Belastingvereisten voor MCN's en aangesloten kanalen

Belangrijk: Aan het einde van het jaar moeten creators die inkomsten genereren hun belastinggegevens controleren in AdSense voor YouTube. Dien een belastingformulier in en claim, als je hiervoor in aanmerking komt, je verdragsvoordeel. Doe dit vóór 10 december 2023. Waar nodig berekent Google de belastingen van 2023 opnieuw en krijg je het verschil terugbetaald.

Als je geen belastinggegevens deelt, is Google misschien verplicht om over je wereldwijde YouTube-inkomsten belastingen in te houden op basis van het maximale belastingtarief. Als je je belastinggegevens wel deelt, kan het belastingtarief maximaal 30% van je Amerikaanse inkomsten bedragen.

Controleer je belastinggegevens en claim een verdragsvoordeel:

• Zorg dat we over je belastinggegevens beschikken. Ga na of de status van je belastingformulier een groen 'Goedgekeurd' is in AdSense voor YouTube.
  • Overleg met je belastingadviseur of je in aanmerking komt voor verdragsvoordelen. Door een verdragsvoordeel kan het inhoudingspercentage voor bepaalde inkomstentypen lager uitvallen:
    • Andere royalty's uit auteursrechten (zoals het YouTube-partnerprogramma en Google Play)
    • Services (zoals Google AdSense)

Vind meer informatie over belastinginhouding op YouTube of raadpleeg de veelgestelde vragen over het indienen van je Amerikaanse belastinggegevens bij Google.

Google is verplicht om belastinggegevens te verzamelen van creators in het YouTube-partnerprogramma (YPP). Als belastinginhouding van toepassing is, houdt Google belastingen in op YouTube-inkomsten afkomstig van kijkers in de VS. Dit artikel is specifiek bedoeld voor creators die zijn aangesloten bij een Multi-Channel Network (MCN). Lees meer over belastinginhouding op YouTube en bekijk ons uitgebreide artikel met veelgestelde vragen: Amerikaanse belastinggegevens indienen bij Google.

Belangrijk: Google stuurt nooit ongevraagd berichten waarin om je wachtwoord of andere persoonlijke informatie wordt gevraagd. Check voordat je op een link klikt altijd of de e-mail afkomstig is van een e-mailadres dat eindigt op @youtube.com of @google.com.

Informatie voor aangesloten entiteiten

Maak je deel uit van een Multi-Channel Network (MCN)? Dan moet je gegevens voor Amerikaanse belastingen verstrekken in het AdSense voor YouTube-account dat aan je kanaal is gekoppeld. Deze gegevens worden gebruikt om te bepalen of en hoeveel belasting er moet worden ingehouden. Zorg dat je AdSense voor YouTube-account is geregistreerd onder je officiële naam of de officiële naam van je bedrijf, zodat de voorheffing correct wordt berekend. Voor juridische en fiscale doeleinden moeten ook je geregistreerde adresgegevens overeenkomen met je permanente verblijfplaats.

De opbrengst van je kanaal wordt nog steeds uitbetaald aan je MCN-partner. Als er een voorheffing van toepassing is, wordt deze ingehouden op de uitbetaling van je kanaalopbrengst aan je MCN.

Het ingehouden bedrag is niet zichtbaar in YouTube Analytics, maar je kunt het wel hier zelf berekenen. Je MCN krijgt elke maand een rapport met het totaal van de ingehouden Amerikaanse belastingen.

Als je je Amerikaanse belastinggegevens hebt opgegeven nadat de voorheffing is toegepast en je in aanmerking komt voor een lager belastingtarief, wordt het inhoudingspercentage in de volgende betaalcyclus aangepast.

Belastingteruggaven voor aangesloten kanalen

Aangesloten kanalen in MCN's komen vanaf 2023 misschien in aanmerking voor terugbetalingen. Partners moeten geldige documentatie verstrekken die aantoont dat er een lager tarief van toepassing was op een eerdere betaling. Alleen belastingen die in hetzelfde kalenderjaar zijn ingehouden, komen in aanmerking voor teruggave. Deze wijziging geldt niet voor 2022 of de jaren daarvoor. Zodra een betaling in aanmerking komt, krijgt de oorspronkelijke contenteigenaar van wie de belasting is ingehouden een terugbetaling.

Informatie voor MCN's

De YouTube-inkomsten die MCN's ontvangen voor kanalen in eigendom van en beheerd door contenteigenaren, vallen mogelijk ook onder de Amerikaanse voorheffingsregels. Google gebruikt de belastinggegevens in je AdSense voor YouTube-account om de voorheffing voor deze contenteigenaren te berekenen. Dit geldt ook voor eventuele afzonderlijke kanalen of contenteigenaren die aan het account zijn gekoppeld, maar niet bij het MCN zijn aangesloten.

Als er voorheffingen van toepassing zijn, staat dit in je betalingsrapport in AdSense voor YouTube. Voorheffingen voor aangesloten kanalen worden vermeld in een apart rapport.

Google stuurt belastingformulieren (bijvoorbeeld 1042-S of 1099-MISC) rechtstreeks naar aangesloten kanalen op basis van de belastinggegevens die ze hebben verstrekt in hun gekoppelde AdSense voor YouTube-account.