Zero touch-registrering för IT-administratörer

Vad är zero touch-registrering?

Zero touch-registrering är ett smidigt sätt att administrera Android-enheter som hanteras av företag. Första gången en enhet startas kontrolleras om den tillhör en företagskonfiguration. Om den gör det initieras förberedelsen av enheten för hantering fullt ut och rätt DPC-app för policyefterlevnad laddas ned. Konfigureringen av den hanterade enheten slutförs sedan med hjälp av den appen.

Med zero touch-registrering får du en smidig distributionsmetod för företagsägda Android-enheter som gör storskalig lansering snabb, enkel och säker för organisationer, IT-avdelningar och anställda. Zero touch gör det enkelt att konfigurera enheter online så att de levereras med obligatorisk hantering från det att den anställda packar upp dem och kör igång.

Förutsättningar

Följande krävs för zero touch-registrering:

• En enhet med Android Pie (9.0) eller senare*, en kompatibel enhet med Android Oreo (8.0) eller en Pixel-telefon med Android Nougat (7.0) köpt från en återförsäljarpartner

• En EMM-leverantör (Enterprise Mobility Management) med stöd för enheter som hanteras fullt ut

• Ett zero touch-konto som skapats av en auktoriserad återförsäljarpartner med zero touch

* Endast via utvalda återförsäljare.

Var kan jag köpa enheter för zero touch?

Enheter för zero touch-registrering måste köpas direkt från en återförsäljare eller Google-partner som riktar sig till företag och inte via en butik för konsumenter. Återförsäljarpartner finns i Androids katalog för Enterprise-lösningar.

Vilka Android-enheter stöds?

Det varierar beroende på återförsäljare. Från och med september 2020 kan utvalda återförsäljare erbjuda zero touch för alla Android-enheter, medan andra återförsäljare erbjuder zero touch för ett antal enheter. Möjligheten att registrera enheter som kör Android Pie (9.0) eller senare för zero touch-registrering utökas till alla återförsäljare till slutet av 2020.

Vilka EMM-leverantörer har stöd för zero touch-registrering?

De flesta EMM-leverantörer (för Android) har stöd för zero touch-registrering. En lista med kompatibla EMM-leverantörer finns i partnerlistan på Androids webbplats.

Många EMM-leverantörer implementerar även iframe med stöd för zero touch för att göra det enklare att konfigurera zero touch-enheter efter att du köpt dem från en återförsäljare. Kontakta EMM-leverantören för att ta reda på om den här funktionen är tillgänglig.

Vad gör jag om återförsäljaren av enheten inte är auktoriserad som zero touch-återförsäljare?

Du kan föreslå att återförsäljaren av enheten registrerar sig för Android Enterprise-partnerprogrammet där det går att ansöka om att bli återförsäljarpartner med zero touch.

Registrering av enheter med zero touch och Samsungs Knox Mobile

Om en enhet är registrerad och konfigurerad för både Knox Mobile och zero touch registreras enheten med Knox Mobile och tillämpar konfigurationen som definieras i den tjänsten. Säkerställ att en Samsung-enhet registreras med zero touch genom att ta bort alla konfigurationer som finns på enheten i portalen för Knox Mobile-registrering.

Så här använder du zero touch-registrering

Du hanterar zero touch-registrering för organisationen via en onlineportal i webbläsaren. Vi kallar den zero touch-registreringsportalen, eller oftast bara portalen när vi pratar om zero touch-registrering. Gör så här med det här dokumentet och EMM-dokumentationen som hjälp:

1. Köp enheter från en återförsäljare som lägger upp ett konto för zero touch-registrering åt organisationen.

2. Skapa en konfiguration i portalen som specificerar önskad EMM och organisationens mobilpolicy.

3. Länka ditt företag till zero touch-kontot med en iframe med stöd för zero touch eller använd zero touch-konsolen för att ange en standardkonfiguration eller tillämpa konfigurationen manuellt på ett antal enheter.

