sivusto siirtyy ja URL-osoite muuttuu.

4. Liikenteen tarkkailu

Sivuston sujuvan siirron varmistaminen

Tarkkaile sivuston liikennettä Search Consolen avulla

Voit seurata sivuston siirtoa useiden Search Consolen ominaisuuksien avulla. Käytä esimerkiksi näitä:

• Sivustokartat: Lähetä molemmat URL-osoitteiden yhdistämisen jälkeen tallentamasi sivustokartat. Aluksi uudet URL-osoitteet sisältävän sivustokartan sivuista ei ole indeksoitu yhtäkään, kun taas vanhat URL-osoitteet sisältävästä sivustokartasta on indeksoitu useita sivuja. Ajan myötä vanhojen URL-osoitteiden sivustokartan sivujen indeksointi loppuu ja uusien URL-osoitteiden indeksointi vastaavasti lisääntyy.
  • Hakemiston kattavuusraportti: Sivuston siirto näkyy kaavioissa vanhan sivuston indeksoitujen URL-osoitteiden lukumäärän laskuna ja uuden sivuston indeksoinnin kasvuna. Tarkista, ettei sivustolla esiinny odottamattomia indeksointivirheitä.
  • Hakulausekkeet: Kun uuden sivuston indeksoitujen sivujen määrä kasvaa ja sivujen sijoitus hakutuloksissa nousee, hakulausekkeet-raporteissa alkaa näkyä uuden sivuston URL-osoitteiden saamia näyttökertoja ja klikkauksia.

Liikenteen tarkkailu muilla työkaluilla

Pidä silmällä palvelimesi käyttö- ja virhelokeja. Tarkista etenkin Googlebotin indeksointi, HTTP-virhetilakoodeja yllättäen palauttaneet URL-osoitteet sekä tavallinen käyttäjäliikenne.

Jos käytät sivustossasi verkkoanalytiikkaohjelmistoa tai jos sisällönhallintapalvelusi tarjoaa analyysitietoja, suosittelemme tarkkailemaan liikennettä myös näillä tavoin. Näin huomaat, miten liikenne siirtyy vanhasta sivustostasi uuteen. Esimerkiksi Google Analytics tarjoaa reaaliaikaisia raportteja, joista on hyötyä sivuston siirron alkuvaiheessa. Raporteissa näkyvän vanhan sivuston liikenteen pitäisi vähentyä ja uuden sivuston liikenteen lisääntyä.

Sivuston siirtämisen vianetsintä

Alla on joitakin yleisiä virheitä, joita saattaa esiintyä sivuston siirtämisessä ja URL-osoitteiden muuttamisessa (mukaan lukien HTTP ja HTTPS). Nämä virheet voivat estää uuden sivuston lisäämisen hakemistoon.

noindex- tai robot.txt-estot

Muista poistaa siirrossa käytetyt noindex- ja robots.txt-estot.

Sivustolla ei tarvitse olla robots.txt-tiedostoa, mutta varmista oikean 404-virheen nopea palautus siltä varalta, että robots.txt-tiedostoa pyydetään sen puuttuessa.

Testaus:

• Tarkista HTTPS-sivustollasi oleva robots.txt-tiedosto tarvittavien muutosten varalta.
  • Käytä URL-tarkastustyökalua sivuilla, jotka näyttävät puuttuvan uudelta sivustolta Googlessa.

Virheelliset uudelleenohjaukset

Tarkista vanhalta sivustolta uudelle johtavat uudelleenohjaukset. Uusilla sivustoilla on usein vääriin (olemattomiin) URL-osoitteisiin johtavia uudelleenohjauksia.

Muut indeksointivirheet

Tarkkaile uutta sivustoa hakemiston kattavuusraportista siirtotapahtumien aikana muiden virhepiikkien varalta.

Palvelimen ylikuormitus

Siirron jälkeen Google indeksoi uutta sivustoasi tavallista useammin. Tämä johtuu siitä, että sivusto ohjaa liikennettä vanhalta sivustolta uudelle. Tällöin uudelle sivustolle ohjataan myös vanhan sivuston indeksoinnit muun indeksoinnin lisäksi. Varmista, että sivuston kuormitus kestää lisääntyneen liikenteen Googlesta.

Sovelluslinkkien päivittämättä jättäminen

Jos avaat verkkosivut sovelluksessa, päivitä sovelluslinkkeihin uudet URL-osoitteet ennen kuin otat käyttöön uudelleenohjaukset vanhoilta sivuilta uusille. Muuten Google ei ehdota sovelluksen käyttämistä hakutulosten uusien URL-osoitteiden avaamiseen, vaan ohjaa käyttäjät sen sijaan sivustolle selaimessa.

Sivustokarttojen päivittämättä jättäminen

Varmista, että uudet URL-osoitteet on päivitetty sivustokarttoihin.

Data Highlighterin päivittämättä jättäminen

Jos käytit vanhojen sivujen kartoittamiseen Data Highlighteria, sinun on kartoitettava uusi sivustosi uudelleen.