Använda Googles administratörskonsol för Android Enterprise

Från och med 2024 får alla organisationer som registrerar sig för att använda Android Enterprise en hanterad Google-domän och ett hanterat Google-konto för åtkomst till Googles administratörskonsol.

Förutom Android Enterprise gör Googles administratörskonsol att IT-administratörer kan hantera ett antal Google-produkter för organisationen (exempelvis Workspace, Chrome Enterprise Upgrade och Chrome Browser Cloud Management) på en samlad plats. Alla inställningar som rör användare, appar och Google-tjänster är tillgängliga på en enda plats och behöver endast konfigureras en gång av IT-administratören.

Konfiguration

IT-administratörer måste registrera organisationen hos Google för att kunna använda funktionerna i Android Enterprise till fullo. Genom att registrera sig hos Google kan organisationer till exempel få åtkomst till hanterad Google Play och implementera appar till slutanvändarnas enheter.

IT-administratörer omdirigeras till registreringsflödet för Android Enterprise av den valda EMM-leverantören (enterprise mobility management) och följer följande steg:

1. I EMM-konsolen ser IT-administratören alternativet Konfigurera Android Enterprise eller liknande.
  2. IT-administratören omdirigeras till Google för att utföra registreringsprocessen.
  3. IT-administratören skapar sitt hanterade Google-konto genom att ange företagets e-postadress som ska användas. Ett e-postmeddelande skickas till den e-postadressen för att verifiera ägarskap.
    1. Om e-postadressen är ett befintligt Google-konto uppmanas IT-administratören att logga in på sitt befintliga konto.
      1. Om kontot är ett befintligt konsumentkonto kan du bli uppmanad att konvertera till ett hanterat Google-konto. Du kan ta bort eller ladda ned din privata data (med Google Takeout) före konverteringen.
      2. Om kontot är ett befintligt hanterat Google-konto och IT-administratören har administratörsbehörigheter för den hanterade Google-domänen, uppmanas IT-administratören att aktivera Android Enterprise för den hanterade Google-domänen genom att lägga till den kostnadsfria Android Enterprise-prenumerationen.
  4. IT-administratören anger sitt namn, organisationsinformation och kommunikationsinställningar.
  5. IT-administratören tillfrågas om hen vill aktivera ytterligare Google-tjänster på sin hanterade Google-domän (exempelvis Workspace).
  6. IT-administratören ombeds att ange ett lösenord för sitt hanterade Google-konto.
    1. Om organisationen använder Microsoft som primär identitetsleverantör kan hen bli tillfrågad om hen vill logga in med sitt Microsoft-konto.
  7. IT-administratören granskar och godkänner avtalen för Google och Android Enterprise.
  8. IT-administratören bekräftar att hen vill tillåta att den valda EMM-leverantören hanterar sina Android Enterprise-enheter. En EMM-bindning skapas till användarens hanterade Google-domän.
  9. IT-administratören omdirigeras till EMM-konsolen och konfigurationen har slutförts.
  10. Ett välkomstmeddelande skickas till IT-administratören med mer information om Android Enterprise och de andra Google-tjänster som hen valde.

När konfigurationen har slutförts kan IT-administratören hantera sina Android Enterprise-enheter via EMM-konsolen. IT-administratören har även åtkomst till Googles administratörskonsol för att hantera alla EMM-bindningar och andra Google-tjänster som används av organisationen.

Obs! Om IT-administratören stöter på ett problem under konfigurationen kan hen uppmanas att skapa ett hanterat Google Play-konto för företag. Detta gör det möjligt för organisationen att implementera Android Enterprise-enheter. Hantering av andra Google-produkter kräver dock en separat registrering. Åtkomst till Googles administratörskonsol stöds inte för organisationer som använder hanterade Google Play-konton för företag. Mer information finns i Åtkomst till hanterad Google Play.

