Finn ut mer om opphavsrettslige fjerningsforespørsler

En opphavsrettslig fjerningsforespørsel, også kjent som et «varsel om fjerning» eller rett og slett en «fjerning», er en juridisk forespørsel om å fjerne innhold fra YouTube på grunn av et angivelig brudd på opphavsretten.

Merk at opphavsrettslige fjerningsforespørsler er noe annet enn Content ID-krav.

Slik fungerer prosessen

Opphavsrettseiere som oppdager at noen har lastet opp det opphavsrettsbeskyttede innholdet deres på YouTube uten tillatelse, kan sende inn en opphavsrettslig fjerningsforespørsel.

Hva skjer etter at en forespørsel om fjerning er sendt inn?

Når en forespørsel om fjerning er sendt inn, blir den evaluert av YouTube for å sikre at den inneholder informasjonen som kreves i henhold til gjeldende lov om opphavsrett, og at den ikke inneholder noe som tyder på uriktig bruk. Hvis forespørselen om fjerning består evalueringen, fjerner YouTube det angivelig krenkende innholdet for å overholde gjeldende lov om opphavsrett.

Hvis det mangler informasjon i forespørselen, eller hvis vi trenger flere detaljer, tar YouTube kontakt med fordringshaveren (personen som sendte inn forespørselen). Fordringshavere kan for eksempel bli bedt om å

• oppgi en mer konkret tittel på det opphavsrettsbeskyttede verket
  • sende inn bevis på at hen har autorisasjon til å handle på vegne av opphavsrettseieren, dersom dette er aktuelt
  • bekrefte at hen har vurdert om videoen kan være beskyttet av rimelig bruk («fair use»), rimelig behandling («fair dealing») eller lignende unntak fra opphavsretten

Det aktuelle innholdet kan bli værende på YouTube inntil vi har mottatt den nødvendige informasjonen.

Hva hvis innholdet fjernes?

Hvis forespørselen om fjerning er gyldig, fjernes innholdet fra YouTube, og opplasterens kanal får en opphavsrettsadvarsel. Opplasteren har tre alternativer for å prøve å omgjøre opphavsrettsadvarselen.

Vanlige spørsmål

Hvordan evaluerer YouTube opphavsrettslige fjerningsforespørsler?

Opphavsrettslige fjerningsforespørsler evalueres ved hjelp av både automatiske systemer og menneskelige evaluerere.

De automatiske systemene bruker maskinlæring til å behandle opphavsrettslige fjerningsforespørsler. Systemene utbedres stadig ved hjelp av data fra tidligere manuelle evalueringer, og brukes bare i tilfeller der systemene kan si med høy grad av sikkerhet at forespørselen inneholder alle juridiske elementer som kreves, og ikke noe som tyder på uriktig bruk. Uriktig bruk av forespørsler er når noen med overlegg og på en ondsinnet måte prøver å fjerne innhold fra YouTube, for eksempel ved å utgi seg for å være en opphavsrettseier.

Hvis de automatiske systemene er usikre på om en forespørsel om fjerning er gyldig (altså om den inneholder alle de juridiske elementene som kreves, og ikke noe som tyder på uriktig bruk), blir forespørselen evaluert av et menneske. Hvis den menneskelige evaluereren trenger mer informasjon for å bekrefte at forespørselen er gyldig, sender hen en e-post til fordringshaveren for å be om dette. Fordringshavere kan for eksempel bli bedt om å

• oppgi en mer konkret tittel på det opphavsrettsbeskyttede verket
  • sende inn bevis på at hen har autorisasjon til å handle på vegne av opphavsrettseieren hen representerer
  • bekrefte at hen har vurdert om videoen kan være beskyttet av rimelig bruk («fair use»), rimelig behandling («fair dealing») eller lignende unntak fra opphavsretten

Hvis fordringshaveren ikke svarer på e-posten eller ikke oppgir den nødvendige informasjonen, blir det aktuelle innholdet værende på YouTube.

Hvorfor brukes automatiske systemer til å gjennomgå innhold?

Med automatiske systemer kan vi svare raskere og mer effektivt på det store volumet med forespørsler vi mottar, samtidig som systemene sikrer høy grad av nøyaktighet i vurderingene.

I 2022 mottok YouTube for eksempel opphavsrettslige fjerningsforespørsler i forbindelse med over 16 millioner videoer. Dette er et svært høyt volum, men siden vi kan bruke automatisering til å behandle forespørsler som mest sannsynlig er gyldige, kan vi kan gi brukerne raskere svartid uten at det går på bekostning av nøyaktigheten. Vi ser faktisk at fjerninger som behandles av de automatiske systemene våre, sjeldnere ankes enn fjerninger som behandles manuelt.

Finn ut mer om hvordan YouTube-systemene gjennomgår innhold.

