Thumbnails testen en vergelijken

Je kunt de prestaties van maximaal 3 videothumbnails vergelijken om inzicht te krijgen in je contentstrategie. Thumbnails moeten aan onze Communityrichtlijnen voldoen, anders kan je toegang tot de functie worden ingetrokken.

NEW: Test & Compare Thumbnails

Deelnamevereisten

• Deze functie is op dit moment alleen beschikbaar voor een beperkt aantal creators en komt in de komende maanden beschikbaar voor alle creators. Hier vind je meer informatie over experimenten met en de uitrol van YouTube-functies.
  • Deze functie is op dit moment alleen beschikbaar op computers met YouTube Studio.
  • Je moet geavanceerde functies aanzetten om hiervoor in aanmerking te komen. Hier vind je meer informatie over de verschillende tools en functies van YouTube en hoe je toegang krijgt tot geavanceerde functies.
  • Je kunt thumbnails testen in openbare lange video's, eerdere livestreams die als video's zijn opgeslagen of in podcastafleveringen.
  • Je kunt geen thumbnails testen voor video's die zijn ingesteld als gemaakt voor kinderen, die bedoeld zijn voor volwassenen of die privé zijn. Meer informatie over hoe je je video-instellingen wijzigt

Je thumbnails testen en vergelijken

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer de video die je wilt testen.
    • Een nieuwe video testen: Selecteer rechtsboven MAKEN  en dan Video's uploaden. Upload vervolgens de video.
    • Een bestaande video testen: Selecteer Content in het linkermenu. Klik op de video die je wilt bewerken.
  3. Klik onder Thumbnail op Testen en vergelijken.
  4. Upload maximaal 3 thumbnails om te testen.
  5. Klik op KLAAR. De test begint zodra je je video hebt gepubliceerd.

Opmerking: Je kunt de test stoppen en handmatig een van de thumbnails selecteren via Stoppen en instellen.

Testresultaten

Het kan een paar dagen tot 2 weken duren voordat duidelijk is welke thumbnail het beste is. Je kunt het resultaat checken in YouTube Studio zodra het beschikbaar is. Daarna kun je ervoor kiezen om de winnende thumbnail te gebruiken of een nieuwe test te doen.

Hoelang het duurt voordat je de resultaten krijgt, is afhankelijk van de volgende factoren:

• Diversiteit van thumbnails: Hoe meer ze verschillen, hoe groter de kans dat de test sneller klaar is.
  • Vertoningen: Hoe meer thumbnailvertoningen van je video, hoe groter de kans dat je test sneller klaar is.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het?

Het experiment eindigt met een van de volgende resultaten voor je thumbnail op basis van het aandeel in kijktijd:

• Winnaar: Deze thumbnail presteerde duidelijk beter dan de andere thumbnails op basis van het aandeel in kijktijd, en we weten zeker dat deze resultaten statistisch significant zijn op basis van gegevens van kijkers.
  • Voorkeur: Deze thumbnail presteerde waarschijnlijk beter dan andere thumbnails op basis van het aandeel in kijktijd. De prestatieverbetering van deze thumbnail was voor ons niet genoeg om deze als winnaar uit te roepen. De voorkeursthumbnail kan aantrekkelijker zijn voor kijkers, maar dit kan niet met een hoge mate van zekerheid worden gezegd.
  • Geen: Alle thumbnails hebben gelijkwaardig gepresteerd, waardoor er geen sterk statistisch verschil was in de betrokkenheid. In dit geval is de eerste thumbnail die je uploadt de standaardthumbnail voor je video. Je kunt ook altijd handmatig overstappen op de thumbnail van je keuze.

Controlegroep

We kunnen een klein percentage van het verkeer behouden als controlegroep van kijkers die zijn uitgesloten van het experiment. De controlegroep ziet alleen de standaardthumbnail. De videoprestaties van de controlegroep worden uitgesloten van de experimentberekeningen.

Waarom krijg ik geen testresultaat met winnaarsthumbnail?
Het is goed mogelijk dat er geen winnaarsthumbnail is. Als je meedoet aan de test, kun je ook een ander testresultaat krijgen, zoals 'voorkeur' of 'geen'. Gebruik het tabblad Bereik in YouTube Analytics om het rapport te openen.
Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je video geen duidelijke winnaar heeft:
  • Minimaal verschil in thumbnails: Het kan zijn dat het verschil in de thumbnails die voor het experiment zijn gekozen geen meetbare invloed heeft op de videoprestaties.
  • Onvoldoende vertoningen: Het kan zijn dat je video's niet voldoende vertoningen genereren. Als je video een hoger aantal weergaven krijgt, wordt de kans op een duidelijke winnaar groter.

Waarom wordt het aandeel in kijktijd gebruikt om de beste thumbnail te bepalen?

Goede thumbnails stimuleren kijkers om te klikken, maar hebben nog een ander belangrijk doel. Ze zorgen ervoor dat kijkers begrijpen waar de video over gaat, zodat ze geen tijd verspillen door op de verkeerde video's te klikken.

Waarom zijn er conflicterende resultaten voor thumbnailtests?

Er kunnen gevallen zijn waarin meerdere thumbnailtests tot verschillende resultaten leiden:

• Verschillende resultaten voor dezelfde video: De resultaten van de thumbnailtest voor een bepaalde video kunnen variëren door de statistische variatie in echte experimenten. Net als bij kop of munt kun je door toeval steeds verschillende resultaten krijgen. De testresultaten kunnen ook variëren door natuurlijke veranderingen in de publiekssamenstelling van een video in de loop van de tijd. Zo is de kans groter dat vroege vertoningen afkomstig zijn van kijkers die je kanaal al kennen, terwijl bij latere vertoningen de kans groter is dat kijkers je kanaal nog niet hebben bekeken.
  • De resultaten van de thumbnailtest van YouTube vergeleken met de resultaten van thumbnailtests van derden: Als je tools gebruikt die niet van YouTube zijn, kun je conflicterende resultaten voor thumbnailtests krijgen. De thumbnail-experimenten van YouTube zijn ware, gelijktijdige A/B/C-thumbnailtests. Dit betekent dat alle thumbnailvarianten tegelijk aan kijkers worden getoond. Veel tools van derden voeren thumbnailtests achter elkaar uit, waardoor de resultaten kunnen verschillen. Deze tools optimaliseren vaak uitsluitend voor de klikfrequentie, wat een andere beste thumbnail kan opleveren dan wanneer ook rekening wordt gehouden met het aandeel in kijktijd. Dit kan komen doordat video's met een hoge algehele betrokkenheid (hoge klikfrequentie, aandeel in kijktijd en andere factoren) vaker worden getoond. Door de beste thumbnails te bepalen op basis van hun aandeel in de kijktijd, kunnen we creators het best helpen om te groeien.

Hoe kan ik feedback geven?

De test- en vergelijkingsgegevens worden gebruikt om de prestaties van je thumbnails te evalueren. Ons team werkt aan de verbetering van onze systemen, zodat deze nauwkeurig en nuttig zijn voor onze creators. Je kunt met de functie in het testrapport feedback geven over je ervaringen.