G Suite on nyt Google Workspace: se sisältää kaiken, mitä yrityksesi tarvitsee tehokkaaseen työntekoon.

Käyttäjien määrittelemät muuttujatyypit verkkosivuille

Jos sisäiset muuttujat eivät vastaa tarpeitasi, voit määritellä Google Tag Managerissa omia muuttujia verkkosivuja varten.

Voit määritellä uuden muuttujan seuraavasti:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigointipaneelista Muuttujat.
  2. Klikkaa Käyttäjän määrittämät muuttujat ‑osiosta Uusi.
  3. Klikkaa Muuttujan määritys ja valitse haluamasi muuttujatyyppi.
  4. Lisää muuttujatyypin määritykset.
  5. Lisää muuttujalle nimi. Käytä kuvailevaa nimeä, joka ilmaisee muuttujan toiminnon (esim. "Datakerroksen muuttuja – tuotenimi".
  6. Klikkaa Tallenna.

Tag Manager tukee seuraavia verkkosivuille tarkoitettuja käyttäjien määrittelemiä muuttujatyyppejä:

Viittaava HTTP-sivu

Arvo asetetaan viittaavan HTTP-sivun eli sen verkkosivun URL-osoitteen mukaan, jolla käyttäjä on viimeksi käynyt. Jos käyttäjä esimerkiksi siirtyy etusivulta jollekin tuotesivullesi, etusivu on viittaava sivu. Tag Manager luo automaattisesti tämän muuttujatyypin esiintymän, mutta voit myös luoda lisäesiintymiä, jos haluat käyttää viittaavan URL-osoitteen eri osia.

URL

Tämän muuttujatyypin avulla voit jäsentää ja käyttää URL-komponentteja. Voit luoda lisäesiintymiä, jos haluat käyttää URL-osoitteen eri osia. Voit valita seuraavista URL-komponenteista: Täydellinen URL-osoite, Protokolla, Isäntänimi, Portti, Polku, Tiedostopääte, Kysely ja Osa. Tämän tyyppisten muuttujien syötearvo on käyttäjän nykyisen sivun URL-osoite (haetaan kohteesta document.location). Muokkaamalla URL-osoitteen lähdettä voit ohjeistaa Tag Manageria käyttämään URL-arvon lähteenä toista muuttujaa.

Sivumuuttujat

Tämä arvo asetetaan ensimmäisen osapuolen evästeen mukaan sen verkkotunnuksen nimellä, jossa käyttäjä on kyseisellä hetkellä. Jos samassa verkkotunnuksessa on käytössä useita samannimisiä evästeitä, valitaan ensimmäinen arvo. Tämä arvo on sama kuin silloin, jos olisit kutsunut arvoa document.cookie joltakin sivulta ja valinnut ensimmäisen tuloksen.

Oma JavaScript

Tämä arvo asetetaan JavaScript-funktion tuloksen mukaan. JavaScript-koodin on oltava samassa muodossa kuin arvon palauttava anonyymi funktio. Voit esimerkiksi luoda oman JavaScript-muuttujan, jos haluat muuntaa kaikki ennalta määritetyn {{url}}-muuttujan esiintymät siten, että niissä käytetään pieniä kirjaimia:

function () {
  return {{url}}.toLowerCase();
}

Datakerros

Tämä arvo asetetaan, kun dataa välitetään datakerrokseen dataLayer.push()-kutsun kautta:
dataLayer.push({"Data Layer Name": "value"}).

Voit määritellä, miten Tag Manager tulkitsee pisteet (".") avaimen nimessä:

• Versio 1: Pisteet ovat sallittuja avainten nimissä. Jos kutsu on esimerkiksi dataLayer.push("a.b.c": "value"), avaimen nimen tulkitaan olevan "a.b.c" (eli {"a.b.c": "value"}).
  • Versio 2: Pisteet tulkitaan sisäkkäisiksi arvoiksi. Jos kutsu on esimerkiksi dataLayer.push({"a.b.c": "value"}), sen tulkitaan sisältävän kolme sisäkkäistä tasoa: {a: {b: {c: "value"}}}.