Du kan även använda portalen till att

• aktivera och inaktivera de återförsäljare som organisationen köper enheter av

• styra tillgången till portalen för användare inom organisationen.

Kom igång

Börja med att köpa enheter för zero touch-registrering. Återförsäljaren konfigurerar ett konto för zero touch-registrering åt organisationen när du köper de första registrerade enheterna för det.

Du måste tillhandahålla ett Google-konto som är kopplat till företagets e-postadress så att återförsäljaren kan skapa ditt konto för zero touch-registrering. Se Koppla ett Google-konto nedan. Använd inte ett personligt Gmail-konto med portalen.

Koppla ett Google-konto

Om du inte redan har ett Google-konto som kopplats till din e-postadress på företaget följer du anvisningarna nedan:

1. Besök sidan Skapa ett Google-konto.

2. Ange ditt namn.

3. Ange din företagsadress i fältet E-postadress. Klicka inte på Skapa en ny Gmail-adress i stället.

4. Fyll i de återstående kontouppgifterna.

5. Klicka på Nästa.

6. Skapa kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

När du loggar in i portalen för zero touch-registrering är det bäst att aktivera tvåstegsverifiering på ett konto som detta som används för administration. Tvåstegsverifiering ger ditt konto ett extra säkerhetslager.

I hjälpcentret för Google-kontot kan du få hjälp och läsa mer om ditt nya konto.

iframe med stöd för zero touch

Öppna iframe med stöd för zero touch i EMM-konsolen. Kontakta EMM-leverantören om du vill veta mer om var du hittar iframe.

1. Klicka på Nästa på målsidan för iframe.
  2. Logga in med det Google-konto du angav hos återförsäljaren.
  3. Välj det zero touch-konto du vill länka till företaget och klicka på Länka.
  4. En skärm visas med grundläggande information om den zero touch-konfiguration som används på dina enheter med zero touch-funktion. Klicka på Nästa efter att ha granskat informationen.
  5. Ange den supportinformation som visas för användarna under enhetskonfigureringen om de behöver hjälp.
  6. Klicka på Spara.

Zero touch-enheterna konfigureras så att de använder den konfiguration som tillhandahålls av EMM-leverantören. Du kan fortfarande ändra den här konfigurationen i zero touch-portalen.

Portalen för zero touch-registrering

Öppna portalen. Logga in med Google-kontot du skapade tidigare.

Alternativ på navigeringspanelen

Detta kan du göra

Konfigurationer

Här kan du skapa, redigera och radera EMM-konfigurationer. Du kan även ange en standardkonfiguration för alla enheter som zero touch-registrering ska användas för. Se Konfigurationer

Enheter

Du kan bläddra eller söka efter enheter och sedan tillämpa konfigurationerna på dem. Du kan även avregistrera enheter från zero touch-registrering här. Se Enheter

Användare

Kontots ägare kan lägga till, redigera eller radera användare som har tillgång till portalen i organisationen.

Återförsäljare

Du kan lägga till fler återförsäljare här om du behöver dela kontot med flera återförsäljare.

Anvisningar för enhetsanvändarna om hur zero touch-registrering fungerar finns i anvisningarna för användare.

Konfigurationer

Du ställer in administrationsalternativ för enheterna med hjälp av en konfiguration. En konfiguration består av följande:

• Den DPC-app (Device Policy Controller) som ska installeras på enheterna för EMM.

• De EMM-policyer som gäller för enheterna.

• Den metadata som visas på enheten som hjälp för användaren under konfigureringen.

Organisationen kan lägga till flera konfigurationer efter behov. Med det sagt har du störst nytta av zero touch-registrering om du ställer in en standardkonfiguration som ska gälla för alla nya enheter som organisationen köper in.

Lägga till en konfiguration

Kontrollera att du har tillgång till EMM-konsolen innan du lägger till en konfiguration. Du behöver kunna kopiera data om mobilpolicyn från EMM-konsolen och klistra in den på portalen. Så här lägger du till en konfiguration för organisationens enheter:

1. Öppna portalen. Du kan behöva logga in.

