Cross-site waarschuwingen voor malware

Wanneer gebruikers een site bezoeken, controleren browsers zoals Chrome de geladen inhoud op potentieel gevaarlijke inhoud. Wanneer een probleem wordt gevonden, geeft de browser een waarschuwing weer. Zo worden gebruikers gewaarschuwd dat er inhoud wordt geladen van een site die we hebben geïdentificeerd als schadelijk. In veel gevallen markeren we ook de oorspronkelijke site als schadelijk, waarbij de webmaster wordt gewaarschuwd en potentiële gebruikers worden beschermd.

Er zijn situaties waarin de weergegeven site niet wordt gemarkeerd op onze lijst Safe Browsing, maar gebruikers wel een waarschuwing krijgen in de browser. In dit geval kan die site hebben geprobeerd om inhoud te laden vanaf een andere website, een waarvan bekend is dat deze schadelijke inhoud bevat. We noemen dit een cross-site waarschuwing. In Chrome wordt dit aangegeven met een browser-interstitial met de volgende afbeelding:

cross-site malware warning

Als dit voor uw site gebeurt, is het eerste wat we u aanraden het opsporen en verwijderen van de verwijzing naar het domein die de browserwaarschuwing activeert. De waarschuwing meldt u het domein van de twijfelachtige inhoud, en na het verwijderen van de inhoud van dat domein activeert uw pagina de waarschuwing niet meer. Daarnaast kunt u meer informatie vinden in het gedeelte 'Beveiligingsproblemen' in Search Console. De malwarestatus van uw website kan veranderen, omdat onze systemen steeds opnieuw pagina's van uw website scannen.

Als u ontdekt dat een pagina op uw site zonder uw medeweten inhoud bevat van een gemarkeerde site, is uw site waarschijnlijk aangetast. In beide gevallen raadt Google aan om het herstelprotocol Hulp bij gehackte sites te volgen en uw site in quarantaine te plaatsen, de schade te beoordelen en uw site schoon te maken.

Wanneer is het veilig om de inhoud opnieuw op te nemen?

Als uw internetpagina zoals bedoeld inhoud heeft opgenomen van een legitieme site die later gemarkeerd werd en u wilt de inhoud opnieuw opnemen als de gemarkeerde site weer schoon is, kunt u de status van die site volgen op de diagnostische pagina Google Safe Browsing van die site (http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=wwwexample.com). Legitieme sites worden vaak snel door hun eigenaren schoongemaakt.