G Suite har skiftet navn til Google Workspace: Her finder du alle de arbejdsrelaterede værktøjer, du har behov for i din virksomhed.

Brugerdefinerede variabeltyper til nettet

Opret tilpassede, brugerdefinerede webvariabler i Google Tag Manager for at opfylde specifikke behov, som ikke i forvejen er dækket af indbyggede variabler.

Sådan opretter du en ny brugerdefineret variabel:

1. Klik på Variabler i navigationspanelet til venstre.
  2. Klik på Ny i sektionen Brugerdefinerede variabler.
  3. Klik på Variabelkonfiguration, og vælg den ønskede variabeltype.
  4. Angiv konfigurationsindstillinger for den valgte variabeltype.
  5. Navngiv variablen. Brug et navngivningssystem, som beskriver variablens funktion, f.eks. "Variablen Datalag – produktnavn".
  6. Klik på Gem.

Tag Manager understøtter disse brugerdefinerede variabeltyper til nettet:

HTTP-henvisningsadresse

Værdien indstilles til HTTP-henvisningsadressen, som er webadressen på den forrige side, personen besøgte. Hvis en person f.eks. går fra startsiden til en af dine produktsider, er henvisningsadressen altså startsiden. Der oprettes automatisk en forekomst af denne variabeltype i Tag Manager, men du kan oprette yderligere forekomster, hvis du vil eksponere forskellige dele af henvisningsadressen.

Webadresse

Denne type variabel giver dig mulighed for at parse og eksponere webadressekomponenter. Du kan oprette yderligere forekomster for at eksponere andre dele af webadressen. Du kan vælge mellem følgende webadressekomponenter: Fuldstændig webadresse, Protokol, Hostname, Port, Sti, Filtype, Forespørgsel og Fragment. Den inputværdi, der indstilles for variabler af denne type, er webadressen for den side, brugeren aktuelt får vist (hentet fra document.location). Juster Webadressekilde for at fortælle Tag Manager, at der skal bruges en anden variabel som kilde til webadresseværdien.

Sidevariabler

Værdien indstilles til værdien for førstepartscookien med navnet på det domæne, som brugeren aktuelt befinder sig på. Hvis der er implementeret flere cookies med samme navn på samme domæne, vælges den første værdi. Denne værdi er den samme som den, der ville blive valgt, hvis du havde kaldt document.cookie fra en side og valgt det første resultat.

Tilpasset JavaScript

Værdien indstilles til resultatet af JavaScript-funktionen. JavaScript-funktionen skal være en anonym funktion, der returnerer en værdi. Der kan f.eks. oprettes en tilpasset JavaScript-variabel for at konvertere alle forekomster af den foruddefinerede variabel {{url}} til små bogstaver:

funktion () {
  return {{url}}.toLowerCase();
}

Datalag

Værdien indstilles, når der overføres data til datalaget via kaldet dataLayer.push():
dataLayer.push({"Data Layer Name": "value"}).

Du kan angive, hvordan punktummer (".") i nøglenavnet skal fortolkes i Tag Manager:

• Version 1: Tillad punktummer i nøglenavne. Eksempel: I dataLayer.push("a.b.c": "value") skal nøglenavnet fortolkes som "a.b.c" (dvs. {"a.b.c": "value"}).
  • Version 2: Fortolk punktummer som indlejrede værdier. Eksempelvis skal dataLayer.push({"abc": "value"}) fortolkes som tre indlejrede niveauer: {a: {b: {c: "value"}}}.

JavaScript-variabel

Værdien indstilles til den globale JavaScript-variabel, du angiver. Hvis den påkrævede værdi ikke er konfigureret i datalaget (se Variablen Datalag) og ikke er synlig i DOM (se også Variablen DOM-element), kan værdien muligvis hentes fra en JavaScript-variabel. Brug denne variabeltype, hvis du kan finde værdien som en global JavaScript-variabel i sidens kildekode.

Sideelementer

Variabel for automatisk hændelse

Denne variabel registrerer oplysninger om et element, der har udløst en hændelse (f.eks. klik, formularindsendelse eller elementsynlighed).

