Vad är exponeringar, position och klick?

På denna sida förklaras exponeringar, positionsvärden och klickdata som används i Search Console – i synnerhet i resultatrapporter.

De tumregler som beskrivs här kan komma att ändras, till exempel synlighetskravet på ett objekt i en snurra eller positionsnumreringen.

Inledning

I Search Console finns statistik över hur ofta användarna har sett eller interagerat med länkar till eller innehåll från din webbplats på Google Sök, i Nyheter eller i Förslag. Siffrorna finns i de olika resultatrapporterna.

I resultatrapporterna visas följande mätvärden:

• Exponeringar: Hur ofta någon har sett en länk till din webbplats på Google. Beroende på vilken typ av resultat det gäller kan länken behöva scrollas in i vyn eller utökas så att den blir synlig. Läs mer nedan.
  • Klick: Hur ofta någon har klickat på en länk till din webbplats på Google. Läs mer nedan.
  • (Genomsnittlig) position: En relativ rankning av hur högt på Google din länk har placerat sig, där 1 är överst, 2 näst överst och så vidare. Visas endast för Googles sökresultat. Läs mer nedan.
  • Klickfrekvens: Kvoten av (antalet klick ÷ antalet exponeringar).

I det här dokumentet beskrivs mätvärdena mer ingående tillsammans med viss information om implementeringen av många typer av sökresultat som kan visas på Google.

Sökresultatens anatomi

Innehåll kan visas i många olika format på Google Sök, bland annat länkar, bilder eller utdrag. Nedan visas ett exempel på ett mycket enkelt sökresultat som endast innehåller en länk (den vanliga blå länken):

Enkelt sökresultat med en länk. Och ja, det är meningen att det ska stavas så här, så du behöver inte skicka någon felrapport :)

Ett element kan också vara sammansatt och bestå av flera länkar, eller rentav vara interaktivt. Det kan till exempel vara en vågrät scrollningslista med AMP-sidor eller en faktapanel med flera länkar.

All data tillskrivs länkar i detta element (eller snarare den webbadress som varje leder till). Data om klick, exponeringar och position tillskrivs länkens kanoniska webbadress. Enkelt uttryckt är den kanoniska webbadressen den webbadress som Google väljer ut som den som bäst representerar en sida när flera webbadresser leder till i stort sett samma sida (t.ex. om en webbplats har olika webbadresser för mobil- och datorversionen av en sida). Läs mer.

Ibland är en länk uppenbarligen en länk, till exempel den vanliga blå länken ovan. Ibland är en länk mindre tydlig. En bild i en bildsökning är till exempel en länk till bilden på värdsidan. Varje länk i ett element skulle kunna tilldelas sin egen data (exponeringar, klick osv.). Mer information finns längre ned i artikeln.

Vad är en exponering?

En exponering innebär att en användare har sett (eller kan ha sett) en länk till din webbplats på Sök, Förslag eller Nyheter.

I allmänhet räknas en exponering varje gång ett objekt finns på den aktuella resultatsidan, oavsett om objektet har scrollats in i vyn eller inte, så länge användaren inte behöver klicka (t.ex. på en länk som Visa mer) för att fler resultat ska visas.

Om objektet finns i en sökresultatwidget som kan scrollas eller utökas separat, t.ex. en resultatsnurra eller ett expanderbart avsnitt med vanliga frågor, måste objektet normalt ha scrollats in i vyn i snurran eller utökats med ett klick innan en exponering registreras.

För sökresultat som scrollas utan sidindelning (oändlig rullning), t.ex. vid bildsökning på telefonen eller ett kort i Förslag, måste objektet normalt ha scrollats in i vyn för att en exponering ska räknas.

Tumregeln är att om du behöver klicka för att fler resultat ska visas räknas en exponering när länken finns i den aktuella uppsättningen resultat, även om det inte har scrollats in i vyn. Men läs informationen nedan för att vara säker på vad som gäller för en specifik objekttyp.

Att scrolla vidare och tillbaka igen, eller bläddra vidare och sedan tillbaka till samma sida, för en och samma sökfråga eller under en och samma session räknas inte som flera exponeringar.

