrichtlijnen van YouTube.
  • Maak zelf alle elementen in de video. Voorbeelden hiervan zijn:
    • Dagelijkse vlogs
    • Homevideo's
    • Doe-het-zelfvideo's
    • Tutorials
    • Originele muziekvideo's
    • Originele korte films
    • Shorts met of zonder geremixte content
  • Zorg dat je over alle nodige rechten beschikt om alle beelden die je hebt gemaakt commercieel te gebruiken.
  • Houd er rekening mee dat adverteerders hun advertenties eerder plaatsen bij advertentievriendelijke content.

Richtlijnen voor content die je niet zelf maakt:

Je kunt tracks uit Creator Music in video's opnemen zonder inkomsten te verliezen. Voor sommige nummers kunnen creators vooraf een licentie regelen, zodat ze volledige inkomsten kunnen blijven genereren. Andere nummers komen mogelijk in aanmerking voor opbrengsten delen met de rechthebbenden van de track.
Redelijk gebruik - Auteursrecht op YouTube
Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Kan ik inkomsten genereren met mijn video...

Klik hieronder om te achterhalen of je inkomsten kunt genereren met jouw type content en of je moet bewijzen dat je over de commerciële gebruiksrechten beschikt.

als ik alle audio en beelden zelf heb gemaakt?

Je kunt inkomsten genereren met video's die je zelf hebt gemaakt, op voorwaarde dat je over de rechten voor de video beschikt.

Als je een contract bij een muzieklabel hebt, hangt de mogelijkheid om inkomsten te genereren af van de voorwaarden of beperkingen van deze overeenkomst. Raadpleeg zo nodig een advocaat.

als ik audio- of videobewerkingssoftware gebruik om mijn eigen content te maken?

Je kunt audio- en videobewerkingssoftware gebruiken om content te maken waarmee je inkomsten kunt genereren. Je inkomsten zijn dan afhankelijk van het bereik, de beperkingen en commerciële rechten van de licentie. Als je samples of loops hebt gebruikt, moet je zorgen dat het commerciële gebruik hiervan is toegestaan volgens de licentie. Volg deze richtlijnen voor het remixen van content bij Shorts.

als ik royaltyvrije content of content met een Creative Commons-licentie gebruik?

Je kunt inkomsten genereren met royaltyvrije content of content met een Creative Commons-licentie als de licentieovereenkomst je rechten verleent om deze video's commercieel te gebruiken. Sommige rechthebbenden vereisen dat je de naam van de maker van de content vermeldt of dat je eerst een aankoopbewijs overlegt voordat je de content in je video voor commerciële doeleinden gebruikt.

Ontdek hoe je licenties leest om je rechten te begrijpen

als ik toestemming heb om audio of beeldmateriaal van een ander te gebruiken?

Je kunt inkomsten genereren met deze content, maar de eigenaar van de rechten moet je uitdrukkelijke schriftelijke toestemming hebben gegeven voor commercieel gebruik van de content.
als ik daarin een videogame speel of een handleiding doorneem?

Als je inkomsten wilt genereren met videogames, heb je rechten voor commercieel gebruik nodig die in de licentie van de game-uitgever aan jou worden verleend. Sommige game-uitgevers kunnen je toestemming geven om alle videogamecontent commercieel te gebruiken. Ze kunnen deze toestemming bevestigen in hun licentieovereenkomsten.

In andere licentieovereenkomsten geven uitgevers mogelijk geen toestemming voor commercieel gebruik van video's waarin simpelweg het spel wordt gespeeld gedurende een langere periode. Bij deze licentievoorwaarden moet het gebruik van de videogame minimaal zijn, tenzij de content aan deze voorwaarden voldoet:

• Het commentaar is instructief/educatief.
  • De content heeft uitsluitend betrekking op de actie die je toont.
Meer informatie over content van videogames en software, en over onze advertentievriendelijke richtlijnen voor gamen en inkomsten genereren
als ik daarin toon hoe bepaalde software werkt?

Je kunt inkomsten genereren met content waarin je de gebruikersinterface van software toont, maar dit is afhankelijk van de rechten voor commercieel gebruik die te vinden zijn in de softwarelicentie.