• Element: Returnerer elementobjektet. Det kan behandles som et objekt til tilpasset JavaScript, f.eks. {{Element}}.title, eller i CSS-selectors, f.eks. {{Element}} matcher CSS-selector'en div.foo.
  • Elementtype: Returnerer værdien element.tagName, f.eks. "A", "BUTTON" eller "IMG".
  • Elementattribut: Når der angives et attributnavn, returnerer denne indstilling attributtens værdi.
  • Elementklasser: Returnerer listen med klasser i elementattributten class.
  • Element-id: Returnerer id-attributtens værdi.
  • Elementmål: Returnerer target-attributtens værdi, f.eks. "_blank".
  • Elementtekst: Returnerer værdien for elementets tekstindhold.
  • Webadresse for element: Returnerer elementets webadresse, som hentes fra attributten href eller action.
  • Nyt webadressefragment for historik: Returnerer det nye webadressefragment fra browserhistorikken, f.eks. "#summary".
  • Gammelt webadressefragment for historik: Returnerer det gamle webadressefragment fra browserhistorikken, f.eks. "#intro".
  • Ny tilstand for historik: Det nye historiktilstandsobjekt, som styres af websitets kald til pushState.
  • Gammel tilstand for historik: Det gamle historiktilstandsobjekt, som styres af websitets kald til pushState.
  • Historikændringskilde: Returnerer den hændelse, der medførte en historikændring, f.eks. "pushState" eller "replaceState".

DOM-element

Værdien indstilles til teksten for DOM-elementet (Document Object Model) eller værdien for den angivne DOM-elementattribut. Hvis den ønskede værdi ikke er konfigureret i datalaget (se Variablen Datalag), kan værdien muligvis hentes fra DOM. Brug denne variabeltype, hvis du kan finde værdien i DOM.

Hvis der er angivet et attributnavn (valgfrit), returnerer variablens værdi den værdi, der er angivet fra denne attribut (f.eks. data-food="cupcake"). Ellers er værdien teksten i DOM-elementet.

Elementsynlighed

Værdien indstilles ud fra synlighedsstatussen for det angivne DOM-element. I modsætning til hvordan det forholder sig med triggeren Elementsynlighed, kan en enkelt variabel for Elementsynlighed kun rapportere et enkelt elements synlighed. Vælg, om du vil vælge et element baseret på element-id'et eller en CSS-vælger. Hvis flere elementer matches af en angivet CSS-vælger, vil det første matchede element blive brugt.

Du kan vælge outputtypen for denne variabel:

• Sand/falsk: En boolesk værdi, der angiver, om det valgte element er synligt, når der henvises til variablen.
  • Procent: En procentværdi mellem 0 og 100, der angiver, hvor stor en del at det valgte element der er synlig på skærmen, når der henvises til variablen.

Hvis du vælger Sand/falsk som outputtype, kan du også angive Laveste synlighedsprocent for at angive, hvor stor en del af det valgte element der skal være synlig på skærmen, før variablen returnerer værdien "sand".

Værktøjer

Konstant

Værdien indstilles til en streng, du angiver. Strengvariabler af typen "Konstant" bruges normalt, hvis flere tags bruger samme kontonummer. Se også Google Analytics-indstillinger.

Tilpasset hændelse

Værdien indstilles til navnet på den tilpassede hændelse, der blev overført til datalaget.

Miljønavn

Returnerer navnet på det miljø, der ses i forhåndsvisningstilstand.

Google Analytics-indstillinger

Variablen for Google Analytics-indstillinger bruges i Universal Analytics-tags i web- og mobilcontainere (Firebase-containere) til central konfiguration og deling af Google Analytics-indstillinger, der bruges til flere forskellige tags. Når du opretter et Google Analytics-tag ved hjælp af Universal Analytics, bliver du i Tag Manager bedt om at vælge eller oprette en variabel for Google Analytics-indstillinger. Få flere oplysninger.

Google-tag: Konfigurationsindstillinger

Denne variabel giver dig mulighed for at angive parametre på konfigurationsniveau, når Google-tagget indlæses.

Lad os f.eks. sige, at du udgiver dit website på flere sprog, og du vil segmentere din målgruppe efter det sprog, de læser på. Du kan oprette en konfigurationsvariabel med en language-parameter og bruge den på tværs af dine Google-tags i stedet for at opdatere hvert tag manuelt.

Få oplysninger om, hvordan du genbruger konfigurationsindstillinger.

Google-tag: Indstillinger for hændelser

Denne variabel giver dig mulighed for at sende parametre på hændelsesniveau til afsendelse af yderligere data med en GA4-hændelse.

Lad os f.eks. sige, at du ejer en onlinebutik, og du holder udsalg. Nu vil du gerne spore, hvor mange personer der bruger den rabatkode, du har givet dem. I stedet for at føje en discount-parameter til hvert enkelt tag manuelt kan du genbruge parameteren med en variabel for Google tag: Indstillinger for hændelser.

Få oplysninger om, hvordan du genbruger konfigurationsindstillinger.