Varför är exponeringar viktiga?

Exponeringar är viktiga eftersom besökare måste se en länk till din egendom för att kunna klicka sig dit. Du behöver dock inte bara många exponeringar utan även betydelsefulla exponeringar. Du måste synas för användare som tycker att din information är användbar och värd att läsa. Att synas eller få klick av personer som inte tycker att ditt innehåll är användbart och snabbt navigerar bort igen är inte ett bra sätt att bygga upp webbplatstrafik och lojalitet på. Den som sa att det inte finns någon dålig publicitet tänkte inte på användaren.

Sammanställa exponeringar efter egendom eller sida

Om ett sökelement innehåller flera länkar räknas exponeringar antingen per webbadress eller per egendom, beroende på filteralternativ i resultatrapporten.

Här är ett exempel på gruppering efter egendom jämfört med gruppering efter webbadress, baserat på en användare som ser följande faktapanel med flera bild- och textlänkar:

Faktaruta med länkar

• Om data grupperas efter egendom i resultatrapporten räknas hela rutan som en enda exponering:
    • www.example.com – en exponering

• Men tittar du på rapporten med data grupperad efter sida visas i stället fem sidor med en exponering för varje:
    • www.example.com (textlänk) - en exponering
    • www.example.com/rain (en textlänk, en billdlänk) - en exponering
    • www.example.com/rainbow (en textlänk, en bildlänk) – en exponering
    • www.example.com/shamrock (en bildlänk) – en exponering
    • www.example.com/lightning (en bildlänk) – en exponering

Även om några av webbadresserna har flera länkar i faktapanelen kombineras alla exponeringar för samma sida till en enda exponering när data grupperas efter sida.

I informationen om de olika elementen kan du läsa mer om vad som räknas som en exponering.

Vad är position?

Position beräknas bara för Googles sökresultat.

Googles sökresultatsida består av flera sökresultatelement. Mätvärdet Position är ett försök att ange ungefär var på sidan en länk visades i förhållande till andra resultat på sidan. Mätvärdet i Search Console avser genomsnittlig position. Det är det genomsnittliga positionsvärdet för alla exponeringar (eftersom länken placerar sig olika från gång till gång).

Positionen på Google Sök räknas normalt uppifrån och ned i webbsidans primära kolumn och sedan uppifrån och ned i webbsidans sekundära kolumn. (På språk som läses från vänster till höger är den vänstra kolumnen den primära. På språk som läses från höger till vänster är den högra kolumnen den primära.) Observera att denna beräkningsmetod kan ändras i framtiden.

Varje element i sökresultaten har en position, vare sig detta element består av en enda länk eller har flera olika länkar eller underordnade element. I de flesta sökresultat har alla länkar i elementet en och samma position: det överordnade elementets. I några få sammansatta element, som utökade resultat med listvy/informationsvy, kan det dock vara positionen i behållaren som anges, inte själva behållarens position. Läs informationen om den aktuella elementtypen om du vill veta mer. Om elementtypen inte beskrivs här kan du utgå från att elementets position gäller för alla länkar i elementet.

Här är en illustration av en sökresultatsida på en dator med flera typer av resultat:

Beräkningsordning för position i en resultatuppsättning med två kolumner.

• position 1, 3, 4, 5 finns vanliga blå länkar.
  • position 2 finns en AMP-snurra (ett sammansatt element). Snurran innehåller flera AMP-resultat, som alla har position 2
  • position 6 finns en faktapanel (ett sammansatt element). Alla länkar i panelen har position 6.

Genomsnittlig position

Positionsvärdet i resultatrapporten är den översta positionen som en länk till din egendom eller sida i sökresultaten har i genomsnitt för alla sökfrågor där egendomen visats.

Exempel:

1. Sökfråga 1 returnerar din egendom på position 2, 4 och 6. Positionen räknas som 2 (den översta positionen).
  2. Sökfråga 2 returnerar din egendom på position 3, 5 och 9. Positionen räknas som 3 (den översta positionen).
  3. De två sökfrågornas genomsnittliga position är (2 + 3) / 2 = 2,5.

