Aan de slag met Search Console

Als je de weergave van je site op Google Zoeken wilt verbeteren en je even de tijd wilt nemen om wat meer informatie te lezen over zoekmachineoptimalisatie (SEO) en Search Console, dan kun je met deze handleiding direct aan de slag.
Je hoeft HTML of codering niet te begrijpen, maar je moet wat tijd uittrekken om na te denken over hoe je site is georganiseerd en geschreven. Daarnaast moet je bereid zijn bepaalde wijzigingen aan te brengen op je site.
Het goede nieuws is dat je met een kleine inspanning je zoekresultaten aanzienlijk kunt verbeteren.
  1. Maak een Google-account als je er nog geen hebt. Dat is de enige vereiste om Search Console te gebruiken.
  2. Open Search Console, voeg je site toe en verifieer deze. Je moet bewijzen dat je de eigenaar van je site bent, omdat Search Console informatie laat zien over je site die alleen de site-eigenaar moet kunnen zien. Aan de hand van deze informatie kun je wijzigingen aanbrengen die de weergave van je site op Google kunnen beïnvloeden.
  3. Ontdek hoe je optimaal gebruik kunt maken van de Help-functies. Wist je dat het ingesloten Help-venster kan worden gesleept?
  4. Lees onze handleiding voor basisgebruik van Search Console. Veel gebruikers hoeven maar één keer per maand een snelle sitecontrole uit te voeren, tenzij we je laten weten dat we een probleem hebben gevonden.
  5. Ontdek de basisprincipes van Google Zoeken. Je moet deze principes kennen om de rapporten en gegevens te begrijpen.
  6. Lees de belangrijke concepten voor zoeken hieronder.
  7. Bekijk deze rapporten:
    • Essentieel
      • Bekijk het dashboard van je property. Op de dashboardpagina voor je property zie je onder meer belangrijke problemen (zoals beveiligingsproblemen of handmatige acties), algemene diagrammen van je prestaties op Google en de indexdekking. Ga naar de overzichtspagina om snel te zien of er problemen zijn die je aandacht vereisen.
      • Hoe presteert je site op Google? Gebruik het juiste prestatierapport voor je site. We beschikken over prestatierapporten voor Google Zoeken, zoekresultaten voor Nieuws en Discover.
      • Is je site gehackt? Open het rapport Beveiligingsproblemen om na te gaan of Google bewijs op je site heeft gevonden dat deze is gehackt, wat kan resulteren in een slechte of gevaarlijke gebruikerservaring en er zelfs toe kan leiden dat je site wordt geblokkeerd voor Google Zoeken. (Houd er rekening mee dat je status op het gebied van beveiligingsproblemen ook wordt vermeld op het dashboard van je site. Als er een nieuw probleem optreedt, krijg je een e-mailmelding. Als je propertydashboard geen beveiligingsproblemen bevat, hoef je dit rapport dus niet te checken.)
      • Is je site in strijd met het beleid van Google? Open het rapport Handmatige acties om te zien of je site in strijd is met het Google-spambeleid voor acceptabel sitegedrag, waardoor je content kan worden weggelaten uit zoekresultaten. (Als er handmatige acties zijn toegepast op je site, zie je een melding op het dashboard van je site. Je krijgt ook een e-mailmelding als de gebeurtenis plaatsvindt. Als je propertydashboard geen handmatige acties bevat, hoef je dit rapport dus niet te bekijken.)
    • Optioneel
  8. Als je na het leren van de basisprincipes besluit dat je meer informatie wilt over geavanceerde onderwerpen in SEO of Search Console, kun je doorgaan met de stappen voor gevorderde gebruikers.

Belangrijke concepten voor zoeken

Deze concepten worden gebruikt in de rapporten en in de documentatie. Het is het belangrijk dat je deze concepten begrijpt, omdat je de rapporten anders misschien verkeerd interpreteert of niet goed begrijpt.