2. Klicka på Konfigurationer på navigeringspanelen.

3. Klicka på Lägg till Plus i tabellen Konfigurationer

Gör klart den nya konfigurationspanelen med hjälp av förklaringarna nedan.

Konfigurationsnamn

Ge konfigurationen ett namn som säger vad den ska användas till. Välj ett kort, beskrivande namn som är enkelt att hitta på en meny. Det kan till exempel vara Säljteam eller Tillfälligt anställda.

DPC för EMM

Välj DPC-app för EMM. Om EMM-leverantörens DPC-app inte visas kontaktar du EMM-leverantören och kontrollerar att de har stöd för zero touch-registrering.

Extrainnehåll för DPC

Ange data om organisationens EMM-policy som skickas till DPC-appen. Kopiera texten i JSON-format från EMM-konsolen.

Företagets namn

Ange organisationens namn här. Det här företagsnamnet visas för användarna när enheten administreras med zero touch-registrering. Korta namn som de anställda lätt känner igen fungerar bäst.

E-postadress för support

Här anger du en e-postadress som enhetsanvändarna kan vända sig till för att få hjälp. Detta brukar vara organisationens interna e-postadress för support, t.ex. it-support@xyzcorp.com. Den här e-postadressen visas för användarna när enheten administreras med zero touch-registrering. Enhetsanvändarna ser e-postadressen men kan inte klicka på den, så välj en kort e-postadress som användarna kan skriva av på en annan enhet.

Telefonnummer för support

Här anger du ett telefonnummer dit enhetsanvändarna kan ringa (från en annan enhet) för att få hjälp. Detta brukar vara telefonnumret till IT-avdelningen. Det här telefonnumret visas för användarna när enheten administreras med zero touch-registrering. Skriv telefonnumret med plustecken, bindestreck och parenteser i ett format som användarna känner igen.

Anpassat meddelande

Om du vill kan du lägga till en mening eller två som hjälper användarna att kontakta dig eller som ger mer information om vad som händer med enheten. Det här meddelandet visas för användarna när enheten administreras med zero touch-registrering.

Nu när du har skapat en konfiguration rekommenderar vi att du anger en standardkonfiguration.

Tilldela en standardkonfiguration

Välj en standardkonfiguration för zero touch-registrering som ska gälla för alla nya enheter som organisationen köper in i framtiden. Följ stegen nedan:

1. Öppna portalen. Du kan behöva logga in.

2. Klicka på Konfigurationer på navigeringspanelen.

3. Välj vilken konfiguration som ska gälla för nya enheter på panelen Standardkonfiguration.

4. Klicka på Verkställ.

Enheter

Tillämpa konfigurationer på enheter eller avregistrera enheter från zero touch-registrering via portalen. När du har tillämpat en konfiguration på en enhet administreras den automatiskt när enheten startas första gången eller nästa gång enheten återställs till standardinställningarna.

Tillämpa en konfiguration på en enskild enhet

Du kan tillämpa en konfiguration på en enhet i taget genom att välja enheter i portalen. Följ stegen nedan:

1. Öppna portalen. Du kan behöva logga in.

2. Klicka på Enheter på navigeringspanelen.

3. Hitta den enhet som du vill tillämpa konfigurationen på med hjälp av enhetens IMEI- eller serienummer.

4. Ställ in den önskade konfigurationen under Konfiguration eller välj Ingen konfiguration om enheten tillfälligt ska tas bort från zero touch-registrering.

Tillämpa en konfiguration på flera enheter

Du tillämpar en konfiguration på flera enheter genom att ladda upp en CSV-fil. En textfil i CSV-format representerar en datatabell och varje rad i filen motsvarar en rad i tabellen. Värdena på raden avgränsas med komma.

Raderna i CSV-filen innehåller bland annat följande fält:

• Id för den konfiguration som ska tillämpas.

• Ett maskinvaru-id för enheten som konfigurationen ska tillämpas på.