JavaScript-muuttuja

Arvoksi asetetaan määrittelemäsi yleinen JavaScript-muuttuja. Jos vaadittua arvoa ei ole määritelty datakerroksessa (ks. Datakerrosmuuttuja) eikä sitä näy DOM-elementissä (ks. myös DOM-elementin muuttuja), arvo voidaan mahdollisesti hakea JavaScript-muuttujasta. Käytä tätä muuttujatyyppiä, jos arvo löytyy sivun lähdekoodista yleisenä JavaScript-muuttujana.

Sivuelementit

Automaattisen tapahtuman muuttuja

Tämä elementti kerää tietoja tapahtuman (kuten klikkauksen, lomakkeen lähetyksen tai elementin näkyvyyden) käynnistäneestä kohteesta.

• Elementti: Tämä palauttaa elementtiobjektin. Tätä voidaan käsitellä samalla tavalla kuin oman JavaScriptin objektia (esim. {{Element}}.title) tai CSS-valitsimeen sisältyvää objektia (esim. {{Element}} matches CSS Selector div.foo).
  • Elementtityyppi: Palauttaa arvon element.tagName (esim. A, BUTTON tai IMG).
  • Elementin määrite: Määrittele määritteen nimi, niin tämä palauttaa kyseisen määritteen arvon.
  • Elementtiluokat: Tämä palauttaa listan luokista, jotka löytyvät elementin class-määritteestä.
  • Elementtitunnus: Tämä palauttaa id-määritteen arvon.
  • Elementin kohde: Tämä palauttaa target-määritteen arvon (esim. _blank).
  • Elementtiteksti: Tämä palauttaa elementin tekstisisällön arvon.
  • Elementin URL: Tämä palauttaa elementin URL-osoitteen, joka on kerätty href- tai action-määritteestä.
  • Historia, uusi URL:n osa: Tämä palauttaa selaushistoriasta uuden URL-osoitteen osan (esim. #summary).
  • Historia, vanha URL:n osa: Tämä palauttaa selaushistoriasta vanhan URL-osoitteen osan (esim. #intro).
  • Historia, uusi tila: Sivuston pushState-kutsujen hallinnoima uusi historiatilaobjekti.
  • Historia, vanha tila: Sivuston pushState-kutsujen hallinnoima vanha historiatilaobjekti.
  • Historiamuutoksen lähde: Tämä palauttaa historiamuutoksen aiheuttaneen tapahtuman (esim. pushState, replaceState).

DOM-elementti

Tämä arvo asetetaan DOM-elementin (Document Object Model) tekstin tai määritellyn DOM-elementin määritearvon mukaan. Jos haluttua arvoa ei ole asetettu datakerroksessa (ks. Datakerrosmuuttuja), arvo voidaan mahdollisesti hakea DOM-elementistä. Käytä tätä muuttujatyyppiä, jos arvo löytyy DOM-elementistä.

Jos valinnainen määritteen nimi on asetettu, muuttujan arvo palauttaa kyseisessä määritteessä määritellyn arvon (esim. data-food="cupcake"). Muussa tapauksessa arvo on DOM-elementin teksti.

Elementin näkyvyys

Arvo asetetaan määritellyn DOM-elementin näkymistilan mukaan. Toisin kuin Elementin näkyvyys ‑triggeri, yksittäinen Elementin näkyvyys ‑muuttuja voi raportoida vain yksittäisen elementin näkyvyyteen liittyviä tietoja. Päätä, käytetäänkö elementin valintaperusteena elementin tunnusta vai CSS-valitsinta. Jos määritetty CSS-valitsin vastaa useita elementtejä, niistä käytetään sitä elementtiä, josta vastaavuus löydettiin ensimmäisenä.

Voit valita tämän muuttujan tulosteen tyypiksi jommankumman seuraavista:

• Tosi/Epätosi: Tämä looginen arvo ilmaisee, onko valittu elementti näkyvissä muuttujan ollessa käytössä.
  • Prosentti: Tämä numeroarvo (0–100) ilmaisee, kuinka suuri osa valitusta elementistä on näkyvissä näytöllä muuttujan ollessa käytössä.

