Lisätietoja tekijänoikeuspoistopyynnöistä

Tekijänoikeuspoistopyyntö ("poistoilmoitus" tai pelkkä "poisto") on oikeudellinen pyyntö poistaa sisältöä YouTubesta väitetyn tekijänoikeusrikkomuksen vuoksi.

Muista, että tekijänoikeuspoistopyyntö ja Content ID ‐vaatimus ovat kaksi eri asiaa.

Näin prosessi toimii

Jos tekijänoikeuden omistaja löytää YouTubesta tekijänoikeudella suojattua sisältöään, joka on julkaistu luvatta, hän voi lähettää tekijänoikeuspoistopyynnön.

Poistopyynnön lähettämisen jälkeen

Kun poistopyyntö on lähetetty, YouTube tarkastaa pyynnön varmistaakseen, että se sisältää sovellettavan tekijänoikeuslain edellyttämät tiedot ja ettei siinä ole merkkejä väärinkäytöstä. Jos poistopyyntö läpäisee tarkastuksen, YouTube poistaa väitetysti loukkaavan sisällön sovellettavan tekijänoikeuslain mukaisesti.

Jos poistopyynnöstä puuttuu tietoja tai tarvitsemme lisätietoja, YouTube pyytää niitä vaatimuksen tekijältä (poistopyynnön lähettäjältä). Vaatimuksen tekijää voidaan esimerkiksi pyytää

• kertomaan tekijänoikeudella suojatun teoksen tarkempi nimi
  • tarvittaessa esittämään todisteet siitä, että hänellä on valtuudet toimia tekijänoikeuden omistajan puolesta
  • vahvistamaan, onko tapauksessa otettu huomioon tekijänoikeuksien poikkeukset, kuten kohtuullinen käyttö tai kohtuullinen levitys.

Kyseessä oleva sisältö voi näkyä YouTubessa, kunnes olemme saaneet tarvittavat tiedot.

Jos sisältö poistetaan

Jos poistopyyntö otetaan käsittelyyn, sisältö poistetaan YouTubesta ja lataajan kanavalle annetaan tekijänoikeusvaroitus. Lataajalla on kolme vaihtoehtoa tekijänoikeusvaroituksen ratkaisemiseen.

Usein kysyttyä

Miten YouTube käsittelee tekijänoikeuspoistopyynnöt?

Tekijänoikeuspoistopyynnöt arvioidaan tarkastajien ja automaattisten järjestelmien avulla.

YouTuben automaattiset järjestelmät hyödyntävät koneoppimista tekijänoikeuspoistopyyntöjen käsittelyssä. Järjestelmiä kehitetään jatkuvasti tarkastajien tekemistä päätöksistä saadun datan perusteella. Poistopyyntö otetaan käsittelyyn vain silloin, kun on hyvin todennäköistä, että pyyntö sisältää kaikki lain edellyttämät osat eikä se ole vilpillinen. Pyyntö on vilpillinen, kun joku yrittää tarkoituksellisesti ja pahantahtoisesti poistaa sisältöä YouTubesta valheellisin väittein tekijänoikeuksien omistajuudesta.

Jos YouTuben automaattiset järjestelmät eivät pysty varmistamaan, että poistopyyntö on perusteltu (se sisältää kaikki lain edellyttämät osat eikä ole vilpillinen), koulutettu tarkastaja arvioi pyynnön. Tarvittaessa tarkastaja pyytää vaatimuksen tekijältä lisätietoja sähköpostitse. Vaatimuksen tekijää voidaan esimerkiksi pyytää

• kertomaan tekijänoikeudella suojatun teoksen tarkempi nimi
  • esittämään todisteet siitä, että hänellä on valtuudet toimia edustamansa tekijänoikeuden omistajan puolesta
  • vahvistamaan, että hän on harkinnut, voidaanko videoon soveltaa kohtuullisen käytön tai kohtuullisen levityksen periaatteita tai muita tekijänoikeuteen liittyviä poikkeuksia.

Jos vaatimuksen tekijä ei vastaa viestiin tai ei toimita tarvittavia tietoja, kyseinen sisältö pysyy esillä YouTubessa.

Miksi sisällön tarkastamiseen käytetään automaattisia järjestelmiä?

Automaattisten järjestelmien avulla YouTuben vastaanottamiin lukuisiin poistopyyntöihin voidaan vastata nopeammin ja tehokkaammin tarkkuudesta tinkimättä.

Esimerkiksi vuonna 2022 YouTube sai tekijänoikeuspoistopyyntöjä yli 16 miljoonasta videosta. Suuresta määrästä huolimatta automatisoitujen prosessien hyödyntäminen todennäköisesti perusteltujen poistopyyntöjen käsittelyssä mahdollistaa nopeammat vastausajat tarkkuudesta tinkimättä. Itse asiassa YouTuben automaattisten järjestelmien käsittelemistä poistopyynnöistä tehdään harvemmin valituksia kuin tarkastajien käsittelemistä.

Lue lisää siitä, miten YouTuben järjestelmät tarkastavat sisältöä.