Gör i ordning en CSV-fil med informationen om enheter och konfiguration. Du kan ladda ned en exempelfil som hjälp på vägen (se steg 1–4 nedan). Om du hellre vill börja med en tom fil läser du mer om vilka fält som behövs i avsnittet CSV-filformat för enhetskonfiguration.

Den största CSV-fil du kan ladda upp till portalen är 50 MB. Om du har mer än 50 MB data kan du dela upp filen. När CSV-filen är klar följer du anvisningarna nedan:

1. Öppna portalen. Du kan behöva logga in.

2. Klicka på Enheter på navigeringspanelen.

3. Klicka på Mer Mer överst i tabellen Enheter.

4. Klicka på Ladda upp masskonfigurationer.

5. Välj CSV-filen.

6. Klicka på Ladda upp.

När uppladdningen är klar bearbetas dataraderna. När detta är klart visas en länk till en portalsida med status för uppladdningen. Du får också ett e-postmeddelande som sammanfattar hur CSV-databehandlingen gick. Du kan öppna statussidan genom att klicka på Visa information i e-postmeddelandet. På statussidan finns en lista över enheter som inte tilldelats någon konfiguration och information om varför.

Databehandlingen fortsätter om du stänger webbläsarfönstret när CSV-filen har laddats upp. Du vet att databehandlingen i portalen är klar när du får ett e-postmeddelande i inkorgen. Se efter om det uppstod några fel när du fått e-postmeddelandet med sammanfattningen.

CSV-filformat för enhetskonfiguration

Du tillämpar en konfiguration på flera enheter genom att ladda upp en CSV-fil. Nedan ser du vilka fält som varje rad i CSV-filen har. Med värdena i exemplet tillämpas konfigurationen på en enhet som identifieras utifrån IMEI-koden:

modemtype,modemid,manufacturer,profiletype,profileid IMEI,123456789012347,Google,ZERO_TOUCH,9876543210

Du kan identifiera enheter som enbart har wifi, som surfplattor, med hjälp av fälten serial och model:

serial,model,manufacturer,profiletype,profileid ABcd1235678,VM1A,Honeywell,ZERO_TOUCH,9876543210

Du kan även registrera enheter av båda slagen med samma CSV-fil:

modemtype,modemid,serial,model,manufacturer,profiletype,profileid IMEI,123456789012347,,,Google,ZERO_TOUCH,9876543210
,,ABcd1235678,VM1A,Honeywell,ZERO_TOUCH,9876543210

Tabellen nedan visar vilka fältvärden som används i CSV-filen:

Fält

Exempel

Beskrivning

modemtype

IMEI

Ange IMEI-koden med stora bokstäver som värde här. Används tillsammans med modemid för att matcha en enhet med mobildata.

modemid

123456789012347

Ange enhetens IMEI-kod här. Om enheten har två SIM-kort anger du bara den första IMEI-koden. Används tillsammans med modemtype för att matcha en enhet med mobildata.

serial ABcd1235678 Ange enhetens serienummer här. Värdet är skiftlägeskänsligt. Används tillsammans med model för att matcha en enhet med enbart wifi.
model VM1A Ange enhetens modellnamn här. Det måste vara ett av namnen i listan med modeller. Används tillsammans med serial för att matcha en enhet med enbart wifi.

manufacturer

Google

Ange alltid enhetstillverkarens namn här. Det måste vara ett av namnen i listan med tillverkare. Det här fältet används för att identifiera en enhet.

profiletype

ZERO_TOUCH

Ange alltid ZERO_TOUCH med stora bokstäver som värde här.

profileid

54321

Det här värdet ska alltid vara ett numeriskt id för den konfiguration som ska tillämpas på enheten. Du ser vilket id en konfiguration har i kolumnen Id i tabellen på sidan Konfigurationer.

Enheter med två SIM-kort

En enhet med två SIM-kort innehåller två modem och har två IMEI- eller MEID-nummer. Använd det första maskinvaru-id:t eftersom zero touch-registrering identifierar enheter med modem 1. Om du felaktigt gör anspråk på en enhet med ett annat IMEI- eller MEID-nummer, visar portalen en ny, separat enhet. Zero touch-registrering känner dock inte igen och administrerar inte enheten.

