Inhoud voor volwassenen blokkeren op uw school

Als u netwerkbeheerder bent op een school, kunt u voorkomen dat inhoud voor volwassen in de zoekresultaten op uw school worden weergegeven. Geen enkel filter is 100% waterdicht, maar met SafeSearch worden de meeste afbeeldingen en sites voor volwassenen tegengehouden.

Ook als u geen netwerkbeheerder bent, kunt u voorkomen dat inhoud voor volwassenen in uw eigen zoekresultaten wordt weergegeven. Meer informatie over SafeSearch voor individuele accounts.

SafeSearch inschakelen om inhoud voor volwassenen te blokkeren

Wanneer u SafeSearch inschakelt voor een Google-account, wordt inhoud voor volwassenen geblokkeerd in de zoekresultaten van elke browser en computer waarop de gebruiker is ingelogd.

1. Ga naar de pagina Zoekinstelllingen.
  2. Klik, als u niet bent ingelogd, op de blauwe knop Inloggen in de rechterbovenhoek van de pagina.
  3. Vink onder 'SafeSearch-filters' het selectievakje naast 'Expliciete resultaten filteren' aan.
  4. Klik op Opslaan onder aan de pagina.

Meer informatie over SafeSearch.

SafeSearch ingeschakeld houden op de apparaten in uw netwerk

Optie 1: SafeSearch vergrendelen op elke computer in uw netwerk

Wanneer SafeSearch is vergrendeld, wordt inhoud voor volwassenen geblokkeerd in de zoekresultaten van iedereen die deze browser gebruikt. Een leraar of beheerder kan SafeSearch vergrendelen door de SafeSearch-instelling te wijzigen op elke computer, in elke browser en in elk browserprofiel aan de hand van de onderstaande instructies. Voorwaarde is wel dat de leraar of beheerder moet zijn ingelogd.

1. Ga naar de pagina Zoekinstellingen.
  2. Vink het selectievakje naast 'Expliciete resultaten filteren' aan.
  3. Klik op SafeSearch vergrendelen rechts naast het selectievakje 'Expliciete resultaten filteren'. Op dit punt wordt u mogelijk gevraagd in te loggen op uw account.
  4. Nadat u bent ingelogd, klikt u op SafeSearch vergrendelen. Zodra de vergrendeling is ingeschakeld, wordt er een bevestigingspagina weergegeven.
Optie 2: SafeSearch vergrendelen op Chromebooks of in Chrome-browsers

Maakt uw school gebruik van Chrome of Chromebooks, dan kunt u het gebruik van SafeSearch ook afdwingen door Chrome-beleidsregels voor gebruikers in te stellen.

Optie 3: SafeSearch vergrendelen door wijzigingen in uw router aan te brengen (geavanceerd)

Voor deze optie is uitgebreide technische kennis vereist. Opties 1 en 2 worden aanbevolen als u geen technische achtergrond heeft.

Het virtuele IP-adres van SafeSearch (VIP)

Met SafeSearch VIP worden alle gebruikers in uw netwerk gedwongen om SafeSearch te gebruiken voor Google Zoeken, terwijl er nog steeds een beveiligde verbinding via HTTPS mogelijk is. De afkorting 'VIP' in SafeSearch VIP staat voor virtuele IP, een IP-adres dat intern naar meerdere Google-servers kan worden omgeleid.

Wanneer SafeSearch VIP is ingeschakeld, ontvangen leraren en studenten op uw school een melding wanneer ze voor de eerste keer naar Google gaan. Via deze melding worden ze erop attent gemaakt dat SafeSearch is ingeschakeld.

SafeSearch VIP kan door scholen worden gebruikt als onderdeel van een uitgebreid internetveiligheidsbeleid, zodat studenten veilig kunnen surfen terwijl hun toegang tot inhoud voor volwassenen wordt beperkt.

Het gebruik van SafeSearch VIP heeft alleen invloed op Google Zoeken en niet op andere Google-services.

SafeSearch VIP inschakelen

Als u SafeSearch voor uw hele netwerk wilt afdwingen, moet u uw DNS-configuratie bijwerken. Configureer de DNS-vermelding voor www.google.com (en eventuele andere Google ccTLD subdomeinen van landen die worden gebruikt) als een CNAME voor forcesafesearch.google.com.

SafeSearch-zoekresultaten en -afbeeldingsresultaten voor verzoeken die we via deze VIP ontvangen, worden door ons weergegeven.

Inhoud voor volwassenen in zoekresultaten melden

Heeft u SafeSearch ingeschakeld, maar ontdekt u toch een webpagina met inhoud voor volwassenen in uw zoekresultaten, dan verzoeken we u de aanstootgevende inhoud te melden.

hc_author_kelly

Kaley maakt deel uit van het ondersteuningsteam voor Google Zoeken en is auteur van deze Help-pagina. Laat hieronder suggesties voor haar achter hoe ze dit artikel kan verbeteren.