En länks position registreras bara om den får en exponering. Om ett resultat inte visas så registreras inte positionen, till exempel om resultatet är på sida 3 i sökresultaten och användaren bara visar sida 1. I vissa rapportkonfigurationer visas ett streck (-) som positionsvärde. Detta innebär att det inte finns någon registrerad position eftersom egendomen inte visades för användaren med den sökfrågan. Om du till exempel jämför dator- och mobilresultat för en sida som har 10 exponeringar på dator men inga på mobil så visas 10 för dator och - för mobil.

Analysera positionen

Positionsvärdet är ett komplext mätvärde som kan vara vilseledande om du inte förstår nyanserna. I illustrationen ovan har till exempel faktapanelen på position 6 det högsta värdet på sidan. Det verkar kanske dåligt, men den har faktiskt en väldigt framträdande position. I en bildsökning påverkas dessutom antalet resultat som visas per rad och sida av olika faktorer, t.ex. skärmens bredd. Positionen ger därför bara ett ungefärligt värde på hur långt ned bilden visades.

Nedan visas några få möjliga förklaringar till att ett element får positionsvärde 11:

• I en sökning på datorn kan det innebära positionen högst upp till höger i en faktapanel
  • I en sökning på datorn kan det innebära att det är det första objektet på sida 2 (om det fanns 10 objekt på den första resultatsidan och inget i den sekundära kolumnen)
  • I en bildsökning på datorn kan det innebära en plats på den andra eller tredje resultatraden (som är synlig utan att scrolla)
  • I en bildsökning på telefonen kan det innebära en plats på den sjätte resultatraden (som bara är synlig om användaren scrollar)

Ett positionsnummer kan alltså innebära olika saker i olika situationer och därför går det inte att dra några enkla slutsatser. Vi rekommenderar att du bevakar positionsförändringar över tid, särskilt plötsliga positionsförändringar, och inte bara absoluta positioner.

Resultatanalysen påstår att min sida har position nummer fem, men när jag söker placerar den sig som nummer åtta.

Värdet Position står för den genomsnittliga placeringen i alla sökningar. Vid just din sökning kan placeringen skilja sig från genomsnittet. Det finns flera variabler som kan spela in, som sökhistoriken, din plats med mera.

Beräkna positionen

Sidor på Google Sök är komplicerade och det är inte helt lätt att avgöra vilken position ett element har. Bara element med minst en länk som inte innebär en att sökfrågan förfinas upptar en position i sökresultaten. Element som saknar länkar eller där länkarna bara förfinar sökfrågan upptar inte någon position. En snurra med Van Gogh-målningar, där varje bild öppnar en ”förfinad sökfråga” (en ny sökning på Google), räknas till exempel inte som positionsplatshållare, och positionsvärdet för element längre ned på sidan påverkas inte av att snurran finns där. Om en snurra utan positionsvärde hade visats ovanför AMP-snurran i exemplet ovan (den vid position 2) hade det inte påverkat några positionsvärden på sidan.

Å andra sidan leder vissa miniatyrbilder på huvudsöksidan (förr eller senare) till en webbsida (kanske genom ett extra klick som förstorar dem) och räknas då som positionsplatshållare. Ett utvalt utdrag har till exempel en länk till källegendomen och har därför (oftast) position 1. Observera att sökpositioner inte upptas av annonser.

Vad är ett klick?

För de flesta resultattyper räknas alla klick som leder användaren till en sida utanför Google Sök, Förslag eller Nyheter som ett klick. Klick på länkar som inte leder utanför Googles plattform räknas inte. (Klick på AMP-sidor öppnas normalt i Googles AMP-läsare. Detta räknas som ett klick.) Mer information om klick som inte leder utanför Google Sök finns i Vad är en förfinad sökfråga?.

Om du klickar på en länk i sökresultaten som leder till en extern sida och sedan återvänder och klickar på samma länk igen så räknas det bara som ett klick. Om du klickar på en annan länk räknas alla länkar som du klickar på som ett klick.

För vissa typer av sökresultat räknas klick på ett annat sätt. Se dokumentationen av sökelementet ifråga.

