AMP-statusrapport

Met dit rapport kun je fouten oplossen die ervoor zorgen dat je AMP-pagina's niet worden weergegeven in zoekresultaten van Google met AMP-specifieke functies.

In de weergave op het hoogste niveau worden alle AMP-pagina's weergegeven met problemen die Google op je site heeft gevonden. Deze zijn gegroepeerd per probleem. Klik op een specifiek probleem voor meer informatie, waaronder een voorbeeldlijst van pagina's waarop dat probleem van invloed is, informatie over hoe je dit probleem kunt oplossen en een procedure om Google op de hoogte te stellen van je oplossingen.

Als je diagrammen wilt bekijken met de gevolgen van problemen en oplossingen, ga je naar de pagina Status.

Waarom is dit een voorbeeldlijst? We geven zo veel mogelijk pagina's weer waarop fouten van invloed zijn. We hebben echter een harde limiet van 1000 URL's die we in onze tabel kunnen weergeven. Het is daarnaast ook mogelijk dat er pagina's zijn die we om bepaalde redenen niet hebben gedetecteerd of meegeteld.

AMP-RAPPORT OPENEN

Waar je op moet letten

Als het goed is, zie je het volgende in het rapport:

• Nul AMP-fouten op je site (waarschuwingen worden gezien als aanbevelingen, niet als fouten; bekijk Waarschuwingen begrijpen hieronder). Als dit niet het geval is, bekijk je Problemen prioriteit geven en oplossen.
  • Het totale aantal AMP-pagina's in het rapport (geldige pagina's + pagina's met waarschuwingen + pagina's met fouten) moet gelijk zijn aan het aantal AMP-pagina's op je site. Als dit niet het geval is, bekijk je Ontbrekende AMP-pagina's.

AMP-fouten

Naast de standaard AMP-specifieke fouten kunnen de volgende aanvullende problemen (fouten en waarschuwingen) worden weergegeven in het rapport.

Google-specifieke AMP-problemen
Probleem Beschrijving
Content komt niet overeen: ingesloten video ontbreekt De canonieke webpagina bevat een ingesloten video die ontbreekt in de AMP-versie. Het is meestal het beste om dezelfde belangrijke contentbronnen in je AMP-versie op te nemen als op de canonieke webpagina. Houd er rekening mee dat de video wordt gedetecteerd op basis van de URL. Als er twee verschillende URL's verwijzen naar dezelfde video, wordt deze waarschuwing weergegeven.
Afbeeldingsformaat kleiner dan aanbevolen formaat De gestructureerde gegevens in de AMP verwijzen naar een afbeelding die kleiner is dan ons aanbevolen formaat. Hierdoor kan de pagina mogelijk niet worden weergegeven met alle AMP-gerelateerde functies op Google Zoeken. Het is ook mogelijk dat je Discover-kaarten hierdoor niet worden weergegeven met grote afbeeldingen (wat leidt tot minder websiteverkeer en gebruikersbetrokkenheid). Gebruik een grotere afbeelding volgens onze richtlijnen om het probleem op te lossen.
Domein van AMP-pagina komt niet overeen De AMP-pagina wordt gehost op een ander domein dan de canonieke versie ervan. Dit kan verwarrend zijn voor mobiele gebruikers die het ene URL-domein in de zoekresultaten zien en een ander domein zien wanneer ze de pagina in de AMP-lezer openen. (Dit heeft geen invloed op de pagina-indexering of positie in de resultaten.)
URL niet gevonden (404) De gevraagde AMP-URL kan niet worden gevonden. Meer informatie over 404-pagina's.
Serverfout (5XX) Niet-gespecificeerde 5XX-serverfout wanneer de AMP-pagina wordt aangevraagd. Meer informatie over serverfouten.
Geblokkeerd door robots.txt De gevraagde AMP-URL is geblokkeerd door een robots.txt-regel.
Crawlprobleem Niet-gespecificeerde crawlfout voor de AMP-pagina. Gebruik de URL-inspectietool voor je AMP-URL om het probleem op te lossen.
De AMP-URL waarnaar wordt verwezen, is geen AMP Een canonieke pagina verwijst naar een AMP die geen AMP-pagina is. Meer informatie over hoe een niet-AMP-pagina moet verwijzen naar een AMP-pagina.
De AMP-URL waarnaar wordt verwezen, is een zelfcanonieke AMP De canonieke pagina verwijst naar een zelfstandige AMP. Je kunt niet naar een zelfstandige AMP verwijzen als de AMP-versie van een pagina. Meer informatie over hoe je naar een AMP kunt verwijzen vanaf een niet-AMP-pagina.
URL gemarkeerd als 'noindex' AMP wordt geblokkeerd door een 'noindex'-instructie. Google kan een pagina die wordt geblokkeerd door noindex, niet indexeren. Verwijder de noindex-instructie of verwijder de verwijzing naar de geblokkeerde pagina.
Datum voor 'unavailable_after' voor deze pagina is verstreken AMP-pagina heeft een 'unavailable_after'-metatag of -instructie die al is verstreken, wat aangeeft dat de pagina niet meer moet worden weergegeven. Update de tag naar een datum in de toekomst of verwijder de tag.
Canonieke URL verwijst naar een ongeldige URL Een canonieke pagina verwijst naar een AMP-versie met een onjuist opgemaakte URL. Meer informatie over hoe je correct verwijst naar een AMP-versie.
Canonieke fout met amp-story