Avregistrera en enhet

Du kan avregistrera enheter från zero touch-registrering. Det kan behövas när en enhet byter ägare. Du kan avregistrera en enhet i taget genom att välja den i portalen.

När du har avregistrerat en enhet måste du kontakta återförsäljaren om du vill kunna använda zero touch-registrering med den enheten igen. Om du vill utesluta en enhet från zero touch-registrering tillfälligt kan du ta bort konfigurationen.
Så här avregistrerar du en enhet:
  1. Öppna portalen. Du kan behöva logga in.

2. Klicka på Enheter på navigeringspanelen.

3. Titta efter enheten som ska avregistreras i tabellen Enheter.

4. Klicka på Avregistrera på enhetsraden.

5. Klicka på Avregistrera på bekräftelsepanelen.

Avregistrera flera enheter samtidigt

Avregistrering av flera enheter samtidigt kan göras med en CSV-fil för enhetskonfiguration. Du vill:

1. Skapa en CSV-fil för enhetskonfiguration som innehåller alla enheter som du vill avregistrera.
  2. Ersätt kolumnen profileid i den här CSV-filen med kolumnen owner och ange värdena i kolumnen 0.
  3. Ladda upp CSV-filen på portalen igen.

Språk i portalen

Du kan använda portalen på ett av följande språk:

Amerikansk eller brittisk engelska, danska, franska, italienska, japanska, nederländska, norska, polska, portugisiska, spanska, svenska eller tyska.

Uppdatera önskat språk i Google-kontot om du vill byta språk. Om du behöver mer hjälp läser du om att byta språk och följer anvisningarna.

Felsökning

Enheten administreras inte direkt när den startas

Kontrollera först i portalen att enheten ska använda zero touch-registrering. Sök efter enhetens maskinvaru-id, till exempel IMEI-numret. Om du inte hittar enheten kontaktar du återförsäljaren och ber dem att registrera den.

Kontrollera sedan att en konfiguration har tillämpats på enheten. Sök efter enheten på portalen och kontrollera att det inte står Ingen konfiguration i kolumnen Konfiguration i tabellen. Enheter som inte har någon konfiguration administreras inte via zero touch-registrering utan startas som ohanterade.

Om du gör någon av ändringarna ovan måste du återställa standardinställningarna på enheten så att den administreras med zero touch-registrering.

Kontrollera slutligen att enheten har en fungerande dataanslutning under konfigureringen. Vid zero touch-registrering krävs en anslutning till Googles servrar. Det kan vara en Ethernet-, wifi- eller mobildataanslutning. Tänk på att konfigureringsguiden som standard blockerar roaming om du använder mobildata med roaming.

Om det inte finns någon dataanslutning eller om trafiken till Googles servrar blockeras hoppas zero touch-registreringen över. Om zero touch-registreringen har hoppats över men det finns en konfiguration på enheten återställs enheten automatiskt efter den första anslutningen till Googles servrar. Den som använder enheten varnas en timme före återställningen.

Enheten ska inte använda zero touch-registrering

På enheter som använder zero touch-registrering visas rutan Din enhet på jobbet när enheten startas som tecken på enheten är hanterad. Detta gäller även efter att standardinställningarna har återställts.

Kontrollera först att din egen organisation inte har registrerat enheten för zero touch-registering. Sök efter enhetens maskinvaru-id, till exempel IMEI-numret, i portalen. Om enheten finns där klickar du på Avregistrera.

Kontakta sedan organisationen som försöker registrera enheten. Börja så här:

1. Återställ enheten till standardinställningarna.

2. Klicka på länken kontakta enhetens leverantör på skärmen Din enhet på jobbet.

3. Anteckna telefonnumret, e-postadressen och id-uppgifterna under Enhetsinformation.

Be organisationen att avregistrera zero touch-registrering för enheten. Ge dem uppgifterna du antecknade tidigare. Det kan vara bra att ta med en länk till den här sidan.