Eén pagina inspecteren en problemen met deze pagina oplossen

Aan de slag met de URL-inspectietool

Met de URL-inspectietool van Search Console kun je zien wat Google weet over een specifieke pagina op je site. Ook kun je de live versie van een pagina testen om veel van de vereisten voor weergave op Google te testen. Dit is handig als je indexeringsproblemen voor een specifieke pagina oplost.

Hieronder vind je een paar van de meest voorkomende redenen om een URL-inspectie uit te voeren:

• Problemen oplossen waardoor een pagina niet op Google wordt getoond.
  • Bevestigen dat je een probleem hebt opgelost dat Google heeft gemeld voor een specifieke pagina.
  • Indexering voor één pagina aanvragen.

Snel aan de slag

Zo inspecteer je een pagina:

1. Typ de volledige URL in de zoekbalk bovenaan een pagina in Search Console (snelle link).
    • OF
    Klik op het inspectie-icoon dat je in veel rapporten naast een URL ziet.
Als je in een ander rapport op het inspectie-icoon klikt, open je mogelijk het URL-inspectierapport op een detailpagina over een specifiek onderwerp. Klik je bijvoorbeeld in het rapport Video-indexering op het inspectie-icoon, dan open je de subpagina voor video-indexering in URL-inspectie. Dit wordt aangegeven door het navigatiepad URL-inspectie > Videopagina-indexering in de titel van het rapport. Je kunt teruggaan naar het bovenliggende niveau van het rapport door in de titel van het rapport op URL-inspectie te klikken.
  1. Check de paginabeoordeling bovenaan het rapport:
    • URL is geïndexeerd door Google: De pagina is geïndexeerd en er zijn geen problemen*.
    • URL is geïndexeerd door Google, maar bevat problemen: De pagina is geïndexeerd, maar er zijn een of meer problemen die van invloed kunnen zijn op je pagina in de zoekresultaten. Check de status van elk gedeelte onder Optimalisaties en functionaliteit om het probleem/de problemen te vinden. Vouw een gedeelte uit om de details van een probleem te bekijken.
    • URL is niet geïndexeerd door Google: Bekijk de status van Pagina-indexering om te zien wat het probleem is. Vouw het gedeelte voor pagina-indexering uit om te zien waarom de URL niet is geïndexeerd. Dit gedeelte bevat de volgende informatie:
      • Crawl toegestaan?: Als je site crawlen expliciet verbiedt, kan Google de pagina niet indexeren. Als dit niet Ja is, lees je hier meer informatie.
      • Pagina ophalen: Of Google problemen heeft ondervonden bij het ophalen van de pagina vanwege een technisch probleem (zoals een 404-fout of een serverfout). Als dit niet Gelukt is, lees je hier meer informatie.
      • Indexering toegestaan?: Of je site indexering specifiek blokkeert. Als dit niet Ja is, lees je hier meer informatie.
      • Door Google geselecteerde canonieke URL: Als dit geen canonieke pagina is (dat wil zeggen, een duplicaat van een andere pagina op je site), wordt de pagina niet geïndexeerd. Meer lezen
      • Als de datum voor Laatste crawl leeg is, heeft Google de pagina niet gevonden. Klik in dat geval op Live URL testen en daarna op Indexering aanvragen.

* 'URL is geïndexeerd door Google' is geen garantie voor weergave in zoekresultaten. De tool test niet alle voorwaarden voor weergave op Google, zoals handmatige acties of schendingen van het spambeleid van Google of het juridische beleid. Meer informatie over hoe je kunt checken of je pagina op Google staat

2. Als je een probleem vindt en oplost, inspecteer je de pagina opnieuw door op Live URL testen te klikken. Als het probleem is opgelost, klik je op Indexering aanvragen om Google te laten weten dat de pagina is gewijzigd en klaar is voor nog een indexpoging.

Ga dieper in op het rapport

URL-inspectie toont informatie uit 2 bronnen:

• De gegevens van de Google-index (de standaardweergave) tonen informatie van het systeem van Google over de pagina. Deze informatie wordt telkens vernieuwd wanneer Google de pagina crawlt en indexeert. Google gebruikt deze gegevens om zoekresultaten te genereren.
  • Gegevens van de weergave Live test worden gegenereerd als je op Live URL testen in de Google-indexweergave klikt. De resultaten zijn niet zo uitgebreid als de gegevens van de Google-index, maar de live test is handig als je een probleem op een pagina wilt oplossen. Nadat je de live test hebt uitgevoerd, kun je schakelen tussen de geïndexeerde informatie en die van de live test. Klik op de testpagina op de knop voor opnieuw uitvoeren Opnieuw laden om de live test opnieuw uit te voeren. Google gebruikt deze informatie niet.

