Partnerprogramma's

In onze richtlijnen voor webmasters wordt u geadviseerd websites te maken met een originele content die een toegevoegde waarde heeft voor gebruikers. Dit is met name belangrijk voor sites die deelnemen aan partnerprogramma's. Partnerwebsites bevatten meestal productbeschrijvingen die worden weergegeven op sites in het hele partnernetwerk. Als gevolg hiervan kunnen sites die voornamelijk content van partnernetwerken bevatten, een lagere positie krijgen in de zoekresultaten van Google, omdat ze niet voldoende content van toegevoegde waarde hebben die ze onderscheidt van andere sites op internet. Toegevoegde waarde betekent aanvullende betekenisvolle content of elementen, zoals extra informatie over prijs, aankooplocatie of productcategorie.

Google is van mening dat websites die uitsluitend partnercontent bevatten (oftewel partnerwebsites zonder meerwaarde), geen toegevoegde waarde hebben voor internetgebruikers, met name (maar niet alleen) als ze deel uitmaken van een programma dat zijn content distribueert via een netwerk van partners. Deze sites lijken over het algemeen cookie-cutter-sites of sjablonen te zijn met dezelfde of vergelijkbare content die wordt herhaald op dezelfde site of in meerdere domeinen of talen. Het feit dat een pagina met zoekresultaten meerdere van deze sites kan retourneren, met allemaal dezelfde content, kunnen partnerwebsites met weinig eigen content een vervelende gebruikerservaring opleveren.

Voorbeelden van partnersites zonder meerwaarde:

• Pagina's met productlinks van partners, waarbij productbeschrijvingen en -recensies rechtstreeks zijn gekopieerd van de site van de oorspronkelijke verkoper, zonder originele content of toegevoegde waarde.
  • Pagina's met partnerproducten, waarbij het grootste deel van de site is bedoeld voor de uitwisseling van partnercontent en een beperkte hoeveelheid originele content bevat of slechts beperkte toegevoegde waarde voor gebruikers heeft.

Niet elke site die deelneemt aan een partnerprogramma is een site met weinig eigen content. Goede partnersites bieden meerwaarde door bijvoorbeeld originele productrecensies, beoordelingen, navigatie voor producten of categorieën en productvergelijkingen te bieden. Als u deelneemt aan een partnerprogramma, kunt u verschillende stappen nemen om ervoor te zorgen dat uw site opvalt en zich onderscheidt:

• Content van partnerprogramma's moet slechts een klein onderdeel van uw site vormen als de content geen extra elementen toevoegt.
  • Vraag uzelf waarom een gebruiker uw site eerst bezoekt en niet de site van de oorspronkelijke verkoper. Zorg ervoor dat uw site een significante meerwaarde biedt en u dat niet alleen content van de site van de oorspronkelijke verkoper opnieuw publiceert op uw site.
  • Kies een productcategorie die aansluit bij uw doelgroep wanneer u een partnerprogramma selecteert. Hoe beter het partnerprogramma aansluit op de content van uw site, hoe hoger de toegevoegde waarde en de kans op een betere positie in de zoekresultaten van Google (en daarmee de kans om geld te verdienen aan het programma). Een goed onderhouden site over trektochten door de Alpen kan beter een uitgever van wandelgidsen dan een leverancier van kantoorartikelen als partner kiezen.
  • Stel uw gebruikers in staat uw website als community te gebruiken. Op die manier kunt u een trouw lezerspubliek opbouwen en bovendien een bron van informatie bieden over het onderwerp waarover u schrijft. Zaken zoals discussieforums, beoordelingen van gebruikers en blogs bieden allemaal unieke content en extra waarde voor gebruikers.
  • Zorg ervoor dat uw content actueel en relevant is. Met recente en relevante informatie vergroot u de kans dat uw content wordt gecrawld door Googlebot en wordt aangeklikt door gebruikers.

Sites die uitsluitend partnercontent bevatten die op veel andere plaatsen op internet wordt weergegeven, bereiken waarschijnlijk geen hoge positie in de zoekresultaten van Google en kunnen als negatief worden beschouwd door zoekmachines. Unieke, relevante content heeft een toegevoegde waarde voor gebruikers en onderscheidt uw site van andere partners, waardoor uw site een betere positie kan behalen in de zoekresultaten van Google.