Hva slags innhold kan jeg tjene penger på?

For å kvalifisere til å tjene penger på videoene og Shorts-videoene dine, må du sørge for at det aktuelle innholdet overholder kravene i retningslinjene for inntektsgenerering på YouTube-kanaler, blant annet må innholdet være originalt og ikke-gjentakende. Sørg også for at du har alle de nødvendige rettighetene til kommersiell bruk av alle bilde- og lydelementene i innholdet.

Retningslinjer for innhold du har laget:

• Følg YouTube-retningslinjene for brukere
  • Lag alle elementene i videoen din selv. Dette gjelder for eksempel
    • daglige videoblogger
    • hjemmevideoer
    • gjør-det-selv-videoer
    • veiledninger
    • originale musikkvideoer
    • originale kortfilmer
    • Shorts-videoer med eller uten remikset innhold
  • Sørg for at du har alle de nødvendige rettighetene til kommersiell bruk av alle bildeelementene du har laget.
  • Vær oppmerksom på at det er mer sannsynlig at annonsører vil vise annonser i videoene dine hvis innholdet er annonsørvennlig.

Retningslinjer for innhold du ikke har laget:

Du kan inkludere spor fra Creator Music i videoer uten å miste inntektsgenereringen. Noen sanger kan lisensieres på forhånd, slik at du kan beholde alle inntektene. Det finnes også sanger som er kvalifisert for inntektsdeling med innehaverne av musikkrettighetene.
Rimelig bruk – opphavsrett på YouTube
Abonner på YouTube-kanalen for skapere for å få siste nytt, oppdateringer og tips.

Kan jeg tjene penger på videoen min hvis ...

Klikk nedenfor for å se om du kan tjene penger på innholdstypen din, og om du må bevise at du eier rettighetene til kommersiell bruk av dette innholdet.

… jeg selv har laget alt visuelt innhold og lydinnhold?

Du kan tjene penger på innhold du har skapt, så lenge du fremdeles innehar rettighetene til videoen.

Hvis du har kontrakt med et plateselskap, kan du muligens tjene penger på videoen din, men dette avhenger av vilkårene eller begrensningene i den aktuelle kontrakten. Du må kanskje rådføre deg med en advokat.

… jeg bruker programvare for lyd- eller videoredigering til å lage mitt eget innhold?

Du kan bruke programvare for lyd- og videoredigering til å lage innhold du kan tjene penger på. Dette avhenger imidlertid av lisensens omfang, begrensninger og kommersielle tillatelser. Hvis du har brukt klipp eller gjentakelser, må du sørge for at den aktuelle lisensen uttrykkelig tillater at disse kan brukes kommersielt. Følg disse retningslinjene for å remikse innhold via Shorts.

… jeg bruker royaltyfritt eller Creative Commons-innhold?

Du kan tjene penger på innhold som er royaltyfritt eller underlagt en Creative Commons-lisens, hvis lisensavtalen gir deg rettigheter til å bruke innholdet kommersielt. Hvis du skal bruke innholdet til kommersielle formål, hender det at rettighetsinnehaverne krever at du krediterer skaperen eller fremlegger kjøpsbevis.

Finn ut mer om hvordan du leser lisenser for å forstå rettighetene dine.

… jeg har tillatelse til å bruke lyd- eller bildeelementer som er laget av andre?

Du kan tjene penger på denne typen innhold, men du må ha uttrykkelig skriftlig tillatelse til kontinuerlig kommersiell bruk av innholdet fra rettighetsinnehaveren.
… jeg spiller eller lager en brukergjennomgang av et videospill?

Hvis du vil tjene penger på videospillinnhold, må du ha rettighetene til kommersiell bruk, som fås gjennom lisensen fra videospillutgiveren. Noen videospillutgivere tillater kanskje at du bruker alt videospillinnholdet til kommersielle formål. Denne informasjonen finner du i den aktuelle lisensavtalen.

I andre lisensavtaler kan det hende utgiverne ikke gir kommersielle rettigheter for videoer som bare viser lengre perioder med spilling. Ved slike lisensvilkår må bruken av videospillet være minimal, med mindre kommentarinnholdet er

• veiledende eller pedagogisk
  • tett knyttet til handlingen som vises
Finn ut mer om innhold fra videospill og programvare, og se retningslinjene våre for annonsørvennlig innhold for gaming og inntektsgenerering.
… jeg gir en veiledning for bruk av en bestemt programvare?

