Quin tipus de contingut puc monetitzar?

Perquè els teus vídeos o curts siguin aptes per a la monetització, el contingut ha de ser original i no repetitiu, entre altres requisits de les nostres polítiques de monetització de canals de YouTube. Assegura't també de tenir tots els drets necessaris per fer un ús comercial de tots els elements visuals i d'àudio del teu contingut.

Directrius per al contingut que has creat:

• Segueix les Directrius de la comunitat de YouTube.
  • Crea tu mateix tots els elements del vídeo. A continuació descrivim alguns exemples:
    • Videoblogs diaris
    • Vídeos domèstics
    • Vídeos "Fes-ho tu mateix" (DIY)
    • Tutorials
    • Vídeos musicals originals
    • Curtmetratges originals
    • Curts amb contingut utilitzat per fer un remix o sense
  • Assegura't de tenir tots els drets necessaris per fer un ús comercial de tots els elements visuals que hagis creat.
  • Tingues en compte que els anunciants prefereixen publicar anuncis en contingut adequat per a anunciants.

Directrius per al contingut que no has creat tu:

Pots incloure pistes de Música per a creadors als vídeos sense perdre la monetització. Es pot obtenir la llicència d'algunes cançons per endavant, la qual cosa permet als creadors retenir la monetització completa. És possible que altres cançons siguin aptes per compartir ingressos amb els titulars dels drets de la cançó.
Ús legítim: drets d'autor a YouTube
Subscriu-te al canal YouTube Creators per rebre les novetats, els consells i les notícies més recents.

Puc monetitzar el meu vídeo en els casos següents?

Fes clic a continuació per saber si el tipus de contingut dels teus vídeos és monetitzable i si cal que demostris que tens els drets d'ús comercial per fer-lo servir.

Si he creat tot el contingut visual i d'àudio

Pots monetitzar el contingut que hagis creat sempre que tinguis els drets del vídeo.

Si tens un contracte amb una discogràfica, que puguis monetitzar el vídeo dependrà de les condicions o limitacions que hàgiu acordat. És possible que hagis de consultar-ho amb un advocat.

Si utilitzo programari d'edició de vídeo o d'àudio per crear el meu contingut

Es pot utilitzar programari d'edició de vídeo i d'àudio per crear contingut monetitzable. Tanmateix, la monetització dependrà de l'abast, de les limitacions i dels permisos comercials de la llicència. Si has fet servir mostres o bucles, assegura't que la llicència en permeti específicament l'ús comercial. Per al contingut utilitzat per fer un remix a Shorts, segueix aquestes directrius.

Si faig servir contingut sense regalies o de Creative Commons

Pots monetitzar contingut de Creative Commons o sense regalies quan l'acord de llicència et concedeix els drets per fer-ne un ús comercial. De vegades, els propietaris dels drets requereixen que esmentis el creador del contingut o que presentis la prova de compra per poder utilitzar-lo al teu vídeo amb finalitats comercials.

Obtén més informació sobre com s'han de llegir les llicències per entendre els teus drets.

Si tinc permís per utilitzar els elements visuals o d'àudio creats per algú altre

Pots monetitzar aquest tipus de contingut, però has de disposar d'un permís per escrit explícit del titular dels drets que et concedeixi els drets d'ús comercial en qualsevol moment.
Si jugo a un videojoc o en creo una guia

Si vols monetitzar contingut de videojocs, necessitaràs que la llicència del distribuïdor de videojocs et concedeixi els drets d'ús comercial. És possible que alguns distribuïdors de videojocs et permetin fer servir tot el contingut amb finalitats comercials. Aquesta informació es pot confirmar en els seus acords de llicència.

Pot ser que, en altres acords de llicència, els distribuïdors no atorguin els drets comercials per a vídeos que només mostren partides durant molta estona. D'acord amb aquestes condicions de llicència, l'ús dels videojocs ha de ser mínim, tret que els comentaris:

• Aportin un valor instructiu o educatiu.
  • Se cenyeixin estrictament a l'acció que es mostra.
Obtén més informació sobre el contingut de videojocs i programari, i consulta les nostres directrius sobre contingut adequat per a anuncis (videojocs i monetització).
Si estic fent un tutorial sobre el funcionament d'un programari

El contingut en què es mostri la interfície d'usuari d'un programa es pot monetitzar, però també depèn dels drets d'ús comercial que et concedeixi la llicència del programa en qüestió.

