Rekommenderade metoder för tillgångs- och kanalöverföringar

De här funktionerna är endast tillgängliga för musikpartner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.

Ibland kan en musikpartner behöva överföra tillgångar och kanaler till en annan musikpartner, till exempel när en katalog förvärvas. Under överföringsprocessen samarbetar båda parter (överföring och mottagning) för att utbyta data och samordna åtgärder. Parterna bör följa de rekommenderade metoderna nedan för att genomföra en smidig överföring.

Rekommenderade metoder för överföring av tillgångar

Följande process kanske inte krävs för överflyttning till en ny distributör som levererar innehåll med DDEX-elementet <SentOnBehalfOf>. Kontakta din nuvarande distributör om du har frågor.

Processen för att överföra tillgångar varierar beroende på vilka tillgångstyper som överförs:

• Ljudinspelnings-, musikvideo- och webbtillgångar
  • Bildspårstillgångar

Ljudinspelnings-, musikvideo- och webbtillgångar

De här två stegen bör utföras i ordningsföljd:

Mottagande partner lägger till äganderätt för tillgångar

Mottagande partner bör uppdatera äganderätten för tillgångar när de avser att tillämpa sin äganderätt på tillgångarna i Innehållshanteraren. Då hamnar tillgångarna i äganderättskonflikt med den överförande partnern. Detta säkerställer att anspråk inte dras tillbaka när den överförande partnern tar bort sin äganderätt.

Mer information

Uppdatering av äganderätt för tillgångar kan göras på några olika sätt beroende på vald metod för innehållsleverans:

Lägga till äganderätt till enskilda tillgångar

Den mottagande parten kan lägga till äganderätt för tillgångar på enskilda tillgångar i Innehållshanteraren i Studio.

Obs! När en mottagande partner lägger till äganderätt till en tillgång överförs inte den överförande partnerns metadata. Därför måste den mottagande partnern lägga till konsekvent och fullständig metadata. Den överförande partnern kan tillhandahålla metadata till den mottagande partnern med hjälp av rapporten Tillgångar eller rapporten Tillgångar (delningar).

Lägga till äganderätt till flera tillgångar samtidigt via .CSV

Den mottagande partnern kan massuppdatera äganderätt till flera tillgångar med kalkylarksmallen för tillgångsuppdatering.

Obs! När en mottagande partner levererar eller lägger till äganderätt till en tillgång överförs inte den överförande partnerns metadata. Därför måste den mottagande partnern också lägga till konsekvent och fullständig metadata. Den överförande partnern kan tillhandahålla metadata till den mottagande partnern med hjälp av rapporten Tillgångar eller rapporten Tillgångar (delningar).

Om ingen matchningspolicy har angetts tillämpas standardmatchningspolicyn i Innehållshanteraren i Studio. Vi rekommenderar att du kontrollerar att det finns en standardmatchningspolicy på sidan Policyer i Innehållshanteraren i Studio.

Lägga till äganderätt för flera tillgångar samtidigt via DDEX

Uppdateringar av äganderätt för tillgångar kan levereras via DDEX. Läs mer om hur du använder YouTubes DDEX-flöde.

Kom ihåg! Partner som redan använder partner-API:et kan också lägga till äganderätt för tillgångar genom API:et, men de bör först beakta eventuella API-kvoter.

Överförande partner tar bort äganderätt för tillgångar

När den mottagande partnern lägger till sin äganderätt till tillgångarna kan den överförande partnern ta bort sin. Med den här åtgärden löses äganderättskonflikten automatiskt och justerade intäkter som genererats under äganderättskonflikten tilldelas den mottagande partnern.

Mer information

Uppdatering av äganderätt för tillgångar kan göras på några olika sätt beroende på vald metod för innehållsleverans:

Ta bort äganderätten från enskilda tillgångar

Den överförande partnern kan ta bort äganderätten från specifika tillgångar, även flera samtidigt, på sidan Tillgångar eller Problem. Med den här åtgärden löses äganderättskonflikterna automatiskt.

