YouTube Kidsin sisältökäytännöt

YouTube Kids on suunniteltu turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi sovellukseksi, jossa lapset voivat tutustua heitä kiinnostaviin nettivideoihin. Sovellus tarjoaa pääsyn YouTuben suodatettuun versioon, jonka kanava- ja videovalikoima on tavallista YouTube-sovellusta ja ‑verkkosivustoa pienempi. Valitsemme laajemmasta valikoimasta tarkkaan sisältöä, joka soveltuu kaikenikäisille, vastaa laatuperiaatteitamme ja on riittävän monipuolista ollakseen kiinnostavaa eri puolilla maailmaa videoita katsovien lasten mielestä.

Alta näet YouTube Kidsin käytännöt, joissa määritellään YouTube Kidsiin sopiva sisältö. Vain käytäntöjen mukainen sisältö on katsottavissa YouTube Kidsissä. Käytännöt rajaavat näkyvistä sisällön

Käytäntöjen suunnittelussa on huomioitu palaute, joka on saatu vanhemmilta sekä lapsen kehitykseen, lasten mediankulutukseen, digitaaliseen oppimiseen ja kansalaistaitoihin erikoistuneilta ulkoisilta asiantuntijoilta. Videoita ja kanavia voidaan estää käytäntöjen perusteella, jotta YouTube Kids pysyy viihtyisänä ja turvallisena paikkana pienillekin katsojille.

Sisältöasetukset

Sovelluksessa on kolme sisältöasetusta: päiväkoti-ikäiset, esikouluikäiset ja kouluikäiset. Lapsesi näkemä sisältö valikoidaan sen perusteella, minkä sisältöasetuksen valitset hänelle YouTube Kidsissä.

Päiväkoti-ikäiset

Suunniteltu 4-vuotiaille ja nuoremmille

Esikouluikäiset

Suunniteltu 5–8-vuotiaille

Kouluikäiset

Suunniteltu 9–12-vuotiaille

Sisältökäytännöt

Käytännöt määrittävät, millaista sisältöä voi katsoa milläkin sisältöasetuksella. Kun valitset lapsellesi sisältöasetuksen, hän voi nähdä sitä vastaavaa sisältöä. Valitsemasi asetus vaikuttaa siihen, mitä lapsesi löytää hakutuloksista tai videosuosituksista. Soveltuvan sisällön tunnistuksessa hyödynnetään automaattisia järjestelmiä ja ihmistarkastajia. Järjestelmämme pyrkivät seulomaan pois kaiken lapsille sopimattoman sisällön, mutta kaikkia videoita ei tarkasteta manuaalisesti. Jos näet meiltä ohi mennyttä sopimatonta sisältöä, estä video tai ilmoita siitä meille, niin tarkastamme sen pian.

Päiväkoti-ikäisten sisältöasetus

Päiväkoti-ikäisten sisältöasetus on suunniteltu 4-vuotiaille ja sitä nuoremmille. Sen mukaisessa sisällössä korostuvat luovuus, leikkisyys, oppiminen ja tutkiminen. Videoiden suosittuja aiheita ovat askartelu ja käsityöt, lastenlorut, piirretyt, yhteiset lukuhetket, yhteisleikit, lelut, pelit ja jooga.
Jotkin videoista voivat sisältää seuraavia aiheita:

Seksuaalinen sisältö: Viattomat välittämisen osoitukset, kuten kädestä pitäminen tai pusu poskelle, sekä tälle ikäryhmälle sopivat, seksuaalisuutta ja sukupuoli-identiteettiä käsittelevät opetusvideot

Väkivalta: Käsikirjoitetut animaatiot, jotka eivät ole väkivaltaisia eivätkä pelottavia

Aseet: Ikäryhmälle sopiva epärealististen aseiden (kuten vesipyssyjen) esittäminen leikkien, pelien tai animaation yhteydessä

Vaarallinen sisältö: Taitavien henkilöiden tekemät temput ilman opetuksellista sisältöä (esimerkiksi koripallotemput) sekä askartelu- ja käsityövideot, joissa käytetään maalia, liimaa, saksia tai muita ikäryhmälle sopivia tuotteita ja työkaluja

