G Suite heter nå Google Workspace: Her finner du alt bedriften trenger for å få arbeidet gjort.

Brukerdefinerte variabeltyper for nettet

Opprett egendefinerte nettvariabler i Google Tag Manager i tråd med behov du kanskje ikke får dekket av innebygde variabler.

Slik lager du nye brukerdefinerte variabler:

1. Klikk på Variabler i navigasjonspanelet til venstre.
  2. Klikk på Ny i Brukerdefinerte variabler-delen.
  3. Klikk på Konfigurasjon av variabler, og velg ønsket variabeltype.
  4. Oppgi konfigurasjonsalternativer for den aktuelle variabeltypen.
  5. Gi variabelen et navn. Gi variabelens funksjon et beskrivende navn, for eksempel «Variabel for datalag – produktnavn».
  6. Klikk på Lagre.

Tag Manager har støtte for disse brukerdefinerte typene nettvariabler:

HTTP-henvisningsadresse

Verdien angis som HTTP-henvisningsadressen – altså nettadressen til den forrige siden brukeren besøkte. Hvis en person for eksempel går til en av produktsidene dine fra startsiden, tilsvarer henvisningsadressen startsiden. Tag Manager oppretter automatisk en forekomst av denne variabeltypen, men du kan opprette ytterligere forekomster dersom du ønsker å vise ulike deler av henvisningsadressen.

Nettadresse

Med denne variabeltypen kan du vise og parse nettadressekomponenter. Du kan opprette flere forekomster for å vise ulike deler av nettadressen. Nettadressekomponentene du kan velge mellom, er søk, port, bane, fragment, vertsnavn, protokoll, filetternavn og fullstendig nettadresse. Inndataverdien som angis for variabler av denne typen, er nettadressen til siden brukeren har åpnet (hentes fra document.location). Du kan endre nettadressens kilde for å be Google Tag Manager om å bruke en annen variabel som kilden til nettadresseverdien.

Sidevariabler

Verdien blir angitt basert på informasjonskapselen fra den førsteparten som har et navn som matcher domenet brukeren for øyeblikket er på. Hvis mer enn én informasjonskapsel med samme navn implementeres på samme domene, blir den første verdien valgt. Denne verdien er den samme som du hadde fått hvis du hadde kalt opp document.cookie fra en side og valgt det første resultatet.

Tilpasset JavaScript

Verdien blir angitt ut fra resultatet til en JavaScript-funksjon. JavaScript-innholdet må være en anonym funksjon som returnerer en verdi. Du kan for eksempel opprette en egendefinert JavaScript-variabel for å konvertere alle forekomster av den forhåndsdefinerte {{url}}-variabelen til små bokstaver:

function () {
  return {{url}}.toLowerCase();
}

Datalag

Verdien blir angitt når data sendes til datalaget via dataLayer.push()-kallet:
dataLayer.push({"Data Layer Name": "value"}).

I Tag Manager kan du angi hvordan prikker/punktum («.») skal tolkes i nøkkelnavnet:

• Versjon 1: Punktum er tillatt i nøkkelnavn. For dataLayer.push("a.b.c": "value") blir for eksempel navnet på nøkkelen tolket som «a.b.c» (dvs. {"a.b.c": "value"}).
  • Versjon 2: Punktum tolkes som nestede verdier. For eksempel blir dataLayer.push({"a.b.c": "value"}) tolket som tre nestede nivåer: {a: {b: {c: "value"}}}.

JavaScript-variabel

Verdien angis som verdien for den globale JavaScript-variabelen du selv spesifiserer. Hvis den påkrevde verdien ikke ble angitt i datalaget (les om variabelen for datalag) og heller ikke er synlig i DOM-elementet (les også om DOM-elementvariabelen), er det mulig at verdien kan hentes fra en JavaScript-variabel. Bruk denne variabeltypen dersom du kan finne verdien i sidens kildekode, i form av en JavaScript-variabel.

Sideelementer

Variabel for automatisk hendelse

Denne variabelen registrerer informasjon om et element som har utløst en hendelse (f.eks. klikk, skjemainnsendinger, elementsynlighet osv.)