Vad är en förfinad sökfråga?

Om du klickar på en länk inom sökresultaten kan en ny sökfråga genereras. Detta kallas en förfinad sökfråga. Om du till exempel söker efter kattraser på engelska (cat breeds) kanske resultaten innehåller ett fotogalleri över olika raser. Om du klickar på någon av bilderna i galleriet genereras en ny sökfråga för den rasen, men du dirigeras inte utanför Google Sök.

På samma sätt görs en förfinad sökfråga varje gång du ändrar vy, t.ex. om du söker på tjocka katter i standardvyn för webben och sedan byter till vyn för bildresultat (eller videoresultat, nyhetsresultat eller något annat).

Om en länk leder till en förfinad sökfråga räknas inga klick eller exponeringar för den länken. Detta är inte så konstigt eftersom målsidan som länken till den förfinade sökfrågan hänvisar till ägs av Google. Klick eller exponeringar loggas bara i Search Console för klick eller exponeringar som (förr eller senare) leder till en sida utanför sökresultatsidan.

När en användare klickar på en länk till en förfinad sökfråga görs i princip en ny sökning på den nya sökfråga som visas i sökfältet. Alla exponeringar, positioner och all klickdata på den nya resultatsidan räknas som att de kommer från användarens nya sökfråga.

Till vilken webbadress tillskrivs data?

Search Console förenklar resultatanalysen genom att välja en kanonisk webbadress som representant för alla varianter av en sida. Några exempel på varianter är olika sidversioner för olika enheter (datorer eller mobila enheter) eller olika variantadresser som alla leder till samma sida. Det kan till och med vara alternativa språkversioner av sidan.

Data om klick, exponeringar och position för alla varianter av en sida tilldelas den kanoniska webbadress som Google valt. (I vissa fall kan data tilldelas den faktiska webbadressen snarare än den kanoniska webbadressen.) Med andra ord tilldelas all klickdata för mobil- och datorversionen av en sida samma webbadress i resultatrapporten, även om sidorna har olika webbadresser. Det gör att du inte behöver lägga ihop data för en mobiladress med motsvarande datoradress manuellt för att kunna se sidans resultat. (Observera att du kan lägga till ett filter i rapporten och på så sätt dela upp data efter enhet eller någon annan kategori om du vill.)

Om användaren omdirigeras till en annan sida efter att ha kommit till webbplatsen från Google påverkar inte det vilken webbadress som tilldelas exponeringen eller klicket.

Ytterligare information efter resultattyp

Här hittar du mer information om hur klick, exponeringar och position registreras för specifika typer av resultat. Listan är inte fullständig.

Vanlig blå länk

Det vanliga, enkla sökresultatet som alla gillar. Data tillskrivs den kanoniska webbadressen för resultatet.

Enkelt sökresultat med en länk. Och ja, det är meningen att det ska stavas så här, så du behöver inte skicka någon felrapport :)

Observera att den synliga länkadressen under rubriken inte är en hyperlänk och därför inte registreras som en exponering. Observera även att den synliga webbadressen inte nödvändigtvis är samma som måladressen som användaren kommer till när han eller hon klickar på resultatet.

• Klick – Användaren klickar på huvudlänken (inte på länken till den cachelagrade versionen).
  • Exponering – Standardregler för exponering gäller.
  • Position: Standardregler för position gäller.
AMP-sida

En AMP-sida kan visas som en vanlig resultatlänk eller i sammanfattat format inuti en snurra. Klickar du på en sammanfattad AMP-sida i en snurra så öppnas den fullständiga AMP-sidan i en särskild AMP-visare. I visaren kan du bläddra igenom fullständiga AMP-sidor i den ordning som de förekommer i snurran. Webbadressen som rapporteras är AMP-sidans kanoniska webbadress.