Hvordan sender jeg inn en opphavsrettslig fjerningsforespørsel for videoer?
Følg denne fremgangsmåten for å sende inn en forespørsel om fjerning av videoer.
Hvordan sender jeg inn en opphavsrettslig fjerningsforespørsel for innhold som ikke er videoinnhold?
For å sende inn en forespørsel om å fjerne innhold som ikke er videoinnhold, for eksempel kanalikonbilder, kan du følge denne fremgangsmåten. Nettskjemaet vårt kan ikke behandle forespørsler om fjerning av innhold som ikke er videoinnhold.
Kan jeg be om fjerning av en hel kanal eller spilleliste?
Nei, det kan du ikke. Du er nødt til å spesifisere alle angivelig krenkende videoer ved å oppgi nettadressene til de aktuelle videoene.

Slik finner du nettadressen til en video:

1. Finn den aktuelle videoen på YouTube.
  2. I adressefeltet øverst ser du nettadressen til videoen – i følgende format: www.youtube.com/watch?v=xxxxxxxxxxx

Følg denne fremgangsmåten for å sende inn en opphavsrettsforespørsel.

Hvorfor må jeg oppgi alle opplysningene mine hver gang jeg sender inn en ny opphavsrettslig fjerningsforespørsel?

I samsvar med gjeldende lov om opphavsrett krever vi at du sender inn en opphavsrettslig fjerningsforespørsel for hver påstand om brudd på opphavsretten.

Den enkleste måten å sende inn en ny fjerningsforespørsel på, er å logge på YouTube og bruke nettskjemaet vårt.

Husk at vi tilbyr flere verktøy for opphavsrettsadministrering for opphavsrettseiere som ofte trenger dette.
Jeg varslet YouTube om en video som krenket opphavsretten min, og den ble fjernet. Hvorfor har jeg mottatt en e-post om at den kan bli gjenopprettet på nettstedet?
Vi har sannsynligvis mottatt en innsigelse fra opplasteren som svar på fjerningsforespørselen din. Videoen blir gjenopprettet med mindre du kan bevise at du har iverksatt rettslige tiltak mot skaperen for å begrense den angivelig krenkende aktiviteten. Vi kan gjenopprette innholdet på YouTube dersom du ikke sender oss en slik melding i løpet av 10 dager. Finn ut mer om hvordan du svarer på en innsigelse.
Hvordan kan jeg rapportere videoer som deler passord eller nøkkelgeneratorer som gir uautorisert tilgang til de opphavsrettsbeskyttede verkene mine?
Hvis en video inneholder informasjon som kan brukes til å omgå tilgangsbegrensningene til programvaren din, for eksempel passord, nøkkelgeneratorer eller andre omgåelsesløsninger, kan du varsle oss via skjemaet for andre juridiske problemer.
Hvordan fjerner jeg en kopi av videoen min fra en annen plattform?

Hvis YouTube-videoen din er lagt ut på en annen plattform uten at du har gitt tillatelse til det, må du følge prosessen som gjelder for den aktuelle plattformen, for å få videoen fjernet. YouTube kan ikke be om fjerning på dine vegne.

De fleste nettsteder som tillater brukeropplasting av videoer, følger Safe Harbor-retningslinjene i den amerikanske DMCA-loven (Digital Millennium Copyright Act). Hvis de mottar en fullstendig og gyldig opphavsrettslig fjerningsforespørsel fra en opphavsrettseier, skal de fjerne innholdet. Det finnes enkelte unntak, men hvis du er sikker på at kopien av verket ditt ikke kvalifiserer som unntak fra opphavsretten, for eksempel rimelig bruk («fair use») eller rimelig behandling («fair dealing»), kan du be om at den fjernes.

For å finne ut hva du må inkludere i en opphavsrettslig fjerningsforespørsel, kan du gjennomgå kravene til varsler om fjerning i henhold til Digital Millennium Copyright Act.

De fleste nettsteder krever at du sender inn en link til den aktuelle videonettadressen. Hvis du ikke finner nettadressen, kan du prøve å høyreklikke på videoen eller klikke på videoens tidsstempel for å få tak i den.

Nettsteder som følger DMCA-loven, må utnevne en DMCA-ansvarlig og sørge for at kontaktinformasjonen til vedkommende er tilgjengelig på nettstedet og registrert hos det amerikanske kontoret for opphavsrett. Hvis du oppdager at videoen din er lagt ut på et av følgende nettsteder uten ditt samtykke, kan du sende en opphavsrettslig fjerningsforespørsel til den relevante e-postadressen under. Hvis nettstedet du ser etter, ikke står på denne listen, kan du sjekke DMCA-agentdatabasen til det amerikanske kontoret for opphavsrett.

Dailymotion: notifications@dailymotion.com

Instagram: ip@instagram.com

Facebook: ip@fb.com

TikTok: copyright@tiktok.com

Twitter: copyright@twitter.com

Vimeo: dmca@vimeo.com