Een pagina verwijst ten onrechte naar een amp-story-pagina als de AMP-versie. Dit is niet toegestaan omdat een amp-story-pagina per definitie zelfcanoniek is. De pagina moet naar zichzelf verwijzen met een <rel="canonical">-tag en kan niet worden weergegeven als een AMP-versie van een andere pagina.

Problemen prioriteit geven en oplossen

1. Op de AMP-overzichtspagina kun je de waarschuwingen eruit filteren en je eerst richten op de fouten. De problemen worden standaard gesorteerd via een combinatie van ernst, validatiestatus en het aantal betreffende pagina's. We raden je aan de problemen in deze standaardvolgorde af te handelen. Los eerst fouten op die worden veroorzaakt door een veelvoorkomende oorzaak (zoals een verkeerde template). Los vervolgens fouten op die uniek zijn voor elke pagina.
  2. Controleer of een toename in het totale aantal fouten vooral wordt veroorzaakt door één fout. Zoek hiervoor naar een overeenkomende piek bij één probleem in de tabel.
  3. Bekijk de onderstaande informatie over pieken in foutopsporing en ontbrekende AMP-pagina's.
  4. Klik op een rij in de tabel om de pagina met foutdetails te bekijken:
    1. De detailpagina bevat een voorbeeld van de betreffende URL's. De lijst is niet altijd volledig, omdat deze beperkt is tot 1000 rijen en mogelijk zeer recent ontdekte instanties van deze fout niet bevat.
    2. Als het om een syntaxisfout gaat, klik je op Meer informatie voor de officiële documentatie over de juiste syntaxis.
    3. Klik op het pictogram voor inspecteren om een geldigheidstest uit te voeren voor een betreffende pagina. Deze test identificeert alle fouten (niet alleen het huidige probleem) en biedt een codeverkenner waarin de fouten met bijbehorende aanvullende informatie worden weergegeven. Het is mogelijk dat een fout is opgelost op de live pagina, maar nog altijd als fout wordt weergegeven omdat de pagina nog niet opnieuw is gecrawld. Als dit het geval is, kun je een validatie aanvragen nadat je alle instanties van deze fout hebt opgelost.
  5. Los alle instanties van het probleem op je site op, test je oplossing en zorg ervoor dat je oplossingen live op internet zijn.
  6. Ga terug naar de pagina met probleemdetails en klik op de knop 'Valideren en Google updaten' om het validatieproces te starten. Dit proces vindt niet onmiddellijk plaats. Bekijk Over validatie voor meer informatie over het validatieproces.
  7. Ga door met fouten oplossen.
  8. Wanneer alle fouten zijn opgelost, kun je het filter voor waarschuwingen verwijderen en overwegen de waarschuwingen op te lossen. Sommige waarschuwingen hebben betrekking op ontbrekende opmaak voor gestructureerde gegevens, waardoor nieuwe zoekfuncties voor pagina's met relevante content kunnen worden ingeschakeld.