• Klick – Klickar du på en sammanfattad AMP-sida i snurran (om du öppnar sidan) så räknas det som ett klick. Visar du en fullständig AMP-sida i AMP-visaren räknas det både som ett klick och en exponering. Om du har öppnat AMP-visaren och bläddrar igenom den så räknas därför ett klick (och en exponering) för varje sida första gången (och bara den första gången) du visar den.
  • Exponering – När AMP-sidan är synlig antingen i snurran i sökresultaten eller i den fullskaliga AMP-visaren så räknas det som en exponering. En exponering räknas endast en gång oavsett hur många gånger användaren visar sidan i antingen snurran eller visaren. Om en länk till ett sökresultat hänvisar till AMP-sidan genom en vanlig blå länk (inte i en snurra) så räknas det också som en exponering.
  • Position – En position är den position som sökresultatelementet (snurran, gruppen med de blå länkarna och så vidare) upptar. Positionen inuti en snurra identifieras inte.
Resultat i Förslag

Förslag är en lista med ämneskort som användaren kan scrolla igenom på en mobil enhet. Innehåll i Förslag visas utifrån användarnas intressen. Varje ämneskort innehåller en rubrik, några rader med text och en bild från källsidan. Användare kan besöka källsidan genom att trycka på kortet.

Förslag kan även visas som en horisontellt rullningsbar snurra på ett kort. Snurran innehåller en uppsättning sidor som handlar om ett visst ämne.

Till skillnad från resultat i Sök sammanställs exponeringar i Förslag inte efter egendom. Om två resultat i Förslag från samma egendom visas i samma förslagslista räknas varje exponering separat.

• Exponering: En exponering räknas när ett kort i Förslag scrollats in i vyn, antingen i standardlistan eller inbäddat i en snurra i listan. Endast en exponering räknas per resultat och session. Om en användare scrollar förbi ett kort och sedan scrollar tillbaka till det registreras bara en exponering.
  • Klick: Ett klick (tryck) räknas bara när användaren klickar på kortet, inte om användaren delar resultatet eller utför någon annan åtgärd.
  • Position: Position registreras inte för resultat i Förslag.
Fliken Nyheter i sökresultat
Nyhetsresultat på fliken Nyheter i Google Sök läses in på sidor på samma sätt som vanliga blå länkar.
  • Klick: Ett klick på en nyhetslänk räknas som ett klick på webbadressen den leder till.
  • Exponering: En exponering räknas för alla länkar på den aktuella sidan, oavsett om de har scrollats in i vyn eller inte, på mobila enheter eller på datorer.
  • Position: Standardregler för position gäller.
Appen Nyheter and news.google.com
Data från news.google.com och Google Nyheter-appen på Android och iOS visas i resultatrapporten för Nyheter
  • Klick: Ett klick från Google Nyheter som gjorde att användaren hamnade på din webbplats.
  • Exponering: Hur många länkar till din webbplats som visats för en användare på Google Nyheter. En exponering räknas bara när länken scrollas in i vyn. Om användaren scrollar vidare och tillbaka igen, eller bläddrar vidare och sedan tillbaka till samma sida, under en och samma session räknas bara en exponering.
  • Position: Registreras inte.
Utvalt utdrag

I ett utvalt utdrag finns uppgifter som hämtats från en enskild webbsida. Det innehåller en länk till källsidan på webben.

• Klick – Klickar du på länken till en extern sida i det utvalda utdraget räknas det som ett klick.
  • Exponering – Standardregler för exponering gäller.
  • Position: Standardregler för position gäller.
Allmänt utökat resultat

Utökade resultat definieras utifrån strukturerad data och kan visas på flera olika sätt i Googles sökresultat. Följande allmänna regler gäller för alla utökade resultat som inte beskrivs på andra ställen på den här sidan.

• Klick – Klickar du på en länk i ett resultat som leder till en sida utanför sökresultaten räknas det som ett klick.
  • Exponering – Standardregler för exponering gäller.
  • Position: Standardregler för position gäller.
Utökade resultat för snurror

Snurra – Utökade resultat för snurror är rullningsbehållare (vanligtvis för horisontell rullning) som innehåller en uppsättning objekt av samma typ, till exempel miniatyrbilder eller AMP-sidor.

