G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

Miljöer

Konfigurera hur Taggstyrning ska fungera mellan servermiljöer för utveckling och produktion.

Funktionen Miljöer i Google Taggstyrning är perfekt för organisationer som vill testa sina behållarändringar i en testmiljö innan ändringarna publiceras. Den här funktionen är användbar för organisationer som använder miljöer med flera nivåer i utvecklingsflödet (t.ex. utveckling, provkörning och produktion).

Inställningsöversikt

Följ dessa tre steg för att ställa in miljöer med Taggstyrning:

1. Definiera miljöerna.
  2. Installera relevant kodavsnitt för behållare i varje miljö på sina respektive webbplatser.
  3. Publicera behållaren i önskad miljö.

Du kan konfigurera så många miljöer som behövs i ditt arbetsflöde och du kan publicera valfri version av behållaren i någon av de miljöer som du har definierat.

Tips: Ett annat sätt att använda miljöer är att använda förhandsgranskningsfunktionen. Dela förhandsgranskningslänken för den version av miljön som du vill förhandsgranska. Med den här metoden behöver du inte installera ett speciellt kodavsnitt.

Definiera miljöer

Det första steget är att definiera de olika miljöerna. Ange namnet på och syftet med varje miljö. Ofta är detta redan upprättat av ditt utvecklingsteam eller din organisation. Här är en vanlig konvention:

• Dev – Den här servern är den som du och ditt team använder dagligen vid webbutveckling.
  • QA – En server som används i samband med kvalitetssäkring. Det kanske finns en policy som anger att alla ändringar måste gå via den här servern innan de publiceras i livemiljön.
  • Live – Servern där liveversionen av webbplatsen finns (den version som användarna ser).
Obs! Varje behållare konfigureras med en Live-miljö som standard, vilken alltid pekar till aktuell behållaversion. Du behöver inte definiera Live-miljön.

När du har definierat dina miljöer kan du konfigurera dem i Taggstyrning:

1. Klicka på Admin.
  2. Välj Miljöer på menyn Behållare.
  3. Klicka på Ny. Rutan Skapa ny miljö visas.
  4. Ange ett namn för din miljö.
  5. Valfritt: Ange en beskrivning och måladress.
  6. Valfritt: Markera Aktivera felsökning som standard om du vill att förhandsgranskningsläge alltid ska användas i miljön.
  7. Klicka på Skapa.
  8. Du uppmanas att publicera din miljö. Klicka på Publicera nu för att publicera miljön. Du kan ändra versionen av behållaren som publiceras i miljön via menyn Version. Din nya miljö bör nu visas i listan över Anpassade miljöer.
Obs! När du publicerar en anpassad miljö skickar du inte dessa ändringar till live-versionen av behållaren. Dessa ändringar är endast synliga på en server som har kodavsnitt för rätt miljö installerade, eller i en webbläsare som har använt länken för delad förhandsgranskning.

Installera kodavsnitt för behållare

Nästa steg är att installera kodavsnitten för behållare. Processen påminner om att installera ett vanligt kodavsnitt för Taggstyrning-behållare, förutom att du måste göra det här på varje server som har en motsvarande miljö i Taggstyrning. För att kunna slutföra det här steget kanske du behöver ta hjälp av en utvecklare eller systemadministratör.

1. Leta reda på posten för den miljö som du vill installera i listan över Anpassade miljöer.
  2. Klicka på menyn Åtgärder för den posten.
  3. Välj Hämta kodavsnitt.
  4. Kopiera det genererade kodavsnittet och installera det så att det visas i koden för målmiljön.
  5. Spara och publicera webbplatsens kodändringar.

När du har definierat dina anpassade miljöer tillkommer en meny med hjälp av dialogrutan Publicera, så att du kan ange vilken server som ändringarna ska publiceras på.

1. Klicka på Publicera högst upp till höger i Taggstyrning.
  2. Gör ett urval på menyn Miljö där du vill publicera dina ändringar.
  3. Klicka på Publicera.

Funktionen Miljöer är avsedd att användas i miljöer utan produktion. För att säkerställa bästa resultat bör du installera det vanliga kodavsnittet för Taggstyrning-behållaren på webbplatser som är i produktion.

Ange versioner

När den anpassade miljön har definierats kan du konfigurera den till valfri behållarversion:

1. Leta reda på posten för den miljö som du vill installera i listan över Anpassade miljöer.
  2. Klicka på menyn Åtgärder.
  3. Välj Publicera i ….
  4. Välj önskad behållarversion för miljön på menyn Version.
  5. Klicka på Publicera nu.

Dela förhandsgranskningar

Du kan dela förhandsgranskningar av valfri miljö med andra personer som kan hjälpa dig att testa den:

1. Leta reda på posten för den miljö som ska förhandsgranskas i listan över Miljöer.
  2. Klicka på menyn Åtgärder.
  3. Välj Dela förhandsgranskning.
  4. Kopiera förhandsgranskningslänken och skicka den till en kollega.
Som ett alternativ till dedikerade servermiljöer som har kodavsnitt för behållare för varje miljö installerat kan du använda funktionen Dela förhandsgranskning för varje miljö som du vill förhandsgranska. Med den här metoden behöver du inte installera ett speciellt kodavsnitt, men du måste komma ihåg att aktivera förhandsgranskningsläge. Läs mer om förhandsgransknings- och felsökningsläge.

Redigera miljöer

Så här redigerar du en miljö:

1. Leta reda på posten för miljön som du vill redigera i listan över Anpassade miljöer.
  2. Klicka på menyn Åtgärder.
  3. Välj Redigera inställningar.
  4. Gör eventuella ändringar i Namn, Beskrivning och Standardwebbadress. Markera eller avmarkera kryssrutan Aktivera felsökning som standard.
  5. Klicka på Spara.

Återkalla auktoriseringskod

Om du tidigare har delat ut förhandsgranskningslänkar och du nu vill göra förhandsgranskningen ogiltig kan du göra det på menyn Åtgärder:

1. Leta reda på posten för den miljö som du vill installera i listan över Anpassade miljöer.
  2. Klicka på menyn Åtgärder.
  3. Välj Återställ länk.
  4. En bekräftelseruta visas. Klicka på Återställ och länka om för att avbryta den gamla koden och skapa en ny.

Obs! Det här gör även att eventuellt installerade kodavsnitt för behållare blir ogiltiga. Det innebär att när en miljös auktoriseringskod har återkallats måste ett uppdaterat kodavsnitt för behållare installeras på motsvarande server.

Versioner

När du har definierat miljöer ingår kolumnen Miljöer i listan över Versioner. Kolumnen anger i vilken miljö som versionen har publicerats.