Dit is een screenshot met gegevens over een pagina uit de Google-index:

Resultaten van een inspectie

Klik om de afbeelding te vergroten

In het bovenstaande diagram:

• 1: Schakel tussen informatie uit de Google-index en informatie van een live test. In de bovenstaande afbeelding is de live test al uitgevoerd. Als je een pagina voor het eerst inspecteert, moet je op Live URL testen klikken om live testresultaten te genereren.
  • 2: In de paginabeoordeling wordt beschreven of de pagina op Google kan worden weergegeven, met een paar kwalificaties en of de pagina niet-kritieke problemen bevat. In het bovenstaande voorbeeld is de pagina geïndexeerd (de pagina-indexering heeft de status Pagina is geïndexeerd), maar zijn er niet-kritieke problemen, die worden vermeld in het gedeelte Optimalisaties en functionaliteit (item 4). Meer informatie
  • 3: De status van de pagina-indexering geeft aan of Google de pagina heeft kunnen indexeren bij de laatste indexeringspoging. Vouw dit gedeelte uit voor meer informatie over de laatste indexeringspoging. Klik om dit gedeelte te openen en meer informatie te bekijken over of de pagina is (of kan worden) gecrawld en geïndexeerd. In het bovenstaande voorbeeld is de pagina geïndexeerd. Meer informatie
  • 4: Optimalisaties en functionaliteit bevat aanvullende informatie over deze pagina, waaronder de score voor gebruiksgemak op mobiele apparaten, HTTPS-status en gestructureerde gegevens die op de pagina zijn gevonden. In het bovenstaande voorbeeld waren er problemen met het gebruiksgemak op mobiele apparaten en HTTPS gebruikt en is een item met gestructureerde gegevens voor veelgestelde vragen op de pagina gevonden. Meer informatie

Belangrijke gedeelten van het rapport

Paginabeoordeling

Bovenaan het rapport zie je een algemene paginabeoordeling waarin wordt beschreven of je pagina waarschijnlijk kan worden weergegeven op Google Zoeken. Bekijk de mogelijke beoordelingen en wat ze betekenen.

Als de beoordeling URL is geïndexeerd door Google bevat, betekent dit dat de pagina waarschijnlijk op Google wordt of kan worden weergegeven. Dit is geen garantie, aangezien bepaalde voorwaarden niet worden gecheckt tijdens de test. Als je zeker wilt weten of je pagina wordt weergegeven op Google, moet je zoeken naar de URL van je pagina op Google. Je pagina bevat mogelijk nog steeds niet-kritieke problemen, die worden beschreven in het gedeelte Optimalisaties en functionaliteit.

Als de beoordeling URL is niet geïndexeerd door Google bevat, is het vrijwel zeker dat de geteste URL niet wordt (of kan worden) getoond in Google-zoekresultaten. Dit is niet per se een fout. Zie Dubbele en alternatieve URL's.

Status van pagina-indexering

De pagina-indexeringsstatus geeft aan of de pagina is geïndexeerd (Google-indexweergave) of waarschijnlijk kan worden geïndexeerd (live-testweergave) door Google. Als de pagina-indexeringsstatus geldig is, kan de pagina waarschijnlijk op Google worden weergegeven (tenzij er sprake is van andere kritieke problemen). Vergeet niet dat de indexering van een pagina niet garandeert dat de pagina wordt weergegeven op Google, maar het is wel een noodzakelijke eerste stap. Dit betekent dat de pagina zich in ons systeem bevindt.

Vouw dit gedeelte uit om details te bekijken, zoals wanneer de pagina is geïndexeerd of de reden waarom de pagina niet kan worden geïndexeerd. Als de status aangeeft dat de pagina niet is geïndexeerd, wordt in dit gedeelte uitgelegd waarom.URL-inspectie, met gemarkeerde indexeringsgegevens

Klik om de afbeelding te vergroten

Hier volgt de belangrijkste informatie in dit gedeelte:

• Pagina-indexering/Beschikbaarheid van pagina: De status bovenaan het gedeelte geeft een goede uitleg of de pagina kan worden geïndexeerd, en als dit niet mogelijk is, waarom niet. Voor de geïndexeerde informatie (Pagina-indexering) of de live test (Beschikbaarheid van pagina) kun je een beschrijving van elke status vinden en hoe je indexeringsproblemen oplost.
  • Laatste crawl: Wanneer Google de pagina voor het laatst heeft bezocht. Alle Google-indexinformatie over de pagina is op die datum gegenereerd. Als je sinds deze datum wijzigingen hebt aangebracht, worden deze niet weergegeven op Google Zoeken. Als je belangrijke wijzigingen hebt aangebracht, voer je de live test uit en klik je op Indexering aanvragen als je de updates snel wilt doorvoeren op Google Zoeken.
  • Crawl toegestaan?: Of Google de pagina mag crawlen of wordt geblokkeerd door robots.txt. Als Google de pagina niet kan crawlen, wordt de pagina waarschijnlijk niet weergegeven op Zoeken en moet je de blokkaderegel aanpassen.
  • Indexering toegestaan?: Of je pagina Google toestaat deze te indexeren. Zo niet, lees dan meer informatie over noindex en verwijder de noindex-instructie voor deze pagina als je wilt dat de pagina wordt geïndexeerd.
  • Pagina ophalen: Of Google de pagina heeft kunnen ophalen bij de laatste indexeringspoging. Als dit niet het geval is, los je het probleem op zodat Google de nieuwste versie van je pagina kan zien. Als het ophalen mislukt, is het mogelijk dat Google een eerdere versie van je pagina uit de index blijft tonen. Je ziet de gedetailleerde ophaalstatus naast de kop Pagina-indexering of Beschikbaarheid van pagina. Als het ophalen tijdens het crawlen mislukt vanwege een reden op 500-niveau, blijft Google de laatste versie waarschijnlijk in de zoekresultaten tonen. Is het crawlen mislukt vanwege een reden op 400-niveau, dan wordt de pagina waarschijnlijk niet meer weergegeven door Google. De complete informatie over elke status vind je in de documentatie.

Dubbele en alternatieve URL's

Dubbele URL's: Als Google meerdere URL's vindt die naar dezelfde paginacontent leiden, worden deze URL's gegroepeerd en wordt er één gekozen als de canonieke URL voor deze groep. Als de ene URL bijvoorbeeld een lijst met jurken gegroepeerd op maat toont, een andere URL dezelfde jurken gegroepeerd op kleur toont en een derde URL dezelfde bevat maar is geoptimaliseerd voor weergave op mobiele apparaten, groepeert Google al deze URL's en kiest een canonieke URL. De andere URL's worden gemarkeerd als dubbele URL's en worden meestal niet getoond in de zoekresultaten. Dubbele URL's worden in de resultaten van de Google-index gemarkeerd als Niet geïndexeerd en de beoordeling van de Pagina-indexering geeft aan dat dit een dubbele URL is. Dit werkt zoals bedoeld, tenzij je van mening bent dat Google de verkeerde pagina heeft gekozen als canonieke URL. De dubbele status wordt niet getoond in de live test omdat alleen de index checkt op dubbele URL's. Deze controle vindt niet plaats tijdens de live test. Meer informatie over dubbele pagina's

Alternatieve URL's: Als Google vergelijkbare URL's vindt die geschikt zijn voor specifieke apparaten (AMP-pagina's, desktopbrowser, mobiele browser) of zijn gemarkeerd als vertalingen van dezelfde pagina, kan Google ze markeren als alternatieven voor dat apparaattype of die taal. Indien van toepassing worden alternatieve versies weergegeven, afhankelijk van de taal of het apparaat van de gebruiker. Een alternatieve versie wordt echter altijd gelabeld als 'niet geïndexeerd (alternatief)' in het gedeelte voor pagina-indexering en de paginabeoordeling. Dit werkt zoals bedoeld. Alternatieven kunnen worden weergegeven tijdens de live test, omdat alternatieve pagina's expliciet door de hostsite moeten worden gemarkeerd of omgeleid naar het juiste apparaat. De canonieke URL wordt weergegeven in het subgedeelte Indexering in het niet-live rapport. De URL-inspectietool checkt alleen apparaatalternatieven, geen taalalternatieven.

Video-indexeringsstatus

Als de pagina is geïndexeerd en Google een video op de pagina heeft gevonden, bevat dit gedeelte informatie over de video op de pagina en of Google deze kon indexeren. Google kan een video alleen indexeren als deze is ingesloten in een geïndexeerde pagina en voldoet aan de vereisten voor video-indexering. Google kan maar één video op een pagina indexeren.

Vergeet niet dat video-indexering van Google iets anders is dan video's zoeken op YouTube. Alle video's op YouTube kunnen worden weergegeven op Google Zoeken, maar een video (YouTube of anders) kan niet worden gekoppeld aan een webpagina in de zoekresultaten, tenzij Google ook de pagina vindt en indexeert waarop die video wordt gehost. Meer informatie over video-indexering in Zoeken

Optimalisaties en functionaliteit

Gebruiksgemak op mobiele apparaten

Of deze pagina problemen heeft met gebruiksgemak op mobiele apparaten. Het meeste webverkeer vindt tegenwoordig op mobiele apparaten plaats en Google probeert zoekresultaten te tonen die goed werken op mobiele apparaten.