• Property
    Een algemene term voor een website die je hebt toegevoegd aan je Search Console-account. Je kunt een lijst met je property's bekijken op de homepage van je account.
  • Eigendom verifiëren
    Bewijzen dat je de eigenaar bent van de website waarnaar wordt verwezen in je Search Console-account. Je moet het eigendom van je property verifiëren voordat je gegevens voor de property kunt bekijken of toegang tot de property kunt krijgen in Search Console.
  • Klik/vertoning/CTR: Dit zijn de basisstatistieken om de prestaties op Google Zoeken te meten. Je vindt hier meer informatie over deze statistieken.
    • Klik: Hoeveel mensen op Google Zoeken, in Discover of waar de statistiek wordt gemeten, op een link (of afbeelding of video) hebben geklikt die naar je site leidt.
    • Vertoning: Hoeveel mensen een link naar je site (of een afbeelding, video of ander item) hebben gezien op Google Zoeken, in Discover of waar de statistiek wordt gemeten.
    • CTR: Klikfrequentie of (klikken ÷ vertoningen).
  • Crawlen
    De webcrawlers van Google volgen links en sitemaps om een lijst met openbaar beschikbare URL's te genereren die we moeten bezoeken. Dit is de eerste stap in het proces voor toevoeging aan de zoekresultaten van Google.
  • Ophalen
    De bytes voor een bron (een pagina, een afbeelding, een video) worden opgehaald of aangevraagd door Google tijdens het crawlen.
  • Indexeren
    Het proces om de content en betekenis van elke pagina te analyseren en op te slaan in de Google-opslagplaats. Zo kan Google bepalen wat de beste zoekresultaten zijn voor de zoekopdracht van een gebruiker.
  • Googlebot
    De webcrawler van Google. Google heeft een aantal verschillende Googlebots die je pagina's opvragen als verschillende apparaattypen (smartphone, featurephone of desktop) om verschillende zoekresultaten te berekenen voor gebruikers die zoeken op deze apparaten.
  • Canoniek
    Als je dezelfde pagina host op verschillende URL's, kunnen je zoekresultaten worden verdeeld over deze dubbele pagina's. Je kunt bijvoorbeeld dezelfde pagina hebben op http://example.com/dogs en http://www.example.com/dogs. Een zoekopdracht kan vervolgens afzonderlijke, lager gerangschikte resultaten tonen voor elke pagina dan als je één pagina had gehad. In dit geval laat je Google weten dat deze pagina's dezelfde zijn en kies je een van de pagina's als canonieke versie (de officiële pagina) om weer te geven in zoekresultaten. Je kunt canonieke pagina's of sites aangeven via een sitemap, html-tags of Search Console-instellingen.
  • robots.txt
    De naam van een bestand op je site dat Google laat weten welke pagina's van je site niet moeten worden opgevraagd.
  • Sitemap
    Een lijst met URL's op je site die Google gebruikt als uitgangspunten voor het crawlen van een website. Een sitemap is opgenomen in een of meer bestanden die zijn opgeslagen op je website.
  • Bron
    Op een webpagina worden gewoonlijk veel aanvullende bronnen geladen, zoals css, JavaScript en afbeeldingen. Zorg dat Googlebot tijdens het indexeren toegang heeft tot bronnen die van invloed zijn op de betekenis van de pagina.
  • Renderen
    Google probeert alle pagina's die worden geïndexeerd, te renderen om de pagina te zien zoals een gebruiker die zou zien. Renderen is het proces waarbij de pagina wordt weergegeven met de bijbehorende afbeeldingen en indeling zodat Google de betekenis van de pagina kan analyseren.
  • Handmatige actie
    Als je pagina een van de kwaliteitsrichtlijnen van Google schendt (zoals content die spam bevat), kan er een handmatige actie worden toegepast op de pagina, waardoor de pagina een lagere positie krijgt in de zoekresultaten van Google.