Miten voin lähettää videoon liittyvän tekijänoikeuspoistopyynnön?
Jos haluat lähettää videoon liittyvän poistopyynnön, seuraa näitä ohjeita.
Miten voin lähettää tekijänoikeuspoistopyynnön muusta kuin videosisällöstä?
Jos poistopyyntö koskee muuta kuin videosisältöä, esimerkiksi kanavan kuvakkeita, seuraa näitä ohjeita. Verkkolomakkeella voi lähettää vain videoihin liittyviä poistopyyntöjä.
Voinko pyytää kokonaisen kanavan tai soittolistan poistamista?
Et voi. Sinun on ilmoitettava loukkaavaksi väitettyä sisältöä sisältävän videon URL-osoite.

Näin saat selville videon URL-osoitteen:

1. Etsi kyseinen video YouTubesta.
  2. Videon URL-osoite (esimerkiksi www.youtube.com/watch?v=xxxxxxxxxxx) näkyy osoitepalkissa selaimen yläreunassa.

Lähetä tekijänoikeuspoistopyyntö seuraamalla näitä ohjeita

Miksi minun täytyy ilmoittaa kaikki tietoni aina, kun lähetän uuden tekijänoikeuspoistopyynnön?

Sovellettavan tekijänoikeuslain mukaisesti vaadimme, että tekijänoikeuspoistopyyntö lähetetään jokaisesta väitetystä tekijänoikeusrikkomuksesta.

Helpoin tapa lähettää uusi poistopyyntö on kirjautua YouTubeen ja käyttää verkkolomaketta.

Muistathan, että tarjoamme lisätyökaluja tekijänoikeuksien hallinnointiin sellaisille tekijänoikeuksien omistajille, jotka ylläpitävät oikeuksia jatkuvasti.
Olen tehnyt YouTubelle ilmoituksen tekijänoikeuksiani loukkaavasta videosta, ja video on poistettu. Miksi olen saanut sähköpostiviestin, jossa sanotaan, että video saatetaan palauttaa sivustolle?
Olemme todennäköisesti saaneet sisällön lataajalta vastailmoituksen poistopyynnön seurauksena. Video palautetaan YouTubeen, ellet toimita meille todisteita siitä, että olet ryhtynyt oikeustoimiin sisällöntuottajaa vastaan tekijänoikeuttasi loukkaavan toiminnan rajoittamiseksi. Jos et toimita todisteita 10 päivän kuluessa, voimme palauttaa sisällön YouTubeen. Lue lisää vastailmoitukseen vastaamisesta.
Miten voin tehdä ilmoituksen videoista, joissa tarjotaan salasanoja tai avainten luontiohjelmia tekijänoikeudella suojattujen teosteni luvattomaan käyttöön?
Jos videossa kerrotaan, miten katsojat voivat ohittaa ohjelmistosi käyttörajoitukset esimerkiksi salasanojen, avainten luontiohjelmien tai suojauksen murto-ohjelmien avulla, voit ilmoittaa siitä meille Muut oikeudelliset ongelmat ‑lomakkeella.
Miten voin poistaa videoni kopion toiselta alustalta?

Jos YouTube-videosi on katseltavissa toisella alustalla ilman lupaa, sinun on pyydettävä videon poistamista kyseisen alustan käytäntöjen mukaan. YouTube ei voi pyytää poistamista puolestasi.

Useimmat sivustot, joille sisällöntuottajat voivat ladata videoita, noudattavat Digital Millennium Copyright Act (DMCA) ‑laissa määriteltyjä Safe Harbor ‑periaatteita. Jos sisällön omistaja toimittaa sivustosta vastaavalle taholle täydellisen ja perustellun tekijänoikeuspoistopyynnön, sivustosta vastaavan tahon on poistettava sisältö. Tähän on olemassa joitakin poikkeuksia. Jos kuitenkin olet varma, että teoksesi kopio ei täytä tekijänoikeuspoikkeuksen ehtoja, kuten kohtuullisen käytön tai kohtuullisen levityksen periaatteita, voit pyytää sen poistoa.

DMCA-lakiin (Yhdysvallat) perustuvan poistoilmoituksen vaatimuksissa kerrotaan, mitä tietoja tekijänoikeuspoistopyynnön tulee sisältää.

Useimmat sivustot edellyttävät videon tarkkaa URL-osoitetta. Jos et löydä URL-osoitetta, kokeile kaksoisklikata videota tai klikata videon aikaleimaa.

DMCA-lain periaatteita noudattavilla sivustoilla on oltava erikseen nimetyn, Yhdysvaltojen tekijänoikeusvirastolle ilmoitetun ja viraston verkkosivustolta löytyvän DMCA-edustajan yhteystiedot. Jos videosi on katseltavissa toisella sivustolla ilman lupaasi, voit lähettää tekijänoikeuspoistopyynnön sähköpostitse alla olevista osoitteista sopivimpaan. Jos etsimäsi sivuston sähköpostiosoitetta ei ole mainittu alla, voit tutustua Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston DMCA-edustajien tietokantaan.

Dailymotion: notifications@dailymotion.com

Instagram: ip@instagram.com

Facebook: ip@fb.com

TikTok: copyright@tiktok.com

Twitter: copyright@twitter.com

Vimeo: dmca@vimeo.com