Het rapport delen

Je kunt probleemgegevens delen door op de knop Delen op de pagina te klikken. Via deze link krijgt iedereen die de link heeft, alleen toegang tot de huidige pagina en eventuele validatiegeschiedenispagina's voor dit probleem. De link geeft geen toegang tot andere pagina's voor je bron en geeft de gebruiker waarmee de link is gedeeld, niet de mogelijkheid om acties voor je property of account uit te voeren. U kunt de link op elk gewenst moment intrekken door delen uit te schakelen voor deze pagina.

Foutpieken

Bepaal of een piek wordt veroorzaakt doordat de score voor ernst toeneemt voor een groep pagina's:

1. Als je een piek ziet, zoek je naar een overeenkomende daling in een andere status (fout of geldig).
  2. Als je een overeenkomende daling vindt, kun je controleren of het om dezelfde URL's gaat.
  3. Als de status van deze URL's is veranderd, kun je vaststellen welke van je wijzigingen dit heeft veroorzaakt.

De meest voorkomende reden voor een piek in fouten is het toevoegen van een fout aan een template die door veel pagina's op je site wordt gebruikt.

Problemen met ontbrekende AMP-pagina's oplossen

Als het aantal AMP-pagina's (geldig + waarschuwing + fout) in het rapport lager is dan het aantal AMP-pagina's op je site, zijn dit enkele mogelijke redenen:

• Controleer of je canonieke niet-AMP-pagina correct is gelinkt aan je AMP-pagina.
  • Controleer of je AMP- of canonieke pagina's niet voor robots geblokkeerd zijn of voorzien zijn van een noindex-tag, of worden beschermd door autorisatie- of inlogvereisten.
  • Controleer of je AMP- en canonieke pagina's aanwezig zijn in de index door op Google te zoeken naar de URL van de canonieke pagina. Als de pagina niet wordt vermeld, is deze niet geïndexeerd.
    • Als de canonieke pagina wordt vermeld, controleer je of je canonieke niet-AMP-pagina correct is gelinkt aan je AMP-pagina.
    • Als de canonieke pagina niet wordt vermeld, verzend je deze voor indexering.
  • Linken andere pagina's naar je AMP-/canonieke pagina? Worden ze vermeld in een sitemap? Gebruik de URL-inspectietool voor de canonieke pagina om indexering voor een klein aantal AMP-pagina's aan te vragen. Maak voor een groot aantal pagina's echter gebruik van sitemaps. (Je hoeft de canonieke pagina alleen te vermelden in de sitemap.) Overweeg het rapport Sitemaps te gebruiken om een sitemap te verzenden.
  • Het kan enkele dagen duren voordat Google de ontbrekende pagina's vindt en crawlt, afhankelijk van hoe je Google op de hoogte stelt van de nieuwe pagina's.
  • Sommige geldige AMP-pagina's zijn mogelijk niet opgenomen in dit rapport, hoewel ze wel worden vermeld in het rapport 'Indexdekking'. Dit komt omdat het rapport 'Indexdekking' uitgebreider moet zijn om je te helpen bij het opsporen van indexeringsproblemen in je rapport, terwijl het AMP-statusrapport mogelijk minder, maar relevantere pagina's bevat (met meer details), zodat je specifieke AMP-fouten op je site kunt opsporen. Als je wilt controleren of een AMP-pagina is geïndexeerd, gebruik je de URL-inspectietool. Deze kan je het definitieve antwoord geven.

