Millaista sisältöä voin kaupallistaa?

Jos haluat kaupallistaa videon tai Shorts-videon, sisällön on oltava alkuperäistä ja ei-toisteista sekä muiden YouTube-kanavien kaupallistamiskäytäntöjen mukaista. Varmista myös, että sinulla on kaikki tarvittavat oikeudet sisältösi kuva- ja audioelementtien kaupalliseen käyttöön.

Itse luomaasi sisältöä koskevat ohjeet:

• Noudata YouTuben yhteisösääntöjä.
  • Luo kaikki videon elementit itse. Esimerkkejä:
    • päivittäiset vlogit
    • kotivideot
    • tee se itse -videot
    • opasvideot
    • alkuperäiset musiikkivideot
    • alkuperäiset lyhytelokuvat
    • Shorts-videot, joissa on tai ei ole remiksattua sisältöä.
  • Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat oikeudet luomasi kuvasisällön kaupalliseen käyttöön.
  • Muista, että mainostajat suosivat sisältöä, joka soveltuu hyvin mainostukseen.

Muiden käyttäjien luomaa sisältöä koskevat ohjeet:

Voit lisätä videoihin Creator Musicin kappaleita kaupallistamisen kärsimättä. Jotkin kappaleet voi lisensoida etukäteen, jolloin sisällöntuottajat voivat kaupallistaa sisällön täysin. Joidenkin kappaleiden osalta tulot voidaan jakaa kappaleen oikeuksien haltijoiden kanssa.
Kohtuullinen käyttö – tekijänoikeudet YouTubessa
Tilaa YouTube Creators ‐kanava, niin kuulet tuoreimmat uutiset, päivitykset ja vinkit.

Voinko kaupallistaa videoni seuraavissa tapauksissa?

Klikkaa alla olevia kohtia nähdäksesi, voiko kyseisen sisällön kaupallistaa ja tarvitseeko sen kaupalliset käyttöoikeudet vahvistaa erikseen.

Olen luonut kaiken audio- ja kuvasisällön itse

Voit kaupallistaa itse luomasi sisällön, jos omistat videon oikeudet.

Jos sinulla on sopimus levy-yhtiön kanssa, voit ehkä kaupallistaa videon sopimuksen ehdoista ja rajoituksista riippuen. Saatat tarvita tähän asianajajan apua.

Luon omaa sisältöä audion- tai kuvanmuokkausohjelmistolla

Audion- tai kuvanmuokkausohjelmistoa voi käyttää kaupallistettavan sisällön luomiseen. Kaupallistaminen riippuu käyttöluvan laajuudesta, rajoituksista ja luvassa myönnetystä kaupallisen käytön oikeudesta. Jos olet käyttänyt leikkeitä tai looppeja, varmista, että niiden kaupallisen käytön oikeudet sisältyvät käyttölupaan. Jos remiksaat Shorts-sisältöä, seuraa näitä ohjeita.

Käytän rojaltivapaata tai Creative Commons ‑sisältöä

Voit kaupallistaa rojaltivapaata tai Creative Commons ‑käyttöluvan alaista sisältöä, kun sisällön käyttöoikeussopimuksessa myönnetään kaupallisen käytön oikeudet. Oikeuksien omistajat vaativat joskus, että ilmoitat alkuperäisen teoksen tekijän tai osoitat ostaneesi sisällön, jos haluat käyttää sitä videossa kaupallisesti.

Lisätietoja on ohjeaiheessa Käyttöluvat – ymmärrä oikeutesi.

Minulla on lupa käyttää jonkun toisen luomaa audiota tai kuvamateriaalia

Voit kaupallistaa sisällön, mutta sinulla on aina oltava yksiselitteinen kirjallinen lupa, jossa sinulle on myönnetty sisällön kaupallisen käytön oikeudet.
Pelaan videopeliä tai teen peliopasta

Jos haluat kaupallistaa videopelisisältöä, tarvitset pelijulkaisijan myöntämät oikeudet sisällön kaupalliseen käyttöön. Jotkin pelijulkaisijat voivat sallia kaiken videopelisisällön kaupallisen käytön. Tämä selviää julkaisijoiden käyttöoikeussopimuksista.

Toisissa käyttöoikeussopimuksissa julkaisijat puolestaan eivät myönnä kaupallisen käytön oikeuksia sellaisille videoille, joissa näytetään vain pelaamista. Tällaisissa tapauksissa videopelejä voi käyttää vain rajoitetusti, paitsi seuraavissa tilanteissa:

• Selostus tarjoaa opastusta tai ohjeita.
  • Sisältö liittyy pelkästään videossa kuvattuun toimintaan.
Lue lisää videopeli- ja ohjelmistosisällöstä ja tutustu pelaamista ja kaupallistamista koskeviin mainontaan sopivan sisällön ohjeisiin.
Opetan videolla, kuinka jotakin ohjelmistoa käytetään

Tuottamaasi ohjelmiston käyttöliittymää kuvaavaa sisältöä voi kaupallistaa, mutta sekin riippuu ohjelmiston käyttöluvassa myönnetyistä kaupallisen käytön oikeuksista.