Jos valitset muuttujan tulosteen tyypiksi Tosi/Epätosi, voit asettaa myös Näkyvissä oleva vähimmäisprosenttiosuus ‑arvon. Sen avulla voit määrittää, miten suuren osan valitusta elementistä pitää olla näkyvissä näytöllä, jotta muuttuja palauttaa arvon tosi.

Apuohjelmat

Vakio

Arvoksi asetetaan lisäämäsi merkkijono. Vakiomerkkijono-tyyppisiä muuttujia käytetään usein silloin, jos useat tagit käyttävät samaa tilinumeroa. Lisätietoja on Google Analyticsin asetukset ‑kohdassa.

Oma tapahtuma

Arvo asetetaan datakerrokseen välitetyn oman tapahtuman nimen mukaan.

Ympäristön nimi

Tämä palauttaa esikatselutilassa katsotun ympäristön nimen.

Google Analyticsin asetukset

Google Analyticsin Asetukset-muuttujaa käytetään Firebasen verkko- ja mobiilisäilöjen Universal Analytics ‑tageissa. Sen avulla voidaan keskitetysti määrittää ja jakaa yleisiä Google Analyticsin asetuksia, joita käytetään useissa tageissa. Kun luot Google Analytics ‑tagin Universal Analyticsin avulla, Tag Manager pyytää sinua valitsemaan tai luomaan Google Analyticsin Asetukset-muuttujan. Lue lisää.

Google-tagi: Määritysasetukset

Muuttujan avulla voit asettaa määritystason parametrit Google-tagin latautuessa.

Oletetaan esimerkiksi, että julkaiset verkkosivustosi useilla eri kielillä ja haluat segmentoida yleisöt kielen mukaan. Voit luoda määritysmuuttujan language‑parametrilla ja käyttää sitä Google‑tageissa sen sijaan, että päivittäisit jokaisen tagin manuaalisesti.

Näin voit käyttää määritysasetuksia uudelleen.

Google-tagi: Tapahtuma-asetukset

Muuttujan avulla voit asettaa tapahtumatason parametrit lisädatan lähettämiseksi GA4-tapahtumasta.

Oletetaan esimerkiksi, että omistat verkkokaupan ja sinulla on alennusmyynti. Haluat seurata, kuinka moni käyttää antamaasi alennuskoodia. Sen sijaan, että lisäisit discount-parametrin jokaiseen tagiin manuaalisesti, voit käyttää parametria uudelleen Google‑tagi: Tapahtuma‑asetukset ‑muuttujan avulla.

Näin voit käyttää määritysasetuksia uudelleen.

Muunnostaulukko

Arvo asetetaan muunnostaulukossa annettujen ohjeiden mukaisesti. Muunnostaulukossa on kaksi saraketta (taulukko on tyhjä datan myöhemmän käytön kuvausta varten):

Kun [valitse muuttuja] on yhtä kuin Määritä [tämä muuttuja]-arvoksi

Muunnostaulukon avulla voit luoda muuttujan, jonka arvo vaihtelee toisen muuttujan arvon mukaan. Tästä on hyötyä, jos verkkosivustosi on määritetty siten, että sopiva arvo (esim. konversiotunnus) voidaan yhdistää URL-osoitteeseen, DOM-elementtiin tai johonkin muuhun sivun osaan. Tässä esimerkissä luodaan muuttuja nimeltä Konversiotunnus. Jos URL-osoitteessa on /thanks/buy1.html, arvoksi asetetaan 12345. Jos taas URL-osoitteessa on thanks/buy2.html, arvoksi asetetaan 34567.

Kun {{url}} sisältää Määritä {{Conversion ID}}-arvoksi
/thanks/buy1.html 12345
/thanks/buy2.html 34567
/thanks/buy3.html 56789

Satunnainen numero

Arvoksi määritetään satunnainen numero väliltä 0–2147483647.

