Statusrapport om AMP

Med hjälp av den här rapporten åtgärdar du fel som förhindrar att AMP-sidor visas med AMP-specifika visningsegenskaper i Googles sökresultat.

Överst i vyn visas alla AMP-sidor på webbplatsen som Google har upptäckt fel på, ordnade efter fel. Klicka på ett specifikt problem om du vill visa fler detaljer, inklusive en lista med exempel på sidor som berörs av problemet, information om hur du åtgärdar problemet och hur du meddelar Google om åtgärderna.

Om du vill se diagram som visar inverkan av problemen och åtgärderna besöker du statussidan.

Varför visas exempel? Vi visar så många sidor som påverkas av fel som möjligt. Det finns dock en fast gräns för hur många som ryms i tabellen, nämligen 1 000 webbadresser. Det är också möjligt att det finns fler sidor som vi inte upptäckt eller inte räknat av någon anledning.

Öppna AMP-rapporten

Vad du kan titta efter

Detta bör helst visas i rapporten:

• Inga AMP-fel på webbplatsen (varningar räknas som rekommendationer, inte som fel. Läs mer i avsnittet Förstå varningar nedan). Om det finns fel kan du läsa mer om att prioritera och åtgärda problem.
  • Det totala antalet AMP-sidor i rapporten (giltiga sidor, varningssidor och felsidor) bör motsvara antalet AMP-sidor på din webbplats. Om de inte gör det kan du läsa mer om saknade AMP-sidor.

AMP-fel

Förutom vanliga AMP-fel kan följande ytterligare problem (fel och varningar) visas i rapporten.

Google-specifika AMP-problem
Problem Beskrivning
Innehållet matchar inte: inbäddad video saknas Den kanoniska webbsidan har en inbäddad video som saknas i AMP-versionen. AMP-versionen bör vanligtvis innehålla samma viktiga innehållsresurser som den kanoniska webbsidan. Observera att videon identifieras utifrån webbadressen. Om du har två olika webbadresser som leder till samma video visas den här varningen.
Bildstorleken är mindre än den rekommenderade storleken AMP-versionens strukturerade data hänvisar till en bild som är mindre än vår rekommenderade storlek. Detta innebär att sidan kanske inte visas med alla AMP-relaterade funktioner på Google Sök. Det kan även göra så att förslagskort inte visas med stora bilder (vilket kan leda till minskad trafik till webbplatsen och minskat användarengagemang). Åtgärda felet genom att använda en större bild som uppfyller kraven i våra riktlinjer.
AMP-sidans domän stämmer inte AMP-sidan och den kanoniska versionen värdlagras på olika domäner. Detta kan vara förvirrande för mobila användare eftersom olika webbadressdomäner visas i sökresultat och när de öppnar sidan i en AMP-läsare. (Detta påverkar inte indexeringen eller sidans rankning.)
Webbadressen hittades inte (404) Det gick inte att hitta den begärda AMP-adressen. Läs mer om 404-sidor.
Serverfel (5xx) Ospecificerat 5XX-serverfel när AMP-sidan begärdes. Läs mer om serverfel.
Blockerad av robots.txt Den begärda AMP-adressen blockerades av en robots.txt-regel.
Genomsökningsproblem Ospecificerat genomsökningsfel för AMP-sidan. Felsök problemet genom att ange AMP-sidans webbadress i granskningsverktyget för webbadresser
AMP-sidan som hänvisas till är inte en AMP-sida En kanonisk sida hänvisar till något som inte är en AMP-sida. Läs mer om hur en hänvisning från en sida som inte är AMP till en AMP-sida ska se ut.
AMP-sidan som hänvisas till har sig själv som kanonisk sida Den kanoniska sidan pekar på en fristående AMP-sida. En fristående AMP-sida kan inte hänvisas till som AMP-versionen av en sida. Läs mer om hur en hänvisning från en sida som inte är AMP till en AMP-sida ska se ut.
Webbadressen har märkts upp med noindex AMP-sidan blockeras av ett noindex-direktiv. Google kan inte indexera en sida som blockerats med noindex. Ta antingen bort noindex-direktivet eller referensen till den blockerade sidan.
Datumet unavailable_after har passerat för den här sidan AMP-sidan har metataggen eller direktivet unavailable_after med ett datum som redan har varit, vilket anger att sidan inte längre ska visas. Uppdatera taggen till ett datum i framtiden eller ta bort taggen.
Webbadressen som angetts på den kanoniska sidan är ogiltig En kanonisk sida hänvisar till en AMP-version med en webbadress som har ogiltigt format. Läs mer om hur en hänvisning till en AMP-version ska se ut.
Fel på kanonisk sida – amp-story