• Element: returnerer elementobjektet. Kan behandles som et egendefinert JavaScript-objekt, for eksempel {{Element}}.title, eller i CSS-velgere, for eksempel at {{Element}} samsvarer med CSS-velgeren div.foo.
  • Elementtype: returnerer verdien element.tagName, for eksempel «A», «BUTTON» eller «IMG».
  • Elementattributt: Angi et attributtnavn, så returnerer dette alternativet verdien for det aktuelle attributtet.
  • Elementklasser: returnerer listen over klasser som finnes i elementets class-attributt.
  • Element-ID: returnerer verdien for id-attributtet.
  • Elementmål: returnerer verdien for target-attributtet, for eksempel «_blank».
  • Elementtekst: returnerer verdien for tekstinnholdet i elementet.
  • Elementnettadresse: returnerer nettadressen til elementet, hentet fra href- eller action-attributtet.
  • Nytt nettadressefragment til loggen: returnerer det nye nettadressefragmentet fra nettleserloggen, for eksempel «#Summary».
  • Gammelt nettadressefragment til loggen: returnerer det gamle nettadressefragmentet fra nettleserloggen, for eksempel «#intro».
  • Ny loggtilstand: loggens nye tilstandsobjekt, som er kontrollert av kall fra nettstedet til pushState.
  • Gammel loggtilstand: loggens gamle tilstandsobjektet, som er kontrollert av kall fra nettstedet til pushState.
  • Kilde til loggendring: returnerer hendelsen som førte til en loggendring, for eksempel «pushState» eller «replaceState».

DOM-element

Verdien angis som teksten i DOM-elementet (element for dokumentobjektmodell) eller verdien for det spesifiserte DOM-elementattributtet. Hvis ønsket verdi ikke er konfigurert i datalaget (les om variabelen for datalag), er det mulig at verdien kan hentes fra DOM-elementet. Bruk denne variabeltypen hvis du finner verdien i DOM-elementet.

Hvis det alternative attributtnavnet er angitt, returnerer variabelens verdi den verdien det aktuelle attributtet spesifiserer (f.eks. data-food="cupcakes"). Ellers tilsvarer variabelens verdi teksten i DOM-elementet.

Elementsynlighet

Verdien angis ut fra synligheten til det spesifiserte DOM-elementet. Til forskjell fra utløseren for elementsynlighet kan én enkelt variabel for elementsynlighet bare rapportere synligheten til ett enkelt element. Velg om du vil angi elementet på grunnlag av element-ID-en eller en CSS-velger. Hvis flere elementer samsvarer med en angitt CSS-velger, brukes det første samsvarende elementet.

Du kan velge typen utdata for denne variabelen:

• Sann/usann: en boolsk verdi som angir om det valgte elementet er synlig når det refereres til variabelen.
  • Prosent: en prosentverdi (0–100) som angir hvor mye av det valgte elementet som er synlig på skjermen når det refereres til variabelen.

Hvis du velger utdata i form av «sann/usann», kan du også angi et minstekrav til synlighet i prosent for hvor mye av det valgte elementet som må være synlig på skjermen for at variabelen skal gjengi «sann».

Verktøy

Konstant

Verdien angis som strengen du oppgir. Konstante strengvariabler brukes ofte når flere tagger bruker det samme kontonummeret. Les også om Google Analytics-innstillinger.

Egendefinert hendelse

Verdien angis til navnet på den egendefinerte hendelsen som ble sendt til datalaget.

Miljønavn

Returnerer navnet på miljøet du ser på i forhåndsvisningsmodus.

Google Analytics-innstillinger

Variabelen for Google Analytics-innstillinger brukes i Universal Analytics-tagger i nett- og mobilbeholdere (Firebase) for å sentralkonfigurere og dele vanlige Google Analytics-innstillinger som brukes i flere tagger. Når du oppretter en Google Analytics-tag ved hjelp av Universal Analytics, blir du bedt om å velge eller opprette en variabel for Google Analytics-innstillinger, i Tag Manager. Finn ut mer.

Google-tag: konfigurasjonsinnstillinger

Med denne variabelen kan du angi parametere på konfigurasjonsnivå når Google-taggen lastes inn.

Tenk deg for eksempel at du publiserer nettstedet ditt på flere språk, og at du vil segmentere målgruppen etter språket de bruker. Du kan opprette en konfigurasjonsvariabel med en language-parameter (språk) og bruke den i alle Google-taggene i stedet for å oppdatere hver tag manuelt.

Finn ut hvordan du bruker konfigurasjonsinnstillingene på nytt.

Google-tag: hendelsesinnstillinger

Med denne variabelen kan du angi parametere på hendelsesnivå for å sende tilleggsdata med en GA4-hendelse.

Tenk deg for eksempel at du eier en nettbutikk og kjører et salg. Nå vil du spore hvor mange som bruker rabattkoden du har opplyst om. I stedet for at du legger til en discount-parameter (rabatt) manuelt i hver av taggene, kan du gjenbruke parameteren med en Google-tag: hendelsesinnstillinger-variabel.

Finn ut hvordan du bruker konfigurasjonsinnstillingene på nytt.