• Klick – Beteendet beror på vilka typer av objekt de innehåller.
  • Exponering – Om en exponering ska registreras måste objektet scrollas in i bild i snurran. Själva snurran behöver inte scrollas in i bild på den aktuella sidan.
  • Position – En snurra upptar en enskild position i sökresultaten och alla objekt i snurran tilldelas den positionen. Men en snurra upptar bara en sökposition om innehållets elementtyp kan uppta en sökposition. En AMP-snurra har till exempel en position eftersom AMP-sidor kan ha en position, men en snurra med länkar till förfinade sökfrågor på Google upptar inte en sökposition eftersom sådana länkar inte kan uppta en sökposition.
Vanliga frågor om utökade resultat och resultat för Andra har också frågat

Vanliga frågor om utökade resultat och Andra har också frågat är expanderbara frågor/svar i sökresultat med innehåll från din webbplats. Vanliga frågor är ett utökat resultat och kan kodas uttryckligen med strukturerad data på din webbplats. Avsnitten Andra har också frågat är förslag från Google som bygger på algoritmer som ger information från och en länk till din webbplats.

• Klick – Klickar du för att utöka objektet räknas det inte. Om du klickar på en länk till din webbplats i det utökade avsnittet räknas det som ett klick.
  • Exponeringar – När objektet har utökats räknas en exponering per länk i det utökade avsnittet.
  • Position: Standardregler för position gäller.
Typer av utökade resultat med listvy/informationsvy (Jobb och Evenemang)

Vissa typer av utökade resultat visas i två steg i sökresultaten. Först visas en kort lista med de viktigaste resultaten, med minsta möjliga information och en länk till en detaljerad vy av varje objekt (en listvy). Om användaren klickar på en post i listan öppnas en vy med mer information om det valda objektet (en informationsvy), med länkar till en eller flera leverantörer av detta objekt.

Listvyn har stöd för följande åtgärder:

• Klicka för att utöka listan:
    • I sökresultat på telefonen utökas listan så att alla objekt i listvyn visas.
    • I sökresultat på datorn utökas listan, och dessutom öppnas informationsvyn för den första posten i listan.
  • Klicka på ett enskilt resultat i den korta listan:
    • I sökresultat på telefonen öppnas informationsvyn enbart för det objekt som användaren klickade på.
    • I sökresultat på datorn utökas listan, och dessutom visas sidan med mer information om det objekt som användaren klickade på.

I avsnitten nedan kan du läsa mer om hur klick, exponeringar och position beräknas för varje vy.

Det här är ett sökresultat på en telefon där den första listvyn och en informationsvy för en enskild jobbannons visas.

Följande typer av utökade resultat är typer av listor/information:

Filtrera resultatrapporten så att uppgifter om listvyn eller informationsvyn visas för en viss typ av utökade resultat (till exempel post i jobblista/jobbinformation, post i evenemangslista/evenemangsinformation).

Mätvärden för listvyn

Om ett objekt i listvyn har flera leverantörer visas bara den första leverantören. Om en platsannons till exempel har lagts ut av tre olika byråer visas bara den första byrån i leverantörslistan (och får en exponering) i listvyn. I listvyn visas bara en leverantör för varje post i listan. Klick, exponering och position tillskrivs denna webbadress.

• Klick: Ett klick på en post i listvyn (i den korta eller utökade listan) räknas som ett klick för leverantören i den posten. När listvyn utökas på en dator öppnas informationsvyn för den första posten i listan automatiskt, men detta räknas inte som ett klick på den första posten i listan.
  • Exponering: En exponering räknas när en post i listan är synlig i den korta listvyn och dessutom när listvyn utökas, oavsett om posten har scrollats fram så att den syns eller ej. Om en post är synlig i den korta listan och användaren klickar för att utöka listan räknas det därför som två exponeringar. Om objektet inte var synligt i den korta listan och användaren klickar för att utöka listan räknas bara en exponering.
  • Position: Alla synliga poster i den korta listvyn tilldelas en och samma position, nämligen listbehållarens position. I en utökad lista tilldelas varje post den position som den har i listan, där den översta posten har position 1, den näst översta position 2 osv. Om en post står som nummer två i den korta listan och användaren klickar för att expandera listan beräknas listpostens position därför som följer:

(Listbehållarens position (oftast 1) + position i listan (2))/2 = 1,5.