Sinulla on ehkä oltava julkaisijan kanssa tehty sopimus tai sinun on ehkä pystyttävä todistamaan, että olet ostanut ohjelmiston käyttöluvan. Ohjelmistojen käyttöliittymiä voi käyttää vain rajoitetusti, paitsi seuraavissa tilanteissa:

• Selostus tarjoaa opastusta tai ohjeita.
  • Sisältö liittyy pelkästään videossa kuvattuun toimintaan.

Lisätietoja videopeli- ja ohjelmistosisällöstä.

Käytän sisältöä, joka on vapaasti käytettävissä

Sisältö on vapaasti käytettävissä, jos sisällön tekijänoikeus ei enää ole voimassa, siitä on luovuttu tai se ei enää ole sovellettavissa. Jos voit todistaa, että videosi sisältö on vapaasti käytettävissä, voit kaupallistaa videon.

Huom. Tämä riippuu käyttöluvan laajuudesta, rajoituksista ja kaupallisen käytön oikeuksista.

Eri tekijät voivat vaikuttaa siihen, onko sisältö vapaasti käytettävissä.
Video sisältää oman cover-versioni jonkun muun kappaleesta

Jotkin cover-kappaleet on mahdollista kaupallistaa. Ehtojen täyttyminen edellyttää, että musiikkiteoksen julkaisija tekee vaatimuksen kappaleesta Content ID ‑sisällöntunnistusjärjestelmän kautta ja päättää kaupallistaa sen.

Jos kappaleesta ei ole tehty vaatimusta, et voi kaupallistaa videotasi. Sinun tulisi hankkia kappaleen oikeuksien omistajan yksiselitteinen kirjallinen lupa etukäteen.

Videoita, joissa on käytetty kaupallisia äänitteitä, kuten instrumentaalikappaleita, karaokeäänitteitä tai livekonsertteja, ei voi kaupallistaa.

Lisätietoja cover-videoiden kaupallistamisesta.

Käytän videossa itse tekemääni tallennetta esimerkiksi julkisesta konsertista, tapahtumasta tai esityksestä

Vaikka tallentaisit jotain sisältöä itse, tallennettavan sisällön alun perin luonut tai tehnyt henkilö omistaa yleensä sisällön kaupalliseen käyttöön tarvittavat oikeudet.

Jos haluat kaupallistaa oman konsertti- tai tapahtumatallenteen, tarvitset sisällön alkuperäisen oikeuksien omistajan yksiselitteisen kirjallisen luvan sisällön käyttöön.

Käytän videossa televisiosta, DVD-levyltä tai CD-levyltä tallentamaani materiaalia

Vaikka tallentaisit jotain sisältöä itse, tallennettavan sisällön alkuperäinen luoja tai tekijä saattaa omistaa sisällön kaupalliseen käyttöön tarvittavat oikeudet.

Jos haluat kaupallistaa TV-ohjelmasta tai DVD- tai CD-levyn sisällöstä tekemäsi tallenteen, sinulla on oltava tallentamiesi audio- tai kuvaelementtien oikeuksien omistajan yksiselitteinen kirjallinen lupa.

Lataan ostamaani sisältöä

Vaikka olisit ostanut materiaalin itse, sisällön alunperin luonut tai tehnyt henkilö omistaa yleensä useat sisällön kaupalliseen käyttöön tarvittavat oikeudet.

Et voi kaupallistaa hankkimaasi kolmannen osapuolen sisältöä, ellei sisällön oikeuksien omistaja myönnä sinulle sisällön kaupalliseen käyttöön tarvittavia oikeuksia.

Lataan sisältöä, jonka löysin verkosta

Vaikka olisit löytänyt sisällön verkosta maksutta, useimmissa tapauksissa sisällön alun perin luonut henkilö omistaa silti oikeudet, joita tarvitaan sisällön kaupalliseen hyödyntämiseen.

Jos haluat kaupallistaa tällaista sisältöä, varmista, että sinulla on kaikki kaupalliseen käyttöön tarvittavat oikeudet.

Videoni sisältää musiikkia YouTuben audiokirjastosta

Voit kaupallistaa videon, joka sisältää YouTuben audiokirjaston musiikkia.

Käytän kolmannen osapuolen sisältöä kohtuullisen käytön periaatteen mukaan

Vaikka kaupallista käyttöä ei useinkaan pidetä kohtuullisena käyttönä, voit siitä huolimatta kaupallistaa videon ja vedota kohtuulliseen käyttöön. Katso lisätietoja artikkelista Kohtuullinen käyttö YouTubessa.

Tarvitsetko vielä apua?

Jos et ole vieläkään varma, minkälaista sisältöä voit kaupallistaa, tutustu mainontaan sopivan sisällön sääntöihinLue lisää tekijänoikeuksista YouTubessa.

Tämän sivun tiedot annetaan vain ohjeeksi, eikä niitä voi pitää lainopillisina neuvoina. Jos tarvitset lainopillisia neuvoja, suosittelemme ottamaan yhteyttä asianajajaan.