Oppslagstabell

Verdien angis i henhold til veiledningen i oppslagstabellen. Oppslagstabellen inneholder to kolonner: (Vi skal senere illustrere hvordan data brukes, og derfor er tabellen nå tom):

Når [velg variabel] er lik må du angi [denne variabelen] som

Med oppslagstabellen kan du opprette en variabel der den tilhørende verdien varierer i samsvar med verdien i en annen variabel. Dette er nyttig hvis nettstedet ditt er konfigurert på en slik måte at den aktuelle verdien (f.eks. en ID for konverteringssporing) kan tilordnes nettadressen, et DOM-element eller en annen del av siden. I dette eksemplet blir det opprettet en variabel med navnet «Conversion ID» (konverterings-ID). Hvis nettadressen er «/takk/kjop1.html», angis verdien som «12345». Hvis nettadressen inneholder «takk/kjop2.html», angis verdien som «34567».

Når {{url}} inneholder Angi {{Conversion ID}} som
/takk/kjop1.html 12345
/takk/kjop2.html 34567
/takk/kjop3.html 56789

Tilfeldig tall

Verdien angis som et tilfeldig tall mellom 0 og 2147483647.

Tabell med regulære uttrykk

En tabell med regulære uttrykk ligner på variabler for oppslagstabeller, men kan i tillegg kjøre mønstre for regulære uttrykk for elementene du vil finne samsvar med.

For denne tabellkonfigurasjonen for regulære uttrykk:

Mønster Utdata
.*/side[1–3]\.html.* foo
.*/side[4–6]\.html.* bar
.*/side[7–9]\.html.* baz

Slik blir utdataverdien for variabelen:

Resultat med samsvar Verdi
http://example.com/side.html foo
http://www.example.com/side.html foo
http://example.com/side2.html#detalj foo
http://example.com/side5.html bar
http://example.com/side5.html?status=ny bar
http://example.com/side6.html bar
https://example.com/side9.html baz

Oppslagene i tabellene med regulære uttrykk går fra øverst til nederst i listen. Når det blir funnet samsvar, returneres den tilsvarende utdataverdien.

Velg Angi standardverdi for å angi en utdataverdi for når samsvar ikke blir funnet.

Mønstrene må som standard samsvare med den fullstendige inndatastrengen, og det skilles ikke mellom små og store bokstaver. Denne atferden kan justeres under Avanserte innstillinger:

• Ikke skill mellom store og små bokstaver: Mønstrene samsvarer med store og små bokstaver uten at dette må bygges inn i det regulære uttrykket eksplisitt.

• Bare fullstendige samsvar: Hvis dette alternativet er slått på, må mønstrene samsvare med de fullstendige inndataene. Dette tilsvarer å plassere en innledende (^) og avsluttende ($) ankertag eksplisitt rundt mønsteret. Hvis dette alternativet er slått av, blir det etablert samsvar med mønstrene hvis de finnes på et hvor som helst sted i inndataene.

• Oppfangede utvalg og erstatningsfunksjonalitet: Hvis dette alternativet er aktivert, kan du bruke syntaks som erstatter innhold med dollartegn, for slik å ta med deler av inndataene (f.eks. fra oppfangede utvalg) i utdataene. Hvis for eksempel det regulære uttrykket er /(nyheter)/side(2)\.html, kan du bruke $1 for å referere til det første oppfangede utvalget («nyheter») og $2 for å referere til det andre oppfangede utvalget («2»).

Når du bruker oppfangede utvalg og erstatningsfunksjonalitet mens «Bare fullstendige samsvar» er deaktivert, kan det resultere i uventet atferd (f.eks. at hele inndataverdien returneres sammen med den erstattede delen som samsvarte).

Data fra brukere

Samler inn informasjon fra kontaktskjemaer, deriblant navn, adresse, e-postadresse og telefonnummer. Angi informasjonen som skal registreres, via én av disse metodene:

• Automatisk konfigurering: Oppdager automatisk skjemafelt på nettstedet ditt og nye oppføringer.
  • Manuell konfigurering: Du kan tilordne eksisterende Tag Manager-variabler til de tilhørende feltene der brukere oppgir informasjon, for eksempel navn, adresse, e-postadresse og telefonnummer.
  • Kode: Du kan spesifisere en variabel for datalag eller en egendefinert JavaScript-variabel som returnerer det strukturerte objektet ditt med data fra brukere.

Beholderdata

Beholder-ID

Returnerer ID-en for Tag Manager-beholderen, for eksempel «GTM-101010».

Versjonsnummer for beholder

Hvis du ser en forhåndsvisning av en beholder, viser denne variabelen deg versjonsnummeret for forhåndsvisningen av beholderen. I alle andre tilfeller viser denne variabelen versjonsnummeret for beholderens liveversjon (den publiserte versjonen).

Feilsøkingsmodus

Verdien angis som sann hvis beholderen er i forhåndsvisnings- og feilsøkingsmodus, og som usann hvis ikke.