De vegades, és possible que necessitis un contracte amb el distribuïdor o demostrar que has pagat el cost de la llicència. L'ús d'interfícies d'usuari de programes ha de ser mínim, tret que els comentaris:

• Aportin un valor instructiu o educatiu.
  • Se cenyeixin estrictament a l'acció que es mostra.

Obtén més informació sobre contingut relacionat amb videojocs i programes.

Si faig servir contingut de domini públic

Perquè un contingut sigui de domini públic, els drets d'autor de l'obra han d'haver caducat, s'hi ha d'haver renunciat o ja no han de ser aplicables. Si demostres que el contingut del vídeo és de domini públic, pots monetitzar-lo.

Nota: això depèn de l'abast, les limitacions i els permisos comercials de la llicència.

El criteri per considerar un contingut de domini públic pot variar en funció de diversos factors.
Obtén més informació sobre el domini públic.
Si el vídeo conté la meva gravació original d'una versió que he fet d'una cançó

Algunes versions de cançons poden ser aptes per a la monetització. Perquè això passi, l'editor musical ha de reclamar la cançó a través del sistema Content ID i escollir monetitzar-la.

Si no s'ha reclamat la cançó, no podràs monetitzar el vídeo, tret que prèviament disposis d'un permís per escrit explícit del propietari dels drets de la cançó.

L'ús de qualsevol gravació de so comercial, com ara una gravació instrumental, de karaoke o de l'actuació d'un artista en un concert en directe, no és apte per a la monetització.

Obtén més informació sobre com pots monetitzar vídeos de versions aptes.

Si utilitzo les meves pròpies gravacions d'esdeveniments, espectacles i concerts públics, entre d'altres

Encara que la gravació sigui teva, normalment el creador o l'autor original del contingut subjacent és el titular dels drets necessaris per explotar comercialment aquest contingut.

Si vols monetitzar la gravació d'una actuació en un concert o espectacle, necessites un permís per escrit explícit del propietari original dels drets.

Si faig servir la gravació d'un programa de TV, d'un DVD o d'un CD

Encara que la gravació sigui teva, és possible que el creador o l'autor del contingut de la gravació sigui el titular dels drets necessaris per explotar comercialment aquest contingut.

Si vols monetitzar la gravació d'un programa de televisió, d'un DVD o d'un CD, necessites un permís per escrit del propietari dels drets dels elements visuals o d'àudio de la gravació.

Si penjo contingut que he comprat

Encara que hagis comprat un contingut determinat, normalment el creador o l'autor real del contingut és el titular de molts dels drets necessaris per explotar-lo comercialment.

No pots monetitzar contingut de tercers que hagis comprat, tret que el propietari dels drets et concedeixi els drets d'ús comercial.

Si penjo contingut que he trobat a la xarxa

Encara que hagis trobat el contingut en línia sense cost econòmic, normalment el creador real del contingut és el titular de molts dels drets necessaris per explotar-lo comercialment.

Si vols monetitzar aquest tipus de contingut, assegura't de tenir els drets d'ús comercial necessaris.

Si conté música de la Biblioteca d'àudio de YouTube

Pots monetitzar la música de la Biblioteca d'àudio de YouTube.

Si faig servir contingut de tercers amb ús legítim

Els usos comercials tenen menys probabilitats de ser considerats "ús legítim", tot i que és possible monetitzar un vídeo i beneficiar-se de la defensa de l'ús legítim. Per obtenir més informació, consulta l'article Ús legítim a YouTube.

Necessites més ajuda?

Si encara no saps quin tipus de contingut pots monetitzar, consulta les nostres directrius sobre contingut adequat per a anunciantsObtén més informació sobre com funcionen els drets d'autor a YouTube.

El material d'aquesta pàgina es proporciona amb una finalitat exclusivament educativa i no representa cap assessorament legal. Hauries d'obtenir assessorament legal només per part d'un advocat o d'un representant legal.