En sida hänvisar felaktigt till en sida uppmärkt med amp-story som AMP-version. Detta är inte tillåtet eftersom en sida uppmärkt med amp-story per definition har sig själv som kanonisk: den måste peka på sig själv med taggen <rel="canonical"> och kan inte vara AMP-versionen av någon annan sida.

Prioritera och åtgärda problem

1. Filtrera bort varningarna på sammanfattningssidan för AMP så att du kan fokusera på felen i första hand. Problemen sorteras utifrån en kombination av allvarlighetsgrad, valideringsstatus och antalet berörda sidor som standard. Vi rekommenderar att du även åtgärdar dem i denna ordning. Åtgärda problem med samma orsak (till exempel en dålig mall) innan du åtgärdar problem som bara gäller en sida.
  2. Kontrollera om en eventuell ökning av det totala antalet fel till största delen orsakas av ett enda fel genom att leta efter en motsvarande ökning av problemet i tabellen.
  3. Läs mer om felsökning av ökningar och saknade AMP-sidor nedan.
  4. Klicka på en rad i tabellen för att visa informationssidan om felet:
    1. På informationssidan visas en lista med exempel på berörda webbadresser. På grund av begränsningen på 1 000 rader är listan inte alltid komplett, och innehåller kanske inte nyligen upptäckta förekomster av felet.
    2. Om problemet består av ett syntaxfel hittar du officiella anvisningar om rätt syntax genom att klicka på Läs mer.
    3. Kör ett giltighetstest på en berörd sida genom att klicka på granskningsikonen. Testet preciserar alla fel (inte bara det aktuella problemet), markerar felen och visar mer information i kodutforskaren. Det är möjligt att ett fel som redan har åtgärdats fortfarande visas om sidan inte har genomsökts på nytt sedan dess. I sådana fall kontrollerar du att alla förekomster av felet har åtgärdats och begär verifiering.
  5. Åtgärda alla förekomster av problemet på webbplatsen, testa åtgärden och försäkra dig om att åtgärderna visas på webben.
  6. Öppna informationssidan om problemet igen och klicka på knappen Verifiera och meddela Google för att påbörja verifieringsprocessen. Processen sker inte omedelbart. I avsnittet Om verifiering kan du läsa mer om hur verifieringen går till.
  7. Fortsätt att åtgärda fel.
  8. När alla fel har åtgärdats tar du bort filtret som dolde varningarna och ser om du vill åtgärda dessa. Vissa varningar gäller att den valfria uppmärkningen av strukturerad data saknas. Den kan ge tillgång till nya sökfunktioner på sidor med relevant innehåll.

Dela rapporten

Du kan dela information om problem genom att använda knappen Dela på sidan. Länken ger endast åtkomst till den aktuella sidan och eventuell valideringshistorik för problemet till personer som har fått länken. Den ger inte åtkomst till andra sidor för resursen och tillåter inte heller en delad användare att utföra åtgärder på egendomen eller kontot. Du kan när som helst återkalla länken genom att inaktivera delningen av sidan.

Ökningar i antalet fel

Fastställ om en ökning orsakas av en grupp av sidor som har flyttats från en allvarlighetsgrad till en annan:

1. Om du ser en ökning letar du efter en motsvarande minskning för en annan status (fel eller giltig).
  2. Om du hittar en motsvarande minskning kontrollerar du att det gäller samma webbadresser.
  3. Om webbadresserna har flyttats från en status till en annan tar du reda på vad det beror på.

