Tips om opphavsrett

I mange land/regioner er det slik at når en person skaper et originalt verk, eier vedkommende automatisk opphavsretten til dette verket. Opphavsretten fastsettes ikke av YouTube – den er lovpålagt. Den gir skaperen av et originalt verk visse juridiske rettigheter til å bestemme hvordan det aktuelle verket skal brukes. Opphavsretten beskytter originale verk som er kreative, uttrykksfulle og forankret i et fysisk medium (for eksempel YouTube-videoer).

Opphavsrett og Content ID: YouTube-kjørereglene (del 2)

Abonner på YouTube-kanalen for skapere for å få siste nytt, oppdateringer og tips.

Viktig å vite

• I noen tilfeller kan du bruke andres innhold uten at du krenker opphavsretten, for eksempel i forbindelse med rimelig bruk («fair use»). Du kan også bruke andres innhold hvis du har fått tillatelse fra eieren.
  • Videoer som lastes opp på YouTube, skannes mot en database med lyd- og bildeinnhold som er sendt inn av opphavsrettseiere. Dette automatiske kontrollsystemet kalles Content ID.
  • Hvis du laster opp en video som inneholder noen andres verk, kan du ende opp med et Content ID-krav. Videoen din kan også bli fjernet på grunn av en opphavsrettslig fjerningsforespørsel.
  • Hvis det opphavsrettsbeskyttede innholdet ditt er lagt ut på YouTube uten ditt samtykke, kan du sende inn en opphavsrettslig fjerningsforespørsel. Merk at denne handlingen setter i gang en juridisk prosess.
  • YouTube tar ikke beslutninger om opphavsrettslig eierskap og megler ikke i slike tvister.

Anbefalte fremgangsmåter

Andre verktøy for juridisk beskyttelse og rapportering

Varemerke

Personvern

Trakassering og nettmobbing

Skadelig innhold

«Merkenavnet vårt eller logoen vår vises i en video uten tillatelse.»

«Jeg er med i denne videoen, men har ikke gitt samtykke til dette.»

«Jeg blir utsatt for trakassering på nettet.»

«Jeg har oppdaget en video som oppfordrer til voldelige/farlige handlinger.»

Klage om misbruk av varemerke

Personvernklage

Rapporteringsverktøy

Rapporteringsverktøy

Neste: Få tips om retningslinjene for brukere.