Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Factchecks vinden in zoekresultaten

Hoe factchecks eruitzien

Op Google Zoeken

Als een site een factcheck heeft uitgevoerd voor een claim met betrekking tot je zoekopdracht, kan een zoekresultaat worden weergegeven met een vak met de volgende informatie:

• De claim die wordt gecheckt
  • Wie de claim heeft gedaan
  • De naam van de uitgever die de factcheck uitvoert
  • Een samenvatting van de factcheck van de uitgever

Op Google Afbeeldingen

Als een afbeelding afkomstig is van een pagina met gerelateerde content waarvoor een factcheck is uitgevoerd, kan het volgende worden weergegeven:

In zoekresultaten:

• Het label Factcheck op de miniatuur
  • De naam van het domein dat de factcheck uitvoert

Nadat je een afbeelding in de zoekresultaten hebt geselecteerd:

• De claim
  • De naam van de uitgever van de factcheck
  • Een samenvatting van de factcheck van de uitgever

Op Google Nieuws

Op sommige plaatsen in Google Nieuws vind je artikelen met factchecks door nieuwsuitgevers:

• Voorpaginanieuws: Deze artikelen hebben het label Factcheck.
  • Hele verhaal Hele verhaal: Er is een speciaal gedeelte Factcheck.
  • Op een computer: In sommige landen is de kaart Factcheck op Google Nieuws beschikbaar.

Het niet eens zijn met een factcheck

Google voert geen factchecks uit. Als je het niet eens bent met een factcheck, neem je contact op met de website-eigenaar die de factcheck heeft gepubliceerd.

Spam of misbruik melden

Als je informatie in zoekresultaten ziet die volgens jou spam is (zoals ongepaste content of betaalde link), kun je ons feedback sturen. Als je ons feedback stuurt, help je ons informatie te verzamelen waarmee we het probleem kunnen oplossen. We sturen je echter geen persoonlijke reactie.

Op Google Zoeken

1. Selecteer Feedback onder de factcheck.
  2. Geef aan wat het probleem is en selecteer Verzenden.

Op Google Nieuws

In de app

1. Open de Google Nieuws-app Google Nieuws op je telefoon.
  2. Tik linksboven op Menu Menu.
  3. Scroll omlaag en tik op Hulp en feedback en danFeedback sturen.
  4. Geef aan wat het probleem is en tik op Sturen Sturen.

Op desktopcomputers

1. Ga naar Google Nieuws.
  2. Scroll omlaag op de pagina en klik op Feedback sturen.
  3. Geef aan wat het probleem is en klik op Verzenden.

Hoe Google bepaalt wat een factcheck is

Als een factcheck van een uitgever voldoet aan bepaalde vereisten, geeft Google automatisch een samenvatting van die factcheck weer. Een overzicht van die vereisten:

• De uitgever van de factcheck moet een vertrouwde informatiebron zijn (dit wordt bepaald op basis van een algoritme)
  • In de content moet het volgende duidelijk worden aangegeven:
    • Welke claims worden gecheckt
    • Conclusies met betrekking tot de claims
    • Hoe tot de conclusies is gekomen
    • Citaties en primaire informatiebronnen

Houd er rekening mee dat Google geen van deze factchecks onderschrijft.

Als je uitgever bent, kun je meer informatie bekijken over hoe Google de content van factchecks bepaalt. Als je ontwikkelaar bent, kun je meer informatie bekijken over hoe je de gestructureerde gegevens toevoegt aan je pagina.