Waarschuwingen begrijpen

AMP-pagina's met waarschuwingen worden geïndexeerd en kunnen worden weergegeven in zoekresultaten van Google, maar worden mogelijk niet weergegeven met alle mogelijke AMP-functies (zoals weergave in een carrousel met voorpaginanieuws). Met andere woorden: deze pagina's worden mogelijk alleen weergegeven als normale zoekresultaten met blauwe links.

Over validatie

Nadat je alle instanties van een specifiek probleem op je site hebt gecorrigeerd, kun je Google vragen je wijzigingen te valideren. Als alle bekende problemen zijn verdwenen, wordt het probleem in de statustabel gemarkeerd als opgelost en onderaan de tabel geplaatst. Search Console houdt de validatiestatus van het probleem als geheel bij, evenals de status van elke instantie van het probleem. Wanneer alle instanties van het probleem zijn verdwenen, wordt het probleem beschouwd als gecorrigeerd. (Zie Validatiestatus van een probleem en Validatiestatus van een instantie voor de actuele status van geregistreerde problemen.)

Meer informatie over de levensduur van een probleem...

De levensduur van een probleem begint zodra de eerste instantie van het probleem is gedetecteerd op je site. De levensduur eindigt 90 dagen nadat de laatste instantie op je site is gemarkeerd als opgelost. Wanneer het probleem de daaropvolgende negentig dagen niet terugkeert, wordt het probleem verwijderd uit de rapportgeschiedenis.

De eerste detectiedatum van het probleem is het moment waarop het probleem voor het eerst tijdens de levensduur van het probleem wordt gedetecteerd. De eerste detectiedatum kan niet worden gewijzigd. Dit houdt het volgende in:

• Als alle instanties van een probleem zijn gecorrigeerd, maar het probleem zich vijftien dagen later opnieuw voordoet, dan wordt het probleem gemarkeerd als open en blijft de datum waarop het probleem voor het eerst werd gedetecteerd de oorspronkelijke datum.
  • Als hetzelfde probleem zich 91 dagen nadat de laatste instantie is gecorrigeerd, opnieuw voordoet, dan wordt het vorige probleem gesloten en wordt dit probleem geregistreerd als nieuw probleem. De datum voor de eerste detectie wordt ingesteld op vandaag.

Algemene validatiestroom

Hier volgt een overzicht van het validatieproces nadat je op Oplossing valideren hebt geklikt voor een probleem. Dit proces kan enkele dagen duren en je ontvangt voortgangsmeldingen via e-mail.

1. Wanneer je op Oplossing valideren klikt, controleert Search Console onmiddellijk enkele pagina's.
    • Als de huidige instantie op een van deze pagina's voorkomt, wordt de validatie beëindigd en blijft de validatiestatus ongewijzigd.
    • Als de voorbeeldpagina's niet de huidige fout bevatten, wordt de validatie voortgezet met de status Gestart. Als er tijdens de validatie andere, niet-gerelateerde problemen worden aangetroffen, worden deze problemen meegeteld voor het andere type probleem en wordt de validatie voortgezet.
  2. Search Console werkt de lijst met bekende URL's af waarop dit probleem van toepassing is. Alleen URL's met bekende instanties van dit probleem worden in de wachtrij voor opnieuw crawlen geplaatst, niet de hele site. Search Console houdt in de validatiegeschiedenis bij welke URL's zijn gecontroleerd. De validatiegeschiedenis kan worden bekeken via de pagina met probleemgegevens.
  3. Wanneer een URL wordt gecontroleerd, kunnen de volgende situaties zich voordoen:
    1. Als het probleem niet wordt gevonden, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Geslaagd. Als dit de eerste instantie is die wordt gecontroleerd nadat de validatie is gestart, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Dat ziet er goed uit.
    2. Als de URL niet meer bereikbaar is, wordt de validatiestatus voor de instantie gewijzigd in Overig (dit is geen foutstatus).
    3. Als de instantie nog altijd wordt aangetroffen, wordt de probleemstatus gewijzigd in Mislukt en wordt de validatie beëindigd. Als dit een nieuwe pagina is die wordt ontdekt naar aanleiding van een normale crawlbewerking, wordt de fout beschouwd als nog een instantie van het bestaande probleem.
  4. Wanneer alle URL's met fouten en waarschuwingen zijn gecontroleerd en het aantal problemen nul is, wordt de probleemstatus gewijzigd in Geslaagd. Belangrijk: Ook als het aantal betreffende pagina's nul is en de probleemstatus is gewijzigd in Geslaagd, wordt nog altijd het oorspronkelijke label met de ernst van de fout weergegeven (Fout of Waarschuwing).

