Opbrengsten delen met Creator Music

Vanwege recente gebeurtenissen kan bepaalde content die geschikt is om inkomsten te genereren of die beschikbaar is om opbrengsten te delen, worden geblokkeerd in Rusland en Belarus.
Opmerking: Creator Music bevindt zich in de bètafase. We rollen deze functie geleidelijk uit naar creators in de VS die deelnemen aan het YouTube-partnerprogramma (YPP) en willen de functie uitbreiden naar YPP-creators buiten de VS.
De functies die in dit artikel worden beschreven, zijn beschikbaar via een webbrowser.

Als je een track gebruikt die geschikt is om de opbrengsten van je video te delen, kun je de video-opbrengsten delen met de rechthebbenden van de track.

Beginnen met opbrengsten delen

Zo activeer je muziekopbrengsten delen in een video:

1. Zoek tracks waarmee je opbrengsten kunt delen.
  2. Maak een video die voldoet aan de gebruiksvereisten voor opbrengsten delen.
  3. Upload de video naar YouTube.
  4. Tijdens de controlefase van het uploadproces checken we of je video auteursrechtelijk beschermde content bevat. Als er een track wordt gevonden die geschikt is om opbrengsten te delen, wordt de functie voor opbrengsten delen automatisch aangezet voor je video (zolang er geen Content ID-claims zijn voor content waarvan de opbrengst niet kan worden gedeeld).
Opbrengsten delen is actief zodra je video op YouTube wordt gepubliceerd.

De vereisten voor opbrengsten delen

Video's die tracks voor opbrengsten delen van Creator Music gebruiken, moeten aan deze gebruiksvereisten voldoen om in aanmerking te komen voor opbrengsten delen:

• Track en videoduur: De video gebruikt het juiste deel van de track in een video met een geschikte duur:
    • Als de track licentieerbaar is, maar je geen licentie wilt kopen, kun je opbrengsten delen door de track gedurende minder dan 30 seconden te gebruiken in een video die langer is dan 3 minuten.
    • Als de track niet licentieerbaar is, maar wel in aanmerking komt voor opbrengsten delen, kun je de opbrengsten delen door zoveel van de track te gebruiken als je wilt in een video van elke duur.
  • Geen problemen met inkomsten genereren: Er mogen geen problemen zijn met het genereren van inkomsten voor de video, zoals:
  • Geen livestreams of Shorts: Video kan geen livestream of Short zijn. Meer informatie over opbrengsten delen met Shorts
Als je de gebruiksvereisten niet naleeft, kan je video een Content ID-claim of een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending krijgen die het genereren van inkomsten kan uitzetten of je video kan blokkeren.

Houd er rekening mee dat de rechthebbenden de gebruiksvereisten naar eigen goeddunken kunnen wijzigen. Nadat je een video hebt geüpload die gebruikmaakt van een track voor opbrengsten delen, kan de rechthebbende later het genereren van inkomsten uitzetten voor de track. Hierdoor wordt het genereren van inkomsten met je video uitgezet. Wijzigingen in de gebruiksvoorwaarden kunnen worden toegepast in bepaalde of alle gebieden.

De berekening voor opbrengsten delen

Gebruikt een lange video tracks die geschikt zijn om opbrengsten te delen? Dan past Creator Music het standaard opbrengstenaandeel van 55% aan om de kosten te dekken voor muziekrechten, zoals in de onderstaande voorbeelden. Dit is afhankelijk van:

• Aantal gebruikte tracks: Hoeveel geschikte tracks voor opbrengsten delen een creator in een video gebruikt (zie de voorbeelden hieronder).
  • Aanvullende kosten voor muziekrechten: Inhouding voor extra kosten voor muziekrechten, zoals uitvoeringsrechten. Deze inhouding kan oplopen tot 5% en weerspiegelt de gemengde kosten van deze extra muziekrechten voor Creator Music-tracks die in aanmerking komen voor opbrengsten delen.
Voorbeelden van berekeningen van het opbrengstenaandeel

Voorbeeld: Gebruik van 1 track om opbrengsten te delen

Voorbeeld: Een creator gebruikt 1 track voor opbrengsten delen in een lange video. Deze creator verdient de helft van het standaard opbrengstenaandeel van 55% (27,5%). Stel dat de inhouding voor aanvullende muziekrechten in dit voorbeeld 2,5% bedraagt.

Dan verdient de creator voor deze video 25% van de totale opbrengst (27,5% - 2,5%).

Voorbeeld: Gebruik van 1 track voor opbrengsten delen
Voorbeeld Opbrengstenaandeel: 55% ÷ 2 27,5%
Voorbeeld Extra kosten voor muziekrechten - 2,5%
Voorbeeld Totale opbrengst 25%

Voorbeeld: Gebruik van 2 tracks voor opbrengsten delen en 1 gelicentieerde track

Voorbeeld: Een creator gebruikt 2 tracks voor opbrengsten delen en 1 gelicentieerde track in een lange video. Deze creator verdient 1/3 van het standaard opbrengstenaandeel van 55% (18,33%). Stel dat de inhouding voor aanvullende muziekrechten in dit voorbeeld 2% bedraagt.

Dan verdient de creator voor deze video 16,33% van de totale opbrengst (18,33% - 2%).

Voorbeeld: Gebruik van 2 tracks voor opbrengsten delen en 1 gelicentieerde track
Voorbeeld Opbrengstenaandeel: 55% ÷ 3 18,33%
Voorbeeld Aanvullende kosten voor muziekrechten -2,5%
Voorbeeld Totale opbrengst 15,83%

De status voor opbrengsten delen checken

Nadat je een video hebt gepubliceerd, kun je informatie over de status voor opbrengsten delen checken in YouTube Studio:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Zoek op het tabblad Video's de video waaraan je een track voor opbrengsten delen hebt toegevoegd.
  4. Als je wilt checken of de video opbrengsten deelt, ga je naar Delen in de kolom Inkomsten genereren.
  5. Klik op de videothumbnail voor meer informatie.
  6. Selecteer Auteursrecht in het linkermenu.
  7. Plaats in de kolom Gevolgen voor de video de cursor op Opbrengsten delen.

Houd er rekening mee dat gebruiksgegevens naar eigen goeddunken van de rechthebbenden kunnen worden gewijzigd.

Meer informatie