In sommige gevallen kan een contract met de uitgever of een aankoopbewijs van een licentie vereist zijn. Het gebruik van de gebruikersinterface van deze software moet minimaal zijn, tenzij de content aan deze voorwaarden voldoet:

• Het commentaar is instructief/educatief.
  • De content heeft uitsluitend betrekking op de actie die je toont.

Meer informatie over de content van videogames en software

als ik content gebruik die tot het publieke domein behoort?

Voor content die deel uitmaakt van het publieke domein, moet het auteursrecht van het werk verlopen, verbeurd of niet langer van toepassing zijn. Als je aantoont dat de content van de video deel uitmaakt van het publieke domein, kun je er inkomsten mee genereren.

Opmerking: Dit hangt af van het bereik, de beperkingen en de commerciële rechten van de licentie.

Of iets in het publieke domein valt, hangt af van vele factoren.
Meer informatie over het publieke domein
als de video mijn originele opname van een cover bevat?

Sommige covers kunnen in aanmerking komen voor het genereren van inkomsten. De muziekuitgever moet het nummer claimen via het Content ID-systeem en ervoor kiezen inkomsten te genereren. Anders komt de cover niet in aanmerking.

Als het nummer niet is geclaimd, kun je geen inkomsten genereren met je video. Je moet van tevoren schriftelijke toestemming hebben gekregen van de rechthebbende van het nummer.

Als je commerciële geluidsopnamen gebruikt, zoals een instrumentale versie, een karaokeopname of een live optreden door de artiest, komt je video niet in aanmerking voor het genereren van inkomsten.

Meer informatie over het genereren van inkomsten met in aanmerking komende covervideo's

als ik mijn eigen opnamen van openbare concerten, evenementen, shows, enz. gebruik?

Zelfs als je iets zelf hebt opgenomen, bezit de oorspronkelijke maker of auteur van de opgenomen content meestal de rechten die nodig zijn om deze content commercieel te exploiteren.

Als je inkomsten wilt genereren met je opname van een concert of voorstelling, moet je uitdrukkelijke schriftelijke toestemming hebben van de oorspronkelijke rechthebbende.

als ik een opname heb gemaakt van een tv-programma, dvd of cd?

Zelfs als je iets zelf hebt opgenomen, kan de oorspronkelijke maker of auteur van de opgenomen content de rechten bezitten die nodig zijn om deze content commercieel te exploiteren.

Als je inkomsten wilt genereren met je opname van een tv-programma, een dvd of een cd, moet je schriftelijke toestemming hebben van de rechthebbende van de beelden en audio die je hebt opgenomen.

als ik content upload die ik heb gekocht?

Zelfs als je iets zelf hebt gekocht, zijn de rechten om video's te gebruiken voor commerciële doeleinden meestal nog in bezit van de originele maker of auteur.

Je kunt geen inkomsten genereren met content van derden die je hebt aangeschaft, tenzij de rechthebbende je commerciële gebruiksrechten verleent.

als ik content upload die ik online heb gevonden?

Zelfs als je de content kosteloos online hebt gevonden, behoudt de eigenlijke maker meestal een groot deel van de rechten die nodig zijn voor commercieel gebruik van de video.

Wil je inkomsten genereren met dit soort content, zorg dan dat je alle nodige rechten voor commercieel gebruik hebt.

als deze muziek uit de YouTube-audiobibliotheek bevat?

Je kunt inkomsten genereren met muziek uit de YouTube-audiobibliotheek.

als ik content van derden gebruik in overeenstemming met 'redelijk gebruik'?

Commercieel gebruik wordt minder snel als redelijk gebruik beschouwd, maar het is wel mogelijk om inkomsten te genereren met een video en je te beroepen op het beginsel van redelijk gebruik. Raadpleeg het artikel Redelijk gebruik op YouTube voor meer informatie.

Nog steeds hulp nodig?

Als je nog steeds niet zeker weet met welke content je inkomsten kunt genereren en met welke niet, raadpleeg je onze richtlijnen voor advertentievriendelijke contentMeer informatie over hoe auteursrecht werkt bij YouTube

Het materiaal op deze pagina is alleen bedoeld ter informatie en vormt geen juridisch advies. Win alleen juridisch advies in bij een advocaat of juridisch vertegenwoordiger.