Den vanligaste orsaken till att felen har ökat är att ett fel har lagts till i en mall som används på många sidor på webbplatsen.

Felsöka varför AMP-sidor saknas

Om antalet AMP-sidor i rapporten (giltiga sidor, varningar och fel) är färre än antalet AMP-sidor på webbplatsen kan förklaringen vara någon av följande.

• Kontrollera att den kanoniska sidan som inte har AMP-anpassats är korrekt länkad till AMP-sidan.
  • Bekräfta att AMP-sidorna eller de kanoniska sidorna inte blockeras för sökrobotar via filen robots.txt eller taggen noindex, eller skyddas av autentiserings- eller inloggningskrav.
  • Kontrollera att AMP-sidorna och de kanoniska sidorna visas i indexet genom att söka på Google efter den kanoniska sidans webbadress. Om den inte visas finns den inte med i indexet.
  • Länkar andra sidor till AMP- eller kanoniska sidan? Är de angivna i en webbplatskarta? Du kan begära indexering av ett litet antal AMP-sidor genom att använda granskningsverktyget för webbadresser på den kanoniska sidan, men använd webbplatskartor om det gäller ett större antal. (Du behöver endast ange den kanoniska sidan i webbplatskartan.) Skicka gärna in webbplatskartor via rapporten Webbplatskartor.
  • Beroende på hur du går till väga med att meddela Google om de nya sidorna kan det ta några dagar innan Google har hittat och genomsökt de saknade sidorna.
  • Vissa giltiga AMP-sidor kanske inte tas med i den här rapporten trots att de finns med i rapporten om indextäckning. Det beror på att rapporten om indextäckning måste vara mer heltäckande, så att det går att felsöka problem med indexeringen utifrån den, medan statusrapporten om AMP kan täcka in färre men mer relevanta sidor på ett mer detaljerat sätt, så att du kan felsöka enskilda AMP-problem på webbplatsen. Du kan kontrollera om en AMP-sida har indexerats med granskningsverktyget för webbadresser, där du får klart besked.

Förstå varningar

AMP-sidor med varningar är indexerade och kan visas i Googles sökresultat, men AMP-funktionerna kan vara begränsade (till exempel att visas i snurran Huvudnyheter). Med andra ord visas sidorna kanske bara som vanliga blå länkar i sökresultaten.

Om verifieringen

När du har åtgärdat alla förekomster av ett problem på webbplatsen kan du begära att Google verifierar ändringarna. Om alla kända förekomster är borta markeras problemet som åtgärdat i statustabellen och flyttas längst ner i den. I Search Console spåras verifieringsstatusen för problemet i sin helhet och statusen för varje förekomst av problemet. När alla förekomster av problemet är borta anses det vara åtgärdat. (Vilka statusar som finns beskrivs under Problemets verifieringsstatus och Förekomstens verifieringsstatus.)

Mer om ett problems varaktighet …

Med ett problems varaktighet avses tiden från och med att den första förekomsten av problemet identifierades på webbplatsen fram till att 90 dagar har gått sedan den sista förekomsten på webbplatsen markerades som åtgärdad. När det har gått 90 dagar utan att problemet återkommit tas det bort från rapporthistoriken.

Datumet då problemet först upptäcktes avser första gången det upptäcktes under den här varaktighetsperioden och ändras inte. Med andra ord:

• Om alla förekomster av ett problem har åtgärdats men en ny förekomst uppstår 15 dagar senare ligger problemet fortfarande kvar och datumet då det först upptäcktes ändras inte.
  • Om samma problem skulle uppstå 91 dagar efter att den sista förekomsten åtgärdades har det förra problemet avslutats. Den här förekomsten registreras alltså som ett nytt problem och dagens datum blir datumet då det först upptäcktes.

Grundläggande verifieringsflöde

Här följer en översikt över vad som händer när du har klickat på Verifiera att åtgärder vidtagits för ett problem. Verifieringen kan ta flera dagar och du blir meddelad hur det går via e-post.

