Verborgen tekst en links

Het verbergen van tekst of links in uw inhoud om de positie in de zoekresultaten van Google te manipuleren kan als misleidend worden gezien en is een schending van de Richtlijnen voor webmasters van Google. Tekst (zoals overmatig veel zoekwoorden) kan op verschillende manieren worden verborgen, zoals:

• Witte tekst gebruiken op een witte achtergrond
  • Tekst achter een afbeelding plaatsen
  • CSS gebruiken om tekst buiten het scherm te plaatsen
  • De tekengrootte instellen op 0
  • Het verbergen van een link door een link in te stellen via een klein teken, zoals een streepje in het midden van een alinea

Als u wilt controleren of uw site verborgen tekst of links bevat, let u op alles wat niet gemakkelijk zichtbaar is voor bezoekers van uw site. Bevat de site tekst of links die alleen bedoeld zijn voor zoekmachines en niet voor bezoekers?

Niet alle verborgen tekst wordt als misleidend beschouwd. Als uw site bijvoorbeeld technologieën bevat waartoe zoekmachines moeilijk toegang kunnen krijgen, zoals JavaScript, afbeeldingen of Flash-bestanden, kunt u de toegankelijkheid van uw site vergroten door beschrijvende tekst op te nemen voor deze items. Denk eraan dat veel mensen die een schermlezer, mobiele browser, browser zonder plug-ins of trage verbindingen gebruiken, die inhoud evenmin kunnen zien. Het opnemen van beschrijvende tekst is ook in deze gevallen verstandig. U kunt de toegankelijkheid van uw site testen door JavaScript, Flash en afbeeldingen in uw browser uit te schakelen of door een tekstbrowser zoals Lynx te gebruiken. Hier volgen enkele tips voor het toegankelijk maken van uw site:

• Afbeeldingen: gebruik het alt-attribuut om een beschrijvende tekst toe te voegen. Daarnaast raden we u aan een leesbaar bijschrift en een beschrijvende tekst bij de afbeelding te plaatsen. Zie dit artikel voor meer advies over het publiceren van afbeeldingen.
  • JavaScript: plaats de inhoud van de JavaScript-code ook in een <noscript>-tag. Als u deze methode gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de inhoud gelijk is aan die van de JavaScript-code en dat deze inhoud zichtbaar is voor gebruikers die geen JavaScript hebben ingeschakeld in hun browser.
  • Video's: voeg een beschrijvende tekst over de video toe in de HTML-code. U zou ook een transcript kunnen gebruiken. Zie dit artikel voor meer advies over het publiceren van video's.