Feitencontroles in zoekresultaten bekijken

Wanneer u zoekt op Google, krijgt u soms resultaten te zien die feitencontroles van uitgevers met betrekking tot publieke claims bevatten. Deze resultaten geven aan of claims met betrekking tot uw zoekopdracht zijn beoordeeld als waar, onwaar of iets anders (bijvoorbeeld 'gedeeltelijk waar') aan de hand van de feitencontrole van de uitgever.

Hoe feitencontroles eruitzien

Op Google Zoeken

Als een site een feitencontrole heeft uitgevoerd voor een claim met betrekking tot uw zoekopdracht, kan een zoekresultaat worden weergegeven met een vak met de volgende informatie:

• De claim die wordt gecontroleerd
  • Wie de claim heeft gedaan
  • De naam van de uitgever die de feitencontrole uitvoert
  • Een samenvatting van de feitencontrole van de uitgever

Op Google Nieuws

Artikelen die een feitencontrole bevatten, hebben het label Feitencontrole.

Het niet eens zijn met een feitencontrole

Google voert geen feitencontroles uit. Als u het niet eens bent met een feitencontrole, neemt u contact op met de website-eigenaar die de feitencontrole heeft gepubliceerd.

Spam of misbruik melden

Als u informatie in zoekresultaten ziet die volgens u spam is (zoals ongepaste content of betaalde link), kunt u ons feedback sturen. Als u ons feedback stuurt, helpt u ons informatie te verzamelen waarmee we het probleem kunnen oplossen. We sturen u echter geen persoonlijke reactie.

Op Google Zoeken
  1. Selecteer Feedback onder de feitencontrole.
  2. Geef aan wat het probleem is en selecteer Verzenden.
Op Google Nieuws

In de app

1. Open de Google Nieuws-app Google Nieuws op uw telefoon.
  2. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu.
  3. Scrol omlaag en tik op Help en feedback en danFeedback verzenden.
  4. Geef aan wat het probleem is en tik op Verzenden Verzenden.

Op desktopcomputers

1. Ga naar Google Nieuws.
  2. Scrol omlaag op de pagina en klik op Feedback verzenden.
  3. Geef aan wat het probleem is en klik op Verzenden.

Hoe Google bepaalt wat een feitencontrole is

Als een feitencontrole van een uitgever voldoet aan bepaalde vereisten, geeft Google automatisch een samenvatting van die feitencontrole weer. Een overzicht van die vereisten:

• De uitgever van de feitencontrole moet een vertrouwde informatiebron zijn (dit wordt bepaald op basis van een algoritme)
  • In de content moet het volgende duidelijk worden aangegeven:
    • Welke claims worden gecontroleerd
    • Conclusies met betrekking tot de claims
    • Hoe tot de conclusies is gekomen
    • Citaties en primaire informatiebronnen

Houd er rekening mee dat Google geen van deze feitencontroles onderschrijft.

Als u uitgever bent, kunt u meer informatie bekijken over hoe Google de content van feitencontroles bepaalt. Als u ontwikkelaar bent, kunt u meer informatie bekijken over hoe u de gestructureerde gegevens kunt toevoegen aan uw pagina.