Inhoud voor volwassenen op uw school blokkeren met SafeSearch

Dit artikel is bedoeld voor netwerkbeheerders. Meer informatie over SafeSearch voor particuliere accounts

Over SafeSearch

Als u netwerkbeheerder bent op een school, kunt u voorkomen dat inhoud voor volwassen in de zoekresultaten op uw school worden weergegeven. Een filter is nooit 100% nauwkeurig, maar met SafeSearch kunt u het merendeel van dit soort materiaal tegenhouden.

SafeSearch inschakelen om inhoud voor volwassenen te blokkeren

1. Ga naar de pagina Zoekinstellingen.
  2. Vink in het gedeelte 'SafeSearch-filters' het vakje 'Expliciete resultaten filteren' aan. Door dit selectievakje aan te vinken worden seksueel expliciete video's en afbeeldingen uit de resultatenpagina's van Google Zoeken weggefilterd, evenals resultaten die kunnen doorverwijzen naar expliciete inhoud .

3. Klik op Opslaan onder aan de pagina.

Meer informatie over SafeSearch

SafeSearch verplichten

Optie 1: vergrendel SafeSearch op elke computer in uw netwerk

Een leraar of beheerder moet op elke computer, browser en browserprofiel inloggen om de SafeSearch-vergrendeling op de schoolcomputers in te schakelen. Daarna moet SafeSearch worden vergrendeld aan de hand van de onderstaande instructies. Deze instelling geldt voor alle gebruikers van de betreffende browser en kan alleen worden ontgrendeld met het Google-account waarmee SafeSearch werd vergrendeld.

1. Ga naar de pagina Zoekinstellingen.
  2. Zorg dat SafeSearch is ingeschakeld door het selectievakje 'Expliciete resultaten filteren' aan te vinken.
  3. Klik op SafeSearch vergrendelen naast het selectievakje 'Expliciete resultaten filteren'. Op dit punt wordt u mogelijk gevraagd in te loggen op uw account.
  4. Nadat u bent ingelogd, klikt u op SafeSearch vergrendelen. Zodra de vergrendeling is ingeschakeld, wordt er een bevestigingspagina weergegeven.

Meer informatie over het het vergrendelen van SafeSearch.

Optie 2: SafeSearch verplichten op Chromebooks of in Chrome-browsers
Maakt uw school gebruik van Chrome of Chromebooks? Zo ja, dan kunt u het gebruik van SafeSearch ook verplichten door beleidsregels voor gebruik in te stellen.
Optie 3: SafeSearch toepassen op uw computers via uw router (geavanceerd)
Voor deze optie is uitgebreide technische kennis vereist. Opties 1 en 2 worden aanbevolen als u geen technische achtergrond heeft

Stap 1: werk uw DNS-vermelding bij (schakel SSL uit)

Waarom SSL moet worden uitgeschakeld

Zoeken via Secure Sockets Layer (SSL) biedt maakt het zoeken veiliger en biedt met meer privacy. Als uw URL begint met 'https', weet u dat u via SSL zoekt (de 's' in 'https' staat voor 'secure').

Als u zoekt via SSL, is de verbinding tussen de gebruiker en Google versleuteld. Omdat de verbinding is versleuteld, werken de hieronder beschreven technieken voor het herschrijven van zoekopdrachten niet. Om die reden moet u SSL uitschakelen.

Het blokkeren van https://www.google.com kan ertoe leiden dat uw organisatie geen toegang meer heeft tot vele veel Google-producten. Gebruik in plaats daarvan de onderstaande stappen om het gebruik van SafeSearch te verplichten.

Zoeken met SSL uitschakelen

Configureer de DNS-vermelding voor www.google.nl (of ww.google.com, of eventuele andere gebruikte Google-landdomeinen) als een CNAME voor nosslsearch.google.com om zoeken met SSL op uw netwerk uit te schakelen.

We geven geen zoekresultaten via SSL weer voor zoekopdrachten die we via dit virtuele IP-adres (VIP) ontvangen. Als we een zoekopdracht via poort 443 ontvangen, wordt de handshake voor het certificaat uitgevoerd, maar leiden we de gebruiker vervolgens om naar een zoekomgeving zonder SSL. De eerste keer dat een gebruiker wordt omgeleid, wordt een melding weergegeven dat SSL is uitgeschakeld door de netwerkbeheerder.

Het gebruik van het NOSSLSearch-VIP heeft geen invloed op andere Google-services dan Google Zoeken. Inloggen bij Google Apps en verificatie voor verschillende services blijven beide intact (en verlopen via SSL).

Stap 2: werk uw routerinstellingen bij om informatie aan alle URL's van zoekopdrachten toe te voegen.

Als u SafeSearch voor een heel schoolnetwerk wilt inschakelen, moet u ook een proxyserver gebruiken om &safe=active rechtstreeks aan alle URL's van zoekopdrachten toe te voegen.

Google verzendt zoekopdrachten via URL-paden zoals google.nl/search?, google.nl/images?,google.nl/s?. Scholen die SafeSearch activeren met een proxy moeten de URL's /search, /s en /images opnemen in hun filters.

Voorbeelden:

• http://www.google.nl/search?q=foo&safe=active
  • http://images.google.nl/search?q=bar&safe=active
  • http://www.google.nl/s?q=baz&safe=active

Stap 3: blokkeer toegang tot https://encrypted.google.com (optioneel)

Als leerlingen zoeken via https://encrypted.google.com, kunnen systemen voor het filteren van inhoud in uw netwerk de zoekopdrachten of de resultaten van Google mogelijk niet lezen. Als dit een probleem is voor uw school, kunt u https://encrypted.google.com blokkeren. Als leerlingen voortaan zoeken met http://www.google.nl, werken uw inhoudsfilters net zoals ze altijd hebben gewerkt.

Aanstootgevende inhoud melden

Als u een website ziet die inhoud voor volwassenen bevat terwijl SafeSearch is ingeschakeld, verzoeken we u de aanstootgevende inhoud te melden.