HTTPS

Of de pagina via HTTPS kan worden weergegeven in de zoekresultaten. Google raadt alle websites aan HTTPS te ondersteunen om de privacy en veiligheid van gebruikers te verbeteren.

Gekoppelde AMP-pagina

Als deze pagina een gekoppelde AMP-pagina heeft (of zelf een AMP-pagina is), is dit gedeelte aanwezig en bevat het informatie over de AMP-pagina.

Gestructureerde gegevens op de pagina

Als Google gestructureerde gegevens op de pagina vindt, krijgt elk gevonden type gestructureerde gegevens hier een eigen gedeelte met informatie over aangetroffen fouten.

Veelgestelde vragen

Staat mijn pagina op Google?

De paginabeoordeling in het URL-inspectierapport toont alleen de kans dat je pagina op Google staat (of kan worden weergegeven op Google, voor de live test).

Zo bevestig je dat een pagina wel op Google staat:

1. Kopieer de URL van de pagina vanuit je browser.
  2. Verwijder https:// of http:// aan het begin.
  3. Verwijder alles na de ? of # aan het einde van de URL. Als je URL https://example.com/some/page?hl=en#myanchor is, heb je na inkorting van de URL het volgende resultaat: example.com/some/page.
  4. Open Google Zoeken en zoek naar die URL in het zoekvak. Zoek niet door de URL in de URL-balk van je browser te plakken: Je moet google.com openen en de URL in het zoekvak plakken.
  5. Als je je pagina ziet in de resultaten, staat deze op Google. Zo niet, dan staat deze waarschijnlijk niet op Google. Probleemoplossing starten

Kan mijn nieuwe of geüpdatete pagina worden weergegeven op Google?

Als je de live test uitvoert, geeft de paginabeoordeling voor de URL-inspectie aan of een pagina in aanmerking komt voor weergave in Google-zoekresultaten, niet noodzakelijkerwijs dat deze nu al wordt weergegeven in zoekresultaten. Een paar geschiktheidsvoorwaarden worden niet getest door het rapport, bijvoorbeeld of er een verwijderingsverzoek is voor de pagina of site of dat de pagina of site om beleidsredenen is geblokkeerd. Bekijk een uitgebreidere lijst van voorwaarden die niet worden gecheckt. Als je wilt weten of een pagina zichtbaar is op Google, kijk dan hier.

Welke extra functies heeft Google op mijn pagina gevonden?

Als Google extra items op de pagina vindt, zoals gestructureerde gegevens of gekoppelde AMP-pagina's, kun je aanvullende informatie en de status ervan vinden in het gedeelte Optimalisaties en functionaliteit. Vouw deze items uit voor meer informatie of als de beoordeling voor een gedeelte problemen aangeeft.

Als Google video's op de pagina heeft gevonden, staat er een gedeelte Video discovery op de pagina (niet beschikbaar in de live test).

Hoe ziet mijn pagina eruit voor Google?

Voor geïndexeerde pagina's kun je de HTML- en HTTP-verzoeken/-reacties bekijken die zijn gedaan toen de pagina werd gecrawld. In de live test kun je ook een screenshot zien van de pagina die Google heeft opgehaald.

Klik op Gecrawlde pagina bekijken of Geteste pagina bekijken om deze informatie te bekijken.

Waarom ontbreekt mijn pagina op Google?
De meest voorkomende redenen waarom een pagina ontbreekt op Google:
  • De pagina ontbreekt niet echt, maar staat heel ver onderin de resultaten. Ga na of de pagina daadwerkelijk ontbreekt.
  • De site of pagina is nieuw en Google heeft nog geen tijd gehad om de pagina te vinden.
  • Er is geen link naar deze pagina te vinden op andere pagina's. Google vindt de meeste pagina's door links vanaf andere pagina's te volgen of door een sitemap te lezen die je hebt gepost. Als je een webhostingplatform voor je website gebruikt, wordt er mogelijk een sitemap voor je gemaakt door dat platform.
  • De pagina of site bevat een handmatige actie.
  • De pagina of site heeft Google geblokkeerd voor het bereiken of indexeren van de pagina door middel van een inlogvereiste, een robots.txt-regel (die Google laat weten de pagina niet te bezoeken) of een noindex-regel (die Google laat weten de pagina niet te indexeren). Je kunt ze allemaal vinden met de URL-inspectietool, zoals beschreven op deze pagina.

Kijk hier voor meer informatie over ontbrekende pagina's