Zelfs als je nooit op 'Validatie starten' klikt, kan Google gecorrigeerde instanties van een probleem detecteren. Als Google tijdens een reguliere crawlbewerking detecteert dat alle instanties van een probleem zijn gecorrigeerd, wordt de probleemstatus in het rapport in 'N.v.t.' gewijzigd.

Wanneer wordt een probleem met een URL of item beschouwd als gecorrigeerd?

Een probleem met een URL of item wordt gemarkeerd als Gecorrigeerd wanneer aan een van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

• Wanneer de URL wordt gecrawld, wordt het probleem niet meer op de pagina aangetroffen. In geval van een AMP-tagfout kan dit betekenen dat de tag is gecorrigeerd of dat de tag is verwijderd (als de tag niet is vereist). Tijdens een validatiepoging wordt de tag beschouwd als geslaagd.
  • Als de pagina om welke reden dan ook niet beschikbaar is voor Google (de pagina is verwijderd, de pagina is voorzien van een noindex-instructie, de pagina vereist verificatie, enzovoort), wordt het probleem voor die URL beschouwd als gecorrigeerd. Tijdens een validatiepoging wordt de pagina meegeteld voor de validatiestatus 'Overig'.

Opnieuw valideren

Wanneer je voor een mislukte validatie op Opnieuw valideren klikt, worden alle mislukte instanties opnieuw gevalideerd. Daarnaast worden alle nieuwe instanties gevalideerd die zijn gedetecteerd via een normale crawlbewerking.

Je moet wachten totdat een validatiecyclus is voltooid voordat je een andere cyclus aanvraagt, zelfs wanneer je tijdens de huidige cyclus enkele problemen hebt gecorrigeerd.

Wanneer je op 'Opnieuw valideren' klikt, worden instanties die zijn gevalideerd (gemarkeerd als Geslaagd) of niet meer bereikbaar zijn (gemarkeerd als Overig) niet opnieuw gecontroleerd en verwijderd uit de geschiedenis.

Validatiegeschiedenis

Je kunt de voortgang van een validatieverzoek bekijken door op de pagina met probleemgegevens op de link 'Validatiegegevens' te klikken.

Items in de validatiegeschiedenis zijn gegroepeerd op URL voor het AMP-rapport en het rapport 'Indexeringsstatus'. In de rapporten 'Mobiel gebruiksgemak' en 'Uitgebreid resultaat' worden items gegroepeerd op basis van de combinatie van URL + gestructureerd gegevensitem (zoals bepaald door de naamwaarde van het item). De validatiestatus is van toepassing op het specifieke probleem dat je aan het onderzoeken bent. Op een pagina kan één probleem met het label 'Geslaagd' worden weergegeven, terwijl andere problemen met het label 'Mislukt', 'In behandeling' of 'Overig' worden weergegeven.