Bjuda in andra administratörer

IT-administratörer kan aktivera åtkomst till Googles administratörskonsol för ytterligare administratörer. Alla nya administratörer måste ha ett hanterat Google-konto för att få åtkomst till Googles administratörskonsol. En IT-administratör kan ge åtkomst till kollegor i IT-teamet genom att följa stegen:

1. I administratörskonsolen går du till menyn följt avKatalog följt avAnvändare .
  2. Klicka på Bjud in användare högst upp på sidan.
  3. Ange den nya användarens e-postadress.
  4. Den nya användaren får ett e-postmeddelande med anvisningar om hur hen skapar ett konto.

När den nya användaren har accepterat inbjudan och skapat ett hanterat Google-konto kan IT-administratören aktivera åtkomst till Googles administratörskonsol genom att göra hen till administratör för den hanterade Google-domänen.

Mer information finns i Gör användaren till administratör.

Hantera EMM-bindningar

I Googles administratörskonsol finns en översikt över de aktiva EMM-bindningar som är kopplade till organisationens Google-hanterade domän. Det är möjligt för en organisation att ha flera EMM-bindningar, t.ex. för att visas för olika regioner, användargrupper eller för att testa förhandsversioner av funktioner.

Så här kontrollerar du de aktuella EMM-bindningarna:

1. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt avEnheterföljt avMobil och ändpunkter följt avInställningarföljt avTredjepartsintegreringar.
  2. Klicka på Android EMM.

En IT-administratör kan lägga till eller ta bort EMM-bindningar:

• Om du vill lägga till en EMM-bindning följer du EMM-anvisningarna för att aktivera Android Enterprise-hantering och binda till din befintliga hanterade Google-domän
  • Du kan ta bort EMM-bindningar genom att klicka på Ta bort bredvid posten i tabellen över EMM-bindningar.
Domänverifiering

Om du är ägare eller IT-administratör för organisationens domännamn kan du aktivera fler funktioner för organisationen. Du kan konfigurera företagsenheter med hanterade Google-konton efter att ha verifierat domänen om den stöds av din valda externa EMM-leverantör.

Mer information finns i Verifiera domänen för att låsa upp funktioner.

Obs! Eftersom Google Workspace Essentials Starter inte är tillgängligt för kunder som verifierar sin domän måste kunderna anpassa sin Workspace-prenumeration om de har aktiverat den produkten när de registrerade sig för Android Enterprise.

Om du inte vill uppgradera till en betalversion av Workspace efter domänverifieringen har du två alternativ:

Rekommenderad metod
  1. Innan du startar domänverifieringen navigerar du till menyn följt avFakturering följt avPrenumerationer.
  2. Ta bort prenumerationen på Google Workspace Essentials Starter.
  3. Lägg till en prenumeration på Google Workspace Enterprise Essentials (kostnadsfri provperiod).
  4. Påbörja domänverifieringsprocessen
Alternativ metod
  1. Påbörja domänverifieringsprocessen
  2. Avsluta domänverifieringen när du blir ombedd att uppgradera till produkten Google Workspace Enterprise Essentials.
  3. Navigera till menyn följt avFakturering följt avPrenumerationer.
  4. Ta bort prenumerationen på Google Workspace Essentials Starter.
  5. Återuppta domänverifieringen.

Viktigt! Försök att ta bort Google Workspace Essentials Starter och inte ersätta den med en annan Workspace-prenumeration (exempelvis Google Workspace Enterprise Essentials (kostnadsfri provperiod)) innan du startar domänverifieringen kan leda till problem under verifieringsprocessen.

Uppsägning och dataradering

När Android Enterprise har aktiverats för din hanterade Google-domän går det inte att ta bort den från listan över prenumerationer.

Organisationer kan dock ta bort all data som rör Android Enterprise genom att ta bort alla EMM-bindningar genom att navigera till Enheter följt avMobil och slutpunkter följt avInställningar följt avExterna integrationer följt avAndroid EMM följt avHantera EMM-leverantörer. Detta tar bort all data som rör Android Enterprise, oavsett om Android Enterprise-produkten fortfarande visas under dina prenumerationer.

En IT-administratör kan även radera den hanterade Google-domänen och all tillhörande data genom att gå till Konto följt avKontoinställningar följt avKontohantering.