1. När du klickar på Verifiera att åtgärder vidtagits kontrolleras ett fåtal sidor omedelbart.
    • Om det aktuella problemet påträffas på någon av de sidorna avslutas verifieringen och statusen förblir densamma.
    • Om felet inte finns på provsidorna fortsätter verifieringen, som då övergår till statusen Startat. Om andra, orelaterade problem påträffas under verifieringen räknas de som förekomster av detta andra problem och verifieringen fortsätter.
  2. Systemet arbetar sig igenom listan med kända webbadresser där problemet finns i Search Console. Det är bara webbadresser där problemet har identifierats som ställs i kö för ny genomsökning, inte hela webbplatsen. Alla kontrollerade webbadresser sparas i verifieringshistoriken i Search Console där du hittar dem via informationssidan för problemet.
  3. Följande händer när en webbadress kontrolleras:
    1. Om problemet inte påträffas ändras verifieringsstatusen för denna förekomst till Godkänd. Om det här var den första förekomsten av problemet som kontrollerades ändras problemets verifieringsstatus till Det ser bra ut.
    2. Om webbadressen inte längre är tillgänglig ändras verifieringsstatusen för den här förekomsten till Övrigt (som inte är en felstatus).
    3. Om problemet finns kvar ändras statusen för problemet till Misslyckades och verifieringen avslutas. Om det gällde en ny sida som upptäckts vid en ordinarie genomsökning ses den som ytterligare en förekomst av problemet.
  4. När alla webbadresser med fel och varningar har kontrollerats och antalet problem är 0 ändras problemets verifieringsstatus till Godkändes. Viktigt! Den ursprungliga allvarlighetsgraden (Fel eller Varning) visas även efter att antalet berörda sidor har nått 0 och problemstatusen har ändrats till Godkändes.

Google kan identifiera en förekomst av ett problem som åtgärdad även om du aldrig klickar på Starta verifiering. Om Google upptäcker vid en ordinarie genomsökning att alla förekomster av ett problem har åtgärdats ändras problemstatusen till Saknas i rapporten.

När anses ett problem med en webbadress eller ett objekt vara åtgärdat?

Ett problem med en webbadress eller annat objekt ses som åtgärdat när något av följande villkor har uppfyllts:

• När webbadressen har genomsökts och problemet inte längre går att hitta på sidan. För AMP-taggfel kan detta betyda att du har åtgärdat taggen eller tagit bort den (om det inte var en obligatorisk tagg). Vid en påbörjad verifiering räknas webbadressen som godkänd.
  • Om sidan inte är tillgänglig för Google av någon anledning (sidan har tagits bort, märkts med noindex, kräver autentisering osv.) ses problemet som åtgärdat för den webbadressen. Vid en påbörjad verifiering räknas webbadressen in under Övrigt.

Omverifiering

När du klickar på Verifiera på nytt för en misslyckad verifiering börjar verifieringen om för alla förekomster som misslyckades plus eventuella nya förekomster av problemet som upptäckts vid en ordinarie genomsökning.

Vänta tills en verifieringscykel har slutförts innan du begär en ny, även om du har åtgärdat problem under den pågående.

Förekomster som godkändes vid verifieringen (märkta Godkändes) eller som inte längre går att nå (märkta Övrigt) kontrolleras inte igen och tas bort från historiken när du klickar på Verifiera på nytt.

Verifieringshistorik

Du kan följa verifieringsförloppet genom att klicka på länken Verifieringsinformation på sidan med detaljerad information om problemet.

Posterna i veriferingshistoriken grupperas efter webbadress i AMP-rapporten och rapporten Indexeringsstatus. I rapporten om användbarhet på mobila enheter och rapporten om utökade resultat grupperas innehållet efter en kombination av webbadress och strukturerat dataobjekt (utifrån värdet på objektets Name-attribut). Verifieringsstatusen gäller för just det problem som du tittar närmare på. Det kan finnas ett problem på sidan som har statusen Godkändes medan andra har statusen Misslyckades, Har inte verifierats ännu eller Övrigt.