Validatiestatus van een probleem

De volgende validatiestatussen kunnen van toepassing zijn op een bepaald probleem:

• Niet gestart: Er zijn een of meer pagina's met een instantie van dit probleem waarvoor nog nooit een validatiepoging is gestart. Volgende stappen:
    1. Klik op het probleem om de details van de fout te achterhalen. Inspecteer met behulp van de AMP-test de afzonderlijke pagina's om voorbeelden van de fout op de live pagina te bekijken. (Als de fout op de pagina niet wordt weergegeven wanneer je de AMP-test uitvoert, heb je de fout op de live pagina al gecorrigeerd nadat Google de fout heeft aangetroffen en dit probleemrapport is gegenereerd.)
    2. Klik op 'Meer informatie' op de detailpagina om de details te bekijken van de regel die is geschonden.
    3. Klik in de tabel op een rij met voorbeeld-URL's om meer informatie over dat specifieke probleem weer te geven.
    4. Corrigeer je pagina's en klik vervolgens op Oplossing valideren om ervoor te zorgen dat je pagina's opnieuw door Google worden gecrawld. Google houdt je op de hoogte van de validatievoortgang. Het validatieproces kan een paar dagen tot ongeveer twee weken duren. Wacht dus geduldig af tot je een melding van ons ontvangt.
  • Gestart: Er is een validatiepoging gestart en er zijn tot dusver geen instanties van het probleem gevonden. Volgende stap: Je ontvangt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en, indien nodig, instructies voor wat je moet doen.
  • Dat ziet er goed uit: Er is een validatiepoging gestart en alle gecontroleerde instanties zijn gecorrigeerd. Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen. Je ontvangt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en instructies voor wat je moet doen.
  • Geslaagd: Alle bekende instanties van het probleem zijn verdwenen (of de betreffende URL is niet langer beschikbaar). Je moet op 'Oplossing valideren' hebben geklikt om deze status te bereiken (als er instanties zijn verdwenen zonder dat je om een validatie hebt gevraagd, wordt de status gewijzigd in 'N.v.t.'). Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • N.v.t.: Google heeft vastgesteld dat het probleem voor alle URL's is gecorrigeerd, ondanks dat er nooit een validatiepoging is gestart. Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • Mislukt: Nadat je op 'Valideren' hebt geklikt, doet het probleem zich nog altijd op een bepaald aantal pagina's voor. Volgende stappen: Verhelp het probleem en voer een nieuwe validatie uit.

Validatiestatus van een instantie

Nadat validatie is aangevraagd, wordt aan elke instantie van een bekend probleem een van de volgende validatiestatussen voor een specifiek probleem toegewezen (de status Geslaagd en de status Overig worden niet gebruikt in het rapport 'Indexeringsstatus'):

• In afwachting van validatie: De instantie is in de wachtrij voor validatie geplaatst. Tijdens de laatste controle door Google bestond deze instantie van het probleem nog steeds.
  • Geslaagd: Google heeft de instantie van het probleem gecontroleerd en deze doet zich niet meer voor. Deze status kan alleen worden bereikt wanneer je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Mislukt: Na controle door Google blijkt dat de instantie van het probleem zich nog steeds voordoet. Deze status kan alleen worden bereikt wanneer je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Overig: Google kan de URL niet bereiken die als host voor de instantie fungeert of (voor gestructureerde gegevens) kan het item op de pagina niet meer vinden. Wordt beschouwd als gelijk aan Geslaagd.

Houd er rekening mee dat dezelfde URL verschillende statussen voor verschillende problemen kan hebben. Als bijvoorbeeld zowel probleem X als probleem Y zich op een pagina voordoet, kan probleem X de validatiestatus Geslaagd hebben, terwijl probleem Y op dezelfde pagina de status In behandeling kan hebben.

Bekende problemen

Dit zijn bekende problemen in Search Console. Het is niet nodig deze aan ons te melden, maar we stellen je feedback over andere functies of problemen die je tegenkomt op prijs. Gebruik de functie Feedback die is ingebouwd in de navigatiebalk.

• Sommige problemen hebben lange namen die niet gemakkelijk te begrijpen zijn.
  • Er kan een vertraging optreden tussen het moment waarop een probleem aan het diagram wordt toegevoegd en het moment waarop dit aan de tabel wordt toegevoegd.
  • Als je site een groot aantal problemen heeft (ongeacht of er actieve instanties zijn), worden in het rapport alleen de eerste tweehonderd problemen weergegeven, gesorteerd op belangrijkheid.