Mätvärden för informationsvyn

• Klick: Ett klick på en leverantör i informationsvyn räknas som ett klick enbart för den leverantören. I informationsvyn kan flera leverantörer visas, men användaren måste välja en av dem.
  • Exponering: Alla leverantörer som visas i informationsvyn får en exponering, oavsett hur användaren öppnade informationsvyn. Informationsvyn kan öppnas på följande sätt:
  • Position: Leverantörens position i leverantörslistan för den här posten.
  • Webbadress: Leverantörens webbadress tillskrivs mätvärdet.
Varför är antalet exponeringar av informationsvyn högre än antalet klick på listvyn? Det kan finnas flera skäl till detta:
  • Om du delar en direktlänk till en informationsruta med någon, och den personen öppnar den, får informationsvyn en exponering och listvyn noll klick eller exponeringar.
  • När listvyn utökas på en dator öppnas informationsvyn för den första posten i listan automatiskt. Detta räknas som en exponering av informationsvyn utan något klick på motsvarande post i listvyn.
  • När någon klickar på en listpost är det bara en leverantör som får det klicket. I informationsvyn som öppnas får däremot alla leverantörer som har lagt upp information en exponering.

Exempel

Här är några exempelscenarier för ett utökat resultat med en platsannons:

Exempel 1: Platsannons som visas i den korta listvyn (position 2).

Åtgärder: Användaren klickar för att utöka listan, klickar på platsannonsen för att läsa informationen och klickar sedan på informationsvyn för att besöka leverantörens sida.

• Platsannons:
    • Exponeringar: 2 (1 från minimerad lista, 1 från utökad lista)
    • Klick: 1 (klick för att öppna jobbinformationen)
    • Position: 1,5 ((1 för listvyn + 2 för positionen i den utökade listan)/2) = 1,5)
  • Jobbinformation:
    • Exponeringar: 1
    • Klick: 1
    • Position: 2

Exempel 2: Platsannons som inte är synlig när jobblistan är minimerad (position 5).

Åtgärder: Användaren klickar för att utöka listan, klickar på platsannonsen för att läsa informationen men klickar inte för att besöka sidan.

• Platsannons:
    • Exponeringar: 1 (0 från minimerad lista, 1 från utökad lista)
    • Klick: 1 (för att öppna jobbinformationen)
    • Position: 5 (position i den utökade listan)
  • Jobbinformation:
    • Exponeringar: 1
    • Klick: 0
    • Position: 1

Exempel 3: Platsannons som inte är synlig när jobblistan är minimerad (position 10).

Åtgärder: Användaren klickar för att utöka listan men scrollar inte ned så att platsannonsen i jobblistan visas.

• Platsannons:
    • Exponeringar: 1 (0 från minimerad lista, 1 från utökad lista)
    • Klick: 0
    • Position: 10 i den utökade listan, trots att posten inte scrollades in i vyn
  • Jobbinformation:
    • Exponeringar: 0
    • Klick: 0
    • Position: ingen

Exempel 4: Platsannons i position 1 på datorn

Åtgärder: Användaren klickar för att utöka listan. Den första posten öppnas då automatiskt med två leverantörer: först X, sedan Y. Användaren klickar därefter på leverantör X i den utökade posten.

Leverantör X

• Platsannons:
    • Exponeringar: 1
    • Klick: 0 (automatisk utökning på datorer räknas inte som ett klick på platsannonsen)
    • Position: 1
  • Jobbinformation:
    • Exponeringar: 1
    • Klick: 1
    • Position: 1

Leverantör Y

• Platsannons:
    • Exponeringar/klick/position: 0
  • Jobbinformation:
    • Exponeringar: 1
    • Klick: 0
    • Position: 2
Länk till appinstallation

När en användare söker på en mobil enhet och resultaten innehåller en appsida för en app som inte finns på enheten så kan det visas en länk för att installera appen på enheten (och resultat som hänvisar till sidor inuti appen utelämnas från resultaten).