Du kan tjene penger på innhold du lager i brukergrensesnittet for en programvare, men dette er avhengig av hvilke rettigheter til kommersiell bruk du har fått gjennom programvarelisensen.

I noen tilfeller må du inngå kontrakt med utgiveren eller kunne dokumentere at du har betalt en lisensavgift. Bruken av grensesnittet i programvaren må være minimal, med mindre kommentarinnholdet er

• veiledende eller pedagogisk
  • tett knyttet til handlingen som vises

Finn ut mer om videospill- og programvareinnhold.

… jeg bruker innhold uten opphavsrett?

For at innhold skal være uten opphavsrett, må opphavsretten ha utløpt eller ikke lenger gjelde eller innehaveren ha gitt avkall på rettighetene sine. Hvis du kan bevise at innholdet i videoen din er uten opphavsrett, kan du tjene penger på det.

Merk: Dette avhenger av lisensens omfang, begrensninger og kommersielle tillatelser.

Kriteriene for at innhold skal anses for å være uten opphavsrett, kan variere avhengig av flere faktorer.
Finn ut mer om innhold uten opphavsrett.
… videoen min inneholder min egen, originale innspilling av en coverlåt?

Noen coverlåter kan være kvalifisert for inntektsgenerering. For at en sang skal være kvalifisert, må utgiveren ha gjort krav på den via Content ID-systemet og valgt å tjene penger på den.

Hvis sangen ikke er gjort krav på, kan du ikke tjene penger på videoen din. Du må få uttrykkelig skriftlig tillatelse fra eieren av rettighetene til den aktuelle sangen på forhånd.

Innhold med kommersielle lydinnspillinger, som instrumentalmusikk, karaokeopptak eller konsertopptredener fra en artist, er ikke kvalifisert for inntektsgenerering.

Finn ut mer om hvordan du tjener penger på kvalifiserte coverlåtvideoer.

… jeg bruker mitt eget, personlige opptak av en offentlig konsert, begivenhet, forestilling osv.?

Selv om du har spilt inn noe selv, er vanligvis den opprinnelige skaperen eller forfatteren av det underliggende innholdet som er spilt inn, rettighetshaveren for kommersiell bruk av dette innholdet.

Hvis du vil tjene penger på et opptak du har gjort av en fremførelse under en konsert eller forestilling, må du få uttrykkelig skriftlig tillatelse fra den opprinnelige rettighetsinnehaveren.

… jeg har gjort et opptak fra TV, en DVD eller en CD?

Selv om du har spilt inn noe selv, kan skaperen eller forfatteren av innholdet som er spilt inn, være rettighetshaveren for kommersiell bruk av dette innholdet.

Hvis du vil tjene penger på et opptak du har gjort av et TV-program, en DVD eller en CD, må du få uttrykkelig skriftlig tillatelse fra rettighetshaveren til de innspilte lyd- og/eller bildeelementene.

… jeg laster opp innhold jeg har kjøpt?

Selv om du har kjøpt noe selv, innehar vanligvis den faktiske skaperen eller forfatteren av innholdet mange av rettighetene som kreves for å kunne bruke dette innholdet kommersielt.

Dette betyr at du ikke kan tjene penger på tredjepartsinnhold du har kjøpt, med mindre rettighetsinnehaveren gir deg rettigheter til kommersiell bruk.

… jeg laster opp innhold jeg har funnet på nettet?

Selv om du kanskje har funnet innholdet kostnadsfritt på nettet, innehar vanligvis den opprinnelige skaperen mange av rettighetene som kreves for å kunne bruke innholdet kommersielt.

Hvis du vil tjene penger på slikt innhold, må du sørge for at du innehar alle de nødvendige rettighetene til kommersiell bruk av innholdet.

… den inneholder musikk fra YouTube-lydbiblioteket?

Du kan tjene penger på musikk fra YouTube-lydbiblioteket.

… jeg har brukt tredjepartsinnhold i henhold til prinsippene for rimelig bruk («fair use»)?

Det er mindre sannsynlig at kommersiell bruk anses som rimelig bruk («fair use»), men i enkelte tilfeller er det mulig å tjene penger på en video og påberope seg rimelig bruk. Du finner mer informasjon i artikkelen Rimelig bruk («fair use») på YouTube.