Kumppanuusohjelmat

Verkkovastaavan ohjeissa neuvotaan luomaan sivustoja, joiden alkuperäinen sisältö antaa käyttäjille lisäarvoa. Tämä on erityisen tärkeää kumppanuusohjelmiin osallistuvilla sivustoilla. Tyypillisesti kumppanuussivustoilla on tuotekuvauksia, jotka ovat myös kaikilla muilla kumppaniverkostoon kuuluvilla sivustoilla. Jos sivuston sisältö on enimmäkseen peräisin kumppaniverkostosta, sen sijoitus Google-haussa voi heiketä, koska sillä ei ole riittävästi muista sivustoista poikkeavaa, lisäarvoa tuovaa sisältöä. Lisäarvo tarkoittaa uutta merkityksellistä sisältöä tai ominaisuuksia, kuten lisätietoja hinnasta, ostopaikasta tai tuoteryhmästä.

Googlen mukaan pelkkää kumppanisisältöä sisältävät sivustot eivät tarjoa käyttäjille lisäarvoa, eli ne ovat lisäarvottomia. Tämä pitää paikkansa etenkin silloin, kun sivustot kuuluvat kumppanuusohjelmaan, jossa sisältöä jaetaan läpi kumppaniverkoston. Nämä sivustot näyttävät usein toistensa kopioilta tai saman mallin mukaan luoduilta. Samaa sisältöä voidaan toistaa saman sivuston sivuilla tai useissa verkkotunnuksissa ja kieliversioissa. Lisäarvottomat kumppanisivut heikentävät käyttökokemusta, koska käyttäjä voi nähdä hakutuloksissa useita samansisältöisiä sivustoja.

Esimerkkejä lisäarvottomista kumppanisivuista:

• Sivut, jotka luovat linkkejä kumppanisivuille, joiden tuotekuvaukset ja arvostelut on kopioitu suoraan alkuperäiseltä kauppiaalta. Sivut eivät sisällä alkuperäistä sisältöä eivätkä anna lisäarvoa käyttäjille.
  • Kumppanisivut, joiden sisällöstä suurin osa liittyy kumppanuusohjelmaan ja alkuperäisen tai lisäarvoa tarjoavan sisällön määrä on vähäinen.

Kaikki kumppanuusohjelmiin osallistuvat sivustot eivät kuitenkaan ole lisäarvottomia. Hyvät kumppanisivustot tarjoavat käyttäjälle lisäarvoa, esim. omia tuotearvosteluja, arvioita, tuoteryhmittelyjä tai vertailuja. Jos kuulut kumppaniohjelmaan, voit auttaa sivustoa erottumaan monilla tavoilla:

• Jos kumppanuusohjelmaan liittyvään sisältöön ei ole lisätty uusia ominaisuuksia, vain pieni osa sivuston sisällöstä voi olla tällaista sisältöä.
  • Mieti, miksi käyttäjä kävisi mieluummin sinun sivustollasi kuin alkuperäisen kauppiaan sivustolla. Varmista, että sivustosi tarjoaa merkittävää lisäarvoa, eikä vain toista kauppiaan sivulta kopioitua sisältöä.
  • Kun valitset kumppanuusohjelmaa, valitse kohdeyleisöllesi sopiva tuoteryhmä. Mitä paremmin kumppanuusohjelma sopii sivustosi sisältöön, sitä enemmän lisäarvoa se antaa ja sitä todennäköisemmin sijoituksesi Google-hakutuloksissa paranee. Tällöin voit hyötyä ohjelmasta rahallisesti. Esimerkiksi laadukas alppivaellussivusto voi aloittaa kumppanuustoiminnan vaellusoppaiden myyjän kanssa toimistotarvikkeiden myyjän sijasta.
  • Käytä sivustoa käyttäjien yhteisöllisyyden lisäämiseen. Silloin sivustolla on uskollinen lukijakunta ja se sisältää uutta tietoa aiheesta. Esimerkiksi keskustelupalstat, käyttäjäarviot ja blogit tarjoavat kaikki ainutlaatuista sisältöä ja lisäarvoa käyttäjille.
  • Päivitä sisältöä ja varmista, että se on olennaista. Tuore, osuva sisältö kasvattaa sen todennäköisyyttä, että Googlebot indeksoi sisällön ja käyttäjä valitsee sen hakutuloksista.

Lisäarvoton kumppanisivusto, jonka sisältö löytyy myös muualta verkosta, ei todennäköisesti sijoitu hyvin Google-hakutuloksissa eikä anna hyvää vaikutelmaa hakukoneille. Sivuston sijoitus hakutuloksissa paranee todennäköisesti, kun se sisältää ainutlaatuista, olennaista sisältöä, joka antaa käyttäjille lisäarvoa ja erottaa sivuston muista kumppanuussivustoista.