SafeSearch vergrendelen voor door jou beheerde apparaten en netwerken

Als je een school-, werk- of thuisnetwerk beheert, kun je met SafeSearch expliciete content uit de zoekresultaten van Google filteren.

Als je expliciete resultaten in je persoonlijke account wilt filteren, kun je meer informatie lezen over SafeSearch voor je persoonlijke Google-account.

SafeSearch ingeschakeld houden voor door jou beheerde apparaten

Toezicht op het apparaat van je kind

Met Family Link kun je SafeSearch ingeschakeld houden voor het account van je kind op mobiele apparaten en desktopapparaten waarop toezicht wordt gehouden. Meer informatie over Zoeken en het Google-account van je kind met de Family Link-app.

Chromebook

Volg het Chrome-gebruikersbeleid om SafeSearch-voorkeuren in te stellen op apparaatniveau.

Mac, Windows of Linux

Als je SafeSearch-resultaten wilt garanderen op een ander apparaat dat je beheert (zoals je pc of Macbook), kun je Google-domeinen toewijzen aan forcesafesearch.google.com.

Deze optie wordt aanbevolen als je een technische achtergrond hebt.

Hoe forcesafesearch.google.com werkt

Deze methode maakt gebruik van SafeSearch VIP om alle gebruikers in je netwerk te dwingen SafeSearch te gebruiken op Google Zoeken, terwijl er toch een beveiligde verbinding via HTTPS mogelijk is. Het VIP-gedeelte in de naam SafeSearch VIP verwijst naar 'Virtual IP', een IP-adres dat intern naar meerdere Google-servers kan worden omgeleid. We geven SafeSearch-resultaten weer voor alle verzoeken die we ontvangen op deze VIP. Hieronder vallen services zoals Google Zoeken, Afbeeldingen zoeken en Video's zoeken.

Dit werkt voor alle browsers op je apparaat en alleen gebruikers die beheerder van het apparaat zijn, kunnen deze wijziging ongedaan maken. Volg deze stappen om deze wijziging aan te brengen:

Windows
  1. Klik in Windows op de Windows-toets en typ Kladblok.
  2. Klik met de rechtermuisknop op Kladblok en kies Als administrator uitvoeren.
  3. Klik op Ja wanneer Windows vraagt of je wilt dat dit programma wijzigingen kan aanbrengen.
  4. Open je hosts-bestand in Kladblok. In de meeste Windows-installaties is dit bestand te vinden op: C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
  5. Klik op de Windows-toets, typ cmd en druk op Enter. Hiermee wordt de opdrachtregel geopend.
  6. Geef de opdracht ping forcesafesearch.google.com op en noteer het IP-adres. Het IP-adres ziet er ongeveer zo uit: 216.239.38.120.
  7. Maak een nieuw item aan het einde van het hosts-bestand met het IP-adres dat je hebt opgeschreven. Voorbeeld: 216.239.38.120 www.google.com #forcesafesearch.
    • Belangrijk: Kopieer deze regel voor andere Google-landdomeinen die je gebruikers kunnen gebruiken, zoals www.google.nl.
  8. Sla het hosts-bestand op.

Als je wilt controleren of SafeSearch is ingeschakeld, ga je naar google.com en controleer je of SafeSearch standaard is ingeschakeld en niet kan worden uitgeschakeld.

Opmerking: Als Windows op een andere locatie op je pc is geïnstalleerd, kun je het hosts-bestand vinden door de volgende opdracht in te voeren in de opdrachtregel: cd /d %systemroot%\system32\drivers\etc.

MacOS
  1. Open Terminal.
  2. Geef de opdracht ping forcesafesearch.google.com op en noteer het IP-adres. Het IP-adres ziet er ongeveer zo uit: 216.239.38.120.
  3. Geef de opdracht sudo nano /private/etc/hosts op.
  4. Maak een nieuw item aan het einde van het hosts-bestand met het IP-adres dat je hebt opgeschreven. Voorbeeld: 216.239.38.120 www.google.com #forcesafesearch.
    • Belangrijk: Kopieer deze regel voor andere Google-landdomeinen die je gebruikers kunnen gebruiken, zoals www.google.nl.
  5. Sla het hosts-bestand op.

Als je wilt controleren of SafeSearch is ingeschakeld, ga je naar google.com en controleer je of SafeSearch standaard is ingeschakeld en niet kan worden uitgeschakeld.

Linux
  1. Open Terminal.
  2. Geef de opdracht ping forcesafesearch.google.com op en noteer het IP-adres. Het IP-adres ziet er als volgt uit: 216.239.38.120.
  3. Geef de opdracht sudo nano /etc/hosts op.
  4. Maak een nieuw item aan het einde van het hosts-bestand met het IP-adres dat je hebt opgeschreven. Voorbeeld: 216.239.38.120 www.google.com #forcesafesearch.
    • Belangrijk: Kopieer deze regel voor andere Google-landdomeinen die je gebruikers kunnen gebruiken, zoals www.google.nl.
  5. Sla het hosts-bestand op.

Als je wilt controleren of SafeSearch is ingeschakeld, ga je naar google.com en controleer je of SafeSearch standaard is ingeschakeld en niet kan worden uitgeschakeld.

SafeSearch ingeschakeld houden voor je school-, werk- of thuisnetwerk

Als je een school-, werk- of thuisnetwerk beheert, kun je de SafeSearch-instelling afdwingen voor alle browsers en gebruikers die je netwerk gebruiken. Hiermee wordt het SafeSearch Virtual IP-adres toegepast op alle Google-domeinen die je hebt opgenomen in de configuratie. Dit kan niet ongedaan worden gemaakt op browserniveau.

Als je SafeSearch voor je hele netwerk wilt afdwingen, moet je je DNS-configuratie updaten. Configureer de DNS-vermelding voor www.google.com (en eventuele andere Google-landdomeinen die worden gebruikt) als CNAME voor forcesafesearch.google.com.

Expliciete content melden

Als je SafeSearch hebt ingeschakeld en expliciete content tegenkomt, kun je de content melden.