Ta bort äganderätten från flera tillgångar samtidigt via .CSV

Den överförande partnern kan ta bort äganderätten till flera tillgångar samtidigt via kalkylarksmallen för tillgångsuppdatering. Kolumnen för äganderätt ska ställas in på ”0%territories”. Till exempel innebär ”0%WW” att äganderätten tas bort globalt. Med den här åtgärden löses äganderättskonflikterna automatiskt.

Ta bort äganderätten från flera tillgångar samtidigt via DDEX

Uppdateringar av äganderätt för tillgångar kan levereras via DDEX. Läs mer om hur du använder YouTubes DDEX-flöde. Med den här åtgärden löses äganderättskonflikterna automatiskt.

Kom ihåg! Partner som redan använder partner-API:et kan också ta bort äganderätt från tillgångar genom API:et, men de bör först beakta eventuella API-kvoter.

Bildspårstillgångar

Det går inte att överföra bildspårstillgångar och äganderätt kan inte tillämpas av flera musikpartner. Därför måste bildspårstillgångar levereras på nytt.

För att garantera katalogens tillgänglighet på YouTube under överföringen bör de här två stegen utföras i ordningsföljd:

Mottagande partner levererar om bildspårstillgångar

När inspelningarna och tillhörande metadata för katalogen har tagits emot ska den mottagande partnern leverera om alla bildspår med vald metod för innehållsleverans. Nya bildspårsvideor skapas med nya video-id:n, och antalet visningar börjar från noll. Observera att visningar från den gamla bildspårstillgången går förlorade och att de inte kan överföras till den nya bildspårsvideon.

Om den överförda katalogen är stor kan den mottagande partnern behöva massleverera under flera dagar för att inte nå gränsen för tillåtna leveranser per dag och partner. Kontakta din YouTube-representant om du behöver hjälp.

Kom ihåg:
  • Mottagande partner ska leverera all relevant metadata med samma identifierare (ISRC, UPC, EAN, GRid) som den överförande partnern gjorde. Då behålls placeringarna i befintliga spellistor som genererats av algoritmer och i spellistor och bibliotek som skapats av användare i YouTube Music.
  • För att garantera katalogens tillgänglighet på plattformen under processen bör den mottagande partnern omleverera allt förvärvat innehåll till YouTube två veckor innan de har för avsikt att publicera det förvärvade innehållet på YouTube.
  • Nya bildspårsvideor visas inte i YouTube-sökningar så länge de gamla versionerna fortfarande är tillgängliga.

Den överförande partnern skickar borttagningar för tidigare levererade bildspårstillgångar

När den mottagande partnern har omlevererat alla bildspår kan den överförande partnern skicka begäranden om borttagning för tidigare levererade bildspår med samma metod som ursprungligen användes för att leverera tillgångarna.

För att omfatta skillnader i tidszoner måste slutdatumet vara inställt på minst två dagar tidigare.

Bild med förslag på tidslinje för tillgångsöverföringar

Rekommenderade metoder för kanalöverföring

För musikvideo- och webbtillgångar kan partner påbörja processen att överföra kanaler och tillhörande videor med anspråk efter att äganderättsöverföringen är klar. För detta bör de här två stegen utföras i ordning:

Överförande partner tar bort den länkade kanalen från sin innehållshanterare

Läs mer om hur du tar bort kanaler från innehållshanteraren.

Mottagande partner länkar kanalen till sin innehållshanterare

Läs mer om hur du länkar kanaler till Innehållshanteraren.

Kom ihåg! Under kanalöverföringen kan anspråk från första part bli anspråk från tredje part. Om det händer gäller tillgångarnas tillämpliga matchningspolicy. Om matchningspolicyn är inställd på att ”blockera” kan den överförda videon inte spelas upp.

Mer info