• Klick – Klickar du på länken till installationen räknas det som ett klick. Detta är ingen garanti på att användaren faktiskt slutför installationen.
  • Exponering – Standardregler för exponering gäller.
  • Position: Standardregler för position gäller.
  • Webbadress – Appinstallationens webbadresslänk är enhetens rotadress (utan prefixet app: //<package_or_id>) som är /.
Bildsökresultat

Bildresultat kan visas som inbäddade miniatyrer i de kombinerade sökresultaten eller infogade i bildsökresultaten. Ibland visas de som en bildsnurra i de kombinerade sökresultaten.

I sökanalysdata är en bild bara en länk till värdsidans webbadress. Det innebär att Search Console inte skiljer mellan olika bilder på samma sida. Klick, exponeringar och position räknas alla som identiska länkar.

En bild kan visas både på webben och i bildsökresultaten. I Search Analytics registreras data separat för varje söktyp. Data från olika söktyper kombineras inte.

Klick – Klick som förstorar en miniatyrbild räknas inte som klick. När du klickar på en förstorad bild eller på vilken bild som helst som skickar dig utanför Google Sök så räknas det som klick.

Exponering – När antingen miniatyrbilden eller den förstorade bilden visas så räknas det som en exponering. En exponering räknas endast en gång för varje värdsidas webbsida. Om du rullar bort och sedan tillbaka, eller om du förstorar miniatyren till en stor bild, så räknas det alltså bara som en exponering. Det registreras endast en exponering per webbsida. Om en sökfråga visar flera olika bilder från samma sida så registreras alltså bara en exponering. När exponeringen registreras beror på vilken sökvy användaren visar.

• Fliken Kombinerade resultat – På standardsidan för sökresultat kombineras alla typer av resultat. Där räknas bildexponeringar oavsett om de scrollas in i bild i webbläsarfönstret eller inte. Om en bild är inuti en snurra på den (eller någon annan) sida så måste den scrollas in i bild i snurran för att exponeringen ska räknas.
  • Fliken Bildsökning – Bildexponeringar räknas bara när bilden har scrollats in i bild.

Position:

• Position i fliken Kombinerade resultat beräknas utifrån standardreglerna för position. Ett bildblock upptar då samma position.
  • Position i bildsökresultaten räknas från vänster till höger, sedan uppifrån och ned (eller höger till vänster på språk som läses höger till vänster). Ett engelskt bildsökresultat på en sida som läses vänster till höger skulle räkna position på följande sätt:

Beräkningsordning för position i bildsökresultat, i en resultatuppsättning från vänster till höger

En större skärm visar fler resultat per rad på sidan för bildsökresultat. Eftersom antalet bilder per rad varierar beroende på skärmstorleken och även de enskilda bildernas bredd så kan det vara svårt att bedöma exakt vad positionsvärdet innebär i bildsökresultaten.

Webbadress – Webbadressen är bildvärdsidans kanoniska webbadress.

Mediaåtgärd

Ett mediaåtgärdsresultat gör det möjligt för användaren att starta uppspelning av ljud- eller videoinnehåll direkt från sökresultaten. (Poddresultat räknas inte som mediaåtgärdsresultat.)

• Klick – Användaren klickade för att starta uppspelning i en webbläsare eller app.
  • Exponering – Användaren såg ett sökresultat med en mediaåtgärd.
  • PositionStandardregler för position gäller.
  • Webbadress – Värdet Action.url som är webbadressen till sidan eller appen som öppnas när användaren klickar på resultatet.
Övningsproblem

Ett resultat med övningsproblem är ett övningsproblem som användare kan lösa på söksidan som innehåller en länk till källwebbplatsen.

• Klick – Klick räknas när användaren klickar på länken för att öppna källwebbplatsen. Klick som är kopplade till att lösa övningsproblemet på söksidan räknas inte.
  • Exponering: När ett övningsproblem visas räknas en exponering för webbadressen som problemet är hämtat från. Endast en exponering räknas per webbadress, även om flera övningsproblem kommer från samma webbplats.
  • Position: Standardregler för position gäller.
  • Webbadress – Webbadressen till sidan som användaren dirigeras till.