Radera en användare med spärrad data

Det går bara att radera ett Google Workspace-konto om det inte är spärrat. En administratör med Arkiv-behörighet (Hantera spärrar, Visa alla ärenden och Hantera granskningar) kan frisläppa ett konto från kontobaserade spärrar. En administratör med behörighet för användarhantering kan ta bort ett konto från spärrade organisationsenheter. Läs mer om administratörsbehörigheter för Arkiv.

Följande anvisningar innehåller steg i Arkiv och på administratörskonsolen för Google Workspace.

När du har raderat ett konto kan du återställa det inom 20 dagar. Kontodata som markerats för radering skyddas dock inte längre av lagringsregler eller spärrar och kan raderas permanent. Det går inte att återställa denna data, inte ens när du återställer kontot.
  1. Gå igenom kontot med ditt juridiska team för att avgöra om användarens data måste lagras med en spärr.
  2. Om kundens data måste vara spärrad har du några alternativ:
    • Flytta över användaren till en arkiverad användarlicens. Då lagras Google Workspace-data i Google-lagringsutrymmet. Med det här alternativet raderas inte kontot. Fler anvisningar finns i Hantera tidigare medarbetare och deras data.
    • Exportera användarens data och lagra den utanför Google Workspace. Fortsätt sedan till nästa steg för att frigöra spärren och radera kontot. Anvisningar finns i Exportera data från Arkiv.
  3. Om deras data kan raderas loggar du in på vault.google.com.
  4. Klicka på Rapporter.
  5. Frisläpp användaren från kontobaserade spärrar:
    1. Klicka på Användarspärrar.
    2. Ange kontot i sökfältet.
    3. Leta reda på kontot. Om kontot inte finns med innebär det att det inte omfattas av en kontobaserad spärr och du kan gå vidare till nästa steg.
    4. Klicka på raden med kontot. En panel med de kontobaserade spärrar som innefattar kontot öppnas.
    5. Klicka på varje spärr och frigör kontot från spärren.
  6. Identifiera spärrar för organisationsenheter som kontot tillhör och flytta kontot från organisationsenheten:
    1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
    3. Klicka på raden med användaren.
    4. Leta upp användarens organisationsenhet och eventuella överordnade organisationsenheter till vänster.
    5. Klicka på Domänspärrar i Arkiv.
    6. Sök i listan över spärrar för användarens organisationsenhet och överordnade organisationsenheter. Om organisationsenheten är spärrad flyttar du kontot till en organisationsenhet som inte är spärrad. Du kan konfigurera en organisationsenhet explicit för detta ändamål för att säkerställa att den inte är spärrad.

Anvisningar finns i Lägga till en organisationsenhet och Flytta användare till en organisationsenhet.

7. Om listan innehåller spärrar med omfattningen Alla konton ställs spärren in på organisationsenheten på toppnivå. Du måste organisera om användare i minst två underordnade organisationsenheter så att minst en organisationsenhet inte är spärrad.
      1. Lägg till två eller fler organisationsenheter. Fler anvisningar finns i Lägga till en organisationsenhet.
      2. Flytta användare vars data du behöver lagra till en eller flera organisationsenheter. Flytta de användare som du vill ta bort till en eller flera andra organisationsenheter. Fler anvisningar finns i Flytta användare till en organisationsenhet.
      3. Uppdatera spärrarna med Alla konton-omfattningar i Arkiv så att de enbart gäller de organisationsenheter med användare som du måste ha spärrade.
  7. Vänta 24–48 timmar på att inställningarna för katalogen och Arkiv ska uppdateras helt.
  8. Ta bort användaren. Anvisningar finns i Radera eller ta bort en användare från organisationen.