Opslagstabel

Værdien indstilles i henhold til vejledningen i opslagstabellen. Opslagstabellen indeholder to kolonner. (Tabellen er tom for at illustrere, hvordan data bruges senere):

Når [den valgte variabel] er lig med Skal [denne variabel] indstilles til

Opslagstabellen gør det muligt at oprette en variabel, hvor værdien varierer i henhold til en anden variabels værdi. Det er nyttigt, hvis dit website er konfigureret på en sådan måde, at den relevante værdi (f.eks. et konverterings-id) kan knyttes til webadressen, DOM-elementet eller en anden del af siden. I dette eksempel oprettes der en variabel med navnet Konverterings-id. Hvis webadressen indeholder "/tak/salg1.html", indstilles værdien til "12345", og hvis webadressen indeholder "/tak/salg2.html", indstilles værdien til "34567".

Når {{url}} indeholder Indstilles {{Conversion ID}} til
/tak/salg1.html 12345
/tak/salg2.html 34567
/tak/salg3.html 56789

Tilfældigt tal

Værdien indstilles til et tilfældigt tal mellem 0 og 2147483647.

RegEx-tabel

Variablen RegEx-tabel svarer til en opslagstabelvariabel, bortset fra at den også kan køre mønstre for regulære udtryk for de elementer, du vil matche.

Når RegEx-tabelkonfigurationen er som følger:

Mønster Output
.*/side[1-3]\.html.* foo
.*/side[4-6]\.html.* bar
.*/side[7-9]\.html.* baz

Er variablens outputværdi som følger:

Matchet resultat Værdi
http://eksempel.dk/side1.html foo
http://www.eksempel.dk/side1.html foo
http://eksempel.dk/side2.html#detalje foo
http://eksempel.dk/side5.html bar
http://eksempel.dk/side5.html?status=ny bar
http://eksempel.dk/side6.html bar
https://eksempel.dk/side9.html baz

Opslag for RegEx-tabel kører fra toppen til bunden af listen. Når der registreres et match, returneres den tilsvarende outputværdi.

Vælg Angiv standardværdi for at angive en outputværdi, der skal bruges, hvis der ikke registreres et match.

Mønstre skal som standard matche hele inputstrengen, og der skelnes ikke mellem store og små bogstaver. Denne adfærd kan justeres under Avancerede indstillinger:

• Ingen forskel på store og små bogstaver: Mønstre skelner ikke mellem store og små bogstaver, og det er ikke nødvendigt at indbygge dette i det regulære udtryk.

• Kun fuldstændige match: Hvis denne indstilling er aktiveret, skal mønstre matche hele inputtet. Dette svarer til at have et implicit startanker (^) og slutanker ($) omkring mønsteret. Hvis indstillingen er deaktiveret, matcher mønstre, uanset hvor i inputtet de registreres.

• Funktionerne "Opfanget udvalg" og "Erstat": Hvis denne indstilling er aktiveret, kan du bruge erstatningssyntaks med dollartegn for at medtage dele af inputtet (f.eks. fra opfangede udvalg i det matchede mønster) i outputtet. Hvis det matchede regulære udtryk eksempelvis er /(nyheder)/side(2)\.html, kan du bruge $1 som reference til det første opfangede udvalg ("nyheder") og $2 som reference til det andet opfangede udvalg ("2").

Hvis funktionerne "Opfanget udvalg" og "Erstat" bruges med "Kun fuldstændige match" deaktiveret, kan det medføre uventet adfærd (eksempelvis at hele inputværdien returneres med den matchede del erstattet).

Brugergenererede data

Denne variabeltype bruges til indsamling af oplysninger fra kontaktformularer, f.eks. mailadresse, telefonnummer, navn og adresse. Brug en af følgende tilstande til at angive, hvilke oplysninger der skal registreres:

• Automatisk konfiguration:  Registrerer automatisk formularfelter på dit website og nye poster.
  • Manuel konfiguration: Denne tilstand giver dig mulighed for at knytte allerede oprettede Tag Manager-variabler til de tilsvarende felter med brugergenererede data, f.eks. mailadresse, telefonnummer, navn og adresse.
  • Kode: Denne tilstand giver dig mulighed for at angive en datalagsvariabel eller tilpasset JavaScript-variabel, der returnerer dataobjektet med strukturerede brugergenererede data.

Containerdata

Container-id

Returnerer Tag Manager-containerens id, f.eks. "GTM-101010".

Containerversionsnummer

Når containeren er i forhåndsvisningstilstand, returnerer containerversionsvariablen containerens forhåndsvisningsversionsnummer. Ellers returnerer variablen containerens aktive versionsnummer.

Fejlretningstilstand

Værdien indstilles til sand, hvis containeren er i forhåndsvisnings- og fejlretningstilstand. Ellers indstilles den til falsk.