Kielenkäyttö: Videot, joissa ei ole loukkaavaa kielenkäyttöä eikä kiroilua

Musiikkivideot: Ikäryhmälle sopivat musiikkivideot, joissa ei ole seksuaalista teemaa

Esikouluikäisten sisältöasetus

Esikouluikäisten sisältöasetus on suunniteltu 5–8-vuotiaille. Tässä sisällössä käsitellään monipuolisesti eri teemoja, jotka vastaavat lasten kasvavaa ja laaja-alaista kiinnostusta. Videoiden suosittuja aiheita ovat pelit, hittibiisien coverit, perhevlogit, piirretyt, tee se itse, oppiminen, ohjeet sekä muu tavallisesti esikoululaisia kiinnostava sisältö. Myös kaikki päiväkoti-ikäisten sisältöasetuksen videot ovat katsottavissa.

Jotkin videoista voivat sisältää seuraavia aiheita:

Seksuaalinen sisältö: Romanttisten teemojen esittäminen, esimerkiksi nopea suudelma suulle tai muut lyhytkestoiset kiintymyksen tai ihastuksen osoitukset

Väkivalta: Ikäryhmälle sopivat historiallisiin tapahtumiin liittyvät opetukselliset videot, jotka voivat sisältää tapahtuman aiheyhteyteen liittyvää lievää väkivaltaa, sekä slapstick-tyylinen sarjakuvaväkivalta esittämättä yksityiskohtia

Aseet: Historialliset ja klassiset taideteokset, jotka kuvaavat realistisia aseita (esimerkiksi maalaus samuraimiekasta)

Vaarallinen sisältö: Viattomat haasteet ja pilat tai todennäköisesti harmittomat temput, alkoholin tai tupakan esittäminen muualla kuin videon keskiössä, turvallisuushuomautuksen sisältävät tee-se-itse-videot, joissa käytetään helposti saatavilla olevia tuotteita ja työkaluja

Kielenkäyttö: Ikäryhmälle lievästi loukkaava satunnainen kielenkäyttö, kuten ”hitsin” ja ”tyhmän” kaltaiset sanat

Ruokavalio, fitness ja kauneus: Luovaan ja taiteelliseen ilmaisuun keskittyvät meikkausohjeet sekä terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa käsittelevät ikäryhmälle sopivat opetusvideot

Arkaluontoiset aiheet: Ahdistuksen, ADHD:n ja muiden lapsuusajan mielenterveyshäiriöiden käsitteleminen ikäryhmälle sopivasti esimerkiksi keskittyen positiivisiin jaksamis- ja toipumisstrategioihin ja avun hakemisen tärkeyteen

Musiikkivideot: Alkoholi tai tupakka musiikkivideon taustalla tai lyriikoissa ei-seksuaaliset romanttiset teemat tai lievästi loukkaava kielenkäyttö, kuten ”hölmön” ja ”typeryksen” kaltaiset sanat

Kouluikäisten sisältöasetus

Kouluikäisten sisältöasetus on suunniteltu 9–12-vuotiaille. Se on tarkoitettu isommille lapsille, jotka ovat valmiita katsomaan hieman vanhemmalle yleisölle sopivaa suodatettua YouTube-sisältöä. Katsottavissa on esimerkiksi musiikki-, peli- ja urheiluvideoita sekä vlogeja ja sketsejä, jotka on estetty YouTube Kidsin alemmilla sisältöasetuksilla. Nähtävissä ovat myös kaikki päiväkoti-ikäisten ja esikouluikäisten sisältötasojen videot. Tämä asetus pyrkii seulomaan pois aikuisille tarkoitetun sisällön, mutta emme pysty tarkastamaan jokaista videota erikseen manuaalisesti. Koska automaattiset järjestelmät eivät ole koskaan täydellisiä, jotkin videot saattavat jäädä meiltä huomaamatta.