Säännöllisen lausekkeen taulukko

Säännöllisen lausekkeen taulukon muuttuja toimii muunnostaulukon muuttujan tapaan, mutta siinä voidaan lisäksi käyttää säännöllisiä lausekkeita vastaavia malleja vastaavuuksien hakemiseen kohteille.

Seuraavassa on esimerkki säännöllisen lausekkeen taulukon määrityksestä:

Malli Tuloste
.*/page[1-3]\.html.* foo
.*/page[4-6]\.html.* bar
.*/page[7-9]\.html.* baz

Muuttuja tuottaa seuraavat tulostearvot:

Vastaava tulos Arvo
http://example.com/page1.html foo
http://www.example.com/page1.html foo
http://example.com/page2.html#detail foo
http://example.com/page5.html bar
http://example.com/page5.html?status=new bar
http://example.com/page6.html bar
https://example.com/page9.html baz

RegEx-taulukon haut tehdään luettelon yläpäästä alkaen. Kun osuma löytyy, palautetaan sitä vastaava tulostearvo.

Kun osumaa ei löydy, voit asettaa tulostearvon valitsemalla Määritä oletusarvo.

Oletuksena mallien on vastattava syötemerkkijonoa täydellisesti, ja niiden kirjainkoko on merkitsevä. Tätä toimintaa voidaan muuttaa Lisäasetukset-kohdasta:

• Ohita kirjainkoko: Mallit hakevat vastaavuuksia isoja ja pieniä kirjaimia sisältävistä osumista, eikä kirjainkokoja tarvitse erikseen lisätä säännölliseen lausekkeeseen.

• Vain täydelliset vastaavuudet: Jos tämä asetus on käytössä, mallien on vastattava syötemerkkijonoa täydellisesti. Saman voi toteuttaa lisäämällä mallin alkuun (^) ja loppuun ($) ankkurimerkit. Jos asetus ei ole käytössä, mallit voivat hakea vastaavuuksia kaikkialta syötemerkkijonon sisältä.

• Sisältöryhmät ja korvaustoiminto: Jos tämä asetus on käytössä, voit sisällyttää syötemerkkijonon osia (esim. vastaavan mallin sisältöryhmistä) tulosteeseen dollarimerkin korvaussyntaksilla. Jos vastaava säännöllinen lauseke on esimerkiksi /(news)/page(2)\.html, ensimmäiseen sisältöryhmään (news) voidaan viitata merkinnällä $1 ja toiseen sisältöryhmään (2) merkinnällä $2.

Jos Vain täydelliset vastaavuudet ‑asetus ei ole käytössä mutta Sisältöryhmät ja korvaustoiminto on, se voi toimia odottamattomasti (se saattaa esimerkiksi palauttaa koko syötemerkkijonon, jonka vastaava osa on korvattu).

Käyttäjiltä saatu data

Tämä kerää yhteydenottolomakkeeseen lisätyt tiedot, kuten sähköpostiosoitteen, puhelinnumeron, nimen ja osoitteen. Määrittele kerättävät tiedot käyttämällä jompaakumpaa seuraavista tiloista:

• Automaattinen määritys: Tunnistaa automaattisesti sivustosi lomakekentät ja uudet tiedot.
  • Manuaalinen määritys: Voit mäpätä Tag Managerin muuttujat niitä vastaaviin käyttäjiltä saatuihin datakenttiin, joita ovat esimerkiksi sähköposti, puhelinnumero sekä nimi ja osoite.
  • Koodi: Voit määritellä datakerrosmuuttujan tai oman JavaScript-muuttujan, joka palauttaa käyttäjältä saadun strukturoidun dataobjektin.

Säilödata

Säilötunnus

Tämä palauttaa Tag Manager ‐säilön tunnuksen (esim. GTM-101010).

Säilön versionumero

Kun säilö on esikatselutilassa, säilön versio ‑muuttuja palauttaa säilön esikatseluversion numeron. Muussa tapauksessa tämä muuttuja palauttaa säilön live-versionumeron.

Virheenkorjaustila

Arvoksi asetetaan tosi, jos säilö on esikatselu- ja virheenkorjaustilassa. Muussa tapauksessa arvo on epätosi.