Problemets verifieringsstatus

Verifieringsstatusen för ett problem kan vara någon av följande:

• Har inte startats: Problemet finns på en eller flera sidor som du aldrig har påbörjat någon verifiering av. Nästa steg:
    1. Klicka på problemet och läs mer om vad felet består i. Granska de enskilda sidorna i AMP-testverktyget och se exempel på felet på de aktiva sidorna. (Om felet inte finns på sidan när du gör AMP-testet beror det på att du har åtgärdat felet på den aktiva sidan efter att Google hittade det och genererade problemrapporten.)
    2. Du kan läsa mer om regeln som inte uppfyllts genom att klicka på Läs mer på informationssidan.
    3. Du får mer information om ett enskilt fel genom att klicka raden för en exempeladress.
    4. Åtgärda sidorna och klicka sedan på Verifiera att åtgärder vidtagits så att Google genomsöker sidorna på nytt. Google meddelar dig hur det går. Verifieringen kan ta allt från ett par dagar till ungefär två veckor, så ha tålamod.
  • Startat: Ett verifieringsförsök har påbörjats och inga resterande förekomster av problemet har hittats ännu. Nästa steg: Google meddelar dig vad som behöver göras (om något) allt eftersom verifieringen fortskrider.
  • Det ser bra ut: Ett verifieringsförsök har påbörjats och alla förekomster av problemet som har kontrollerats hittills har varit åtgärdade. Nästa steg: Du behöver inte göra något nu. Google meddelar dig vad som behöver göras allt eftersom verifieringen fortskrider.
  • Godkändes: Alla kända förekomster av problemet är borta (eller de berörda webbadresserna är inte tillgängliga längre). Den här statusen visas bara om du har klickat på Verifiera att åtgärder vidtagits. (Om förekomster försvinner utan att du har begärt verifiering ändras statusen till Saknas.) Nästa steg: Du behöver inte göra något mer.
  • Saknas: Google har upptäckt att problemet åtgärdats på alla webbadresser utan att du begärt verifiering. Nästa steg: Du behöver inte göra något mer.
  • Misslyckades: Antalet sidor där felet finns kvar efter att du klickade på Verifiera överstiger en viss gräns. Nästa steg: Åtgärda problemet och verifiera på nytt.

Förekomstens verifieringsstatus

När du begär verifiering tilldelas alla kända förekomster av problemet en status som gäller just det problemet enligt följande (statusarna Godkändes och Övrigt används inte i rapporten om indexeringsstatus):

• Har inte verifierats ännu: Står i kö för verifiering. Senast Google såg efter fanns den här förekomsten av problemet kvar.
  • Godkändes: Google har kontrollerat om den här förekomsten av problemet fanns kvar och det gjorde den inte. Den här statusen visas bara om du har klickat på Verifiera för just den här förekomsten av problemet.
  • Misslyckades: Google har kontrollerat om den här förekomsten av problemet har tagits bort men den fanns fortfarande kvar. Den här statusen visas bara om du har klickat på Verifiera för just den här förekomsten av problemet.
  • Övrigt: Google kunde inte nå webbadressen där förekomsten fanns. För strukturerad data betyder det att Google inte kunde hitta det strukturerade dataobjektet på sidan längre. Ses som likvärdigt med Godkändes.

Observera att olika problem på en och samma webbadress kan ha olika status. Om både problem X och problem Y fanns på en sida kan t.ex. verifieringsstatusen Godkändes visas för problem X medan problem Y på samma sida fortfarande har veriferingsstatusen Har inte verifierats ännu.

Kända problem

Följande kända problem finns i Search Console. Du behöver inte rapportera dem till oss, men vi vill gärna ha din feedback om andra funktioner eller problem som du upptäcker. Använd feedback-verktyget som är inbyggt i navigeringsfältet.

• Vissa problem har långa namn som inte är lätta att förstå.
  • Det kan dröja ett tag innan ett problem läggs till i diagrammet från det att det lagts till i tabellen.
  • Om det finns ett mycket stort antal problem på webbplatsen (oavsett om det finns aktiva förekomster eller inte) visas bara de 200 första problemen i rapporten, ordnade efter hur viktiga de är.