Jotkin videoista voivat sisältää seuraavia aiheita:

Aikuissisältö: Romanssiin tai ihastumiseen liittyvien ei-seksuaalisten kokemusten, kuten deittailun tai ensisuudelman, esittäminen tai niistä keskusteleminen sekä murrosikään ja lisääntymiseen liittyvä seksuaalikasvatus ikäryhmälle sopivasti

Väkivalta: Ikäryhmälle sopivat ajankohtaisiin tapahtumiin liittyvät opetukselliset videot, jotka voivat sisältää aiheyhteyteen liittyvää lievää väkivaltaa sekä ei-yksityiskohtainen väkivalta käsikirjoitetuissa ja animoiduissa videoissa, kuten piirretyissä, peleissä, TV-ohjelmissa ja elokuvissa

Aseet: Epärealististen leluaseiden esittäminen leikin yhteydessä sekä realistiset aseet pelivideoissa ja animaatioissa

Vaarallinen sisältö: Mahdollisesti loukkaantumiseen johtavat vaaralliset teot ammatillisessa ympäristössä (kuten televisio- tai elokuvastudiossa), alkoholin tai tupakan satunnainen maininta sekä tee-se-itse-videot, joissa käytetään helposti saatavilla olevia tuotteita ja työkaluja tai joissa käytetään hetkittäin veistä, sahaa tai muuta terävää esinettä

Sopimaton kielenkäyttö: Satunnainen lievästi loukkaava kielenkäyttö, kuten ”hiton” ja "helvetin” kaltaiset sanat tilanteissa, joissa ketään ei pyritä ahdistelemaan

Ruokavalio, fitness ja kauneus: Kauneustuotearvostelut, ikäryhmälle sopivat meikkausohjeet sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä opetussisältö

Arkaluontoiset aiheet: Arkaluontoisten aiheiden, kuten mielenterveyden, riippuvuuksien, syömishäiriöiden sekä menetyksen ja surun, käsitteleminen ikäryhmälle sopivasti – yksityiskohtaista kuvamateriaalia ei esitetä, ja painopiste on positiivisissa selviytymis- ja toipumisstrategioissa sekä avun hakemisen tärkeydessä

Musiikkivideot: Lievästi seksuaalissävytteinen tanssi tai satunnainen alkoholin tai tupakan käyttö musiikkivideolla, lyriikoissa lievää kiroilua tai satunnaisia viittauksia alkoholiin tai tupakkaan

Kaupalliset elementit sisällössä

Maksullinen tuotesijoittelu ja tuotesuosittelu. YouTube Kidsissä ei sallita maksullista tuotesijoittelua eikä tuotesuosittelua. Kun sisällöntuottaja ilmoittaa YouTube Studiossa videonsa sisältävän maksullista tuotesijoittelua tai tuotesuosittelua, video poistetaan YouTube Kids ‑sovelluksesta.

Ylikaupallinen sisältö. Ylikaupallista tai mainostavaa sisältöä ei sallita YouTube Kidsissä. Tällaista sisältöä ovat esimerkiksi

• sisällöntuottajien tai kaupallisten brändien lataamat perinteiset tuotemainokset
  • tuotteen suorat ostokehotukset
  • tuotepakkaukseen keskittyvä sisältö
  • tuotteiden käyttöön tai kulutukseen liikaa keskittyvä sisältö.

Harhaanjohtava tai sensaatiohakuinen sisältö sekä klikkien kalastelu

YouTube Kidsissä ei sallita vilpillistä tai sensaatiohakuista sisältöä eikä klikkikalastelua, kuten heikkolaatuista lapsille ja perheille suunnattua sisältöä, jossa vilppiä, sensaatiohakuisuutta ja/tai manipulointia käytetään lasten huomion kiinnittämiseen sekä klikkausten tai katselukertojen kalasteluun. Tällaista sisältöä ovat esimerkiksi

• harhaanjohtavat nimet ja pikkukuvat
  • sensaatiohakuiset nimet ja pikkukuvat
  • avainsanoilla täyttäminen nimissä (eli avainsanojen liiallinen käyttö)
  • toisiinsa liittymättömien lasten teemojen yhdistely.